Gaslight

Recensent:
Koen Koene
05-04-2004

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Gaslight (DVD)
Samenvatting

In een huis aan Thornton Square in Londen wordt Anna Alquist vermoord. Het lichaam wordt ontdekt door haar nichtje, Paula (Ingrid Bergman). Van de dader ontbreekt echter ieder spoor, en ook een motief ontbreekt. Om zover mogelijk weg te zijn van de moordplek verhuist Paula naar Italië. Daar ontmoet ze vele jaren later de componist Gregory (Charles Boyer), op wie ze verliefd wordt. Na lang aarzelen besluiten ze om te verhuizen naar Londen, naar het beruchte huis aan Thornton Square. Aanvankelijk lijkt alles goed te gaan, maar dan blijkt dat het huis een vreemde uitwerking op Paula heeft. Ze wordt vergeetachtig en begint vreemd gedrag te vertonen. Dit tot grote ontsteltenis van haar man, die zich zelfs voor haar begint te schamen. Of is er iets anders aan de hand?

Commentaar

Het door George Cukor geregisseerde Gaslight (1944) is gebaseerd op het toneelstuk “Angel Street” van Patrick Hamilton. Het is een psychologische thriller, maar aanvankelijk lijkt de film meer op een romantisch drama, waarin Paula in Gregory de man van haar dromen gevonden lijkt te hebben. Maar zodra ze in het huis van haar vermoorde tante trekken begint ze zich raar te gedragen. Wordt Paula echt gek, of steekt de vork anders in de steel? Het uiteindelijke antwoord op deze vraag komt niet bepaald als een verrassing. Op degenen die verwend zijn met de gelikte thrillers van tegenwoordig, die je met de ene na de andere wending op het verkeerde been proberen te zetten, zal de plot van Gaslight dan ook overkomen als traag, rechtlijnig en voorspelbaar. Maar het psychologische aspect van het verhaal, waar de film in feite om draait, blijft ook tegenwoordig nog overeind staan. De vatbaarheid van de menselijke geest voor manipulatie en de gevolgen hiervan worden door Ingrid Bergman op prima wijze tot uiting gebracht. Terecht dus dat deze prestatie beloond werd met een Oscar (de eerste van de drie Oscars die ze in haar carrière wist te bemachtigen). Ook Fransman Charles Boyer levert prima acteerwerk af: Gregory is een personage waar je met alle liefde een hekel aan krijgt. Minpuntjes zijn het tamelijk zwakke einde en het feit dat de film op bepaalde punten logischerwijs wat gedateerd aandoet. Toch is Gaslight een goed gemaakte psychologische thriller met puik acteerwerk, die terecht bekend staat als een klassieker in het genre.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1944
Speelduur: 109 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 8717774230978

Extra's

  • Trailer
  • Oscars for Movie Stars (2 min)
  • Reflections on Gaslight (14 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Gaslight staat op DVD met de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1. De transfer heeft een goede scherpte (waarbij nauwelijks edge enhancement is gebruikt), al geeft het gebruik van soft-focus een enkele scène een wat wollige uitstraling. Ook helderheid, contrast en zwartniveau, zeer belangrijk bij een zwart/wit-weergave, zijn prima. Vrij onvermijdelijk voor een film op leeftijd is de aanwezigheid van vuil en beschadigingen. Het beeld van Gaslight heeft vooral aan het begin van de film enigszins te lijden onder dit probleem, daarna wordt het veel minder storend. Iets soortgelijks geldt voor de portie aliasing die in de begintitels opduikt, maar verder gelukkig achterwege blijft. Verder zijn er eigenlijk geen noemenswaardige problemen. Een nette transfer.

Geluidskwaliteit

Op audiogebied kan Gaslight maar weinig indruk maken. Dat het aanwezige geluidsspoor niet in 5.1-formaat, maar gewoon mono is, daar hebben we totaal geen problemen mee. Oorspronkelijk was het geluid immers ook mono, en Gaslight is niet bepaald een film die veel zou profiteren van een meerkanaals remix. Nee, het voornaamste probleem van het Dolby Digital 1.0 monospoor (192kbit/s) is de aanwezige ruis. Vooral aangezien de muziek en het achtergrondgeluid tamelijk aan de zachte kant zijn, zodat deze vaak deels overstemt worden door de ruis. Ook heeft het geluid die typische gedateerde klank (beperkt laag en matige dynamiek). Wel positief is het feit dat de dialogen immer goed verstaanbaar zijn.

Extra's

De R2-DVD van Gaslight bevat een klein aantal toevoegingen. Een waardevolle extra die op deze R2-editie ontbreekt, maar wel op de R1-versie aanwezig is, is de Engelse adaptatie van Hamilton\'s toneelstuk, die in 1940 verscheen en geregisseerd werd door Thorold Dickinson.

Reflections on Gaslight (14 min)
Een recent opgenomen featurette, waarin teruggekeken wordt op Gaslight en de productie. Aan het woord komen Angela Lansbury (nu vooral bekend van de serie Murder She Wrote), de op 17-jarige leeftijd met Gaslight haar acteerdebuut maakte, en Pia Lindström, de dochter van Ingrid Bergman. Ondanks de korte duur een aardige extra, met enkele leuke anekdotes.

Oscars for Movie Stars (2 min)
Beelden van de Oscar-uitreiking van 1945, waarin je onder meer ziet hoe Ingrid Bergman de Oscar ontvangt uit handen van Jennifer Jones, die het jaar daarvoor verkozen werd tot Beste Actrice.

Trailer
Tot slot herbergt het schijfje de originele bioscooptrailer (1.33:1, DD 2.0 mono).

Conclusie

Het op een toneelstuk gebaseerde Gaslight (1944) is een klassieke psychologische thriller met Oscarwinnend acteerwerk van Ingrid Bergman. De DVD-uitgave van de film kent een prima beeldkwaliteit, maar scoort op het audiofront minder goed. Onder andere omdat het monogeluid een redelijke hoeveelheid ruis bevat. Op het gebied van extra’s heeft de DVD eveneens niet zo veel te bieden: naast de obligate trailer zijn enkel een korte, recente featurette en beelden van de Oscar-uitreiking van 1945 op het schijfje te vinden. Maar dat is natuurlijk nog altijd beter dan de ‘trailer only’-behandeling die de meeste oude films krijgen (al moet opgemerkt worden dat de R1-DVD ook nog de Engelse versie van Gaslight uit 1940 bevat). Al met al is het gezien de leeftijd van de film een acceptabele uitgave, die de liefhebber van de klassieke film noir op zijn minst eens moet huren.

Laatste reacties

Jaap22  |  28-05-2005

Prima filmpje, niets mis mee. Bergman in een goede rol (alhoewel ik haar in Casablanca en Notorious beter vond) en het verhaal is ok. Ik had alleen niet echt de...
Lees meer >

noodles  |  05-11-2004

Schitterende film! Komt misschien wat traag op gang, maar na het eerste kwartier of zo heb ik er echt van genoten. Heuglijk moment: het feestje waar Ber...
Lees meer >

Richard B.  |  07-04-2004

Vrijdag gekocht bij Free Record Shop (3 voor €33!) Hier idem. Dwz: ook aangeschaft in een actie '3 voor 33 euro' (samen met Mutiny on the Bounty en The treasur...
Lees meer >

Kaplan  |  05-04-2004

Jammer van die 1940 versie, maar het ging mij toch in de eerste plaats om deze versie met Ingrid Bergman en Boyer. Prachtige rollen van allebei. May Whitty als ...
Lees meer >

Fries46  |  05-04-2004

Vrijdag gekocht bij Free Record Shop (3 voor €33!): ik vind het een heerlijke film. Inderdaad enigszins voorspelbaar, maar voortreffelijk acteerwerk. Ook leuk d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:4
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.