Friend

Recensent:
Marcel den Haan
29-03-2004

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Friend (DVD)
Samenvatting

Vier vrienden groeien samen op in het Korea van de jaren zeventig. Ze houden zich voornamelijk bezig met kleine criminaliteit. Als ze ouder zijn gaan ze samen naar school. Na de middelbare school gaan twee van hun studeren. De andere twee hebben meer interesse in de criminaliteit. Door deze verschillende levenswijzen worden de vrienden steeds verder uit elkaar gedreven. Als twee van hun ook nog bij rivaliserende bendes terechtkomen, wordt hun vriendschap pas echt op de proef gesteld.

Commentaar

Friend is nog altijd één van de meest succesvolle films uit de Koreaanse geschiedenis. Het is ook goed te zien waarom. Vanaf het eerste moment in de film ben je namelijk benieuwd wat de vrienden allemaal mee zullen maken en hoe het zal aflopen met ze. Verder zijn de beelden prachtig gefilmd en wordt de film ondersteund door prachtige muziek. Het feit dat de film is gebaseerd op de jeugd van regisseur Kwak en de vrienden waar hij mee opgroeide, maakt de film extra interessant. De film is het best te omschrijven als drama, maar er zitten ook een paar flink harde actiescènes in. Ben je een liefhebber van misdaadfilms met harde actie, dan is Friend zeker een kijkje waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 118 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Koreaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, Zweeds
Uitgever: World Wide Cinema
EAN: 8715664012024

Extra's

  • Trailers
  • Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in het formaat 1.78:1 op de DVD gezet en is anamorf. Het betreft een vrij recente film dus de kwaliteit van de transfer is redelijk goed te noemen. De kleuren, contrast en scherpte zijn allemaal voldoende. Hier en daar zijn wat ongerechtheden te ontdekken zoals filmgrain en posterisatie. Ook is het beeld interlaced wat uiteraard problemen geeft met het kijken van de film op de PC (zie screenshot 3). Een voldoende voor deze transfer, maar er had duidelijk meer in gezeten.
De optionele ondertiteling staat mooi onder in het beeld geplaatst en is duidelijk te lezen. De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken wat te weinig is voor een film van bijna 2 uur.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van één geluidsspoor en wel een Dolby Digital 5.1 track in de originele Koreaanse taal (448 kb/s). De track concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen. De dialogen komen mooi uit de centerspeaker, waarbij de frontspeakers het geheel ondersteunen door het weergeven van de muziek. De surroundkanalen blijven angstvallig stil en ook het LFE kanaal is zelden tot nooit te horen. Echt een probleem is dit echter niet, aangezien de film vooral is voorzien van dialoog. Pluspunt is dat de track verder vrij is van ruis en andere ongerechtheden. Geen topper deze audiotrack, maar wel voldoende voor een film zoals deze.

Extra's

Er zijn slechts enkele extra’s te vinden op deze DVD. Daarnaast zijn ze ook niet echt interessant te noemen. Als eerste zijn er twee trailers te vinden van de film. Bij elkaar duren de trailers ongeveer 3 minuten.
Als tweede is er nog een Cast & Crew gedeelte, wat bestaat uit een lijst met films waaraan de vier acteurs en de regisseur aan meewerkte.
Wil je graag wat meer extra’s dan is de Koreaanse uitgave van deze film meer iets voor jou. Deze DVD bevat namelijk naast een tweede disc vol extra’s ook nog een DTS track.

Conclusie

Friend is een mooi verhaal over het leven van vier vrienden die allemaal hun eigen pad kiezen in het leven. De film is mooi in beeld gebracht en wordt ondersteund door mooie muziek. Ook de acteurs zetten een sterk staaltje acteren neer. De film is gebaseerd op het leven van regisseur Kwak, wat een extra lading meegeeft aan de film. Beeld en geluid zijn voldoende op de DVD, maar qua extra’s stelt deze teleur.

Laatste reacties

SuperDre  |  03-01-2008

De kleuren, contrast en scherpte zijn allemaal voldoende. Hier en daar zijn wat ongerechtheden te ontdekken zoals filmgrain en posterisatie. Ook is het beeld in...
Lees meer >

Matt D  |  30-03-2004

erg mooie film, op dvdinfo staan drie dvd versies besproken voor wie niet goed zou weten welke versie te kiezen ;-)
Lees meer >

Cloud  |  29-03-2004

Ik had er eerst ook veel goeie reviews van gelezen. Maar uiteindelijk viel het wat tegen. Misschien komt het dat ik al zoveel Hong Kong gangsterfilms heb ge...
Lees meer >

Daniel1974  |  29-03-2004

Het Koreaanse antwoord op films als Once Upon A Time In America of Goodfellas. Prachtige film. Ik heb zelf de Koreaanse tin editie. Ik had al een tijdje geleden...
Lees meer >

Sam Van Ghelder  |  29-03-2004

Niet de enige, ik hou ook niet zo van dat genre. Hoewel deze film er best interessant uitziet. Misschien een keertje huren?
Lees meer >

Fokkeyou  |  29-03-2004

Nooit een liefhebber geweest van die Aziatische cinema. Ben waarschijnlijk de enige member van dvd.nl voor wie dit soort films niet is weggelegd...
Lees meer >

Reginald  |  29-03-2004

nog niet gezien maar na het lezen van de (goede) recensie, ben ik wel benieuwd om hem eens te bekijken.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.