Lion King 3: Hakuna Matata, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-03-2004

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Lion King 3: Hakuna Matata, The (DVD)
Samenvatting

Timon en Pumbaa kunnen het verhaal van Simba wel dromen, zo vaak hebben ze De Leeuwenkoning al gezien. In hun versie van het verhaal nemen zij je mee naar de Afrikaanse savanne toen Timon nog bij zijn stokstaartjes familie woonde. Het leven van de stokstaartjes wordt volledig beheerst door hun vijand de hyena’s, waarvoor zij altijd beducht moeten zijn. Timon wil dat niet meer. Met de wijze lessen van de aap Rafiki gaat Timon op pad voor een leven zonder zorgen, beter gezegd ‘Hakuna Matata’. Onderweg ontmoet Timon een ander eenzaam dier, de vraatzuchtige en winderige zwijn Pumbaa. Samen beleven ze een zorgeloze tijd. Tot de dag dat ze in de woestijn Simba ontdekken. Timon wil de leeuw eerst aan zijn lot overlaten, maar ze nemen Simba toch onder hun hoede. Gedrieën worden ze dikke maatjes en genieten van het perfecte zorgeloze leven. Dat verandert als Nala arriveert die hulp zoekt voor de strijd tegen de hyena’s. Voor Timon en Pumbaa wordt dit een bijzonder avontuur.

Commentaar

The Lion King – De Leeuwenkoning was tot voor kort de meest succesvolle Disney tekenfilm aller tijden. Tot voor kort, want Finding Nemo bleek nog succesvoller. Op het verhaal van de leeuwenkoning was in 1998 al een vervolg verschenen, genaamd The Lion King II: Simba’s Pride – De Leeuwenkoning II: Simba’s Trots. Een van de betere sequels van Disney. Dit jaar verscheen een andere direct-to-video vervolg op De Leeuwenkoning. Gezien andere, eerder door Disney uitgebrachte sequels op hun klassiekers, hielden wij ons hart vast. Een tweede sequel op de klassieker De Leeuwenkoning kon niet veel goeds voorspellen. Maar niets is minder waar. Feitelijk heeft Disney geen vervolg uitgebracht, maar hebben zij het succes van Timon en Pumbaa gebruikt om het verhaal van De Leeuwenkoning vanuit een andere invalshoek te vertellen. Vandaar ook dat de film in Amerika de titel The Lion King 1½ - Hakuna Matata kreeg. Maar om de een of andere onbekende reden heet de film in Europa The Lion King 3 – Hakuna Matata. Nummer drie natuurlijk omdat er al eerder een vervolg was verschenen. Deze andere invalshoek blijkt een geslaagde keuze. Timon en zijn winderige vriendje Pumbaa zorgen voor een compleet nieuwe hilarische en dolkomische film. Uiteraard is het originele verhaal herkenbaar, maar in het verhaal zitten tal van andere verwijzingen. Natuurlijk ontbreken de liedjes in dit verhaal ook niet. Ook hier bekende songs, nu iets anders gebracht en een nieuwe song. Voor de stemmen is gebruik gemaakt van de originele stemacteurs die ook hebben meegewerkt aan het grote origineel. Op artistiek vlak haalt de film zijn grote voorbeeld niet, maar de animaties zien er toch bijzonder goed uit. Kortom, een zeer geslaagd vervolg op The Lion King.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 73 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Bulgaars
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875969416

Extra's

  • The making of
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Zoek Mickey
  • Het verhaal achter de legende
  • Muziekvideo met Raven
  • Virtuele safari met Timon en Pumbaa
  • Rafiki's raadsel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van de film is 1.66:1 en is anamorf op de DVD gezet. Het beeld is ziet bijzonder goed uit; het beeld is scherp met veel contrast en het heeft mooie volle en heldere kleuren. Uiteraard is het beeld volledig vrij van artefacten. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een plezier leesbaar lettertype. Maar staat helaas nog steeds te hoog onder in het beeld, wat een puntje aftrek geeft.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Verder zijn nog drie nasynchronisaties voorhanden, Nederlands, Frans en Bulgaars. Deze drie tracks zijn ook DD5.1, nu met bitrate 384 kb/s. Evenals het beeld, is ook de soundtrack tiptop. De nadruk van de zeer goed klinkende soundtrack ligt op de drie voorste kanalen. De achterkanalen zorgen voor het ruimtelijke karakter van de muziek en geven de omgevingsgeluiden weer. Bij enkele speciale effecten zijn de surrounds nadrukkelijker aanwezig en worden in split-surround (stereo) gebruikt. Het LFE kanaal wordt gepast gebruikt en zorgt voor een prima aanwezig laag. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie is zoals altijd netjes gedaan. Ook hier de bekende stemmen uit het origineel van De Leeuwenkoning. Door de lagere bitrate klinkt de soundtrack iets minder goed dan de Engelse versie, maar het verschil is klein.

Extra's

Nog steeds starten de Disney schijven met de verplichte commerciële trailers, maar liefst zeven stuks in dit geval. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken, of op de menutoets te drukken, kun je er snel doorheen skippen.
Deze uitgave is een 2-disc Speciale Uitvoering. De menu’s (op disc 1 in breedbeeld) zijn in enkele talen, waaronder het Nederlands, beschikbaar en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Uiteraard voorzien Timon en Pumbaa de menu’s van hun eigen commentaar, ook als je even geen keuze maakt. Alle extra’s hebben 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid. De extra’s zijn:

Disc 1

Op zoek naar Mickey
Tja, wat moet je hier nu mee. Als je deze optie kiest, dan wordt tijdens het spelen van de film af en toe één van de vier verschillende Mickey symbolen getoond. De bedoeling is dat je dan op de enter toets van je afstandsbediening drukt. Verder niets. En aan het eind van de film krijg je dan te zien hoe vaak je Mickey ontdekt hebt. Tja… nogmaals, wat moet je hier nu mee?

Niet eerder vertoonde scènes (12 minuten).
Een zevental scènes die helemaal niet of anders in de film terecht zijn gekomen. Eerst een korte introductie door regisseur Bradley Raymond en producer George Mendoza, die de scènes ook van commentaar hebben voorzien. De scènes zijn nog in een vroeg stadium van het tekenproces. Beeldformaat is 1.66:1 NIET anamorf. Er is ook een Alles spelen optie.

Disc 2

Bonusmateriaal, met drie vervolgkeuzen:
- Timon: het verhaal achter de legende (4 minuten).
Korte documentaire over Timon, met Peter Graves als gastheer. Nederlands nagesynchroniseerd of Engels gesproken maar dan zonder ondertiteling.
- Voor het begin: achtergrondreportage van The Lion King 3 ‘The Making Of’ (12 minuten)
Een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van de film, geheel in stijl van de film. Engels gesproken met Nederlands ondertiteling.
- ”Grazing in the grass” muziekvideo uitgevoerd door Raven (3 minuten).

Spellen en activiteiten, met drie vervolgkeuzen:
- Virtuele safari met Timon en Pumbaa
Een tochtje met Timon en Pumbaa langs diverse Disney attracties. Nederlandstalige DD5.1 geluid.
- Rafiki’s raadsel
Het ‘balletje/balletje’ spel met Rafiki. Veel succes!
Wie is wie
Een herkenningsspel waarbij je aan de hand van silhouetten de Disney figuren probeert te raden.

Conclusie

De enige die het grote succes van The Lion King zouden kunnen evenaren zijn de hilarische vrienden Timon en Pumbaa. In dit bijzondere vervolg geven zij ons hun humoristische dolkomische visie op de film. En we zien hun kant van het verhaal. Een leuke vondst die hier prima is uitgewerkt met een bijzonder grote ‘grapdichtheid’ en daardoor als totaal een vermakelijke film geeft. En je vindt het daarbij niet eens erg dat je veel materiaal al eens eerder had gezien.
De DVD heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn wat mager, zeker voor een 2-disc uitvoering. Toch hierbij in ogenschouw genomen dat het een direct-to-video vervolg betreft, zijn de geboden extra’s best goed. In tegenstelling tot andere, minder geslaagde Disney sequels, kunnen we deze van harte aanbevelen.

Laatste reacties

pieter bond  |  23-05-2005

Vond deze film heel erg vermakelijk, en nu graag de volledige Timon & Pumbaa-tv-serie op dvd. Zijn er daar al plannen voor?
Lees meer >

Ron kars  |  23-05-2005

Vond deze film heel erg vermakelijk, en nu graag de volledige Timon & Pumbaa-tv-serie op dvd.
Lees meer >

dvd freak  |  22-03-2005

Leuke film die je vooral niet te vaak moet kijken anders wordt je stapelgek. Jammer dat zonder kennis van deel 1 de film totaal onbegrijpelijk is! Leuk maar ...
Lees meer >

Remcodeweerd  |  28-03-2004

Redelijke film. Best mee vermaakt. Maar op een geven moment geloof je het ook wel een beetje een 7 vind ik de film nog wel waard maar na 3 delen vind ik het...
Lees meer >

elvis  |  24-03-2004

ik vond deze leuker als deel 2 :)
Lees meer >

MvdS  |  23-03-2004

Ik moet zeggen dat de film mij 100% is meegevallen. Heb toch aardig zitten lachen. De film is eigenlijk geen deel 3. Kwa tijdslijn begint deze film voor he...
Lees meer >

DVD_Boy  |  23-03-2004

Ik had hem gehuurd en ik vond hem hartstikke leuk Wat ook hartstikke leuk is, is dat je de film nu vanuit de ogen van Timon en Pumbaa kan bekijken en soms is d...
Lees meer >

Guus Josee  |  23-03-2004

Lion King 3 is voor een sequel best te pruimen. Ik heb me best wel vermaakt met deze leuke opvolger.
Lees meer >

Martijn Beunk  |  23-03-2004

Een leuke vermakelijke film, maar helaas niet meer dan dat! Lion King 1 blijft toch nog steeds mijn favoriet! :D
Lees meer >

Mark Knoop  |  23-03-2004

Ik heb hem vrijdag gehuurd en hij is me zwaar tegengevallen. Oké, er zaten een aantal goede grappen in, maar toen hij afgelopen was had ik toch niet het gevoel ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  23-03-2004

Ik ben erg huiverig voor deze sequel. Ik wil de magie van het eerste deel niet teniet doen. Deel 2 vond ik niet slecht, maar ook niet geweldig en ik ben gewo...
Lees meer >

Godbluff  |  23-03-2004

The lion king 2: Simba's pride is natuurlijk allang uit op dvd. Echter hij stamt nog uit de tijd dat disney door warner werd gedistribueerd. Al deze warner uitg...
Lees meer >

Hilde  |  23-03-2004

Ik heb the lion King 3 gehuurd maar ik vond hem eerlijk gezegd niet zo leuk. The Lion King 1 vind ik daarintegen hartstikke leuk
Lees meer >

chimera01  |  23-03-2004

8) 8) 8) Een verrekte leuke film, die Timon & Pumbaa ook verdiende gezien hun tv-serie met barstensvolle abstracte humor soms. En wie hoor je klagen al...
Lees meer >

Nathan Strik  |  23-03-2004

Ik ben erg huiverig voor deze sequel. Ik wil de magie van het eerste deel niet teniet doen. Deel 2 vond ik niet slecht, maar ook niet geweldig en ik ben gewo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 87
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.