24 - Season 2

Recensent:
Koen Koene
25-02-2004

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

24 - Season 2 (DVD)
Samenvatting

Circa anderhalf jaar geleden raakte Jack Bauer (Kiefer Sutherland), agent bij CTU (Counter Terrorist Unit), betrokken bij een samenzwering tegen presidentskandidaat David Palmer. Er werd een aanslag beraamd op Palmer, en Bauer was de enige die dit kon voorkomen. Deze opdracht werd sterk bemoeilijkt door het feit dat ook Jack’s vrouw en dochter gevaar liepen. Het werd de langste dag van zijn leven. Nu, meer dan een jaar later, heeft Jack zijn carrière bij CTU achter zich gelaten. Hij staat op non-actief, en probeert zijn leven op een rijtje te zetten. Maar dan bereikt hem het bericht dat terroristen een aanslag beramen. Daarbij willen ze een kernbom laten ontploffen, midden in Los Angeles! CTU kan Jack’s kwaliteiten goed gebruiken bij het voorkomen van de ramp, en dus weten ze hem over te halen om terug te keren. Aldus gaat Jack als een razende op zoek naar de locatie van de bom en de daders. Maar de zaak blijkt een stuk ingewikkelder dan gedacht. Het belooft weer een uitputtende dag te worden...

Commentaar

Na het immense succes van het eerste seizoen van de thriller/actieserie 24 kon een vervolg uiteraard niet uitblijven. De opzet zal bekend zijn: 24 afleveringen die elk een opeenvolgend uur tonen van een bepaalde dag. In dit geval de dag waarop er een atoombom op Amerikaans grondgebied dreigt af te gaan. Maar dit is nog maar het puntje van de ijsberg, want gaandeweg komen tal van complotten en samenzweringen aan het licht, resulterend in vele onverwachte wendingen. En ondertussen tikt de klok door… Aan spanning dus geen gebrek in het tweede seizoen van 24. En uiteraard kun je ook weer rekenen op een prima cast, waaronder Kiefer Sutherland als de tegendraadse Jack “I’m gonna need a hacksaw” Bauer. Toch is het tweede seizoen net ietsje minder sterk dan het eerste, ondanks dat de spanning deze keer wat gelijkmatiger wordt gedoseerd (het eerste jaar kende na de ijzersterke eerste helft een sterke dip). Een van grootste zwaktes is Kim’s verhaallijn. In het eerste seizoen bestond haar bijdrage voornamelijk uit de eindeloze cyclus gevangen worden – ontsnappen – gevangen worden – enz. Weliswaar werd dit op een gegeven moment redelijk flauw, maar het gevaar waarin Kim verkeerde had wel grote gevolgen qua plot. Bij seizoen twee daarentegen staan de belevenissen van Jack’s naïeve dochter nagenoeg geheel los van de andere nauw verweven verhaallijnen (o.a. die van Jack, CTU en het presidentiële crisiscentrum). Bovendien zijn de problemen waarin ze terecht komt erg vergezocht en vaak eerder lachwekkend/irritant dan spannend. Het is logisch dat de schrijvers Kim bij de serie willen betrekken – de charmante Elisha Cuthbert is altijd leuk voor de kijkcijfers – maar in dit geval zoeken ze daarvoor hun toevlucht tot allerlei gekunstelde situaties. En dat haalt het seizoen als geheel ietwat naar beneden. Andere minpuntjes zijn enkele flauwe wendingen en diverse plotgaten en ongeloofwaardigheden, iets waar het eerste seizoen ook last van had (gelukkig geen personages met geheugenverlies deze keer). Maar ondanks de tekortkomingen is en blijft 24 een uitermate vermakelijke en originele TV-serie, die ook in het tweede seizoen garant staat voor een flinke portie actie en nagelbijtende spanning. Heb je genoten van het eerste seizoen, dan mag je het tweede dus zeker niet missen!

De onlangs verschenen boxset van het tweede seizoen van 24 bevat maar liefst zeven DVD’s. De zevende disc is geheel gewijd aan extra’s, de overige zes bevatten ieder vier afleveringen. De afleveringen hebben een duur van circa 42 minuten (geen uur omdat de tijd voor reclames is meegeteld in het ‘real-time aspect’).

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 1015 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015062

Extra's

  • Audiocommentaar bij zes afleveringen
  • Deleted Scenes (61 min)
  • On the Button (13 min)
  • 24 Exposed (88 min)
  • Multi-Angle Scene Study

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op beeldgebied is de boxset van het tweede seizoen vergelijkbaar met de eerste. De anamorfe 1.78:1 weergave heeft ook nu weer de kenmerkende stijl, inclusief het gebruik van split-screen en vanuit de hand gefilmd materiaal (vaak met grove korrel). Dit past prima bij het ‘real-time-gevoel’ van de serie. Een van de minpuntjes van seizoen 1, de overmatige edge enhancement, is helaas ook bij het tweede seizoen op momenten zichtbaar. Hetzelfde geldt voor het matige schaduwdetail. Toch is het zeker geen slechte transfer, want qua scherpte en kleurverzadiging scoort deze een ruime voldoende. Wel staat de ondertiteling wat te hoog in beeld, al is het netjes dat de tekst bij split-screen naar het midden springt (zie het tweede screenshot). Al met al een meer dan acceptabele beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

TV-series die op DVD verschijnen worden vaak met het originele 2.0-surroundgeluid op de schijf gezet. Zo nu en dan kom je wel eens een serie tegen die op geluidsgebied een heuse 5.1-remix heeft gekregen, maar vaak blijkt een dergelijke remix weinig toe te voegen aan een nette 2.0-surroundtrack. Zo niet bij 24, want het Dolby Digital 5.1-geluid (448kbit/s) van seizoen 2 is zeer zeker een verbetering van het 2.0-geluid van de eerste 24-boxset. Sterker nog, de opbouw van het geluidsbeeld komt op veel momenten in de buurt van een big budget actiefilm. Vooral qua surroundgebruik. Het tweede seizoen barst namelijk van de (split-) surroundeffecten, bijvoorbeeld in de vorm van de bekende geweerschoten en overvliegende helikopters. Tevens worden de achterluidsprekers agressief gebruikt voor omgevingsgeluiden, eveneens volop split-surround. Het komt slechts sporadisch voor dat er geen geluid aan de achterkant te horen is, ondanks dat de muziek meestal beperkt blijft tot de voorkanalen. Bovendien is ook de klank prima, met lekker diep laag dat op gepaste wijze wordt aangedikt door de subwoofer. Wel is er in de dialogen, die overigens netjes uit het midden komen, soms wat lichte vervorming te horen (vooral in het begin van het seizoen). Desondanks mag de conclusie duidelijk zijn: uitstekend geluid voor een TV-serie!

Extra's

In tegenstelling tot de nagenoeg kale eerste box bevat seizoen twee wel een ruime verzameling extra’s. Deze zijn allemaal Nederlands ondertiteld, inclusief de commentaartracks. Wellicht overbodig: de extra’s staan bol van de spoilers, dus pas bekijken na het hele seizoen gezien te hebben.

Audiocommentaar
Op elk van de zes DVD’s met afleveringen vind je een enkele commentaartrack. De zes tracks zijn niet de meest diepzinnige die je ooit zult beluisteren, maar hun aanwezigheid wordt desondanks toch op prijs gesteld. Het gaat om de volgende zes afleveringen:
- 11AM – 12PM (Disc 1): Op de eerste commentaartrack hoor je castleden Carlos Bernard, Michelle Forbes en Sarah Wynter. Het is een lekker luchtig commentaar vol gegrap, waarbij herinneringen worden opgehaald aan de opnames en de cast. Zeer vermakelijk, en zonder twijfel de leukste track van de zes.
- 1PM – 2PM (Disc 2): Actrice Sarah Clarke en regisseur/producer Jon Cassar geven een iets serieuzer commentaar, met de nadruk op de manier van werken op regie- en acteergebied. Er vallen weinig stiltes en het geheel is redelijk informatief.
- 5PM – 6PM (Disc 3): De toelichting van actrice Penny Johnson-Jerald en uitvoerend producent Joel Surnow is aardig genoeg om eens te beluisteren, maar verwacht geen overdaad aan schokkende inzichten.
- 10PM – 11PM (Disc 4): Bij deze aflevering zijn acteur Xander Berkeley en producer/schrijver Robert Cochran verantwoordelijk voor het commentaar. Ze praten vooral over het script, de verhaalstructuur, de make-up-effecten en Xander’s vertolking van George Mason.
- 3AM – 4AM (Disc 5): Wederom een track met producer Joel Surnow, dit maal samen met de tamelijk zwijgzame Kiefer Sutherland. Tussen de vele stiltes en de overbodige uitleg van de gebeurtenissen op het scherm is een kleine hoeveelheid interessante info te vinden.
- 4AM – 5AM (Disc 6): Het laatste commentaarspoor is vergelijkbaar met de vorige track, in de zin dat co-auteur/producer Howard Gorden en acteur Dennis Haysbert (die de aflevering voor het eerst terugziet) een beperkt informatieve toelichting geven.

Deleted Scenes and Alternate Takes (61 min)
Bij 18 van de 24 afleveringen zijn een of meerdere verwijderde fragmenten en/of alternatieve takes te vinden (1.78:1 anamorf, DD 2.0). In totaal gaat het om 45 scènes. Deze zijn afzonderlijk te bekijken, maar kunnen desgewenst ook door middel van seamless branching aan de betreffende aflevering toegevoegd worden. Dit betekent wel dat je bepaalde zaken twee maal voorbij zult zien komen (in het geval van verschillende takes). Desondanks een leuke optie.

De overige extra’s staan op de zevende DVD van de boxset.

On the Button (13 min)
Allereerst een waarschuwing: de volledige titel van deze extra bevat een enorme spoiler, dus pas op bij het bekijken van de cover of het menu van de zevende disc! Daarom zullen we ook vaag blijven bij de beschrijving van deze featurette (1.33:1, DD 2.0). Het volstaat om te zeggen dat je een blik krijgt op de totstandkoming van een van de grotere effect/stuntscènes.

24 Exposed (88 min)
Heb je altijd al willen weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een aflevering van 24, dan is deze extra voor jou. “24 Exposed” (1.78:1 anamorf, DD 2.0) is namelijk een zeer uitgebreide Making Of, opgedeeld in tweeën, die de vorm heeft van een soort van productiedagboek. Beginnend bij de scriptbespreking in de pre-productie-fase kijk je mee tijdens het stressvolle productietraject van de laatste twee afleveringen van het tweede seizoen. Van de locatiescouting tot de gevechtstraining, van de bijrolcasting tot de opnames van de angstvallig geheimgehouden slotscène. Verplichte kost voor iedere 24-fan.

Multi-Angle Scene Study
De meeste scènes in 24 worden met twee camera’s opgenomen, met verschillende standpunten bij verschillende takes. Bij deze extra kun je bij een ondervragingsscène met behulp van de multi-angle-toets op de afstandsbediening schakelen tussen het beeld van beide camera’s en een compositieshot.

Deleted Scenes (61 min)
Onder deze noemer tref je nogmaals de 45 verwijderde scènes en outtakes aan. Het verschil is dat ze dit maal op prima wijze toegelicht worden door producer/regisseur Jon Cassar en DP/regisseur Rodney Charters. Het commentaar is niet uit te schakelen en helaas ontbreekt een ‘play all’-optie.

Conclusie

Het geprezen 24 is een zeer spannende thriller/actieserie met een uitstekende cast, waarbij iedere aflevering een opeenvolgend uur uit het leven van de hoofdpersonen toont. Het tweede seizoen mist wat van de impact en frisheid van het eerste, maar is daarom niet minder boeiend of verslavend. De spanning, wendingen en cliffhangers maken dat je maar moeilijk kunt stoppen met kijken. Op TV moest je een week wachten op de volgende afleveringen, op DVD heb je deze nadelen uiteraard niet. Bovendien krijg je een nette anamorfe breedbeeldtransfer en uitstekend 5.1-geluid (een verbetering van het 2.0-geluid van de eerste boxset). En als klap op de vuurpijl bevat de DVD-uitgave van het tweede seizoen ook nog eens een ruime collectie Nederlands ondertitelde extra’s, zoals commentaartracks, verwijderde scènes en een zeer interessante Making Of. En daarmee is deze boxset een verplichte aanschaf voor de 24-fan.

Laatste reacties

wolfrolf  |  09-12-2009

Topic kick, want ik vind het jammer dat seizoen 3 tot 7 niet gerewied zijn hier. Gaat dit ooit nog gebeuren? :(
Lees meer >

tityken  |  20-10-2006

Nog beter en verslavender dan seizoen 1. De tv uitzetten is bij deze serie geen makkie, je blijft gewoon kijken!
Lees meer >

Swanski  |  31-07-2005

ja oke, maar dat is dan op tv neem ik aan, het is ook de site van fox broadcasting, dus s5 zal dan pas in het najaar van 2006 uitkomen op dvd denk ik ik ...
Lees meer >

Le-Fab  |  29-07-2005

ik heb season 4 al gezien die is pas goed en er komt een season 5 in januari 2006 s5 begint toch pas over een aantal weken/maanden in de VS op tv, dan is...
Lees meer >

Swanski  |  29-07-2005

ik heb season 4 al gezien die is pas goed en er komt een season 5 in januari 2006 s5 begint toch pas over een aantal weken/maanden in de VS op tv, dan is...
Lees meer >

Le-Fab  |  29-07-2005

ik heb season 4 al gezien die is pas goed en er komt een season 5 in januari 2006
Lees meer >

Swanski  |  28-07-2005

tsja verslavend is deze serie echt s1 heb ik een hele tijd terug gezien, s2+s3 in de afgelopen 5 dgn, veelal in de nacht wat het volgen van de episodes i...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  14-07-2005

Topserie! (y) Heb 2 dagen geleden S2 afgerond en gelijk daarna S3 maar weer besteld. Kan niet wachten om weer te beginnen met kijken... 8)
Lees meer >

MGdutch  |  12-12-2004

Zeer spannend vervolg op 1 van mijn favoriete series 8) .
Lees meer >

Wizz-Art  |  09-12-2004

Ik wacht weer tot de Scandinavische versie beschikbaar word, staat beter naast de andere 2 die ik al heb :wink:
Lees meer >

Caledonians  |  09-12-2004

Echt een super gave serie dit! Had seizoen 1 & 2 tegelijk gekocht voor een mooi prijsje en heb er geen seconde spijt van gehad. Kan niet wachten totdat ik seizo...
Lees meer >

Sakke  |  09-12-2004

Ik vind de beeldkwaliteit niet erg schitterend, heb vooral veel last van grain op achtergrond. Is dat bij jullie ook of ligt het aan mijn box?
Lees meer >

MGdutch  |  19-10-2004

Superspannende serie!!!!!
Lees meer >

Zwollywood  |  19-10-2004

heb seizoen 3 ook gezien, vondt die zelf beter dan 2. damn wat is die serie spannend zeg! in januarie 2005 pas seizoen 4...damn ik kan niet w8en zeg! 'waar...
Lees meer >

Jurgen V  |  16-08-2004

Heb de scandinavische versie weer op de kop kunnen tikken voor een zeer zacht prijsje (55euro) deze heeft namelijk ook NLO :) En deze staat toch beter naast d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1312
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.