Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 5)

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-02-2004

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 5) (DVD)
Samenvatting

In de reeks sprookjes (in het Amerikaans fables) van Disney staan op deze DVD zes korte verhaaltjes uit Disney’s hele oude doos:

Ferdinand De Stier / Ferdinand The Bull (1938 - 8 minuten)
De bloemen liefhebbende stier Ferdinand wordt na een steek van een bij per ongeluk aangezien voor een woest stier en komt daardoor terecht bij een stierengevecht in Madrid.

Lambert het schaapachtig Leeuwtje / Lambert The Sheepish Lion (1951 – 8 minuten)
Een ooievaar brengt per ongeluk een leeuwenwelp als jong bij een kudde schapen. De andere lammetjes drijven de spot met de lieve, verlegen leeuw, die iedereen verbaast als hij de moed vindt om zijn ‘familie’ tegen een gevaarlijk beest te beschermen.

De drie kleine Biggetjes / Three Little Pigs (1933 - 8 minuten)
Een filmpje uit de ‘Silly Symphonie’ reeks. Wie is er bang voor de grote boze wolf? Niet de twee biggetjes die liever spelen. Maar hun grote broer bouwt een stevig huis en dat is maar goed ook.

Drie blinde Musketiers / Three Blind Mousketeers (1936 - 8 minuten)
Een ‘Silly Symphonie’ verhaaltje over de humoristische tegenspoed van het moedige trio blinde muizen.

Drie kleine wolfjes / Three Little Wolves (1936 - 9 minuten)
Nog een ‘Silly Symphonie’ uitgave. De twee biggetjes blazen voor de grap op het ‘wolvenalarm. Als zij door de ‘grote boze wolf’ en zijn hulptroepen in de val worden gelokt, reageert hun grote broer niet op het ‘wolvenalarm’, denkende dat het weer een grap is.

Konijntjes met geintjes / Funny Little Bunnies (1934 - 7 minuten)
Ook dit is een ‘Silly Smphony’ verhaaltje, waarin alle konijntjes zich voorbereiden op Pasen met het schilderen van eieren en het maken van de heerlijkste chocolade-eieren.

Commentaar

Weer een paar korte tekenfilmpjes uit de grote collectie die Walt Disney en de zijnen in de jaren ’30 hebben gemaakt. Korte filmpje enerzijds omdat het maken van een avondvullende film nogal tijdrovend en dus kostbaar was en anderzijds omdat de technieken van de tekenfilm nog helemaal ontwikkeld moesten worden. Deze korte tekenfilmpjes werden gemaakt om een bepaalde techniek te oefenen. Technieken als het juist en consistent tekenen van mensen, de natuurlijkheid van bewegingen of het werken met meerdere lagen om diepte te creëren.
Muziek is altijd een heel belangrijk onderdeel geweest bij de tekenfilm, zeker bij Walt Disney. Dat is de basis bij de tekenfilmpjes uit de Silly Symfonie reeks, waaruit er hier weer enkele zijn opgenomen. Evenals bij de voorgaande vier uitgaven, heeft Buena Vista de korte filmpjes als één film op de DVD gezet. Je kunt dus niet via het menu apart voor de filmpjes kiezen. Elk filmpje begint wel met een nieuwe chapterstop, dus via deze indeling kun je snel naar een ander filmpje skippen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1933
Speelduur: 48 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875965845

Extra's

  • Donald's Jacht naar de Schat

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle filmpjes staan in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1 op de DVD. De filmpjes zijn bijna allemaal 65-70 jaar oud. De beeldkwaliteit van het kleurrijke beeld ziet er gemiddeld genomen redelijk goed uit. Het beeld is redelijk scherp met een redelijke detaillering. De kleuren zien er redelijk fris uit, ook het contrast van het beeld is goed. Het beeld is niet drastisch opgeknapt, waardoor je af en toe wat beschadigingen of vuiltjes ziet. Evenals een soort ‘grauwe’ waas en beeldruis, wat beide in sommige gevallen duidelijk opvalt.
Elk filmpje heeft een eigen chapterstop. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidstrack, maar ook de verschillende nasynchronisaties, is voor alle filmpjes Dolby Digital 2.0 – mono (192 kb/s). Op de hoes wordt ten onrechte aangegeven dat de soundtrack DD2.0 Surround is. Door de leeftijd van de filmpjes is duidelijk de beperkingen in het frequentiebereik hoorbaar. De muziek en filmgeluiden hebben geen laag en het hoog klinkt enigszins scherp en is weinig gedetailleerd. Desondanks klinkt de soundtrack goed en is deze vrij van ruis of kraak. Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie prima gemaakt. Ook de nasynchronisatie dateert van enige tijd terug.

Extra's

De breedbeeldmenu’s hebben eenvoudige animaties en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op de DVD één extra, zoals we ook al bij de eerdere uitgaven zagen, een spelletje: Donald’s Jacht naar de Schat’. Een spel volgens de bekende formule waarbij je diverse meerkeuzevragen over Disney films moet beantwoorden. Lukt het alle vragen te beantwoorden, wacht een kleine verrassing.

Conclusie

Met deze vijfde editie van de Disney Sprookjes, komen weer zes nieuwe filmpjes uit de grote schat aan korte Disney juweeltjes (filmpjes) uit de oude doos beschikbaar om thuis te bekijken. Bekende filmpjes die je vast en zeker al eens op televisie gezien hebt.
Beeld en geluid zijn beide redelijk goed. Als extraatje is een spelletje toegevoegd, zoals ook al te vinden was op vorige de eerder uitgebrachte editie. Leuke DVD voor de kleintjes en de Disney liefhebber.

Laatste reacties

Micoom  |  22-02-2004

De meeste van deze filmpjes heb ik ooit los wel eens gezien. Zonde dat ze dit niet in een wat royalere set uitbrengen want de prijs die je voor zo'n dvd betaald...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  21-02-2004

Ben het volledig eens met de vorige schrijver. Veel te weinig film voor veel te veel geld. Is het nou echt niet mogelijk om wat méér op één dvd te zetten. Be...
Lees meer >

Richard B.  |  20-02-2004

De meeste van deze filmpjes heb ik ooit los wel eens gezien. Zonde dat ze dit niet in een wat royalere set uitbrengen want de prijs die je voor zo'n dvd betaald...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
1.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.