Italian Job, The (2003)

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-02-2004

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Italian Job, The (2003) (DVD)
Samenvatting

In Venetië zetten Charlie Croker (Mark Wahlberg) en zijn team, bestaande uit John Bridger (Donald Sutherland), Steve (Edward Norton), Lyle (Seth Green), Left Ear (Mos Def) en ‘Handsome’ Rob (Jason Statham), een tot in de puntjes uitgedachte kraak. De buit: $ 35 miljoen aan goud. De uitvoering: perfect, met een spectaculaire bootrace door Venetië. Maar Charlie had geen rekening gehouden met eventueel verraad. In de bergen van Oostenrijk blijkt Steve een eigen plan te hebben, steelt het goud, schiet John Bridger dood en laat de rest van het team ook voor dood achter.
Een jaar later gaat Charlie op bezoek bij Stella Bridger (Charlize Theron), de dochter John Briger. Evenals haar vader is Stella een meester in het kraken van kluizen. Charlie en zijn team hebben eindelijk Steve, die zijn naam veranderd heeft, en het goud teruggevonden. Stella wil eerst niets met Charlie te maken hebben, maar bedenkt zich en sluit zich aan bij het team. Zo begint een minutieuze voorbereiding op een kraak bij Steve, om zo het goud weer terug te stelen en om wraak te nemen op Steve.

Commentaar

Deze nieuwe versie van The Italian Job van regisseur F. Gary Gray, doet in een aantal opzichten denken aan het origineel uit 1969. Uiteraard is het karakter Charlie Croker terug, alleen geeft Mark Wahlberg hier een andere invulling aan dan Michael Caine dat in 1969 deed. Ook de drie Mini Coopers in de kleuren rood, wit en blauw zijn weer terug. En natuurlijk de opzettelijk gecreëerde verkeerschaos. En zo zijn er nog meer grote en kleine dingetjes te noemen. Gelukkig hebben scriptschrijvers Donna en Wayne Powers wel een totaal ander verhaal neergezet, waardoor deze versie van The Italian Job duidelijk meer is dan een simpele remake. Beide geven in een interview ook aan het origineel niet vooraf gekeken te hebben, om zo een eigen verhaal te kunnen maken dat geïnspireerd is door het origineel. Deze nieuwe versie begint met een prima actiescène, een lekkere bootrace door de ‘straten’ van Venetië. Daarna zakt de film qua spanning een beetje in door het rustige middenstuk waarin de wraakactie wordt voorbereid. Het adrenalinegehalte stijgt weer, als het plan wordt uitgevoerd en de nodige creativiteit van de spelers verlangd. En, evenals in het origineel, kan een race met de drie Mini Coopers natuurlijk niet ontbreken.
De muziek in deze film is verzorgd door John Powell. Een mooie soundtrack die af en toe een beetje doet denken aan de originele soundtrack van Quincy Jones. Het liedje Money van Pink Floyd wordt ook gebruikt in de soundtrack.
Een paar bijzondere verschijningen in deze film: Michael Caine, hoofdrolspeler in het origineel, is te zien op het grote televisiescherm van Steve. Verder is de echte uitvinder van Napster, Shawn Fanning, ook kort te zien in de film.
Beide versies van The Italian Job, zowel het origineel uit 1969 als deze nieuwe versie uit 2003, hebben hun eigen verhaal, eigen humor en eigen spanning en zijn beide het bekijken waard. Natuurlijk blijft het origineel ongeëvenaard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865556535

Extra's

  • The making of
  • Deleted Scenes
  • Bioscooptrailer
  • De woorden voor The Italian Job op papier krijgen
  • The Italian Job rijschool
  • De machtige minis van The Italian Job
  • High Octane: Stunts van The Italian Job
  • Gag Reel - Easter Egg

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed. Kleuren zijn mooi en zeer natuurlijk. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn prima. Het contrast en het zwartniveau zijn uitstekend. Ook in de donkere scènes blijven alle details goed zichtbaar. Het is een nieuwe film, zoals verwacht is het beeld vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nauwelijks een issue, evenals edge enhancement. Een prima beeld.
De film is verdeeld in 16 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is goed weggewerkt. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een iets te groot lettertype en staat redelijk laag geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, effecten als voorbijrijdende auto’s en de ruimtelijkheid van de muziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact.
De dialogen zijn in het algemeen goed te volgen, maar zijn soms iets aan de zachte kant.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties, voorzien van achtergrondgeluid. Deze Special Collector’s Edition huist een redelijk aantal extra’s. Alles in 4x3 beeldformaat met DD2.0 Surround (192 kb/s) geluid en natuurlijk Nederlandse ondertiteling.

Pedal to the Metal: The Making of The Italian Job (18 minuten)
Een kijkje achter de schermen tijdens de opnames, met de bekende interviewfragmenten met regisseur, producers en acteurs. Uiteraard gelardeerd met beelden tijdens de opnames en fragmenten uit de film. Niet zo heel informatief, maar ze zijn wel ontzettend aardig voor elkaar.

Putting the words on the page for The Italian Job (6 minuten)
Een nadere kennismaking met Donna en Wayne Powers, de schrijvers van het script.

The Italian Job - Driving School (6 minuten)
De acteurs hebben zelf les gehad in het racen met de Mini Coopers. Met name Charlize Theron heeft de heren overtuigd van haar uitstekende rijvaardigheden.

The mighty Minis of The Italian Job (6 minuten)
Iets meer info over de belangrijke rol van de Mini Cooper in de film.

High Octane: Stunts from The Italian Job (8 minuten)
Meer informatie over de vele stunts in de film.

Deleted scenes
Een zestal verwijderde scènes met totale speeltijd van ongeveer 9 minuten, zonder verdere uitleg over het waarom van het sneuvelen. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Theatrical Trailer (3 minuten)
De bioscooptrailer in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

De hoesinformatie maakt ook melding van een easter egg. Dus dat wordt even zoeken, of spieken op onze Easter Eggs pagina.

Bij de DVD zit verder nog een inlay met de tracklisting.

Conclusie

De nieuwe versie van The Italian Job uit 2003 is geïnspireerd door het origineel uit 1969, maar zeker geen remake. Het verhaal heeft genoeg originaliteit om de film een eigen karakter te geven, maar maakt wel handig gebruik van de bijzondere kenmerken van het 35 jaar eerder gemaakte origineel. Zoals de achtervolging met de drie Mini Coopers en een opzettelijk gecreëerde verkeerschaos. Een leuke actiefilm goed voor ruim 1½ vermaak. Deze uitgave van Paramount heeft uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De betiteling Special Collector’s Edition is iets te enthousiast, de toegevoegde extra’s zijn redelijk informatief maar hebben wel een wat korte speelduur.

Laatste reacties

nova6666  |  12-12-2004

Leuke actiefilm met een paar goede actiescenes!
Lees meer >

rocketjohnnie  |  31-10-2004

J-Lo... bleh!! Echt zwaar overgewaardeerd! Charlize is much better! Maar goed, over de film: nog niet gezien, maar ga m blind kopen bij Bart Smit voor slecht...
Lees meer >

Wizz-Art  |  30-10-2004

Strakke film is dit wel 8)
Lees meer >

Swanski  |  29-10-2004

leuke acteurs, Norton, Statham en Green. leuke actie en soms best grappig, meer verder niet bijzonder... standaard actiefilm waar weinig mis mee is, vind ...
Lees meer >

--aj--  |  25-10-2004

ik vond dit zeker een goeie film wel een aanrader heb heb gister gezien enuh leuke dames trouwens :D :P
Lees meer >

Rickje  |  19-03-2004

Ik ga toch liever voor Charlize.. zo'n opblaaspop met make up vind ik toch niet echt mooi :wink:Ik had het ook niet over mooi maar over "lekker". :wink: ...
Lees meer >

Rickje  |  18-03-2004

Toen ik de hoes zag dacht ik dus echt van wat een lekkere meid.. damn beter als J.Lo of kwets ik nu mensen? :wink:Nee hoor, beide zijn gewoon lekkerhttp:/...
Lees meer >

Rickje  |  17-03-2004

ook ik vind dit een prima film. Het verhaal is vergezocht, maar zeer goed te behappen vanwege de flinke dosis actie en humor. en laten we eerlijk zijn, mevro...
Lees meer >

Coen P.  |  17-03-2004

ook ik vind dit een prima film. Het verhaal is vergezocht, maar zeer goed te behappen vanwege de flinke dosis actie en humor. en laten we eerlijk zijn, mevro...
Lees meer >

Rickje  |  16-03-2004

Mijn lievelingsfilm.. alles is geweldig in deze film :!:
Lees meer >

Toikes  |  29-02-2004

(y) prima film.
Lees meer >

Rickje  |  24-02-2004

Zit zeker humor in, heb een paar maal hardop gelachen :) Heb hem gekocht vanmiddag toen ik in de stad was. Ik zal het wel zien deze week. :D
Lees meer >

Surya  |  24-02-2004

Zit zeker humor in, heb een paar maal hardop gelachen :)
Lees meer >

Rickje  |  24-02-2004

Is deze film qua humor ook wel leuk? Ik neem aan de actie wel maar ja zou er ook wat humor inzitten?
Lees meer >

scheur  |  20-02-2004

Ik heb hem gisteren aangeschaft voor slechts 14,99 bij de MM!!!! Voor dat geld kon ik hem echt niet laten liggen!!!!! :lol:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 68
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.