Rabbit-Proof Fence

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-02-2004

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Rabbit-Proof Fence (DVD)
Samenvatting

De geschiedenis van het Australië van de jaren ’30 van de vorige eeuw herbergt een diep zwarte bladzijde. Om de Aboriginal stammen meer en meer te schikken naar de blanke westerse beschaving, werden op grote schaal kinderen weggerukt uit hun families, heropgevoed en ondergebracht bij blanke gezinnen. Wie waar heengaat, wordt bepaald door A.O. Neville (Kenneth Branagh), die de voogd is van alle Aboriginals. Zijn theorie is dat het “kruizen van halfbloedjes met blanken” uiteindelijk leidt tot het verdwijnen van de Aboriginals. In het dorpje Jigalong worden drie Aboriginal meisjes, de 14-jarige Molly (Everlyn Sampi), de 10-jarige Daisy (Tianna Sansbury) en 8-jarige Gracie (Laura Monaghan), ook slachtoffer van deze afschuwelijke wet. Bruut worden zij weggehaald van hun familie en 1500 mijl zuidelijker ondergebracht in opvoedingskamp River Moore. Maar de drie weigeren zich neer te leggen bij hun vreselijk lot en ontvluchten op een onbewaakt moment het opvoedingskamp. De weg terug naar Jigalong is een lange, gevaarlijke tocht, onder andere door een stuk ongenaakbaar woestijn. Geen van de kinderen was het ooit gelukt om van River Moore weg te lopen, want de spoorzoeker Moodoo (David Gulpilil) weet hen altijd weer te vinden. Ook nu zit Moodoo de meisjes op hun hielen. Om de weg naar Jigalong te vinden banen de drie meisjes zich een weg naar ‘the rabbit-proof fence’, daarbij hitte, honger en vermoeidheid trotserend. Het hek dat Australië van noord tot zuid doorkruist met als doel konijnen tegen te houden, wordt een symbool voor deze waargebeurde barre tocht.

Commentaar

De Australische regisseur Phillip Noyce ( Patriot Games, Clear and Present Danger, The Bone Collector) heeft met de film Rabbit-Proof Fence een donker en minder bekend stukje geschiedenis van Australië verfilmd. Iedereen kent wel de wreedheden tegen de Joden in de Tweede Wereld Oorlog. Ook het wrede lot van de Indianen in Amerika is ons niet onbekend. Beide verschrikkingen tegen de mensheid zijn op diverse manieren verfilmd, vaak met een ware gebeurtenis als basis. De wrede behandeling van de Aboriginals, die tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft geduurd, is veel minder bekend. Of zoals de bekende Amerikaanse recensent Roger Ebert schreef: “meer dan een eeuw nadat de slavernij in de Westerse wereld was afgeschaft, maakt een Westerse democratie zich schuldig aan één van de meeste wrede vormen van racisme”.
Rabbit-Proof Fence verhaalt ook een ware gebeurtenis. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Doris Pilkington, de dochter van Molly Graig. Molly was één van de drie meisjes waarover de film vertelt. Bij de aftiteling van de film komen de echte Molly en Gracie, nu al aardig op leeftijd, even in beeld.
Meer dan 1500 mijl en enkele maanden hebben de meisjes door de wildernis gelopen, met het ‘konijnenhek’ als enig oriëntatiepunt. Noyce heeft dit aangrijpende verhaal ‘op afstand’ verfilmd. Je voelt niet het echte leed, de echte pijn van de meisjes op hun lange tocht. Na maanden rondgezworven te hebben, zien ze er aan het eind van hun lange tocht nog net zo uit als de periode daarvoor. Neemt niet weg dat Noyce het verhaal in slechts 1½ uur boeiend weet te brengen en je bewust maakt van de onmenselijke wet tegen de Aboriginals. Noyce en de onbekende jeugdige hoofdrolspeelsters hebben diverse prijzen en nominaties voor hun prestatie gekregen.

Klein foutje op de hoes. Op de voorzijde staat een leeftijdsaanduiding van 16 jaar, op de achterzijde staat 12 jaar. Bij de start van de disc wordt melding gemaakt van 12 jaar, wat waarschijnlijk de correcte leeftijdsindicatie is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 90 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777051498

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • filmographies
  • Following The Rabbit-proof Fence
  • Diaporama
  • Surviving International Promotion

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. Regisseur Phillip Noyce heeft het beeld qua kleur stilistisch aangepast. Dit heeft wel tot gevolg dat de scherpte en detaillering van het beeld niet helemaal optimaal zijn. Dit ligt niet aan de transfer. De kwaliteit van de transfer is prima. De (aangepaste) kleuren zijn goed en verzadigd uit. Contrast en het zwartniveau zijn prima. Het is een nieuwe film en gelukkig is het beeld vrij van ongerechtigheden. Af en toe is wat filmgrain te zien, evenals een lichte vorm van edge-enhancement. Verder een prima beeld.
De film is verdeeld in 16 tracks. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling in de film. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst in het beeld. Behalve wanneer de Aboriginals in hun eigen taal praten. Dan staat een ingebrande Engelse ondertiteling in het filmbeeld en wordt de Nederlandse ondertiteling afwisselend er onder of er vlak boven geplaatst. In dit laatste geval staat de Nederlandse ondertiteling dan dus midden in het filmbeeld. En dat is jammer.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (met de prima bitrate van 448 Kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack valt op door een mooi ruimtelijk geluid. Het laag is goed gedoseerd en mooi strak, het hoog is uitstekend gedefinieerd. De film moet het niet hebben van agressieve speciale effecten. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. Maar de surroundkanalen geven alle omgevingsgeluiden op een prima subtiele wijze weer. Ook de muziek van Peter Gabriel heeft zijn ruimtelijke karakter te danken aan het gebruik van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt gepast gebruikt voor een goed diep laag. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De menuschermen zijn korte stukjes film, voorzien van filmmuziek als achtergrondgeluid. De set bestaat uit twee enkelzijdige DVD-5 discs.

Op disc 1 staan, naast de film, enkele trailers als extraatje:
- Rabbit-Proof Fence (2 minuten)
- Dolls (1 minuut)
- Bloody Sunday (2 minuten)
- The Pianist (1½ minuut)
Alle trailers in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Op disc 2 staan de overige extra’s.

Following the Rabbit-Proof Fence (43 minuten)
Een uitgebreide documentaire, waarin we zien hoe Phillip Noyce op zoek is naar de drie jeugdige hoofdrolspelers. In deze documentaire zit ook een pijnlijk punt. Het meisje Laura Monaghan is op enig moment tijdens het filmen weggelopen, om later bij een telefooncel weer gevonden te worden. Ook dit is opgenomen in deze documentaire.

Interviews (36 minuten)
Met een mooi vervolgscherm waarop je aan de hand van de foto’s van de diverse betrokkenen de interviewfragmenten kunt kiezen.
- Phillip Noyce (~14 minuten)
- Christine Olsen (3 minuten)
- David Elfick (3 minunten)
- Jeremy Thomas (½ minuut)
- Kenneth Branagh (4 minuten)
- Christopher Doyle (3 minuten)
- Rachael Maza (1 minuut)
- Peter Gabriel (8 minuten).
Er is ook een Play All Interviews optie.

Filmographies and Biographies
Met tekstschermen waarop een filmoverzicht en een korte biografie is opgenomen van regisseur Phillip Noyce en acteurs Kenneth Branagh, Everlyn Sampi, Laura Monaghan, Tianna Sansbury en David Gulpilil.

Photo Gallery
Met een 20-tal foto’s.

Survival for Tribal People (4 minuten)
Waarin Doris Pilkington, schrijfster van het boek, meer vertelt over de organisatie Survival, die zich met de problemen van de Aboriginals bezig houdt.

Een grote misser van deze release is het ontbreken van het audiocommentaar van regisseur Phillip Noyce, dat op de buitenlandse releases van deze film wel terug te vinden is.

Ook is het wat onbegrijpelijk dat deze release op 2 DVD-5 discs is uitgebracht, wat dan veel makkelijker een enkele DVD-9 disc had kunnen zijn.

Conclusie

Rabbit-Proof Fence vertelt het schrijnende lot van drie jonge Aboriginal meisjes, die onder dwang van een absurde wet, bij hun familie worden weggehaald. Ze vluchten uit het opvangcentrum, waar ze voor heropvoeding zijn ondergebracht en lopen gedurende enkele maanden de 1500 mijl door het woeste Australische landschap terug naar huis. Hun enig oriëntatiepunt is het ‘konijnenhek’ dat dwars door Australië loopt.
De door A-Film uitgebrachte DVD set heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Op het gebied van extra’s stelt de set iets teleur. Ondanks de aanwezigheid van een nette documentaire over de film, is het ontbreken van het audiocommentaar van de regisseur erg jammer. De release behelst 2 DVD-5 discs, wat makkelijker een DVD-9 release had kunnen zijn. Desondanks is de film een aanrader.

Laatste reacties

Caledonians  |  25-09-2005

Mooie film met mooie beelden van het Australische landschap. Goed dat over dit onderwerp een film is gemaakt. Had misschien nog wel iets beter uitgewerkt kunnen...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  30-01-2005

Erg mooie film. Ik vond het ook leuk om eens een film te kijken met een onderwerp waar ik zelf weinig van afweet...
Lees meer >

Jaap22  |  09-03-2004

Redelijke film. Het verhaal is goed, maar ook tragisch. Toch boeit mij de film niet de gehele film lang. Het is soms vrij saai en soms gaat het allemaal erg tra...
Lees meer >

Mazdalfa  |  20-02-2004

Saaie film Waarom? Een terechte vraag. Het is erg makkelijk om zo'n opmerking te maken, maar onderbouw je mening dan in ieder geval, zodat een ander er wa...
Lees meer >

Surya  |  16-02-2004

Saaie film Waarom? Omdat er geen 3 explosies, terroristendreigingen en neerstortende vliegtuigen per minuut in komen?
Lees meer >

Gert Paassen  |  16-02-2004

Deze film komt zeker in mijn collectie. Gert
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  14-02-2004

Saaie film Waarom?
Lees meer >

Reinbo  |  14-02-2004

Saaie film
Lees meer >

Sonic  |  14-02-2004

Hoe kun je na het bekijken van die bijgevoegde reportage nog een audiocommentaar wensen? Die reportage doet het 'em echt wel voor mij hoor.
Lees meer >

Fokkeyou  |  12-02-2004

Ik vind het altijd leuk als er commentaar op staat, maar dan vooral bij comedy's. Bij speelfilms zoals deze krijg je dan meestal het standaard geklets over hoe ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  12-02-2004

Mooie film. Misschien een beetje langdradig, maar zeker niet slecht. Wel apart om Kenneth Branagh in zo'n serieuze rol te zien na Harry Potter 2.
Lees meer >

Jeroen vS  |  12-02-2004

Mooie film. Alleen vind ik het altijd lachen dat mensen het jammer vinden, dat er geen audio commentaar op staat. Kan leuk, aardig, informatief en nuttig zijn...
Lees meer >

Juba  |  12-02-2004

Prachtige film, zeker de moeite waard ! Gr. Theo
Lees meer >

Surya  |  12-02-2004

Echt geen tijd gehad om 'm in de bios te zien, maar wil ik zeker eens zien!
Lees meer >

Olivier Laemont  |  12-02-2004

Inderdaad een hele mooie film. Wist niet dat zo'n zaken gebeurden Down Under.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.