Dr. Phibes Rises Again

Recensent:
Koen Koene
25-01-2004

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Dr. Phibes Rises Again (DVD)
Samenvatting

Ergens in de jaren ’30 werd Engeland opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. Inspecteur Trout (Peter Jeffrey) van Scotland Yard kwam uiteindelijk op het spoor van de dader, de dood veronderstelde Dr. Anton Phibes (Vincent Price). Deze verknipte dokter wilde de dood van zijn vrouw wreken, door middel van een zeer doordachte reeks moorden. Echter, op het moment dat Trout dermate dicht genaderd was tot Phibes dat ontsnappen onmogelijk leek, verdween Phibes op onverklaarbare wijze. Drie jaar later ontwaakt hij weer uit zijn schijndood en reist hij naar het verre Egypte met zijn stilzwijgende assistente Vulnavia (Valli Kemp). Hij heeft daarbij maar een doel voor ogen, namelijk het tot leven wekken van zijn vrouw. Maar de onderzoeker Darius Biederbeck (Robert Quarry) dwarsboomt de plannen van Phibes. En dus moet Phibes wederom de toevlucht zoeken tot zijn afgrijselijke moordtrucs...

Commentaar

Dr. Phibes Rises Again uit 1972 is het vervolg op het vermakelijke The Abominable Dr. Phibes, dat een jaar daarvoor verscheen. Wederom geregisseerd door Robert Fuest en wederom met Vincent Price als de dokter die je niet als je huisarts zou wensen. Ook Peter Jeffrey is terug als inspecteur Trout, die zoals vanouds zorgt voor de komische noot. Aan het eind van The Abominable Dr. Phibes zagen we hoe Phibes van de aardbodem verdwenen leek, daarmee de mannen van Scotland Yard in ongeloof achterlatend. In dit tweede deel, dat zich drie jaar later afspeelt, ontwaakt Dr. Phibes uit zijn ‘eeuwige’ slaap. Met dit maal als doel: de herrijzenis van zijn vrouw, die hem naar Egypte leidt. De kracht van Dr. Phibes Rises Again is, naast de prima vertolking van de in 1993 overleden Vincent Price, de welbekende combinatie van horror en zwarte komedie. Toch is deze tweede Phibes niet zo sterk als de eerste. Het verhaal van het vervolg maakt namelijk een vrij rommelige en ongeïnspireerde indruk, en ook valt de film op horrorgebied wat tegen. Zo zijn de moordmethodes van Dr. Phibes dit maal veel minder talrijk, ingenieus en vermakelijk. Geen echte klassieker dus zoals zijn voorganger, maar desondanks toch een aardige film voor de liefhebber. Overigens werd er destijds gepraat over een derde Phibes-film, maar deze kwam nooit van de grond. Ondanks hernieuwde pogingen in de jaren ’80 van zombiekoning George Romero.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1972
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: -

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Dr. Phibes Rises Again staat met de oorspronkelijke verhouding van 1.85:1 op DVD. De transfer is anamorf, zoals we tegenwoordig mogen verwachten. Bij de DVD van de eerste Phibes-film werden we aangenaam verrast door de prima beeldkwaliteit. Vergelijken we de de tweede Phibes op beeldgebied met de eerste, dan constateren we dat laatstgenoemde duidelijk als beste uit de bus komt. Vooral qua scherpte en kleurverzadiging is Dr. Phibes Rises Again de mindere. Tevens is deze keer vrijwel continu grain en ruis zichtbaar, iets waar het eerste deel slechts sporadisch onder te lijden had. Qua vuil en beschadigingen zijn de prestaties variabel; er zijn scènes die compleet schoon zijn, maar ook de nodige shots die overlopen van de krasjes en vlekjes. Al met al kan de transfer van Dr. Phibes Rises Again wel door de beugel, maar het is natuurlijk spijtig dat deze niet kan tippen aan die van zijn voorganger.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied is de DVD van Dr. Phibes Rises Again wel vergelijkbaar met het eerste deel. Ook nu weer een Dolby Digital 2.0 monotrack (192kbit/s), eentje die gezien de leeftijd acceptabele prestaties levert, maar wel de bekende ouderdomsverschijnselen vertoont. Bijvoorbeeld de beperkte dynamiek en de vervorming die vooral in de muziek optreedt. Over de verstaanbaarheid van de dialogen valt echter weinig te klagen. Een standaard, wat gedateerd aandoend monospoor.

Extra's

Net als op de DVD van zijn voorganger tref je ook op Dr. Phibes Rises Again enkel een trailer aan (overeenkomstig met de R1-uitgave). Deze heeft een verhouding van 1.85:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid.

Conclusie

De campy horrorfilm Dr. Phibes Rises Again (1972) is een wat matig vervolg op het vermakelijke The Abominable Dr. Phibes (1971). Onderhoudend genoeg voor fans van het eerste deel, maar geen regelrechte topper. De DVD van de tweede Phibes laat op technisch gebied wat te wensen over. Zo is de beeldkwaliteit een stuk minder dan bij de eerste Phibes, en ook het monogeluid kan maar weinig indruk maken. Tevens ontbreken noemenswaardige extra’s; het obligate trailertje is de enige toevoeging. Een onspectaculaire Big Deal-uitgave dus.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Jeroen vS  |  30-01-2004

Volgens mij zijn dit niet echt films, die ik leuk zou vinden. Ik zal em zeker niet aanschaffen. Maar goed, ik heb deze films nog nooit gezien en misschien vergi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.