Alias - Season 1

Recensent:
Koen Koene
23-01-2004

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Alias - Season 1 (DVD)
Samenvatting

Sydney Bristow (Jennifer Garner) is een intelligente literatuurstudente. Tenminste, als ze niet aan het werk is als spionne voor de geheime organisatie SD-6. Sydney wordt op missies over de gehele wereld gestuurd om informatie, wapens of apparatuur van de vijand te stelen. Ze blijkt zeer bekwaam in haar vak, en is de volste veronderstelling dat ze bijdraagt aan de veiligheid van het land. SD-6, dat geleid wordt door Arvin Sloane (Ron Rifkin), is immers een geheime tak van de CIA. Tenminste, dat geloven de mensen die er werken. Maar als Sydney haar mond voorbij praat en de schokkende gevolgen hiervan ondervindt, komt zij achter de waarheid: de organisatie waarvoor ze werkt is de vijand die ze dacht te bestrijden. Met die info stapt ze naar de echte CIA, die besluiten om haar te benutten als dubbelspionne. Sydney is bereid om alles te doen om SD-6 ten gronde te richten, maar dit blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan...

Commentaar

In de succesvolle spionageserie Alias, waarvan in Amerika momenteel het derde seizoen loopt, draait alles om de jonge geheimagente Syndey Bristow, gespeeld door de charmante Jennifer Garner (Daredevil). Alias-bedenker J.J. Abrams kende Garner van de serie Felicity, eveneens door hem bedacht, en zag in haar wel de potentie voor een eigen serie. En Garner bleek een perfecte keus voor de hoofdrol in Alias, het is moeilijk om je iemand anders als topspionne Sydney voor te stellen. Geheel terecht dus dat Garner’s vertolking in 2002 beloond werd met een Golden Globe. Maar ook de rest van de cast levert uitstekend werk af, in het bijzonder Ron Rifkin als de gluiperige Arvin Sloane en Victor Garber als de bikkelharde Jack Bristow. En ook de leuke gastrolletjes van Quentin Tarantino (in de dubbelaflevering The Box) en James Bond-veteraan Roger Moore mogen genoemd worden. Wat eveneens bijdraagt aan het succes van Alias is het verhaal. Dat bevat de welbekende spionage-elementen – geheime agentschappen, gevaarlijke wereldwijde missies, high-tech gadgets, de continu aanwezige kans om ontmaskerd te worden – maar tevens een vleugje drama, onder meer in de vorm van Sydney’s persoonlijke leven en de band met haar vader en moeder. Dit emotionele aspect geeft de personages diepgang en heeft tevens tot gevolg dat je met hen meeleeft. En alsof dit alles nog niet genoeg is om je aandacht vast te houden bevat Alias ook nog eens talloze onverwachte plotwendingen. Weliswaar zijn sommige twists een tikje vergezocht, maar het houdt de serie wel interessant en fris. Door het boeiende verhaal en de cliffhangers aan het einde van elke aflevering werkt Alias dan ook uitermate verslavend: na elke aflevering wil je het liefst direct de volgende zien. Nadeel van de uitzending op TV is dat je een week moet wachten, maar gelukkig kun je met de DVD-uitgave in een keer doorstomen. De hier besproken boxset bevat verspreid over zes DVD’s alle 22 afleveringen van het eerste seizoen (inclusief de pilot), goed voor een dikke 16 uur aan actie, drama, spanning en intrige.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 964 min
Verpakking: Amaray Duo Keepcase (3x)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8711875961830

Extra's

  • TV-spots
  • Audiocommentaar bij vier afleveringen
  • Draaiboek van de productie (19 min)
  • Stunts uit de eerste hand (10 min)
  • Verwijderde scènes (10 min)
  • Gag Reel (3 min)
  • Vooruitblik op seizoen 2

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Ondanks dat het een TV-serie is kan de anamorfe breedbeeldtransfer van Alias zich meten met die van de grote films. Bijvoorbeeld wat betreft scherpte en detail (niet vreemd aangezien Alias in de VS in HDTV werd uitgezonden), maar ook qua kleurverzadiging. Bovendien is er nergens een vuiltje te bekennen. Wel is in enkele scènes redelijk wat filmgrain zichtbaar, maar dit heeft een stilistische reden. Op de overige momenten blijft overmatige grain of ruis geheel achterwege. Op het gebied van artefacting bespeuren we enkel wat minimale posterisatie, andere storende compressiefoutjes blijven uit. Al met al zijn we bijzonder te spreken over de kwaliteit van de transfer, maar wel hebben we nog een kleine kanttekening bij de ondertiteling. Deze is namelijk te hoog geplaatst, maakt gebruik van een erg grote letter en bevat bovendien enkele slordige foutjes (met name in het begin van het seizoen).

Geluidskwaliteit

Het geluid van deze TV-serie is voor DVD in de vorm van een Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) gegoten. Wat klank betreft valt er weinig te klagen, maar qua kanaalgebruik constateren we een aantal opvallende zaken. Ten eerste dat de achterluidsprekers uitsluitend worden gebruikt voor omgevingsgeluiden en het sporadische effect. Je zou verwachten dat de muziek ook aan de achterkant te horen zou zijn, maar dit blijkt dus niet het geval; de muziek blijft altijd beperkt tot de voorkanalen. Logischerwijs heeft dit tot gevolg dat op bepaalde momenten de nadruk sterk op de voorkant ligt, maar vanwege de actieve surround-ambiance (die levendiger wordt naarmate het seizoen vordert) heeft het spoor meestal toch een prima ruimtelijkheid. Een tweede opvallendheid, eentje die wel als een duidelijk minpunt geteld kan worden, is het gebrek aan subwoofer-activiteit. Het LFE-kanaal blijft namelijk totaal onbenut, alhoewel er genoeg momenten zijn waarop wat extra basimpact gepast zou zijn (denk aan explosies, maar ook de stevige muziek kan soms wel een subtiel extra zetje gebruiken). Desondanks zijn de prestaties over het algemeen meer dan acceptabel voor een TV-serie.

Extra's

In de Nederlandstalige menu’s van deze Alias boxset tref je een nette verzameling extra’s aan, die bovendien allemaal Nederlands ondertiteld zijn.

Audiocommentaar
Op deze box vind je bij de volgende vier afleveringen een gesproken toelichting (inclusief enkele spoilers over het tweede seizoen, dus je bent gewaarschuwd):
- Truth Be Told (disc 1): Na het bekijken van een korte introductie door Alias-bedenker/regisseur J.J. Abrams en actrice Jennifer Garner kun je hun commentaar op deze allereerste aflevering beluisteren. Daarin halen ze onder meer herinneringen op aan de opnames, bespreken ze de moeilijkheden die daarbij opdoken (voor beiden was het de eerste ervaring met een actieserie), en lichten ze de structuur van de pilot toe. Plus uiteraard een aantal anekdotes en het gebruikelijke ophemelen van cast en crew. Een leuke, enthousiaste commentaartrack.
- So It Begins (disc 1): De tweede aflevering bevat een toelichting van regisseur Ken Olin, producer Sarah Caplan en director of photography Michael Bonvillain. Voornaamste onderwerpen van dit commentaar zijn de tijdsdruk waaronder men gebukt ging, de beperkingen die hieruit voortvloeiden, en de stijl en ontwikkeling van de serie. Het luchtige geheel is redelijk interessant.
- Q&A (disc 5): Deze zeventiende aflevering van Alias is ietwat anders dan de normaal, in de zin dat het een ‘clip-aflevering’ is, een aflevering die grotendeels bestaat uit terugblikken op voorafgaande gebeurtenissen. Dit had budgettaire redenen (een dergelijke clip-aflevering is relatief goedkoop), maar had als aanvullend voordeel dat de makers een beknopte samenvatting van het gehele verhaal konden geven voor nieuwe kijkers. Het commentaar wordt verzorgd door , allen executive producers. Hun toelichting richt zich vooral op het verhaal.
- Almost 30 Years (disc 6): Net als bij de eerste commentaartrack krijg je ook bij het inschakelen van dit laatste spoor eerst een korte intro te zien, waarop de sprekers zich kort voorstellen. En dat zijn er in dit geval nogal wat, namelijk alle belangrijke leden van de cast. D.w.z. dat Jennifer Garner, Michael Vartan, Ron Rifkin, Bradley Cooper, Carl Lumbly , Merrin Dungey, Kevin Weisman en Victor Garber (die na tien minuten ineens verdwenen is) commentaar geven op deze ‘season finale’. Het zal je niet verbazen dat de groepstoelichting vooral onder de noemer “gezellig geklets” valt, en je qua diepzinnige info geen schokkende zaken hoeft te verwachten. Dat maakt het spoor echter niet minder vermakelijk.

De overige extra’s vind je op de zesde DVD van deze box .

Alias Pilot - Draaiboek van de productie (19 min)
Een blik op de totstandkoming van de uitstekende pilot (die vier Emmy-nominaties kreeg en er twee wist te verzilveren). Je kijkt onder meer mee bij de opnames en voorbereidingen van diverse scènes. J.J. Abrams verzorgt de toelichting. Een interessante toevoeging.

Stunts uit de eerste hand (10 min)
De naam zegt het al: in deze featurette ligt de nadruk op de stunts en gevechten. Opvallend genoeg was Jennifer Garner vaak maar al te bereid om deze scènes zelf te doen, wat de geloofwaardigheid natuurlijk alleen maar ten goede komt. Een aantal van de meest opvallende stunt- en vechtscènes passeert de revue, met een toelichting van cast en crew.

Niet eerder vertoonde scènes (10 min)
Zes verwijderde scènes (1.78:1 anamorf, DD 2.0) uit verschillende afleveringen, samen goed voor zo’n tien minuten materiaal. De optie om ze alle zes achter elkaar af te spelen is aanwezig.

Gag Reel (3 min)
Een korte compilatie van bloopers, in dit geval vooral van het type ‘slappe lach tijdens serieuze scène’.

TV-Commercials
Voor TV gemaakte spotjes (1.33:1, DD 2.0) van vijf verschillende afleveringen.

Voorproefje van de videogame (1 min)
Een promoclipje van het Alias-computerspel (1.33:1, DD 2.0).

Vooruitblik op seizoen 2 (2 min)
De kans is groot dat je na het cliffhanger-einde van het eerste seizoen van Alias zeer benieuwd bent naar het tweede. Hier vind je een voorproefje. Inclusief de nodige spoilers, dus als je ‘onbevlekt’ van seizoen 2 wilt genieten, dan kun je deze extra voorlopig het best overslaan.

Conclusie

Alias is een spannende, actievolle TV-serie rond dubbelspionne Sydney Bristow (uitstekend vertolkt door Jennifer Garner). Mede door het prima acteerwerk en de vele wendingen in het complexe verhaal weet de serie continu te boeien. Al met al is het dan ook een van de betere TV-series van de afgelopen tijd. Hoe zit het met de DVD-uitgave van het eerste seizoen? Nou, die is gelukkig dik in orde. De 22 afleveringen (elk met een duur van een kleine drie kwartier, afgezien van de 63 minuten durende pilot) hebben een uitstekende beeldkwaliteit en net 5.1-geluid, en bovendien bevat de uitgave een leuke verzameling extra’s. En daarmee is deze box een regelrechte aanrader voor de liefhebber. Op naar het tweede seizoen!

Laatste reacties

Richard B.  |  17-02-2008

Na m'n vorige posting, bijna 3 jaar geleden, heeft het tot dit weekend geduurd voordat ik de box uitgekeken heb. De eerste 8 afleveringen vielen me dus tegen, m...
Lees meer >

tityken  |  20-10-2006

De eerste 4 afleveringen konden mij niet echt boeien, maar verder ik vorderde hoe beter het werd. Al bij al is de serie mij dan toch heel goed bevallen.
Lees meer >

HiddeV  |  14-05-2005

Heb binnen 1 maand alle drie de seizoenen 2 keer gezien en vind het er alleen maar beter op worden. Seizoen 1 en 2 blijven top, 3 is wel wat minder maar nog zek...
Lees meer >

Werner  |  30-04-2005

Eindelijk heb ik de box in mijn bezit. Na de eerste 8 episodes bekeken te hebben wordt ik jammer genoeg nog niet echt gegrepen door de serie. Het valt me op dat...
Lees meer >

Richard B.  |  30-04-2005

Eindelijk heb ik de box in mijn bezit. Na de eerste 8 episodes bekeken te hebben wordt ik jammer genoeg nog niet echt gegrepen door de serie. Het valt me op dat...
Lees meer >

raymond koene  |  20-04-2005

gisteren de eerste twee afleveringen van Alias gezien. Ik moet zeggen dat het twee aardige afleveringen zijn maar tot nu toe word ik nog niet gegrepen door het ...
Lees meer >

Sneaker  |  18-11-2004

OMG wat een cliffhanger :shock: . Echt een geweldige serie. Goed acteerwerk (Je krijgt gewoon medelijden met Sloane als die vecht om zijn vrouw te sparen en haa...
Lees meer >

Wizz-Art  |  30-10-2004

Ik wacht liever totdat S3 met NLO is :wink: Verslavende serie dat zeker 8) ok dan (y) zal nog wel n maandje of 7 duren :cry: Da's wel jammer maar heb no...
Lees meer >

TheGodfather  |  29-10-2004

Ik wacht liever totdat S3 met NLO is :wink: Verslavende serie dat zeker 8) ok dan (y) zal nog wel n maandje of 7 duren :cry:
Lees meer >

Wizz-Art  |  29-10-2004

Ik wacht liever totdat S3 met NLO is :wink: Verslavende serie dat zeker 8)
Lees meer >

TheGodfather  |  29-10-2004

Geweldige serie, seizoen 2 is ook te gek. Nu alleen nog zo lang wachten op seizoen 3. niet op R1, bestel die gewoon :P
Lees meer >

Vonky  |  29-10-2004

Geweldige serie, seizoen 2 is ook te gek. Nu alleen nog zo lang wachten op seizoen 3.
Lees meer >

Seth__Gekko  |  25-10-2004

Lekkere serie, zit nu op de helft van S1. Jammer dat pas vanaf het midden in S1 echte verdieping van de karakters pas een beetje begint te komen.
Lees meer >

Dave Heuvels  |  25-10-2004

Zeer boeiende serie, vind het echt een aanrader!!! Met name de vele plotwendingen zijn zeer boeiend
Lees meer >

TheGodfather  |  06-10-2004

Gisteren seizoen 2 afgekeken (de R1 versie wel te verstaan). Wat n vette serie en wat n uber einde zeg :shock: zometeen gelijk seizoen 3 kijken. Kijk, en d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 268
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.