Clambake

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-01-2004

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Clambake (DVD)
Samenvatting

Scott Heyward (Elvis Presley) is zoon van een rijke oliemagnaat. Scott wil iets bereiken zonder dat daarbij de naam Heyward van invloed is. Hij wil graag dat iemand van hem houdt, zonder dat het grote geld daarbij van invloed is. Dus ruilt hij bij een tankstation van identiteit met de waterskileraar Tom Wilson (Will Hutchins). Bij het hotel aangekomen merkt Tom (Scott dus) al snel dat deuren inderdaad niet zo snel open gaan als je geen geld hebt. Als skileraar wordt hij direct ingehuurd door de bevallige Dianne Carter (Shelley Fabares), die op haar beurt graag indruk wil maken op de playboy James J. Jamison III (Bill Bixby). Jamison is al twee jaar de ongeslagen speedboot kampioen en zal ook dit jaar waarschijnlijk zijn titel verlengen. Zonder geld maar wel met een grote dosis vastberadenheid begint Tom/Scott aan de reparatie van de supersnelle speedboot van Sam Burton (Gary Merrill), die voorgaand jaar kapot was gegaan. Maar Tom/Scott heeft een wondermiddel GOOP uitgevonden met nog wel een klein probleempje; het wordt zacht in water. Tom/Scott is vastberaden het probleem op te lossen en niet alleen de speedbootrace te winnen maar ook de liefde van Dianne.

Commentaar

Maar liefst 31 speelfilms heeft Elvis ‘The King’ Presley (1935-1977) gemaakt. Daarmee had hij niet alleen een succesvolle carrière als rock & roll performer maar ook een succesvolle filmcarrière. De films zijn eigenlijk allemaal bedoeld om de liedjes van Elvis, het merendeel grote hits, voor het voetlicht te brengen. De rollen die Elvis speelde werden zorgvuldig geselecteerd door zijn manager Col. Tom Parker. Dit betekende dat het (afwezige) acteertalent en een goed script ondergeschikt waren aan het imago van The King. Het karakter dat Presley speelde moest vooral goed bij het grote publiek overkomen. In 1967 maakte Presley de film Clambake, waarin The King uiteraard weer de geliefde held van het witte doek speelt. De man beschikt in elke film over bijzonder onverwachtse talenten. In dit geval een uitstekende speedbootcoureur, een chemicus en een waterskileraar. In ieder geval kon The King ook zijn zangtalenten weer laten zien met enkele liedjes. Geen geweldige film en de ‘special effects’ zijn al helemaal niet om aan te zien, zoals de uiteindelijk speedbootrace. Er is wel meer niet wat het lijkt. De film speelt zich af in Miami, maar alle scènes met Elvis zijn in Los Angeles opgenomen. Bij de shots van Miami is gebruik gemaakt van een ‘double’.
In de film ook een rol voor Bill Bixby, die eind jaren ’70 vooral bekend is geworden door de televisieserie The Incredible Hulk.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziekfilm, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: MGM
EAN: -

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld van deze film is het brede 2.35:1 formaat. Geen verrassing dat de film in dit oorspronkelijke formaat anamorf op de DVD staat. Dat de film alweer 35 jaar oud is, laat zich niet direct zien, want de beeldkwaliteit is verrassend goed. Het zeer kleurrijke Technicolor beeld ziet er ook op de DVD zeer kleurrijk uit met een goed contrast. Scherpte en detaillering zijn minder, waarbij vooral de details van de panorama scènes zeer matig zijn. Spetters zijn er nauwelijks in het beeld evenals filmgrain dat slechts in lichte mate te zien is. Beeldruis is wel constant, zij het ook in lichte mate, aanwezig. Edge enhancement is niet toegepast.
Tijdens de begintitels van de film is het beeldformaat smaller (screenshot 1), wat vreemd overkomt omdat ook de verhoudingen dan niet kloppen. Daarbij is de beeldkwaliteit beduidend minder.
De film is verdeeld in 16 tracks. De film staat op een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is nauwelijks merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype maar staat wel helemaal in het filmvlak boven de zwarte balk. Ook de liedteksten zijn ondertiteld.

Geluidskwaliteit

De originele mono soundtrack staat als een Dolby Digital 2.0 mono (bitrate 192 kb/s) soundtrack op de DVD. Deze monotrack klinkt redelijk goed. Ruis is er nauwelijks en het frequentiebereik is redelijk goed, waardoor er voldoende hoog aanwezig is om de soundtrack helder te laten klinken. Laag is ook in beperkte mate aanwezig, waardoor de soundtrack redelijk vol klinkt. Alles bij elkaar een redelijk klinkende mono soundtrack. Dialogen zijn altijd goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Er staat één extraatje op deze DVD.

Original Theatrical Trailer (~3 minuten)
De bioscooptrailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat. Slechte beeldkwaliteit!

Conclusie

Clambake is volgens hetzelfde recept gemaakt als de meeste andere films met Elvis ‘The King’ Presley in de hoofdrol: de zingende held van het verhaal. Hier is The King de zoon van een rijke oliemagnaat die het graag op eigen houtje wil redden. Onder een andere naam probeert hij de liefde van een mooie jongedame te winnen. Met Bill Bixby als playboy en de opponent van Elvis. Uiteraard zingt The King weer enkele liedjes in de film.
Deze Big Deal budget uitgave van MGM van deze 35 jaar oude film heeft een goede beeldkwaliteit, met een redelijke (mono) geluidskwaliteit. Als extraatje is de bioscooptrailer toegevoegd. Voor de echte Presley fans is ook deze uitgave weer een welkome aanvulling op de Presley DVD collectie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Arnold van Oostrum  |  17-01-2004

IS deze film nu wel of niet een 16:9 transfer ... Ik zou zeggen, lees de recensie :wink:
Lees meer >

Thijssie  |  17-01-2004

Ikzelf vind dit toch wel 1 van de leukere films van The king. De nummers zijn echter geen hoogstandjes, op een enkele na (You don't know me). Maar dat mag de pr...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.