Graduate, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-01-2004

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Graduate, The (DVD)
Samenvatting

Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) is een net afgestudeerd broekie van 21 jaar, die niet weet wat hij verder wil met zijn leven. Maar wel dat hij het zeker anders zal doen. Thuis zit het huis vol visite, de rijke vrienden van zijn ouders die allemaal ter ere van zijn afstuderen zijn gekomen. Benjamin ontvlucht de drukte op zijn eigen kamer. Dan komt plots Mrs. Robinson (Anne Bancoft), de vrouw van zijn vaders compagnon, binnen en vraagt hem of hij haar naar huis wil brengen. Eenmaal daar aangekomen nodigt ze hem uit binnen te komen en brengt hem nogal in de war. Tot zijn grote verrassing kleedt zij zich spontaan voor hem uit. Later spreken ze af in een hotel en zo ontstaat er tussen Benjamin en Mrs. Robinson een heimelijke liefdesaffaire. Dan komt na enkele maanden de dochter van Mrs. Robinson, Elaine (Katharine Ross) weer thuis. Benjamin wordt verliefd op haar. Mrs. Robinson ontploft en de hele situatie loopt gigantisch uit de hand.

Commentaar

The Graduate behoort tot één van de beroemdste films uit de filmgeschiedenis. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Webb, maakte regisseur Mike Nichols (Silkwood, Working Girl, Wolf, Primary Colors, Regarding Henry) een gewaagde film. Zelfs in de jaren ’60, de periode van ‘flower power’ en ‘de seksuele revolutie’ was het ‘kinky’ verhaal van een jongen die een stomende verhouding heeft met een oudere vrouw toch niet iets gewoons.
In 1968 kreeg de films maar liefst zeven Oscar® nominaties, er werd één beeldje toegekend voor de beste regie. De film kreeg nog vele andere prijzen, waaronder vijf Golden Globes®. De film is natuurlijk ook bekend geworden door de muziek van Simon & Garfunkel. Songs als Mrs. Robinson, The Sound of Silence en Scarborough Fair. De soundtrack, geschreven door Paul Simon en Dave Grusin was goed voor een Grammy Award.
The Graduate was voor Dustin Hoffman zijn eerste grote rol in een speelfilm en zette hem meteen op de kaart van Hollywood. Hoffman werd geselecteerd voor de film vanwege zijn jonge en naïeve uitstraling. In leeftijd verschilde hij maar 6 jaar met Anne Bancroft alhoewel de film anders doet vermoeden. Zo is er wel meer anders. Op de zo beroemde filmposter van de film, zie ook de coverafbeelding, is het afgebeelde vrouwelijke been niet van Anne Bancroft maar van Linda Gray. Toen nog onbekend, maar later bekend geworden als Sue Ellen Ewing in de televisiesoap Dallas. Oorspronkelijke was Doris Day benaderd voor de rol van Mrs. Robinson, maar zij heeft de rol geweigerd. Regisseur Mike Nichols maakt gebruik van een aantal leuke cameratechnieken. Zoals het beeld van Mrs. Robinson zoals Benjamin dat ziet dat gedurende één frame in beeld flitst. Of wanneer Benjamin in het zwembad duikt, direct in bed bovenop Mrs. Robinson en toch weer in het zwembad ligt.

Al eerder is de film door Bridge Entertainment op DVD uitgegeven. Deze release was kwalitatief niet zo geweldig, met het beeld in 2.35:1 letterbox formaat en zonder extra’s.
Deze nieuwe release van RCV heeft opgeknapt beeld en geluid en enkele extra’s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 101 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045201876

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Photo Gallery
  • One on One With Dustin Hoffman
  • The Graduate at 25

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat in het originele 2.35:1 beeldformaat anamorf op de DVD. Het beeld is opgeknapt en dat toont zich zeker. Het beeld is voldoende kleurrijk (het zijn de jaren zestig) met een prima contrast en zwartniveau. Scherpte en detaillering van het beeld zijn redelijk, hier speelt de leeftijd van de film en het bronmateriaal mee. De scherpte is kunstmatig met edge enhancement wat verhoogd, wat zich af en toe in lichte mate toont. Filmgrain is nauwelijks aanwezig, wel een lichte beeldruis. Het beeld is volledig vrij van spetters of andere ongerechtigheden. Kortom, goed beeld van een film die alweer 35 jaar oud is.
De film is verdeeld in 24 chapterstops. Deze DVD is van het type DVD-9 (enkelzijdig, dubbellaags), de laagwisseling is slechts kort merkbaar, maar niet storend geplaatst. De ondertiteling heeft een prima leesbaar lettertype en staat goed geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack van de film staat in Dolby Digital 2.0 stereo (192 kb/s) op de schijf. De track is niet surround gecodeerd, zoals onjuist op de hoes vermeld staat. De soundtrack klinkt erg gedateerd. Frequentiebereik is heel erg beperkt met nauwelijks aanwezig laag. Ook de dynamiek is zeer beperkt. De stemmen komen niet alleen uit het ‘midden’ van de speakers, maar bewegen af en toe ook met de spreker mee naar rechts of links. De filmmuziek en de liedjes van Simon & Garfunkel komt met een matige stereospreiding uit de luidsprekers. De soundtrack is verder nagenoeg ruisvrij. Dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

Het hoofdmenu is een 4x3 filmgerelateerde animatie met achtergrondgeluid, de overige menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. De volgende extra’s sieren deze uitgave:

Bioscooptrailer (3½ minuut)
De bioscooptrailer in 1.85:1 letterbox formaat. Beeldkwaliteit is matig en de kleurbalans is niet juist. Let wel op, deze trailer bevat spoilers!

One on One with Dustin Hoffman (~5 minuten)
Interviewfragmenten met Dustin Hoffman, die naar aanleiding van het 25 jarig jubileum van de film in 1992 zijn opgenomen. Vreemd genoeg heeft dit onderdeel op de regio 1 release een speeltijd van 20 minuten. Nederlands ondertiteld en in 4x3 formaat.

The Graduate at 25 (22 minuten)
Een in 1992 opgenomen korte documentaire over de film, met interviewfragmenten met cast en crew en filmfragmenten. Nederlands ondertiteld, in 4x3 formaat met de filmfragmenten in 2.35:1 letterbox formaat.

Foto Gallery
Met 14 foto’s en afbeeldingen van filmposters, in 4x3 formaat.

Conclusie

The Graduate is een van de beroemdste films van Hollywood uit 1967 waarin een jongen een verhouding krijgt met een oudere getrouwde vrouw. Zaken worden gecompliceerd als de jongen verliefd wordt op haar dochter. In de hoofdrollen Dustin Hoffman in zijn eerste grote rol, Anne Bancroft en Katharine Ross.
Op deze uitgave van RCV heeft de film een prima ogend opgeknapt anamorf beeld. Geluid van de film is stereo en klinkt redelijk. Toegevoegd zijn enkele korte extra’s over de film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Marco Dubbeldam  |  22-04-2005

Erg leuke film! (y) Zeker een aanrader, en voor het geld hoef je het ook niet te laten. :wink:
Lees meer >

Geert Jan Alsem  |  08-01-2004

Geweldige film. Ik vind vier bolletjes nog wat aan de lage kant eigenlijk. De DVD is prima en sowieso miljoen keer beter dan de oude uitgave van Bridge.
Lees meer >

Reginald  |  07-01-2004

nu hij zo goedkoop is wil ik hem mss wil aanschaffen want vond dit toch een zeer goede film hoewel ik hem van buiten ken na het vaak zien met de ouders :? maa...
Lees meer >

Richard B.  |  07-01-2004

Geweldig leuke film ja, en deze nieuwe dvd is trouwens al enige maanden te krijgen bij de Blokker voor een HEEL laag prijsje (ben vergeten wat ik ervoor betaald...
Lees meer >

Pat  |  07-01-2004

Hoe beroemd deze film ook mag zijn, ik heb er nooit veel aan gevonden. Aan mij zullen de DVD-winkels hem dan ook niet slijten. :)
Lees meer >

Ultimate Movie Database  |  07-01-2004

Schitterende film. Een van de vernieuwende films uit de jaren zestig, toen het roer compleet omgegooid werd qua filmmaken in Amerika, toen ze erachter kwamen...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:4
3.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 59
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.