Terminator 3: Rise of the Machines

Recensent:
Koen Koene
31-12-2003

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Terminator 3: Rise of the Machines (DVD)
Samenvatting

John Connor (Nick Stahl) heeft geen gemakkelijk leventje. In een toekomst waar een wereldomvattende strijd tussen mens en machine woedt zal hij namelijk een cruciale rol spelen bij de overleving van de mensheid. En daar zijn de machines uiteraard niet zo blij mee. En dus sturen ze een brute moordrobot, een zogenaamde T-1000 Terminator, terug in de tijd om daar de jonge Connor om het leven te brengen. Het verzet heeft echter ook de beschikking over een Terminator, type T-800, die ze herprogrammeren en eveneens terugsturen in de tijd, met als doel Connor te redden van de dood. De Terminator van het verzet mag dan een stuk minder geavanceerd zijn dan die van de tegenstander, toch weet hij de moord te verijdelen. De Dag des Oordeels passeert zonder de voorspelde bommenregen, en het noodlot lijkt afgewend. Maar dan wordt er wederom een Terminator gestuurd vanuit de toekomst, de dodelijk moderne T-X (Kristanna Loken), met maar één doel: het omleggen van de toekomstige verzetshelden. Inclusief de nu volwassen Connor. Maar er is hulp nabij, in de vorm van de oude vertrouwde T-800 (Arnold Schwarzenegger).

Commentaar

Vele jaren schreeuwden de fans van James Cameron’s blockbuster Terminator 2 (1991) om een vervolg. En na lang wacht is het derde deel er nu eindelijk, al was de weg er naartoe bezaaid met obstakels. De eerste concrete info komt in juni 2000, wanneer Schwarzenegger aankondigt dat T3 er nu toch echt aan zit te komen, en dat men bezig is met onderhandelingen over script en regisseur. James Cameron staat daarbij hoog op het verlanglijstje, maar helaas meldt deze al gauw dat hij geen trek heeft in de regieklus. Ridley Scott wordt getipt als mogelijke vervanger, maar uiteindelijk valt de keus op Jonathan Mostow (U-571). Intussen is ook de zoektocht naar de cast in volle gang. Men probeert de ‘oude bekenden’ van T2 te contracteren, maar dit lukt slechts deels: Linda Hamilton (Sarah Connor) bedankt voor de eer, maar naast Schwarzenegger weet men wel Edward Furlong (John Connor) te strikken. Het duurt echter niet lang voordat de jonge acteur op straat staat, naar verluid vanwege zijn drugsgebruik en roerige gedrag. Ook is men nog steeds op zoek naar een actrice om de slechte vrouwelijke Terminator te vertolken. Voor deze rol wordt o.a. \'onze\' Famke Janssen overwogen, maar in februari 2002 wordt bekend gemaakt dat de onbekende Kristanna Loken te zien zal zijn als ‘Terminatrix’. Als het script na vele herschrijvingen dan ook nog goed gekeurd wordt, en men Nick Stahl optrommelt als vervanger van Furlong en Clarie Danes als zijn tegenspeelster, kan het filmen eindelijk beginnen. Met een ongekend hoog budget van 170 miljoen dollar gaat men van start, en in juni 2003 beleeft Terminator 3: Rise of the Machines zijn Amerikaanse première.

De grote vraag is natuurlijk: kan T3 tippen aan zijn legendarische voorganger? Het antwoord hierop is “nee”, maar dat wil niet zeggen dat het een slechte film is. Als “popcorn-film” is T3 namelijk zeker geslaagd. Aan explosies, effecten, stunts en algeheel spektakel geen gebrek, dus de liefhebber van groots opgezette en goed uitgewerkte actie kan zijn hartje ophalen. Verhalenderwijs kan de film echter minder verrassen, vooral omdat de opzet – slechte, geavanceerde Terminator uit de toekomst wil John Conner vermoorden, goedaardige, antieke Terminator moet hem beschermen – exact hetzelfde is als die van T2. Dit betekent ook dat de actiescènes deels bestaan uit verplichte nummertjes als ‘De Grote Autoachtervolging’ en ‘Het Handgemeen tussen Terminator en Terminator’. Toch doet Mostow zijn best om ook deze obligate onderdelen wat vernieuwends mee te geven. Al met al is T3 dan ook een zeer vermakelijke big-budget actiefilm, ook al is het niet de allesomvattende verrijking van de Terminator-mythologie waar de fans wellicht op gehoopt hadden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 105 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609056907

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar (2x)
  • Featurettes (36 min)
  • Visual Effects Lab (47 min)
  • Skynet Database

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Terminator 3 is een zeer recente film, iets wat zoals verwacht duidelijk naar voren komt in de beeldkwaliteit. De anamorfe transfer (verhouding 2.40:1) levert namelijk op vrijwel alle fronten uitmuntende prestaties, of het nu om scherpte, kleurverzadiging, contrast of zwartniveau gaat. Bovendien is de print helemaal vrij van vuil, beschadigingen en grain. Prima dus! Eveneens noemenswaardig is het achterwege blijven van artefacting als macroblocking, posterisatie en aliasing. Desondanks haalt enige lichte edge enhancement de score een puntje naar beneden, maar dan resteert er nog steeds een vette voldoende. Uitstekende transfer!

Overigens werd op het internet door sommigen beweerd dat er op DVD gerommeld zou zijn met de verhoudingen omdat, zoals zij beredeneerden, er bij de 4:3-versie meer beeld boven en onder te zien was. Aangezien T3 werd geschoten volgens het Super35-proces (zie achtergrondartikel) kan het inderdaad zijn dat de fullscreen-versie aan de boven- en onderkant meer beeld toont. Echter, meestal toont de widescreen-versie dan meer beeld links- en rechts. Bovendien geldt dat 2.40:1 de verhouding is zoals de regisseur die voor T3 bedoeld heeft. Om een lang verhaal kort te maken: je hoeft niet bang te zijn dat je op DVD iets mist, want de DVD-versie is exact gelijk aan de versie die in de bioscoop draaide.

Geluidskwaliteit

Bij een moderne actieblockbuster als Terminator 3 hoort natuurlijk lekker agressief geluid. Wat dat betreft stelt deze DVD-uitgave zeker niet teleur, met 5.1-sporen in Dolby Digital- en DTS-formaat. Beide tracks maken volop gebruik van de beschikbare kanalen. Dat betekent dus veel diepe bastonen uit de subwoofer (van het kaliber “Waarschuw De Buren”) en een overdaad aan rondrazende geluidseffecten. Daarbij valt op dat de DD-track (384kbit/s) nauwelijks onderdoet voor de DTS-track (754kbit/s). Het laag van het DTS-geluid lijkt ietwat meer gecontroleerd en de dynamiek een tikkeltje beter, maar de verschillen zijn geenszins wereldschokkend. Een algemeen probleem bij grote actiefilms is dat de dialogen vaak minder goed hoorbaar zijn tijdens geluidsintensieve actiescènes. Ook bij T3 is dit op een klein aantal momenten het geval. Maar ach, dat mag de pret niet drukken, want verder klinken de sporen uitstekend.

Extra's

De twee schijfjes van deze uitgave bevatten redelijk wat extra’s. Tenzij anders vermeld hebben de extra’s een verhouding van 1.33:1 en DD 2.0-geluid. Alle toevoegingen zijn Nederlands ondertiteld.

Introductie (Disc 1)
Voorafgaande aan de film krijg je een korte introductie te zien waarin Arnold Schwarzenegger ons veel plezier wenst met de DVD. Wat aardig van hem.

Commentaartracks (Disc 1)
Bij Terminator 3 kun je een keus maken uit twee commentaartracks. Op de eerste hoor je castleden Kristanna Loken, Claire Danes, Nick Stahl en Arnold Schwarzenegger. De toelichtingen zijn apart opgenomen en later samengevoegd. Bij Danes, voor wie dit de eerste commentaartrack ooit is, is regisseur Jonathon Mostow aanwezig als gesprekspartner. Het lijkt een aardig uitgangspunt, een toelichting van alle hoofdrolspelers, maar helaas pakt dit toch ietwat anders uit. Aangezien geen van hen veel technische knowhow heeft blijven de gespreksonderwerpen namelijk beperkt tot het acteerwerk, de onderlinge samenwerking, de personages en het verhaal. En dat is niet altijd even boeiend. Gelukkig maakt het tweede commentaarspoor, waarop enkel Mostow te horen is, veel goed. De regisseur komt namelijk wél met een berg aan interessante info, bijvoorbeeld over het opnameproces, de effecten, het werken met ‘digital doubles’ en de locatiescouting. Hij legt alles zeer helder uit, en geeft veel inzicht in de totstandkoming.

Trailers (Disc 1)
Een teaser- en bioscooptrailer van T3, promo’s voor de T3-computergames, en voorproefjes op S.W.A.T. (momenteel te zien in de bios) en Charlie’s Angels 2.

Featurettes (Disc 2)
Verspreid over de tweede schijf vind een aantal featurettes, namelijk:
- Documentary (13 min): Onder deze algemene noemer vind je de gebruikelijke promotionele Making Of, met de welbekende combinatie van filmfragmenten en weinigzeggende interviews over verhaal en personages.
- Terminal Flaws: T3 Gag Reel (3 min): Een korte compilatie van bloopers.
- Dressed to Kill (2 min): Hierin belicht men kort de kleding van de personages, waaronder uiteraard de karakteristieke Terminator-outfit (zonnebril, leren jack).
- Toys in Action (7 min): Todd McFarlane, striptekenaar en eigenaar van McFarlane Toys, komt aan het woord over het gedetailleerde T3-speelgoed dat zijn bedrijf maakt. Weinig meer dan een lange reclame.
- Making of the Videogame (9 min): Een blik op de totstandkoming van het T3-computerspel, waarbij men de nodige hulp kreeg van de cast en crew van de film. Ook dit is in feite een verkapt reclamefilmpje.
- Sgt. Candy Scene (2 min): Een scène die, uitgaande van de vorige featurette, werd opgenomen voor de computergame. Dit fragment schept helderheid waarom de Terminator eruitziet zoals hij doet.

T3 Visual Effects Lab (Disc 2)
Hier vind je allerlei interessante informatie over het ontwerp en de realisatie van de visuele effecten van Terminator 3, vaak een combinatie van CGI, stunts, animatronics en modelwerk. Na een Introductie (3 min) kun je achtereenvolgens kijken naar de totstandkoming van de volgende scènes: Crane Chase (8 min), TX Transformation (8 min), Future War (9 min), Crystal Peak (9 min) en CRS Lab (10 min). Erg boeiend en zeker het bekijken waard. Verder kun je in Create Your Own Effects wat spelen met verschillende effectscènes (bijvoorbeeld het weglaten of toevoegen van bepaalde visuele elementen).

Skynet Database (Disc 2)
Na het beantwoorden van een eenvoudige multiplechoice vraag (je mag zo vaak raden als je wilt) kom je in de “Skynet Database”. Daar kun je info opvragen over belangrijke personages en machines.

Terminator Timeline (Disc 2)
Een chronologisch overzicht van de belangrijke gebeurtenissen in het Terminator-universum (lees: samenvattingen van de drie films).

Conclusie

Na meer dan tien jaar wachten is onlangs eindelijk het derde deel uit de Terminator-reeks verschenen. Met Rise of the Machines is het regisseur Jonathan Mostow niet gelukt om zijn voorganger te overtreffen, maar gezien de status van deze klassieker was dat misschien ook wat te hoog gegrepen. Waar hij wel in geslaagd is, is in het neerzetten van een vermakelijke actiefilm vol spektakel. En nu is er dan de DVD-uitgave. Op één gebied valt deze wat tegen. Qua extra’s hadden we namelijk wel wat meer verwacht: een groot gedeelte van de lijst bestaat uit “promotionele vullers”, enkel de extra’s over de effecten en de commentaartrack van de regisseur geven inzicht in het productieproces. Gelukkig valt er over beeld en geluid heel wat minder te klagen. Met zijn uitstekende audiovisuele prestaties is T3 namelijk een film die bij uitstek geschikt is voor de thuisbioscoop. Waarschuw wel even de buren voor geluidsoverlast. Of beter nog: nodig ze uit! Want T3 staat garant voor een dik anderhalf uur prima popcornvermaak.

Laatste reacties

Jeroen vS  |  16-08-2006

Wel interessant, die verwijderde scenes...ga ze es thuis rustig nalezen! Ik laat hier nog wel een berichtje achter als ik de rest van de verwijderde scenes gep...
Lees meer >

HopeOfTheFuture  |  14-08-2006

Deel 2 van de verwijderde scenes is online gezet. Ik heb ook nog wat aan het eerste deel geupdate zodat er nog meer pics van online staan... Als jullie nog f...
Lees meer >

HopeOfTheFuture  |  01-08-2006

Wel interessant, die verwijderde scenes...ga ze es thuis rustig nalezen! Ik laat hier nog wel een berichtje achter als ik de rest van de verwijderde scenes gep...
Lees meer >

Jeroen vS  |  01-08-2006

Zit er ook een scene bij, die uitlegt hoe ze het 'zwaar' bewapende Cyberdyne binnenkomen? Nee, maar dat kan ik je wel uitleggen, want dat is beschreven in de n...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  01-08-2006

Wel interessant, die verwijderde scenes...ga ze es thuis rustig nalezen!
Lees meer >

HopeOfTheFuture  |  01-08-2006

Zit er ook een scene bij, die uitlegt hoe ze het 'zwaar' bewapende Cyberdyne binnenkomen? Nee, maar dat kan ik je wel uitleggen, want dat is beschreven in de n...
Lees meer >

Jeroen vS  |  31-07-2006

Zit er ook een scene bij, die uitlegt hoe ze het 'zwaar' bewapende Cyberdyne binnenkomen?
Lees meer >

HopeOfTheFuture  |  31-07-2006

Misschien dat jullie het interessant vinden, maar ik heb zojuist de eerste 11 verwijderde scenes van T3 online op mijn site gezet: Pool party T-X kills Eliz...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-04-2006

Er is misschien al iets bekend wanneer nou eindelijk eens die Extended Edition uitkomt? Die komt volgens mij helemaal niet,zou ook niet weten waarom.
Lees meer >

The Scratcher  |  12-04-2006

Er is misschien al iets bekend wanneer nou eindelijk eens die Extended Edition uitkomt?
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  07-04-2006

Wow! Da's idd wel 8) cool 8) gedaan! Nooit eerder opgemerkt, maarja... wie gaat er nu dan ook met een dvd onder een lamp staan hangen? :wink: Iemand die wil ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  07-04-2006

Wow! Da's idd wel 8) cool 8) gedaan! Nooit eerder opgemerkt, maarja... wie gaat er nu dan ook met een dvd onder een lamp staan hangen? :wink: Iemand die wil ...
Lees meer >

Frank  |  07-04-2006

Wow! Da's idd wel 8) cool 8) gedaan! Nooit eerder opgemerkt, maarja... wie gaat er nu dan ook met een dvd onder een lamp staan hangen? :wink: Iemand die wil ...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  07-04-2006

Ik weet niet of dit al eens ergens aan bod is gekomen, maar de mensen die de DVD hebben moeten de discs maar eens uit de verpakking halen en het afspeelgedeelte...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  06-04-2006

Ik weet niet of dit al eens ergens aan bod is gekomen, maar de mensen die de DVD hebben moeten de discs maar eens uit de verpakking halen en het afspeelgedeelte...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 412
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.