Memoirs of an Invisible Man

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-12-2003

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Memoirs of an Invisible Man (DVD)
Samenvatting

Nick Halloway (Chevy Chase) is een beursanalist. Echt succesvol is hij niet, maar een snelle babbel heeft hij wel. Op een avond wordt hij door zijn vriend George Talbot (Michael McKean) voor het diner uitgenodigd, waar Nick de knappe documentairemaakster Alice Monroe (Daryl Hannah) ontmoet. Tussen beide klikt het en de avond wordt besloten met een lunchafspraak.
De volgende ochtend moet Nick naar het bedrijf Magnascopics Laboratories in verband met de presentatie van hun jaarcijfers. Doordat hij last van een kater heeft, dwaalt hij door het gebouw op zoek naar een toilet. In één van de kamers is een saunacabine waar Nick zich even te ruste legt. En dan gebeurt er een vreemd ongeluk. Iedereen vlucht naar buiten, behalve Nick die niets hoort. Door dit ongeluk zijn gedeelten van het gebouw onzichtbaar geworden, evenals Nick zelf. Op de plaats van het ongeluk is ook de CIA aanwezig. Als zij door hebben dat er een onzichtbare persoon is, wil CIA agent David Jenkins (Sam Neill) kostte wat het kost deze persoon te pakken krijgen. Nick slaat, onzichtbaar als hij is, op de vlucht. Het duurt niet lang of zij hebben door dat het om Nick gaat. Jenkins ziet voor zichzelf een uitgelezen kans en onbegrensde mogelijkheden, als hij Nick maar te pakken kan krijgen. Hij begint een verbeten zoektocht en achtervolging op Nick en schuwt daarbij geen enkel middel. Gelukkig krijgt Nick hulp van de mooie Alice.

Commentaar

John Carpenter is vooral bekend geworden van enkele uitstekende thrillers en horrorfilms als The Fog (1980), The Thing (1982), Christine (1983) en Starman (1984). Op de cover van Memoirs of an Invisible Man staat als genre komedie. Met Chevy Chase in de hoofdrol zou je dat ook wel verwachten. Toch heeft de film een meer dramatische en serieuze ondertoon. En natuurlijk de romantiek tussen Chevy Chase en Daryl Hannah. Ondanks de prima cast en dito regisseur stelt de film enigszins teleur en weet niet de volle 90 minuten de aandacht vast te houden. Dit komt waarschijnlijk omdat de film hinkt op meerder gedachten. Enerzijds de sciencefictionachtige invalshoek, waarin Nick probeert te wennen aan zijn onzichtbaarheid. Anderzijds de invalshoek spionage, met de CIA in de achtervolging. En natuurlijk de romantiek. Daarbij speelt dat Chevy Chase in deze film een serieuze rol speelt, wat hij overigens wel redelijk goed doet. Iedereen droomt er wel eens van, onzichtbaar te zijn. In de film worden ook duidelijk de nadelen van het onzichtbaar zijn belicht. Carpenter kon deze film natuurlijk alleen maar maken dankzij de special effects van Industrial Light & Magic (ILM). Een combinatie van CG en optische bewerkingen, die voor die periode zeer goed waren. De special effects van het gedeeltelijk onzichtbaar geworden gebouw zien er nog steeds erg goed uit. Chevy Chase is in het verhaal onzichtbaar geworden, maar om het niet al te ingewikkeld te maken is hij in de film meestal normaal zichtbaar of onzichtbaar met visuele trucjes voor zichtbaarheid. Een andere bijzonderheid is de filmmuziek, geschreven en gedirigeerd door Shirley Walker. Deze film was de eerste Hollywood film waarbij de soundtrack geheel door een vrouw was geschreven en gedirigeerd. Zij heeft onder andere ook de soundtrack van Final Destination en Final Destionation 2 gemaakt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek, Science fiction, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Outtakes
  • Cast & Crew
  • How to Become Invisible

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Volgens de cover is het beeldformaat 2.40:1, maar de gemeten maat is ‘gewoon’ 2.35:1 en uiteraard is de film anamorf op de DVD vastgelegd.
Het beeld oogt goed. Het beeld is kleurrijk, heeft goed contrast en is ook voldoende scherp met redelijke detaillering. Klein minpuntje is de toegepaste edge enhancement die af en toe licht zichtbaar is. Filmgrain is nauwelijks een issue evenals spetters of krassen als gevolg van stof of beschadigingen.
De film is netjes opgedeeld in 31 chapterstops. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbellaags) is zodanig geplaatst dat deze niet merkbaar is. De ondertiteling is duidelijk, maar had lager in beeld mogen staan.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige Dolby Stereo geluidstrack is in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack klinkt redelijk maar wel gedateerd. Met name door het beperkte frequentiebereik, waardoor het hoog wat mat klinkt en er in zeer beperkte mate laag aanwezig is. Verder klinkt de soundtrack erg hol met weinig detail en heeft duidelijk last van digitale scherpte. Uiteraard ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste kanalen, waarbij de meeste filmgeluiden uit de centerspeaker komen. Alleen de muziek heeft een goede stereospreiding. De surrounds geven de soundtrack een ruimtelijk dimensie. De surrounds zijn heel nadrukkelijk aanwezig als bijvoorbeeld de helikopter rondvliegt. De dialogen zijn goed te volgen en komen, dankzij de DPL-II decoder, netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De menu’s zijn statische breedbeeld plaatjes zonder achtergrondgeluid. Een paar korte extraatjes staan op deze release:

How to Become Invisible (4 minuten)
Een hele korte featurette over de special effects van ILM, waarbij mensen van ILM uitleggen hoe het ‘onzichtbaar’ maken in zijn werk is gegaan. Alhoewel erg kort in tijd, wordt in deze vier minuten veel informatie gegeven.

Outtakes (5 minuten)
Een aaneenschakeling van vijf korte scènes die niet gebruikt zijn. Beeldformaat is 2.35:1 letterbox, en soms is er geen geluid aanwezig.

Cast &Crew
Een breedbeeld tekstscherm met een overzicht van cast & crew.

En zoals het bij deze titel hoort, herbergt de DVD ook nog een onzichtbaar extraatje

Conclusie

Memoirs of an Invisible Man is een redelijk onderhoudende film van thrillerspecialist John Carpenter. Deze film is echter een mix van thriller, komedie, sciencefiction en romantiek. In de hoofdrollen Chevy Chase in een tamelijk serieuze rol en Daryl Hannah.
Deze uitgave van Warner heeft een redelijk goede beeldkwaliteit. Op het gebied van het geluid is het beperkt gebleven tot een Dolby Surround track die redelijk scoort. Een paar korte extra’s completeren deze uitgave, waarbij vooral de korte documentaire bij ILM informatief is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Frank  |  30-12-2003

Heeft iemand deze film al ergens zien liggen?
Lees meer >

Mazdalfa  |  30-12-2003

Inderdaad, van John Carpenter mag je meer verwachten. Het is een vrij obligaat werkje geworden. Nu ben ik toch al niet zo'n superliefhebber van Chevy Chase (hoe...
Lees meer >

Reinbo  |  30-12-2003

Best vermakelijke zaterdagmiddag matinee, maar een teleurstelling voor Carpenter Fans. Het is namelijk een duidelijke clichematige 'Studio productie' waarin JC ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.