Robin Hood Prince of Thieves (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-12-2003

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Robin Hood Prince of Thieves (SE) (DVD)
Samenvatting

In het jaar 1194 zitten veel kruisvaarders in gevangenschap. Zo ook Robin of Locksley (Kevin Costner). Door enige inventiviteit en met de hulp van de moor Azeem (Morgan Freeman) weet Robin te ontsnappen en samen met hem terug te keren naar Engeland. Daar komt hij er al snel achter dat er veel veranderd is. Door de afwezigheid van koning Richard Lionhart probeert de gemene sherrif van Nottingham (Alan Rickman) de macht in het land te krijgen. Robin’s vader is door deze sherrif en zijn hulp sir Guy of Gisborne (Michael Wincott) vermoord. Al snel heeft Robin ook een onvriendelijke ontmoeting met hen maar weet door de hulp van lady Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) te ontsnappen. Robin verschuilt zich in de bossen van Sherwood, waar hij in contact komt met de bewoners van dit bos. Vele boeren blijken het bos in gevlucht te zijn. Na een vriendelijk knokpartijtje met John Little (Nick Brimble) leert Robin de mensen zich te vechten en bouwen ze boomhutten als onderdak. Robin en zijn mannen stelen van de rijken en geven aan de armen. Dit tot frustratie van de sheriff van Nottingham, die Robin The Hood – zoals zijn bijnaam geworden is – vogelvrij verklaart en een grote som geld uitlooft op zijn hoofd. Ook Marian vlucht met haar bediende het bos in. Robin en Marian koesteren gevoelens van liefde voor elkaar. Ook de sheriff van Nottingham heeft het op Marian voorzien, weliswaar met minder nobele bedoelingen.

Commentaar

Recentelijk hebben we de DVD release van The Adventures of Robin Hood (1938) met Errol Flynn besproken. Deze verfilming geldt nog steeds als een van de beste Robin Hood verfilmingen. In 1991 waagde regisseur Kevin Reynolds met hoofdrolspeler Kevin Costner zich aan een verfilming van de Robin Hood legende. Het is een totaal andere film dan eerder genoemde met Errol Flynn. Belangrijkste is wel dat de humor van Errol Flynn ontbreekt. Reynolds heeft met Robin Hoofd Prince of Thieves een veel serieuzer getoonde film gemaakt. Ook is in deze film de rol van de sheriff van Nottingham veel groter en komt de broer van koning Lionheart, prins John, in het geheel niet voor. Robin Hood Prince of Thieves is een avontuurlijk actiespektakel met een zwaar romantische insteek. Een lekker onderhoudende film met genoeg actie, spektakel, ook humor en natuurlijk romantiek. Verder is de rol van de moor Azeem een prachtige rol van Morgan Freeman. Met deze rol wordt voor de nodige humor en sidekicks gezorgd. Regisseur Reynolds heeft een prima cast bijeen verzameld met uitstekende rollen van Alan Rickman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Wincott en natuurlijk Kevin Costner. Aan het eind van de film nog een kort optreden van (sir) Sean Connery, wat in de filmgeschiedenis één van de duurste rollen is. Voor slechts twee draaidagen ontving Connery het vorstelijke salaris van $ 250.000, wat hij trouwens direct aan een goed doel heeft weggegeven.
Componist en musicus Michael Kamen (recentelijk overleden) schreef de prachtige muziek. De openingstune van de film zal iedereen wel eens gehoord hebben en is zo’n melodie die je bijblijft. De titelsong Everything I Do I Do It For You, gezongen door Bryan Adams, was goed voor een Oscar® nominatie.

Enige jaren terug heeft Warner de film uitgebracht op DVD met een teleurstellend beeld- en geluidsformaat (letterbox en 2.0 surround) en teleurstellende kwaliteit. Met de hier besproken nieuwe uitgave gaat Warner in de herhaling met een nieuw geremasterd beeld en geluid. Beeldkwaliteit is zichtbaar opgeknapt en nu anamorf. Het geluid is opgewaardeerd naar een 5.1 soundtrack. Tevens heeft men, naar wat tegenwoordig een goed gebruik is, een zogenaamde Director’s Cut of Extended Version van de film gemaakt, waarbij 12 minuten beeldmateriaal is toegevoegd. Sinds Warner is overgestapt op keepcases zit er helaas geen tracklisting meer bij de uitgaven. In dit geval betekent dit dat op geen enkele wijze duidelijk is, waar in de film welke scènes zijn toegevoegd of veranderd. Ook is de originele bioscoopversie niet beschikbaar gesteld door bv. seamless branching toe te passen.

Nog een korte opmerking over de informatie op de cover. De informatie op ons recensie exemplaar is een letterlijke vertaling van de Amerikaanse cover, waardoor op deze cover meer wordt beloofd dan waar is gemaakt. Ten eerste staat op de cover dat de soundtrack ook in DTS 5.1 is geremasterd. Het zal mogelijk zo zijn, maar deze release heeft geen DTS track. Verder worden enkele extra’s genoemd, die niet overgenomen zijn op deze regio 2 release. Warner heeft laten weten dat de cover ondertussen is aangepast.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 149 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931140003

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Cast & Crew
  • Fotogalerij
  • 2x audiocommentaar
  • Arrow Sharp Network Special, gepresenteerd door Pierce Brosnan
  • Klassieke interviews
  • Bryan Adams Live in Slane Castle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat nagenoeg in zijn oorspronkelijk bioscoop beeldverhouding met 1.78:1 anamorf beeldformaat op de DVD. Voor deze release is het beeld digitaal gerestaureerd en geremasterd. En dat laat zich zeker zien. Het beeld ziet zeer goed uit. De kleuren zien er helder, vol en natuurlijk uit. Ook de scherpte van het beeld en de detaillering zijn beide prima. Met name de detaillering is vergeleken bij de eerdere release enorm verbeterd, wat natuurlijk ook komt doordat deze release wel anamorf is. Contrast en zwartniveau zijn ook uitstekend. Helemaal vrij van fouten is het beeld niet. Af en toe is nog een spettertje zichtbaar in het beeld. Filmgrain is in lichte mate nog aanwezig. Edge enhancement is ook toegepast hetgeen af en toe te zien is.
De film is goed verdeeld in 46 chapterstops (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig en dubbellaags is. De laagwisseling is goed weggewerkt en niet merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, goede vertaling, mooie kleine letter en staat prima geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook de oorspronkelijk Dolby Stereo soundtrack is gerestaureerd en opnieuw digitaal geremasterd. Dit resulteert in een prima klinkende Dolby Digital 5.1 mix (bitrate 384 kb/s). Ook hier een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere release, die slechts een DD2.0 surround track had.
De soundtrack klinkt prima. Nadruk van de soundtrack ligt op de frontkanalen. Daar concentreren zich de filmgeluiden en de muziek van Michael Kamen. De surrounds geven de muziek de ruimtelijke sfeer en worden bij enkele scènes zeer duidelijk gebruikt voor enkele effecten en omgevingsgeluiden. Evenals het LFE kanaal dat ook spaarzaam wordt gebruikt voor dat extra stukje laag. Detaillering van de soundtrack is prima, de kleinste details zijn goed te horen. De dialogen komen zoals gebruikelijk uit de centerspeaker. Enkele momenten, wanneer geschreeuw wordt, klinkt de dialoog enigszins vervormd.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op beide DVD’s zijn statische schermen met achtergrondmuziek.

Disc 1

Audiocommentaries, met keuze uit twee audiocommentaren:
- Acteurs Morgan Freeman en Christian Slater geven samen met schrijvers / producers Pen Densham en John Watson een nieuw opgenomen commentaar. Beide laatste personen zijn voornamelijk aan het woord.
- Regisseur Kevin Reynolds en acteur Kevin Costner geven hun beschouwing op de film in het tweede commentaar. Minder enthousiast als bovenstaand commentaar, desondanks wel informatief.

Disc 2 Proclamation

Behind the Scenes is onderverdeeld in:
- Robin Hood: The Man, The Myth, The Legend (32 minuten)
Dit is een ‘Arrow-Sharp Network Special’ uit 1991, gepresenteerd door Pierce Brosnan, die de productie op locatie bezoekt en de legendes en ware feiten over Robin Hood vertelt. Uiteraard afgewisseld met interviewfragmenten en filmfragmenten.
- Bryan Adams, “(Everything I Do I Do It) For You” – Live at Slane Castle (~4 minuten)
De video van deze hit van Bryan Adams in 1.85:1 letterbox beeldformaat.
- One on One with the Cast (~19 minuten)
Interviewfragmenten met Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater en Alan Rickman over de film en hun rol. Opnames gemaakt ten tijde van de productie van de film, scherpte van het 1.85:1 letterbox beeld is niet al te best. Elk interview is apart aan te kiezen en er is een Play All keuze.

Publicity Gallery met de volgende keuzes:
- Theatrical Trailer (2 minuten) in 1.85:1 anamorf beeldformaat
- Photo Gallery (8 minuten), met 63 foto’s uit de film die automatisch wisselen.

Cast & Crew
Is één tekstscherm met een overzicht van de belangrijkste betrokkenen bij de film.

De regio 1 release kent meer extra’s. Deze extra’s staan per abuis ook op de cover. Warner heeft zoals gezegd de cover al aangepast. De extra’s die wij missen beperken zich tot tekstschermen met additionele informatie over de wapens van de middeleeuwen en de legende van Robin Hood. Verder nog een extra trailer en enkele TV-spots.

Conclusie

Robin Hood Prince of Thieves is een avontuurlijk actiespektakel met een zwaar romantische insteek. Een lekker onderhoudende film met genoeg actie, spektakel, ook humor en natuurlijk romantiek. Prima rollen van Kevin Costner, Morgan Freeman en Alan Rickman.
Al eerder op DVD uitgebracht, gaat Warner nu in de herhaling met deze vernieuwde release. De verschillen ten opzicht van de eerdere Warner release zijn groot. De film is een verlengde versie met 12 minuten meer beeldmateriaal. Helaas ontbreekt een overzicht waar de wijzigingen in de film zitten. Beeld en geluid zijn beduidend beter, waarbij het beeld anamorf is en het geluid is opgewaardeerd naar DD5.1. Bij de film twee nieuw opgenomen audiocommentaren. Op een tweede disc staan de overige extra’s.

Laatste reacties

pjblack  |  20-06-2011

Hoe is deze film op BD? Lees hierover slechte reviews. Iemand toevallig bekeken op blu ray?
Lees meer >

Swanski  |  05-12-2006

Robin Hood: Prince of Thieves (1991) Ook eerder gezien en stamt uit mijn beginverzameling. Aardig voor een keer, maar niet meer voor mij persoonlijk. Misschien...
Lees meer >

RickySway  |  18-10-2005

Goede film. Ik heb de eerste uitgave van Warner, maar ook deze ga ik zeker aanschaffen.
Lees meer >

the film masteress  |  16-04-2005

de ze film is heel mooi en super romantisch ik hou van dit soort films
Lees meer >

HiddeV  |  04-02-2005

zijn die extra 12 minuten een goede toevoeging? Heb m inmiddels zelf gezien en vond het wel een goede toevoeging, in alle extra scene's is de Sheriff of Nott...
Lees meer >

Wizz-Art  |  22-09-2004

zijn die extra 12 minuten een goede toevoeging? Ehm, ik persoonlijk heb er niet veel aan gemerkt.
Lees meer >

HiddeV  |  22-09-2004

zijn die extra 12 minuten een goede toevoeging?
Lees meer >

Frank  |  06-06-2004

Slip case is wel leuk, maar als ze iets hadden moeten veranderen was het wel het toevoegen van DTS geweest :? Volgens de cover van mijn exemplaar heeft de fi...
Lees meer >

Wizz-Art  |  06-06-2004

De film is nu inderdaad te koop voor 14,99 en valt onder de actie 3 voor 33,-. Er zit nu ineens ook een slipcase bij. Slip case is wel leuk, maar als ze iets...
Lees meer >

Frank  |  06-06-2004

De film is nu inderdaad te koop voor 14,99 en valt onder de actie 3 voor 33,-. Er zit nu ineens ook een slipcase bij.
Lees meer >

Wizz-Art  |  06-06-2004

Bij de FRS zag ik ineens deze dvd liggen in de 3-33 bak terwijl ik hem nooit eerder had gezien in de gewone verkoop..daarom toch maar even laten liggen maar ga ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  13-04-2004

Ik zit hem nou op SBS6 te bekijken en ik vroeg me af: waarom maakt de cameraman er in deze film een sport van om te proberen z'n camera IN het hoofd van de pers...
Lees meer >

Richard B.  |  12-04-2004

Ik zit hem nou op SBS6 te bekijken en ik vroeg me af: waarom maakt de cameraman er in deze film een sport van om te proberen z'n camera IN het hoofd van de pers...
Lees meer >

Kevin Baeckelandt  |  23-02-2004

Kan iemand alseblieft vertellen waar deze film te krijgen is?????? Of is deze alweer uit de winkels gehaald???? :roll:Ik zoek 'm ook al zo'n maand of twee. Hij...
Lees meer >

scheur  |  23-02-2004

Kan iemand alseblieft vertellen waar deze film te krijgen is?????? Of is deze alweer uit de winkels gehaald???? :roll:Ik zoek 'm ook al zo'n maand of twee. Hij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 265
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.