Honkytonk Man

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-11-2003

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Honkytonk Man (DVD)
Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Amerika tijdens de grote Depressie. Red Stovall (Clint Eastwood) is een berooide countrymuzikant die het fors innemen van whisky ook niet schuwt. Daarbij lijdt hij aan tuberculose, die hem langzaam wegteert. Zijn droom is een optreden in het Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee. Tijdens een zandstorm komt Red dronken rijdend aan bij de boerderij van zijn zuster in Oklahoma. Door de zandstorm is alles verloren gegaan en de familie wil haar geluk zoeken op de katoenplantages in Californie. Red wil naar Nashville en zijn 14-jarige neefje Whit (Kyle Eastwood) zal met hem meegaan, vooral omdat Red niet fatsoenlijk auto kan rijden. Ook opa (John McIntyre) gaat mee, hij wil naar zijn laatste rustplaats in Tennessee. De eerste tussenstop is bij ene Durwood Arnspringer (Barry Corbin) om een oude schuld van $100 op te halen, om zo de verdere reis naar Nashville te bekostigen. Het is geen gemakkelijke reis, waarin Red en Whit verschillende mensen ontmoeten en Whit zijn eerste bezoek aan een bordeel brengt. Eenmaal aangekomen in Nashville blijkt Red’s ziekte een optreden in de Grand Ole Opry onmogelijk te maken.

Commentaar

Clint Eastwood regisseerde zelf deze roadmovie, waarin tijdloze country- en bluesmuziek voor een nostalgische noot zorgen. Honkytonk Man is een familiefilm over opgroeien, dromen en afscheid nemen, met mooie sfeerbeelden van het Amerika in de depressiejaren. Naar verluid is deze film één van Eastwood’s persoonlijke favorieten, waarin hij samen met zijn eigen zoon Kyle de hoofdrol speelt. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Clancy Carlile, die ook zelf het script voor de film schreef. Honkytonk Man is één van Eastwood’s eerste films waarin hij een veel gevoeligere rol speelt, anders dan in zijn voorgaande films. Honkytonk Man is de negende film die Eastwood zelf regisseerde en de tweede film die hij zelf ook produceerde.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1982
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld op deze DVD heeft bijna de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1 behouden en staat in beeldformaat 1.78:1 anamorf op de schijf. In het algemeen ziet het beeld er goed uit. Heldere kleuren, scherp beeld en voldoende detaillering. Wat opvalt is dat de huidkleuren wat aan de rode kant zijn. De cinematografie brengt de sfeervolle omgeving mooi in beeld. Wel is het beeld wat aan de donkere kant, met name door een wat hoog contrast vallen de details in de donkere scènes enigszins weg. Af en toe is een spettertje te zien. In een scène was moiré te zien (de grill van de auto). Filmgrain is in het beeld zichtbaar, vooral bij de begin- en eindtitels. Ook is in lichte mate edge enhancement toegepast.
De film is verdeeld in 33 chapterstops. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbellaags, enkelzijdig) is nauwelijks merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, maar staat het mooie te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid is in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) gemixt. De film is vooral dialoog georiënteerd, de nadruk van de soundtrack ligt dan ook op de frontspeakers. Zowel dialogen en als muziek komen rustig over. De film begint met een zandstorm, waarbij tamelijk verrassend ook de surrounds intensief worden gebruikt. Verder worden de surround weinig gebruikt, en dan met name voor het ruimtelijke karakter van de gespeelde countrymuziek. Het LFE kanaal wordt slechts enkele malen aangesproken. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan.

Extra's

De DVD heeft alleen een bioscooptrailer (2:19 minuten) als extra meegekregen. De trailer heeft 1.78:1 anamorf beeld, DD2.0 surround geluid, maar geen ondertiteling.

Conclusie

Clint Eastwood regisseerde en produceerde zelf Honkytonk Man. In deze film speelt hij samen met zijn zoon Kyle. Clint is een berooide countrmuzikant die erg ziek maar nog één keer hoopt op succes. Met zijn neef, gespeeld door zijn zoon Kyle, onderneemt hij de reis naar Nashville Tennessee.
De film is een uitgave in de Clint Eastwood Collectie van Warner. Kwaliteit van beeld en geluid is voldoende. De extra is beperkt tot de bioscooptrailer.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Kees Hoekerd  |  24-02-2007

Het is in ieder geval al aangepast. :wink: Een soort van road movie over de muzikant Red Stovall (Eastwood.) Deze neemt in de depressie zijn neefje mee naar...
Lees meer >

Surya  |  29-11-2003

de Clint Eastwood Collectie van Warnern Is dat een nieuwe firma? :P
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.