George of the Jungle 2

Recensent:
Alexander de Mol
24-11-2003

Totaalbeoordeling:

2.7
DVD

George of the Jungle 2 (DVD)
Samenvatting

De sluwe schoonmoeder Beatrice Stanhope is niet van plan haar dochter en kleinzoon eeuwig met de onhandige Koning George (Christopher Showerman) om te laten gaan. In een uiterste poging Ursula (Julie Benz) terug naar de beschaving te brengen spant ze samen met haar obsessieve schoonzoon Lyle van de Groot (Thomas Haden Church).
Het plan is om in Ape Mountain het gezag van George te ondermijnen en Ursula zover te krijgen mee naar huis te gaan. Na deze wanhoopsdaad leiden alle sporen naar Lyle’s casino in Las Vegas, waar inmiddels een bijzondere rol voor Aap (stem: John Cleese) blijkt te zijn weggelegd.

Commentaar

George of the Jungle 2 is het onvermijdelijke vervolg op Disney’s redelijke kassucces (m.n. door verhuur) George of the Jungle uit 1997. In de eerste film is nog een hoofdrol is weggelegd voor Brendan Fraser. In de opvolger neemt de onbekende Chris Showerman het gestuntel met de lianen waar. De openingsscène maakt duidelijk waarom deze wisseling van de wacht door Disney is doorgevoerd (zie screenshot 1).
De subtitel “Watch Out For That Sequel” mag doorgaans best serieus genomen worden. Op een behoorlijk aantal aspecten scoort het tweede deel namelijk niet echt hoog. Zo zijn de speciale effecten niet altijd van niveau en is het verhaal er behoorlijk met de (lange) haren bijgesleept. De ‘voice-over’ van Keith Scott is daarentegen wel een geslaagd element.
George of the Jungle 2 is vooral leuk voor de kleintjes vanwege de aanwezige slapsticksituaties. Het is echter daarom voor die groep in onze contreien een gemis dat een Nederlandstalige nasynchronisatie ontbreekt. Op de vorige George of the Jungle was dit namelijk wel voorhanden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 83 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875959752

Extra's

  • Niet eerder vertoonde scènes
  • Achter de bomen - featurette
  • Liaansurf-spel
  • Jungle - Geklungel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

George of the Jungle 2 heeft de originele beeldverhouding mogen behouden, dat wil zoveel zeggen dat de verhouding 1.78:1 bedraagt. De film heeft echter wereldwijd nergens de bios gehaald en is daarom een zogenaamde ‘direct-to-video’ uitgave. De anamorfe transfer maakt op het eerste gezicht een uitstekende algemene indruk. De kleuren zijn uitstekend verzadigd en het contrast is bijzonder sterk. Er is over het algemeen sprake van een prima detaillering, al heeft het soms uitbundige contrastniveau in een aantal scènes zijn weerslag op de details. Lichte ‘edge-enhancement’ is slechts incidenteel toegepast en de sporadisch zichtbare ‘filmgrain’ valt ruimschoots binnen toelaatbare grenzen. De transfer is verder verschoond gebleven van vuil en andere storende ongerechtigheden. Eén scène, waarin George een kokosnoot tegen zijn bovenkamer krijgt, bevat een ietwat vreemde MPEG encodeer fout. Maar aangezien dit ‘incident’ met het blote oog amper te onderkennen valt zal ik hier niet al te zwaar aan tillen.
De plaatsing van de ondertitels is wel een doorn in het oog. Deze is weer eens veel te hoog in het frame geplaatst.

Geluidskwaliteit

Buena Vista heeft de disc voorzien van een Dolby Digital 5.1 track op de maximale bitrate (448 kbit/s). Tevens bevat de DVD ook nog een Franstalige Dolby Digital 5.1 track, die we overigens verder met rust hebben gelaten. De Dolby Digital 5.1 track kent een uitstekende dynamiek. Dit geldt vooral voor de scènes in de jungle, later in de film – in Las Vegas - is dit minder opvallend aanwezig. Van de surroundkanalen wordt agressief en in split-surround gebruik wordt gemaakt. De dialogen zijn doorgaans goed te volgen. George of the Jungle 2 klinkt prima.

Extra's

De anamorfe menuschermen zijn voorzien van humoristische animaties. De schijf bevat een aantal extra’s:

Achter de bomen - featurette (8:52 min)
Deze achter de schermen, met ludiek bedoelde benaming, is best aardig. Hiermee wordt een kijkje in de keuken gegund hoe de dieren, dankzij allerlei technieken, een wat menselijker karakter dan normaal krijgen. Leuk item.

Liaansurf-spel
Ieder zichzelf respecterende Disney DVD is voorzien van een zgn. ‘set top’-game. Zo ook George of the Jungle 2. De vragen zijn op kinderen gericht en dus makkelijk voor de volwassenen. Doordat het spel Engelstalig is, is het voor de jonge kinderen niet te doen.

Niet eerder vertoonde scènes (5:05 min)
Een collectie fragmenten die de film niet gehaald hebben. De fragmenten zijn afzonderlijk of allemaal ineens te bekijken èn, voor de liefhebbers, voorzien van commentaar.

Jungle - Geklungel (0:35 min)
Een ultrakorte compilatie met bloopers die zich tijdens de opnamen van George of the Jungle 2 voordeden.

Conclusie

Disney’s George of the Jungle 2 is hooguit genietbaar voor de jongelingen (volgens kijkwijzer wel ouder dan 6 jaar) en voor liefhebbers van het eerste deel. Men heeft namelijk uiteraard dankbaar gebruik gemaakt van de beproefde formule van het eerste deel uit 1997. Met als het belangrijkste verschil dat hoofdrolspeler Brendan Fraser is ingeruild voor nieuwkomer Chris Showerman.
Technisch gezien kan de schijf zeker bekoren. Het beeld is over het algemeen zeer aangenaam en ook het geluid mag er wezen. Bonustoevoegingen zijn aanwezig, en dat is al een vooruitgang ten opzichte van de release van George of the Jungle. Oerkreten van enthousiasme zullen we echter niet slaken ten aanzien van de extra’s. En dat geldt overigens ook voor de film zelf. Afijn, hoe kan ik deze recensie beter besluiten dan met de covertekst: “Watch Out For That Sequel!” ?

Laatste reacties

Horrorfreak  |  27-11-2003

Heb hem gehuurd (nichtje kwam op bezoek) en vond 't best meevallen. Maar om te kopen, da's een ander paar mouwen.
Lees meer >

Fokkeyou  |  24-11-2003

Leuk voor de kinderen tot 10/12 jaar.
Lees meer >

Surya  |  24-11-2003

Deze hele film was gewoon een slecht idee...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  24-11-2003

Lijkt me geen leuke film. Maar dat plaatje waarin de nieuwe George of the Jungle zegt dat de studio te gierig is om Brendan Fraser te betalen, getuigt toch van...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  24-11-2003

Deel 1 vond ik wel grappig maar deze wacht ik wel tot hij een keer op tv komt. hoewel het altijd leuk is Julie Benz te zien :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
1.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 40
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.