Snow Dogs

Recensent:
Nathan Strik
20-11-2003

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Snow Dogs (DVD)
Samenvatting

Ted Brooks (Cuba Gooding Jr.) is een succesvolle tandarts uit Miami. Zo succesvol zelfs dat zijn beeltenis op de stadsbussen prijkt. En eigenlijk is Ted een vreselijk irritant, zelfingenomen, verwend ettertje. Op een dag stort Ted´s wereld in als hij een erfenis krijgt van een onbekende vrouw uit Alaska. Het blijkt dat Ted is geadopteerd en de overleden vrouw is niemand minder dan Ted´s biologische moeder. Hij trekt naar het ijskoude Alaska om de erfenis te verpatsen van de vrouw die hem, volgens zijn zeggen, in de steek heeft gelaten. Eenmaal aangekomen ter plaatse blijkt de vork echter heel anders in de steel te zitten. Ook zijn erfenis is niet helemaal wat hij had verwacht. Ted heeft van zijn moeder zeven Siberische husky´s en een bordercollie geërfd. Ted besluit uiteindelijk om te leren omgaan met de hondenslee van zijn moeder, wat minder makkelijk is dan het lijkt. Ook is Ted vastbesloten om uit te vogelen hoe het nu precies zit met zijn afkomst.

Commentaar

Snow Dogs is helaas niet bepaald een film die druipt van originaliteit. Sterker nog: het lijkt erop of Disney een aantal van hun oude familiefilms in de blender heeft gepropt en op “pureren” heeft gedrukt. Helaas zijn ze vergeten om de boel een beetje op smaak te brengen, waardoor het een vrij zouteloze affaire is. Om te beginnen is het acteerwerk van Cuba Gooding Jr. werkelijk tenenkrommend.
Nu ben ik toch al geen groot fan van Cuba “Goodie-two-shoes” Jr., maar deze acteerprestatie behaalt gewoon een geheel nieuw dieptepunt wat suikerzoete stupiditeit betreft. Het klinkt misschien hard, maar een komedie is in mijn ogen wel even wat meer dan dom in de camera kijken en doen alsof je een volslagen mafkees bent (wat Cuba overigens verrassend makkelijk afgaat). Wat wel aardig uit de verf komt is de drama-kant van het verhaal, maar ook hier is weer net iets teveel met de suiker gestrooid. Helaas biedt de film niets wat we al niet 100 keer eerder hebben gezien en is het verhaal veel te voorspelbaar om echt spannend te worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875953620

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • De Honden
  • Relaxen Met de Acteurs
  • Tolketna on Ice
  • Ted´s Arctic Challenge

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In Amerika heeft deze titel een full-frame transfer gekregen (geen Pan & Scan, maar toch…). Gelukkig krijgen we hier in ons koude kikkerlandje de originele beeldverhouding uit de bioscoop van 1.85:1 en staat het beeld keurig netjes anamorf op de DVD. Complimenten dus wat dat betreft. Het is alleen jammer dat de ondertiteling net als bij veel andere Buena Vista uitgaven weer te hoog in beeld staat. Ook is het zonde dat de gebruikte print redelijk veel grain bevat en niet helemaal stabiel is, wat te merken is aan de nodige telecine problemen. Verder is de scherpte aardig goed, met slechts wat zeer minimale edge-enhancement. Contrast, schaduwdetail en kleurverzadiging zijn allemaal in orde. Ook een pluspuntje is de ruime chapterverdeling van 25 hoofdstukken, maar het blijft een feit dat een nieuwe film als deze er toch een stuk beter uit had kunnen zien. Een goede, maar geen spectaculaire transfer.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidstrack staat in Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s) op de schijf. Er is ook een Nederlandse nasynchronisatie voorhanden in Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s) formaat, maar die is niet echt aan te raden. Ik ben geen voorstander van het nasynchroniseren van live-action en dit is weer een schoolvoorbeeld van hoe onnatuurlijk een dergelijke track klinkt. Gewoon voor het originele Engelse geluid gaan dus. De track klinkt erg goed en heeft een mooi surroundgebruik, vooral wat betreft de filmmuziek en de actiescènes. De muziek mag dan zoetsappiger zijn dan een fles aanmaaklimonade, de score van John Debney (End of Days, Spy Kids) klinkt prima. De subwoofer geeft een prettige ondersteuning in het laag en laat verder geen uitgesproken opvallende zaken horen. Prima geluid.

Extra's

Naast de film zelf is er vanuit de geanimeerde breedbeeldmenu´s ook nog te kiezen uit de nodige extra´s. Alle extra´s, inclusief het audiocommentaar zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

De Honden (12:14)
In deze korte featurette zie je hoe de honden werden geselecteerd, hoe moeilijk het werken met honden is en worden de zeer knappe hondenrobots getoond.

Relaxen Met de Acteurs (6:01)
Hier worden korte interviews met de belangrijkste acteurs uit de film afgewisseld met fragmenten uit de film en op de set.

Tolketna on Ice (3:56)
Hier zie je het filmen in het fictieve stadje Tolketna, die in werkelijkheid in Canmore in Canada werd gerealiseerd. Ook de weergerelateerde moeilijkheden van het filmen op zo´n lokatie komen aan bod.

Ted´s Arctic Challenge
Hier wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk dat een DVD-speler geen spelcomputer is en ook nooit zal worden. In deze slederace moet je objecten zien te ontwijken met je afstandsbediening, wat een behoorlijk irritante \"hit-and-miss\" gameplay oplevert. Ook jammer dat er geen honden voor de slee te zien zijn.

Audiocommentaar
In deze audiotrack vertellen regisseur Brian Levant en producer Jordan Kerner allerlei weetjes over de productie. Wat meteen opvalt is de irritant harde doordringende stem van de regisseur, die praat alsof hij zichzelf in een luide sneeuwstorm verstaanbaar moet maken. De track is niet super diepgaand, maar het is een levendig audiocommentaar met wat achtergrondinfo over het totstandkomen van de film en de productie op zich.

Deleted Scenes
Tot slot vind je negen verwijderde scènes uit de film die om onbegrijpelijke redenen over twee sub-menu´s zijn uitgesmeerd: “Nooit eerder vertoonde scènes” en “Aanvullende scènes” genaamd. Aangezien het in beide gevallen gewoon om verwijderd materiaal gaat lijkt het eerder verdacht veel op een ordinaire marketingtruc om de lijst met extra´s op de cover langer te krijgen. En de scènes zijn niet eens zo heel erg bijzonder.

Conclusie

Snow Dogs is een film die veel overeenkomsten vertoont met een diepvriesmaaltijd; de smaak komt je bekend voor, maar het kan toch niet tippen aan het werk van een chef-kok. Het gebrek aan originaliteit en het voorspelbare plot halen veel van de vaart uit de film en dat is zonde van een best leuk idee. Over de matige acteerkwaliteiten van Cuba Gooding Jr. zullen we het maar niet meer hebben. De beeldkwaliteit is ruim voldoende, maar had minder grainy gekund. Van een moderne productie mogen we wel wat meer verwachten inmiddels. Het geluid klinkt erg goed en ondersteunt de film prima. De extra´s zijn helaas niet allemaal erg diepgaand, maar de featurettes en het audiocommentaar zijn toch zeker de moeite van het kijken en luisteren waard. Gewoon een keer huren zodat de kinderen wat te doen hebben, maar bij lange na geen kooptip.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  22-03-2005

Hartstikke leuke film. Heb ervan genoten.
Lees meer >

Wizz-Art  |  01-07-2004

Deze is ontzettend flauw en ik heb echt geen idee wat Cuba Gooding jr. wil bewijzen als je zijn laatste films ziet tenminste :?
Lees meer >

pieter bond  |  01-07-2004

een redelijke saaie film waar weinig aanwas Cuba Gooding Jr zijn films worden alsmaar slechter
Lees meer >

Major Goodvibes  |  24-11-2003

wat stoerdere films of doel je hiermee op het feit dat het gros van de disney films en het gros van de tekenfilms enkel voor kleine kinderen zijn ? (ik hoo...
Lees meer >

Major Goodvibes  |  22-11-2003

Ik ben van mening dat een recensent juist niet alleen films moet resenceren die naar "zijn smaak" zijn... Ik zie wel erg veel Disney op de site. Ik durf te wedd...
Lees meer >

AnnaEvers  |  22-11-2003

vond deze film een tegenvaller, meer iets voor kinderen.
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-11-2003

Ik ben van mening dat een recensent juist niet alleen films moet resenceren die naar "zijn smaak" zijn... Ik zie wel erg veel Disney op de site. Ik durf te wedd...
Lees meer >

Roberto van Rooijen  |  22-11-2003

Matig......was er niet van onder de indruk.
Lees meer >

Major Goodvibes  |  21-11-2003

Zo zou ik zelf Snowdogs dan ook als een erg leuke film willen bestempelen, maar wel voor een bepaalde doelgroep. Mijn kinderen hebben er erg van genoten en zel...
Lees meer >

elvis  |  21-11-2003

ik vond de film wel leuk je hoeft niet zo naate denken en dat is soms ook wel leuk
Lees meer >

BassFace  |  20-11-2003

Kinderen van rond de 12 jaar zullen aan deze film plezier beleven, voor volwassene is ie heel wat minder wegens slap voorspelbaar verhaal vol clichés. En de hon...
Lees meer >

Nathan Strik  |  20-11-2003

Zo zou ik zelf Snowdogs dan ook als een erg leuke film willen bestempelen, maar wel voor een bepaalde doelgroep. Mijn kinderen hebben er erg van genoten en zel...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  20-11-2003

Om maar even mee te ouwehoere: lijkt me een hele leuke film die ik zeker es ga hure!
Lees meer >

Juba  |  20-11-2003

Voor dat ik wil reageren op de recensie van Snowdogs wil ik een vergelijking trekken... De afgelopen week is er veel over het Nederlands elftal gezegd, uitge...
Lees meer >

Surya  |  20-11-2003

Het is verbazend om te zien hoe Cuba zijn carriere de dieperik in helpt! Elk jaar een 2 of 3 tal van deze films en over 2 jaar hoor je niet meer over hem...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.