Swamp Thing

Recensent:
Koen Koene
17-11-2003

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Swamp Thing (DVD)
Samenvatting

Diep in de moerassen van Florida heeft de briljante wetenschapper Alec Holland (Ray Wise) een geheime formule ontwikkeld die de honger in de wereld zou kunnen stoppen. Ambtenaar Alice Cable (Adrienne Barbeau) wordt door de regering gestuurd om Holland en de zijnen bij te staan. Wat echter niemand weet, is dat aartsvijand Arcane (Louis Jourdan) van plan is om het serum te stelen. Hij plundert het lab, en laat daarbij Holland voor dood achter in het moeras. Alice weet echter te ontsnappen met de aantekeningen van Holland, maar het duurt niet lang of de slechteriken komen haar op het spoor. Echter, net als ze op het punt staan om Alice gevangen te nemen, wordt ze gered door een mysterieus ‘ding’ uit het moeras...

Commentaar

“Swamp Thing is de perfecte mix van spanning, sensatie en verbazingwekkende special effects”, meldt de cover van de DVD trots. Tja, overdrijven is ook een vak… Want het door Wes Craven geschreven en geregisseerde Swamp Thing (1982) is niet spannend, niet sensationeel, en de effecten zijn eerder lachwekkend dan verbazingwekkend. We dagen je uit om je gezicht strak in de plooi te houden als je ziet tegen wat voor creatuur men het op het einde van de film moet opnemen. Ook het vergezochte verhaal van deze monsterfilm, gebaseerd op een strip van DC Comics, is niet om naar huis te schrijven. Maar goed, wie naar geloofwaardigheid op zoek gaat in een film over een schijnbaar onverslaanbaar moerasmonster (een bizarre kruising tussen plant en mens) is per definitie verkeerd bezig. Swamp Thing kan dan ook het beste in één woord omschreven worden: pulp. En vanuit dat oogpunt is de film best geslaagd te noemen, zodat de fans van het genre zich ongetwijfeld zullen vermaken met Swamp Thing. De rest van het DVD-kijkend publiek doet er echter goed aan om zich niet te laten verlekkeren door de ophemelende tekst op de cover, en deze mooi in de schappen te laten staan. Alleen voor de liefhebber!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1982
Speelduur: 89 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626026983

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In een tijd waarin ongeveer iedere widescreen film anamorf op DVD wordt gezet, durft men bij Swamp Thing aan te komen met een letterbox 1.78:1-transfer. Inzoomen is er voor de breedbeeldbezitter echter niet bij, tenminste niet als deze de ondertiteling wil kunnen lezen. Als dat een maat is voor de moeite die men in de rest van het beeld gestoken heeft, dan belooft dat niet veel goeds. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de beeldkwaliteit verre van perfect is. Zo is de weergave over het algemeen erg aan de softe kant, en doen de kleuren (voornamelijk bruin, groen en groenig bruin) een tikkeltje gedateerd aan. Tevens zijn er enkele vuiltjes te bespeuren, alsmede wat compressiefoutjes. Een ander opvallend probleem is dat de ruisfiltering voor een continu aanwezige streperige artefacting zorgt. Een zeer matige transfer.

Geluidskwaliteit

Over de aanwezige Engelse Dolby Digital 2.0 monotrack (224kbit/s) valt weinig interessants te vertellen, behalve dan dat deze erg gedateerd klinkt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de beperkte dynamiek en het matige frequentiebereik, resulterend in een vrij schrale klank. Tevens bevat het spoor wat lichte ruis. Al met al is het geluid dan ook duidelijk herkenbaar als dat van een oudere film.

Extra's

Zoals bij de meeste Big Deal titels is op deze uitgave enkel een trailer aanwezig als extra, in dit geval met ontzettend slecht 1.33:1 beeld en DD 2.0-geluid.

Conclusie

Het op een comic gebaseerde Swamp Thing is een typische B-monsterfilm uit de jaren tachtig, met een zeer mager verhaaltje, matig acteerwerk, twijfelachtige special effects, en hier en daar wat overbodig naakt. Een echte pulpklassieker dus. Voor de doorsnee filmkijker heeft de film weinig te bieden, maar dat neemt niet weg dat Swamp Thing onder de liefhebbers van het B-genre hoge ogen gooit. Wat betreft de DVD-uitgave heeft de cult-status echter niet mogen helpen. Want met zijn matige, niet anamorfe transfer, gedateerde monogeluid en afwezigheid van boeiende extra’s is de release op alle fronten hoogst onspectaculair te noemen.

Laatste reacties

Martin van Tuijl  |  18-11-2003

Toch heeft ze best mooie borsten. En dan dat meer. Geweldige natuur! :D
Lees meer >

rkrijger  |  17-11-2003

Tijd voor een nieuw predikaat: DVD.nl flopper? Goede zaak dat jullie ook kritisch zijn! Ik heb wel eens kritiek dat jullie te weinig kritisch zijn... Niet da...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  17-11-2003

Tijd voor een nieuw predikaat: DVD.nl flopper?
Lees meer >

Alexander de Mol  |  17-11-2003

... gelukkig dat Steven Seagal geen rol heeft in deze prent. ;)
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  17-11-2003

Koen toont zich genadeloos ;)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-11-2003

Aansluitend op de conclusie kan deze thread gelijk gesloten worden :!:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.