Insomnia

Recensent:
Nathan Strik
14-11-2003

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Insomnia (DVD)
Samenvatting

Detective Will Dormer (Al Pacino) en zijn partner Hap Eckhart (Martin Donovan) onderzoeken in Alaska de brute moord op een jong meisje. De hulp van de twee detectives is ingeroepen door de plaatselijke autoriteiten, die de ervaring van de twee moorddetectives uit Los Angeles goed kunnen gebruiken. Vooral de jonge detective Ellie Burr (Hilary Swank), kijkt erg op tegen Will Dormer, die ze erg bewondert. Als het politieteam de moordenaar eindelijk op het spoor lijkt te zijn en een hinderlaag opzet gaat het helemaal mis. In een onherbergzame en rotsachtige omgeving zetten de agenten de achtervolging is. Als Will´s partner wordt doodgeschoten zet dit zowel het onderzoek, als Will´s integriteit als politieman op het spel.

Commentaar

Een samenvatting schrijven voor deze film zonder spoilers is een hels karwei en we hebben het stukje hierboven dan ook zo kort mogelijk gehouden. Helaas doet het daardoor geen recht aan het knappe verhaal van Insomnia, maar dit is echt zo´n film waarbij het zelf ontdekken van het plot de helft van het plezier is. Deze versie van Insomnia werd geïnspireerd door de originele Noorse film Insomnia van Erik Skjoldbjærg. Het verhaal is wat aangepast en is dus geen rechtstreekse remake van het origineel. De film begint als een standaard serial-killer-thriller, maar ontaardt al snel in een psychologisch schaakspel en dat is de grote kracht van de film. Zowel Al Pacino, als Robin Williams (die weer bewijst dat een serieuze rol hem goed afgaat) leveren acteerprestaties van formaat. De wisselwerking tussen detective Will Dormer en de moordenaar is erg sterk en tilt de film naar een hoger niveau. En het moet gezegd: Pacino weet de door slapeloosheid gekwelde detective Dormer prima te vertolken. Het camerawerk en de montage versterken het gevoel natuurlijk, maar je voelt je dankzij Pacino´s acteerwerk echt in de wereld van de hoofdpersoon gezogen. En Hilary Swank houdt zich ook goed staande naast een groot acteur als Pacino. In de featurettes op de DVD geeft Swank toe dat het ontzag van haar filmpersonage voor Will Dormer overeen kwam met de bewondering die ze zelf heeft voor Pacino als acteur. Wat dat betreft hoefde ze weinig moeite te doen om zich hierin in te leven. Regisseur Christopher Nolan, die met zijn film Memento een instant hit te pakken had weet met deze film niet dezelfde impact te behalen, maar toch een knap in elkaar gezette thriller af te leveren. Een aanrader voor iedereen die van films houdt die niet al teveel leunen op actie en gewoon een lekker creepy sfeertje weten te creëren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 113 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875957734

Extra's

  • Audiocommentaren
  • Verwijderde Scène
  • Praatje met Christopher Nolan en Al Pacino
  • Day for Night (Making Of)
  • In the Fog
  • Eyes Wide Open Documentary
  • Promotiemateriaal

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Insomnia is in de originele brede 2.35:1 verhouding uit de bioscoop anamorf op DVD gezet. De print is vrijwel perfect en er is bijna geen vlekje te bespeuren. De enige aanmerking is wat lichte telecine wobble, wat vooral in het begin van de film te merken is. Verder is het beeld zeer goed te noemen. Het contrast is over het algemeen heel goed, in sommige scènes, zoals de mistscène is het contrast om begrijpelijke redenen minder, maar dat is een bewuste keuze uiteraard. Wel heeft de compressie het wat moeilijk tijdens de mistscène en dat is erg jammer. Die scène had ook wel kunnen profiteren van wat extra bitjes. Het kleurenpalet van de film, wat wisselt van koude blauwe tinten, tot aan bruine, warme oranje tinten blijft levendig en helder door de hele film heen. De kleurverzadiging is dan ook prima. De Nederlandstalige ondertiteling is helaas, zoals we gewend zijn bij Buena Vista, een flinke regel te hoog in beeld geplaatst. De 32 chapters waarin de film is verdeeld zijn ruim voldoende voor een film van deze lengte.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) klinkt zeer goed. Het valt vooral op hoe krachtig en toch subtiel de subwoofer wordt gebruikt ter ondersteuning van de film. Dit is vooral in de openingsscène goed te merken. Ook in de scène waarin Dormer onder water vast zit onder tegen elkaar bonkende boomstammen is het geluid erg meeslepend. Ook de surrounds worden goed benut, meestal voor sfeer en ambience, maar vooral in de scènes waarin Will Dormer moe wordt hoor je veel rare geluiden uit de surrounds komen om zijn veranderde waarneming te benadrukken. Erg knap sounddesign dat subtiel is op de juiste momenten en wat agressiever waar nodig. De dialogen zijn goed te verstaan en komen zoals gebruikelijk uit de centerspeaker. Een prima soundtrack die zeker niet zal teleurstellen.

Extra's

Aan de ene kant is het jammer dat de extra´s niet verhuisd zijn naar een tweede disc, dan had de beeldkwaliteit een stuk beter kunnen zijn, maar het aanbod van bonusmateriaal op deze DVD is indrukwekkend. Ook een pluspunt is dat alles ondertiteld is (ook het audiocommentaar). Vreemd is wel dat niet al het bonusmateriaal op de verpakking staat vermeld. Zo wordt het audiocommentaar helemaal niet genoemd. Hieronder een opsomming van wat deze disc te bieden heeft:

Praatje met Christopher Nolan en Al Pacino (17:11)
In dit onvoorbereide gesprekje dat regisseur Christopher Nolan had met Al Pacino praten de twee heren over de film zelf. Maar ook over de manier van regisseren en Pacino´s ervaringen met andere regisseurs. Dit resulteert in een enorm interessant gesprek.

Day for Night (Making Of) (7:57)
In deze korte featurette praat Christopher Nolan over zijn inspiratie voor de film en zijn betrokkenheid bij de remake van de Noorse versie. Ook de acteurs komen uiteraard aan bod, waarbij blijkt dat Robin Williams nog steeds de neiging niet kan onderdrukken om ‘grappige’ stemmetjes in zijn interviews te doen. Een aardige, maar helaas toch vrij korte featurette.

In the Fog (6:11)
Deze featurette gaat over het filmen van de scène in de mist. De featurette is op twee manieren te bekijken. De eerste met commentaar van director of photography Wally Pfister en de tweede met productie-ontwerper Nathan Crowley. Het is best geinig om te zien hoe de crew een enorme mistwolk creëerde.

Audiocommentaren
Dat deze feature niet op de verpakking vermeld staat is erg vreemd. Het is ook tevens één van de meest originele audiocommentaren die we hebben gehoord. Als je het commentaar van Christopher Nolan luistert bijvoorbeeld krijg je de scènes uit de film te zien in de volgorde waarin ze gefilmd zijn en volg je dus niet meer de tijdlijn van de film, maar die van de productie. Dit werkt goed en is minder raar dan het klinkt. De film springt van scène naar scène terwijl Christopher Nolan vertelt over de achtergronden van de productie. Erg slordig is trouwens dat Christopher Nolan´s vorige film Memento verkeerd vertaald wordt naar “Momento”. Subtitels kondigen aan het begin van iedere scène aan op welke dag die is gefilmd. Naast het verhaal van Christopher Nolan kun je ook nog luisteren naar korte stukjes uit de film met actrice Hilary Swank, scenarioschrijver Hillary Seitz, director of photography Wally Pfister, productieontwerper Nathan Crowley en editor Dody Dorn.

Eyes Wide Open Documentary (7:30)
Een heleboel mensen op de wereld lijden aan een vorm van slapeloosheid, in het Engels ‘insomnia’ genoemd. Deze documentaire behandelt deze ziekte en hoe de patiënten er in hun dagelijks leven mee om moeten gaan. Ook het fenomeen ‘slaapschuld’, wat opgebouwd wordt als je te weinig slaapt wordt goed behandeld. Een goede toevoeging bij de film en een interessante documentaire.

Verwijderde Scène (3:04)
Deze korte verwijderde scène, optioneel met commentaar van regisseur Nolan laat wat meer verdieping zien met dit gesprek tussen de personages van Al Pacino en Maura Tierney, die de eigenaresse van het hotel speelt waarin detective Dormer verblijft.

Promotiemateriaal
Tot slot vind je hier een kleine verzameling met posters en publiciteitsfoto´s.

Conclusie

Insomnia is een erg knap gemaakte thriller, die niet de impact heeft van Memento, maar die toch zeer weet te boeien. Wat begint als een standaard thriller wordt al snel een psychologische achtbaanrit met een prachtig kat en muisspel tussen Robin Williams en Al Pacino. De beeldkwaliteit laat hier en daar een klein beetje te wensen over, vooral in de scène met de mist, maar is over het algemeen goed. De geluidskwaliteit is erg goed en zuigt je werkelijk de film binnen. Wat echt verrast is de hoeveelheid interessante extra´s op deze DVD. Vooral het audiocommentaar is de moeite waard. Een DVD die in menig collectie niet zal misstaan, aanrader.

Laatste reacties

Paul H.  |  29-05-2006

...'s middags tussendoor... ?!? Scott, aan welke criteria moet een film voldoen om dergelijk predikaat opgespeld te krijgen? In plaats van een snack(een t...
Lees meer >

rkrijger  |  29-05-2006

...'s middags tussendoor... ?!? Scott, aan welke criteria moet een film voldoen om dergelijk predikaat opgespeld te krijgen?
Lees meer >

Caledonians  |  29-05-2006

Een leuke film om 's middags tussendoor eens te kijken. Had hem al in de bios gezien maar vond hem nu op dvd nog steeds meer dan aardig. Leuke bad guy ook!
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  09-02-2005

Goeie remake triller met mooi en sterk acteerwerk.Pacino is zoals we van hem gewend zijn,en Williams speelt zoals ik hem graag zie,in sireuze rollen.De dvd heef...
Lees meer >

Wizz-Art  |  16-11-2004

Ik heb hem bij de FRS uit de 3-33 bak :wink:
Lees meer >

nova6666  |  15-11-2004

Goede thriller en goed geacteerd. Ga hem zeker aanschaffen als ik hem vind voor rond de 10euro.
Lees meer >

raymond koene  |  06-09-2004

Onzettend goede thriller met topacteurs Al Pacino en Robin Williams. Vooral de wisselwerking tussen beide acteurs is werkelijk top....
Lees meer >

Wizz-Art  |  07-06-2004

Je ''leert'' er mee leven :cry:
Lees meer >

Ron-G  |  06-06-2004

Aiii dat is minder voor je, heb ook even die kleine docu gezien die op de DVD stond, moet je ook eerlijk bekennen dat de term "insomnia" me ook niks zei, maar n...
Lees meer >

Wizz-Art  |  06-06-2004

Goede thriller en geinige bijkomstigheid voor mij dan is het hele insomnia gebeuren mij heel bekend is :?
Lees meer >

Ron-G  |  06-06-2004

Erg genoten van deze topfilm, "blind" aangekocht mede door de goeie recensie en iedereen er verder vol lof over is, en jullie hadden gelijk een echte topfilm Pa...
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  12-04-2004

Eigenlijk had ik, met Memento nog in m'n achterhoofd, gehoopt op (of verwacht dat) een verrassende plotwending waar blijkt dat twee personages samensmelten (zoa...
Lees meer >

makkabeer  |  09-04-2004

Vond dit een hele goede film, MAAR het is geen film die je vaak gaat kijken
Lees meer >

Sneaker  |  06-04-2004

Geweldige film. Al Pacino is (zoals altijd) geweldig op dreef als slapeloze agent terwijl ook Robin Williams zeker overtuigd als the bad guy, een rol die we (he...
Lees meer >

Nico Mos  |  14-02-2004

toch een beetje op de "automatische piloot" van Al pacino net zoals de "recruit". Ik zie hem liever zoals in "heat" bijvoorbeeld
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 185
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.