Mary Poppins (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-10-2003

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Mary Poppins (SE) (DVD)
Samenvatting

Londen, 1910 op de Kersenboomlaan 17. Bankmanager George Banks (David Tomlinson) houdt van een geregeld leven met orde en netheid. De opvoedkundige zorg voor zijn beide kinderen Jane (Karen Dotrice) en Michael (Matthew Garber) laat hij aan een kindermeisje over. Als de kinderen ook het laatste kindermeisje tot wanhoop hebben gedreven waardoor deze de benen neemt, is de maat voor George vol. Hij zal zelf wel eens een degelijk en streng kindermeisje aannemen. De kinderen hebben een ander beeld bij een kindermeisje en verwoorden dit in een advertentietekst, die George meteen verscheurt en in de haard gooit. Maar de volgende dag staat een nieuwe kinderjuf voor de deur. Mary Poppins (Julie Andrews) en ze heeft de verscheurde brief van de kinderen in haar hand. George is hierdoor helemaal van zijn apropos en neemt de dame aan. Mary Poppins blijkt een bijzondere vrouw te zijn die Jane en Michael meeneemt op een muzikale en opvoedkundige reis, tezamen met de vrijbuiter Bert (Dick van Dyke). Vanaf dat moment zal er veel gaan veranderen in huize Banks.

Commentaar

Na lang aandringen deed Walt Disney zijn dochters een belofte. Hij zou een film maken van hun favoriete boek: Mary Poppins, van de Australisch-Britse schrijfster P.L. Travers. Disney realiseerde zich niet dat het 20 jaar zou duren voordat hij die belofte kon inlossen. P.L. Travers had namelijk helemaal geen zin om haar zo geliefde boek op een Hollywood-achtige manier te laten verfilmen. Pas na heel lang aandringen en na alles uit de kast gehaald te hebben ging Travers na jaren overstag, met het verfrissende Mary Poppins als resultaat. Een muzikaal sprookje waarin Julie Andrews het betoverende, perfecte en lieftallige kindermeisje Mary Poppins speelt. Het betekende het begin van een lange carrière van Julie Andrews, die met deze film haar debuut op het witte doek maakte. Vanaf de eerste minuten begint een muzikale en magische reis met een aaneenschakeling van liedjes waarvan er maar liefst dertien de revue passeren. Liedjes die je mogelijk bekend in de oren zullen klinken. Denk aan Sister Suffragette, A Spoonful Of Sugar, natuurlijk het prachtige Supercalifragilisticexpialidocious en het Oscarwinnende Chim Chim Cher-ee. Prachtige muziek die het verhaal en de film als geheel dragen. De muziek is afkomstig van de broers Richard M. en Robert B. Sherman. De liedjes op zich zijn prachtig en ook de settings waarin ze in de film ten gehore worden gebracht zijn zeer fraai en choreografisch dik in orde, maar ze halen ook het tempo uit het verhaal. De film was technisch revolutionair voor de tijd waarin ze gemaakt is. De film bevat een paar scènes waarin tekenfilm werd gecombineerd met live action, de eerste die Walt Disney met deze technieken maakte. In vergelijking met de boeken is de Mary Poppins in de film sympathieker en minder streng en ijdel. Een verandering waar P.L. Travers het helemaal niet mee eens was. Zij was niet gelukkig met het eindresultaat van de film. Zij vond Mary Poppins in de film te lief en was ook niet gecharmeerd van de muziek van de Sherman Brothers. Wie hier meer over wil weten zou de film Saving Mr. Banks, met Tom Hanks en Emma Thompson, eens moeten gaan zien. Deze gaat over de moeilijke relatie tussen Walt Disney en P.L. Travers en het maken van Mary Poppins. Uiteindelijk mogen we, ook nog na 50 jaar, blij zijn dat deze film gemaakt is. Mary Poppins kreeg in 1965 maar liefst 13 Oscarnominaties, waarvan er vijf werden gewonnen, namelijk voor beste filmmuziek, beste song, beste actrice (Julie Andrews), visuele effecten en filmmontage. Alhoewel Mary Poppins geen tekenfilm is, heeft Disney het op de cover toch de status van Disney Classic meegegeven. Mary Poppins is een heerlijke familiefilm met veel liedjes, waarbij ook nog op een prettige manier de waarden van het leven worden meegenomen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1964
Speelduur: 134 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875957444

Extra's

  • Zing mee met de film
  • Hollywood gaar naar een wereldpremière
  • De filmmagie van Marry Poppins
  • 'Ik lach zo graag' spel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 anamorf op deze schijf. De film is volledig gerestaureerd en dat laat zich duidelijk zien in het beeld. Het beeld van de film is volledig schoon, geen krasje of spettertje te zien. Ook de kleuren zien er goed uit, alhoewel de Technicolor kleuren wat kunstmatig aandoen. Contrast en zwartniveau zijn beide in orde. Constrast is iets te hoog, de donkere scènes zijn wel erg donker en daarmee iets moeilijker te volgen. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide verrassend goed, zeker als je beseft dat de film toch alweer bijna 40 jaar oud is. Filmgrain is nauwelijks te zien, edge enhancement is wel duidelijk zichtbaar toegepast. Dat valt in enkele scènes wel erg duidelijk op, maar is gelukkig niet de gehele film zo storend zichtbaar. De special effects – combinatie van live action en tekenfilm – zien er erg goed uit, alhoewel technische natuurlijk wat gedateerd. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat wel te hoog in het beeld geplaatst en heeft een wat groot lettertype.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Engelstalige mono soundtrack is geremasterd waardoor de film nu in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) op de DVD staat. De soundtrack klinkt ook verrassend goed. Vooral de muziek van de Sherman Brothers klinkt erg goed en komt met een prima stereobeeld uit de voorste speakers, waarbij de surrounds er een prima ruimtelijk geluidsbeeld aan geven. Verder filmgeluiden en ook de dialogen blijven beperkt tot de centerspeaker en verraden het monokarakter van de film. Ook klinken deze wat iel door een beperkt frequentiebereik. Het LFE kanaal wordt niet gebruikt.
Er is ook een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig, ook in Dolby Digital 5.1 (384 kb/s). Uiteraard is de nasynchronisatie goed gedaan. De nasynchronisatie is van latere datum, waardoor deze track qua geluidskwaliteit ook iets beter klinkt dan het oudere Engelse origineel. Verder is er nog een Franse nasynchronisatie, die niet op de hoes staat vermeld, ook in Dolby Digital 5.1 alleen met de hogere 448 kb/s bitrate.

Extra's

Uiteraard, het is tenslotte Disney, start de DVD eerst met een aantal promotie trailers van andere DVD releases van Disney. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
De breedbeeldmenu’s zijn leuke filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Je hebt keuze uit Nederlands, Engels of Frans. Een paar leuke extra’s sieren deze schijf, alles in 4x3 beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en Nederlandse ondertiteling.

Als eerste kun je kiezen voor Zing mee met de film, een aparte ondertiteling waardoor de gezongen tekst onderin in het beeld ‘meeloopt’ zodat je gemakkelijk zelf mee kunt zingen.
Dan een korte film over Hollywood gaat naar een wereldpremière (6:15 minuten), waarin verslag wordt gedaan van de wereldpremière van de film in het Chinese Theater in Hollywood. Veel nog jonge sterren te bewonderen en natuurlijk Walt Disney zelf. De filmmagie van Mary Poppins (7:07 minuten) is een korte making of van de film, met een kijkje achter de schermen en aandacht voor enkele special effects. Zonder ondertiteling maar wel keuze uit de Engelse versie of de Nederlandse (of Franse) nasynchronisatie.
Als laatste een spel genaamd Ik lach zo graag, een aardig vraag en antwoord spelletje voor de jeugd.
Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Mary Poppins is een leuke en gezellige Disney musical waarin de avonturen van het bijzondere kindermeisje Mary Poppins met de twee kinderen van een strenge bankdirecteur centraal staan. De film is een aaneenschakeling van muziek en liedjes, allemaal uit de muzikale koker van de Sherman Brothers. De hoofdrol wordt gespeeld door Julie Andrews, die voor haar rol een Oscar® nominatie kreeg.
De al weer bijna 40 jaar oude film is door Disney/Buena Vista heruitgegeven in een speciale uitvoering. De kwaliteit van het beeld en het geluid zijn beide erg goed, zeker als je rekening houdt met de leeftijd van de film. Met de toevoeging van een paar leuke extra’s is deze DVD release voor de liefhebber zeker een aanrader.

Laatste reacties

Tarkus  |  09-03-2012

Het blijft wel een leuke familiefilm, met de nadruk op familie. Julie Andrews en Dick Van Dyke zijn prima op elkaar ingespeeld en ook de muziek is prima, al zij...
Lees meer >

Frank  |  11-06-2005

Dit is niet de 2-disc versie. :wink: De vorige 1-disc had ook de titel Special Edition. :wink: Oeps, niet gezien. :oops: Dan geef dvd freak groot gelij...
Lees meer >

Mark Knoop  |  11-06-2005

Dit is niet de 2-disc versie. :wink: De vorige 1-disc had ook de titel Special Edition. :wink:
Lees meer >

Frank  |  11-06-2005

Wel een beetje magere extra's voor een SE Magere extra's? Wat had je dan nog meer willen hebben?
Lees meer >

dvd freak  |  10-06-2005

Een geweldige disneyfilm. Zo worden ze niet meer gemaakt! (y) Wel een beetje magere extra's voor een SE
Lees meer >

FrankGuthrie  |  09-01-2005

hmmm, heb hier al een special uitvoering, maar wel een 1 disc. Volgens mij was het beeld hier al behoorlijk al opgeknapt. Dus is de SE niet de moeite waard denk...
Lees meer >

Lieneke de Haan  |  09-01-2005

Op 12 december komt de 2-disc SE uit, op deze pagina staat informatie over deze editie: http://www.mda.dds.nl/10-5dvd.htm Deze DVD is het wel waard om een SE t...
Lees meer >

Frank  |  09-01-2005

Op 12 december komt de 2-disc SE uit, op deze pagina staat informatie over deze editie: http://www.mda.dds.nl/10-5dvd.htm Deze DVD is het wel waard om een SE t...
Lees meer >

Micoom  |  09-01-2005

Op 12 december komt de 2-disc SE uit, op deze pagina staat informatie over deze editie: http://www.mda.dds.nl/10-5dvd.htm Deze DVD is het wel waard om een SE t...
Lees meer >

Lieneke de Haan  |  09-01-2005

Op 12 december komt de 2-disc SE uit, op deze pagina staat informatie over deze editie: http://www.mda.dds.nl/10-5dvd.htm Deze DVD is het wel waard om een SE t...
Lees meer >

Micoom  |  03-12-2003

Inderdaad een heerlijke film! Jammer dat hier niet meer extra's op staan, maar beeld en geluid zijn erg goed. Zeker voor een film uit de jaren zestig.
Lees meer >

Richard B.  |  03-12-2003

Heerlijke klassieker en een must voor iedereen die op zoek is naar een vrolijke musical. Ik heb hem ook al TIG keer gezien maar hij blijft gewoon leuk. De dv...
Lees meer >

elvis  |  28-10-2003

ik vind dit leuk film ik ga hem ook halen
Lees meer >

Remco de Swart  |  28-10-2003

Verschilt de beeldkwaliteit van deze versie met de eerdere uitgave die destijds is uitgegeven door Warner?
Lees meer >

Frank  |  28-10-2003

Volgend jaar komt er in Amerika een 2-disc Collector's Edition uit, die wellicht ook in Nederland wordt uitgebracht, maar ja... het is Disney. De ene keer laten...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 103
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.