Hell is for Heroes

Recensent:
Koen Koene
21-10-2003

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Hell is for Heroes (DVD)
Samenvatting

Het is herfst 1944 en de Nazi strijdkrachten langs de Sigfriedlinie hebben de overhand, en de fortificaties en vuurkracht om een doorbraak te forceren. Helaas ontbreekt het de geallieerden aan manschappen, meer dan een handjevol dienstplichtigen, waaronder de rauwe John Reese (Steve McQueen), kunnen ze niet missen voor het bewaken van de linie. Het is aan hen om met hun vernunft en koppige vastbeslotenheid de Duitsers voor de gek te houden, en ze te laten denken dat het handjevol mannen een grote speciale eenheid vertegenwoordigt. Maar kunnen zij deze list volhouden totdat de versterkingen komen?

Commentaar

Hell is for Heroes (1962) werd geregisseerd door Don Siegel, wiens verdere filmografie succesvolle producties als Invasion of the Body Snatchers (1956), Dirty Harry (1971) en Escape from Alcatraz (1979) bevat. Met namen als Steve McQueen, Bobby Darin, Nick Adams, James Coburn en Harry Guardino kent Hell is for Heroes een prima cast. Vooral hoofdrolspeler McQueen is, zoals we van hem gewend zijn, goed in z\'n element als kille, bikkelharde soldaat. Eveneens noemenswaardig is het feit men het gebruikelijke melodrama achterwege heeft gelaten, en dat de film naar het einde toe redelijk wat spanning en actie bevat. Daarmee is Hell for Heroes, ondanks de relatief kleinschalige opzet, een aardige oorlogsfilm voor de liefhebber van het genre.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865558744

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die we op de DVD van Hell is for Heroes aantreffen heeft een verhouding van 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is verrassend goed. De zwart/wit-weergave heeft namelijk een prima scherpte en helderheid, en is vrij van ongerechtigheden als aliasing en compressiefoutjes. Een van de weinige minpuntjes is de aanwezigheid van vuil en beschadigingen, maar gezien de leeftijd valt het allemaal reuze mee. Tevens is er continu lichte filmgrain te zien, maar gelukkig neemt deze geenszins storende proporties aan. Kort samengevat: een zeer geslaagde transfer!

Geluidskwaliteit

Bij de stap naar DVD heeft het geluid van Hell is for Heroes het oorspronkelijke mono-karakter behouden. De Dolby Digital 2.0-monotrack (192kbit/s) klinkt precies zoals je dat zou verwachten van een film van meer dan veertig jaar oud. Het geluid heeft namelijk een beperkte dynamiek, weinig laag en een scherpe randje in de verder goed verstaanbare dialogen. Ook bevat het spoor enige hoorbare ruis. Natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met de geavanceerde 5.1-mix van een moderne film, maar voor een oudje is het geluid wel aanvaardbaar.

Extra's

Op deze budget-DVD staan geen extra’s.

Conclusie

Het door Don Siegel geregisseerde Hell is for Heroes uit 1962 is een onderhoudende oorlogsfilm met een goede cast, waarin geen tijd wordt verspild aan nodeloos sentiment. Het opvallendst aan de DVD-uitgave is de prima beeldkwaliteit. Op geluidsgebied maakt het schijfje met zijn gedateerde monotrack wat minder indruk. Voor een film van meer dan veertig jaar oud is het echter wel aanvaardbaar. Extra’s bevat het schijfje niet, maar de DVD ligt dan ook voor een nette prijs in de schappen.

Laatste reacties

Tarkus  |  16-01-2018

Goede zwart-wit oorlogsfilm, waarin Steve McQueen de show steelt. Een film zoals er velen zijn gemaakt in de jaren '50 en '60, Amerikaanse propaganda vooral. Ma...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  18-05-2007

Best een aardige film. Duidelijk is dat deze film kleinschalig is, mede door de setting en de archiefbeelden. Maar dan heb je nog best een spannende film over e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.