Simpsons, The: Bart Wars

Recensent:
Koen Koene
15-10-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Simpsons, The: Bart Wars (DVD)
Samenvatting

Bart Wars: The Simpsons Strike Back, zoals deze DVD volledig heet, bevat de volgende vier afleveringen van de wereldberoemde animatieserie The Simpsons:

Dog of Death (Seizoen 3, Aflevering 19): Iedereen in Springfield is bezeten van de loterij, die de winnaar 130 miljoen dollar op zal leveren. De Simpsons doen ook mee. Zij kunnen het geld goed gebruiken, want hun hond Santa’s Little Helper blijkt een peperdure operatie nodig te hebben.

Marge Be Not Proud (Seizoen 7, Aflevering 11): Het gewelddadige computerspel Bonestorm is de nieuwe rage in Springfield. Met kerstmis voor de deur hoopt Bart dat hij het spel onder de boom zal aantreffen. Al gauw wordt echter duidelijk dat dit niet zal gebeuren, zodat Bart tot vergaande daden gedreven wordt.

The Secret War of Lisa Simpson (Seizoen 8, Aflevering 25): Als Bart zich voor de zoveelste maal misdragen heeft, wordt het tijd voor harde maatregelen. Daarom sturen Marge en Homer Bart naar een militaire school, waar hem respect en discipline bijgebracht zullen gaan worden. Geheel onverwacht blijkt Lisa echter ook veel interesse te hebben voor de opleiding.

Mayored to the Mob (Seizoen 10, Aflevering 9): De Simpsons bezoeken de tweemaandelijkse science-fiction conventie, en zien daar hoe een horde schuimbekkende fans op de daar als gast aanwezige Mark “Luke Skywalker” Hamill afstormt. Homer komt tussenbeide en redt Hamill van zijn belagers. Meteen denkt Homer zijn roeping gevonden te hebben: een baan als bodyguard.

Commentaar

Bart Wars is een van de vier onlangs verschenen Simpsons Classics DVD’s, uitgaven die al eerder op VHS zijn verschenen. Het is gebruikelijk dat de vier afleveringen op iedere compilatie een gezamenlijk thema hebben (zo verschenen er al uitgaven rond muziek, film, werk en halloween). Met een titel als \"Bart Wars: The Simpsons Strike Back\" zou je wellicht vermoeden dat dit maal de nadruk op Star Wars-verwijzingen ligt. Er is echter slechts één aflevering, Mayored to the Mob, die aan deze omschrijving voldoet, de overige drie hebben in de verste verte niets met Star Wars, science-fiction, of iets dergelijks te maken. Maar ondanks dat er van een echt \'thema\' geen sprake is, zijn de vier afleveringen wel weer zeer amusant, waarbij het eerder genoemde Mayered to the Mob (met een gastoptreden van Mark \"Use the Forks\" Hamill) wat ons betreft het sterkst is. De andere drie episodes op het schijfje zijn ietwat sentimenteler van aard, maar daarom niet minder de moeite waard. Een prima compilatie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, TV
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Spaans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014461

Extra's

  • Trailers
  • making of (5 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De vier aflevering op Bart Wars staan – uiteraard – met de verhouding van 1.33:1 op het schijfje. De kwaliteit van het beeld varieert wat per aflevering (en soms zelfs per scène), waarbij we constateren dat Mayored to the Mob overduidelijk als beste uit de bus komt. Niet zo vreemd, want het is de meest recente aflevering. De overige drie hebben helaas een wat minder goede beeldkwaliteit. Het grootste probleem is dat ze, in tegenstelling tot Mayored to the Mob, een flinke portie artefacting bevatten (zoals chroma noise, aliasing, cross colouration en dot crawl). Het gevolg is een zeer onrustige weergave. De kleurverzadiging is echter in alle afleveringen prima, en ook de scherpte is over het algemeen wel in orde. Toch valt het beeld als geheel wat tegen.

Geluidskwaliteit

Zoals we van de overige Simpsons DVD’s gewend zijn is ook het geluid op Bart Wars als Dolby Digital 2.0 surroundspoor (192kbit/s) aanwezig. Met zijn ruime stereospreiding en goed verstaanbare dialogen laat de track voor een TV-serie eigenlijk weinig te wensen over. Ook het surroundgebruik is over het algemeen dik in orde, aangezien het geluid uit de voorkanalen regelmatig wordt aangevuld door muziek en subtiele ambiance van achter. Tevens is er één fragment in The Secret War of Lisa Simpson, waarbij Bart een enorme “geluidsexplosie” veroorzaakt, waaruit blijkt dat je ook met \'gewoon\' 2.0-surround zonder problemen een agressief geluidsbeeld neer kunt zetten.

Extra's

Wat extra’s betreft valt er slechts weinig te beleven. Naast de zes promotionele trailers (van de eerste twee seizoenen en de vier eerder verkrijgbare compilatie-DVD’s) tref je namelijk enkel een circa vijf minuten durende “Making Of” aan. Het blijkt hier echter niet te gaan om een blik achter de schermen, maar om een aaneenschakeling van Simpsons-fragmenten met Star Wars-verwijzingen. Leuk om een keer te kijken.

Conclusie

Bart Wars is een van de vier DVD’s uit de eerder op VHS verschenen Simpsons Classics reeks. Een echt thema zoals bij de eerdere compilatie-DVD’s is niet aanwezig, maar desondanks zijn de vier aanwezige afleveringen zeker de moeite waard. Zoals gebruikelijk zijn beeld en geluid van deze DVD acceptabel, waarmee het een leuk schijfje is voor de liefhebber. Of het moet zijn dat je kunt wachten tot deze afleveringen op de respectievelijke seizoensboxen zijn verschenen.

Laatste reacties

Werner  |  15-10-2003

Dog Of Death zit ook op de seizoen 3-box. Just FYI.
Lees meer >

worfsonofmogh  |  15-10-2003

Ik heb de hele serie van gehaald, ze zijn geweldig en echt voor de liefhebber.
Lees meer >

van der velden  |  15-10-2003

lijkt me best leuk voor de liefhebber maar het is niets voor mij ik heb deze uitzendingen volgens mij al gezien op tv dus heb ik ze niet nodig op dvd :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 165
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.