Below (SCE)

Recensent:
Koen Koene
09-10-2003

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Below (SCE) (DVD)
Samenvatting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt de Amerikaanse onderzeeër USS Tiger Shark in de Atlantische Oceaan jacht op Duitse U-boten. Nadat de bemanning van de Tiger Shark de overlevenden van een tot zinken gebracht Engels schip aan boord heeft gehaald, gebeuren er echter allemaal onverklaarbare zaken. Vreemde geluiden en bizarre verschijningen teisteren de mariniers in de benauwende ruimtes van de onderzeeër. Lijdt de bemanning collectief aan hallucinaties? Of is er iets anders aan de hand?

Commentaar

Met zijn combinatie van horror/thriller/actie, en dat dan ook nog tijdens de Tweede Wereldoorlog op een duikboot, laat Below zich qua genre niet gemakkelijk in een hokje stoppen. Het risico van een dergelijke combinatie is dat het eindresultaat op geen van de vlakken echt uitblinkt. Ieder genre, of het nu een duikbootfilm of een horrorfilm is, heeft immers zo zijn moeilijk te omzeilen clichés, zodat een samenraapsel van genres vaak een samenraapsel van clichés wordt. Ook in Below gaan de makers deze niet uit de weg, maar ze proberen er wel hun eigen draai aan te geven. Het opvallende mengelmoesje van genres blijkt in dit geval dan ook verrassend goed te werken. Dit is tevens te danken aan het intelligente script, mede geschreven door de gelauwerde schrijver/regisseur Darren Aronofsky. Naar verluid zou Aronofsky ook de regie van Below op zich nemen, maar omdat hij zich volledig wilde storten op Requiem for a Dream nam David Twohy het roer van hem over. Dat bleek geen verkeerde zet, want net als in zijn vorige film (de prima SF-film Pitch Black) weet Twohy als geen ander hoe hij op visueel, dan wel verhaaltechnisch gebied de aandacht van de kijker vast kan houden. Naast het script mag ook het acteerwerk genoemd worden. De relatief onbekende cast levert namelijk prima werk af, al is een van de weinig gebreken van de film dat de meeste personages wel erg eendimensionaal zijn. Maar dat doet eigenlijk weinig afbreuk aan de kwaliteit van Below, een spannende film die zeker het bekijken waard is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 101 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664012369

Extra's

  • Trailers
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaar
  • Deleted Scenes (8 min)
  • Movie Clips (5 min)
  • Sound Bites (13 min)
  • Making Of Featurette (12 min)
  • B-Roll (9 min)
  • Bonusfilm: Attack on the Queen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Aan de beeldkwaliteit van Below hoeven we maar weinig woorden vuil te maken. Op vrijwel alle fronten, of het nu scherpte, kleurverzadiging, zwartniveau, of wat dan ook is, presteert de transfer (verhouding 1.85:1 anamorf) namelijk uitstekend. Daarmee is het zonder twijfel een van de betere transfers die we ooit hebben mogen aanschouwen. Als we dan toch iets te klagen moeten hebben, dan is het dat er heel af en toe enkele minimale vuiltjes en beschadigingen te zien zijn. Maar eigenlijk is dat pure muggenzifterij, en kunnen we met recht spreken van een uitmuntende beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Er zijn voorbeelden genoeg, maar mocht je desondanks nog meer bewijs nodig hebben voor het feit dat een duikbootsetting perfect is om op geluidsgebied het onderste uit de kan te halen, dan levert Below dat. Het 5.1-geluid, beschikbaar in de smaken Dolby Digital (448kbit/s) en DTS (754kbit/s), is namelijk op alle fronten uitstekend. De klank van het geluid is zeker niet verkeerd, maar waar de sporen de meeste indruk weten te maken is op het gebied van ruimtelijkheid en agressiviteit. Je wordt namelijk vrijwel continu omgeven door omgevingsgeluid en effecten, zowel subtiel als minder subtiel. En zoals het een goede duikbootfilm betaamt worden op een aantal momenten alle remmen losgegooid. Bekend voorbeeld is natuurlijk de obligate dieptebommen-scène, waarbij ook de subwoofer zich flink mag uitleven. Waarschuw de buren dus maar. Vergeleken met het DD-geluid bevat het DTS-spoor een tikje minder diep laag, maar is de weergave van bastonen wel ietwat gecontrolleerder en minder \'boemerig\'. Op de overige gebieden zijn de verschillen slechts minimaal, zodat zowel de DTS-track als zijn Dolby-broertje een uitstekende geluidservaring te bieden hebben.

Overigens bevat de DVD ook een Dolby Digital 2.0-surroundtrack (192kbit/s). Deze wordt automatisch gekozen bij het opstarten van de film. Let er dus op dat je even handmatig omschakelt indien je van het 5.1-geluid wilt genieten.

Extra's

De 2-disc ‘Special Collectors Edition’ van Below bevat een redelijk aantal extra’s, helaas niet allemaal even boeiend. Van deze extra’s is het audiocommentaar te vinden op disc 1, voor de overige toevoegingen moet je bij het tweede schijfje zijn. Tevens is een bonusfilm meegeleverd, die eveneens op disc 2 te vinden is.

Audiocommentaar
Voor het inspreken van de commentaartrack van Below is men met een groot aantal mensen bij elkaar gaan zitten. Naast regisseur Twohy zijn namelijk ook castleden Matt Davis, Bruce Greenwood, Holt McCallany, Nick Chinlund en Zach Galifianakis aanwezig. Zoals verwacht is het gezellig onderonsje, waarbij aanvankelijk anekdotes en gegrap de overhand voeren. Toch komt men ook nog met flink wat (technische) achtergrondinfo en worden bepaalde details van het verhaal verduidelijkt. Een vermakelijk en redelijk interessant commentaarspoor, dat helaas niet Nederlands ondertiteld is.

Deleted Scenes (8 min.)
Onder deze optie kun je drie verwijderde scènes bekijken. De toelichting van Twohy, zoals aanwezig op de R1-uitgave, ontbreekt helaas. De fragmenten hebben matig 2.35:1 beeld (anamorf) en DD 2.0-geluid.

Featurette: The Process (12 min.)
Een interessante Making Of (1.78:1 anamorf, DD 2.0), voor de verandering zonder promotioneel ondertoontje. Zoals het hoort krijg je dus veel informatie over de totstandkoming van de film. Het enige minpunt is de korte duur; wat ons betreft had de featurette wel drie keer zo lang mogen duren.

Sound Bites (13 min.)
Negen korte interviewfragmenten, waarin cast en crew het een en ander vertellen over het verhaal, de setting en de personages. Daarbij komt helaas weinig nieuwe en/of boeiende informatie naar voren.

Movie Clips (5 min.)
Zeven korte fragmenten uit de film (1.33:1, DD 2.0). Wat de toegevoegde waarde hiervan is? Wie het weet mag het zeggen…

B-Roll (9 min.)
Zoals gebruikelijk kijken we in de B-Roll (1.33:1, DD 2.0) mee bij de opnames van enkele scènes. Ondanks dat er boeiendere extra’s te bedenken zijn geeft deze B-Roll toch een aardige blik achter de schermen. Daarbij is het vooral interessant om te zien hoe ze de ‘buitenscènes’ hebben geschoten, al kwam dit ook al in de Making Of aan bod.

Photo Gallery
Een collectie van tien screenshots uit de film. Nutteloos.

Trailers
Naast de bioscooptrailer van Below, die een beeldverhouding van 1.33:1 heeft en DD 2.0-geluid, kun je onder ‘Also or Soon Available’ ook nog trailers van Ballistic, City by the Sea en Basic bekijken.

Bonusfilm: Attack on the Queen
Zoals eerder vermeld bevat disc 2 naast de eerder genoemde extra’s tevens een complete film (86 min.) als extraatje. In Attack on the Queen (AotQ) zien we hoe een bende Taiwanese terroristen de president gijzelt op een cruiseschip. Maar zij hadden niet gerekend op de gebroeders Kellogg, die er alles aan zullen doen om de Slechteriken te pakken. Dat belooft wat... Of niet? Want het feit dat AotQ een voor TV-gemaakte actiefilm is zegt eigenlijk al genoeg. Verwacht dus geen intelligente/geloofwaardige verhaallijnen, spectaculaire actie, Oscar-waardig acteerwerk of spannende plotontwikkelingen. Nee, AotQ is niet meer dan een hoogst onindrukwekkend B-actiefilmpje, dat ergens op de bodem van de knakenbak thuishoort. Het 1.33:1-beeld van de film is desondanks redelijk, en het aanwezige DD 2.0-geluid presteert naar behoren. Bij het digitaliseren van het geluid is er echter iets niet helemaal goed gegaan, want op 00:22:06 zijn een aantal luide tikken te horen.

Conclusie

Bij de Amerikaanse bioscooprelease trok Below geheel onopgemerkt aan het publiek voorbij. Hier in Nederland was het al niet veel beter, en verscheen de film direct op DVD. Het is te hopen dat Below op dit medium wel de verdiende aandacht krijgt, want het is een spannende en intelligente film met een originele mix van genres. De op DVD verkrijgbare Special Collector’s Edition van Below is op audiovisueel gebied helemaal top, maar wat extra’s betreft (waaronder de bonusfilm) valt het allemaal wat tegen. Schaf je de eveneens verschenen \'vanilla\' (= kale) versie aan, dan mis je dus weinig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

nova6666  |  15-11-2004

Zeer verrast door deze film. Verwachte er eigenlijk weinig van maar vond hem erg goed. Lekker sfeertje en soms zeer spannendHet omdraaien van zijn eigen spiegel...
Lees meer >

Ron-G  |  21-07-2004

Vond het een toppertje hoor voor een b film, niks mis mee.
Lees meer >

DannySP  |  21-07-2004

Een aardige NET-NIET film. Leuke effectjes, acteerprestaties matig en voor de rest inderdaad behoorlijk voorspelbaar. Lijkt in het begin teveel op DAS BOOT....
Lees meer >

starbuck  |  18-07-2004

gekocht en gekeken, buren waren niet thuis, geluid hard met als gevolg ongeveer 4 hartverzakkingen :D Heerlijk pretentieloos vermaak, goede schrikmomenten, ...
Lees meer >

Chris W  |  27-05-2004

Hier sluit ik me volledig bij aan SmashingSteve :D
Lees meer >

Wizz-Art  |  27-05-2004

Dit vond ik echt een spannende film met een grillige sfeer is echt een aanrader.
Lees meer >

Chris W  |  18-05-2004

Zeker een goeie film! Super sfeer gewoon, die je ook heel sterk bij The Thing ziet (worden ze nou paranoia of....??? :wink: )
Lees meer >

Ron-G  |  11-04-2004

Net gezien vermakelijk film, met mijn favourite onderwerp onderzeeboten en dan helemaal uit de 2e wereldoorlog. Hij mag zeker niet in de schaduw staan van Da...
Lees meer >

Sneaker  |  31-03-2004

Erg vermakelijke film. Een aantal goede schrikmomenten, schitterende special effecten, goed en vooral sfeervol geluid en een goed presterende cast. Leuke, spann...
Lees meer >

Surya  |  13-10-2003

Van de regisseur die ons dezelfde troep bracht met Pitch Black. Waardeloze duikbootfilm. Pitch Black was idd geen baanbrekende film, maar ik vond 'm wel geniet...
Lees meer >

maurice @ kindamuzik  |  13-10-2003

Van de regisseur die ons dezelfde troep bracht met Pitch Black. Waardeloze duikbootfilm.
Lees meer >

Rickje  |  11-10-2003

Een leuke film en zeker een goeie thriller.
Lees meer >

Sander Haarmans  |  10-10-2003

Leuke film, zeker wel de moeite waard.
Lees meer >

Surya  |  10-10-2003

Vond deze film lang niet slecht. Prima vermaak.
Lees meer >

scorpion69  |  09-10-2003

Lijkt me een vette film!! :D Ga hem zeker aanschaffen! :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.