Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 3)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-09-2003

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 3) (DVD)
Samenvatting

In de reeks sprookjes (in het Amerikaans fables) van Disney staan op deze DVD drie verhaaltjes uit Disney’s oude doos:

Donald in Rekenwonder / Donald in Mathmagic Land (1959 – 27:41 minuten)
De nieuwsgierige Donald Duck waagt zich in een mysterieuze fantasiewereld. Zijn bestemming is Rekenwonderland, een wonderbaarlijk land waar de bomen vierkante wortels hebben en de rivieren overstromen met cijfers.

Ben en Ik / Ben and Me (1953 – 25:00 minuten)
Kan één klein muisje de loop van de geschiedenis veranderen? Ja, let maar eens op: Benjamin Franklin was misschien nooit beroemd geworden zonder de hulp van Amos Muis.

Moderne Snufjes / Modern Inventions (1937 - 8:46 minuten)
Als Donald het Museum van Moderne Uitvindingen binnenloopt, krijgt hij echt waar voor zijn geld. Van een inpakrobot tot een nieuwerwetse kappersstoel. Donald raakt steeds op hilarische wijze in de problemen.

Commentaar

Voordat Walt Disney de wereld in 1937 verraste met zijn avondvullende tekenfilm Sneeuwitje en de Zeven Dwergen had Disney al menig korte filmpje gemaakt. Uiteraard omdat het maken van een avondvullende film nogal tijdrovend en dus kostbaar was. Maar ook omdat de technieken van de tekenfilm nog helemaal ontwikkeld moesten worden. De korte tekenfilmpjes zijn door Disney veelal gemaakt om een bepaalde techniek te oefenen. Technieken als het juist en consistent tekenen van mensen, de natuurlijkheid van bewegingen of het werken met meerdere lagen om diepte te creëren.
De titel Sprookjes is niet helemaal de juiste vertaling voor de Amerikaanse titel Fables. De drie filmpjes zijn alledrie weer leuke vertellingen waarin de wereld van de tekenfilm weer ongekende fantasiemogelijkheden geeft. In Donald in Rekenwondeland laat Disney met behulp van de tekenfilm zien dat rekenen niet zomaar gegoochel met getallen is, maar toch ook toepasbaar is in herkenbare situaties. In deze tekenfilm ook wat life action beelden en foto’s. En hebben we allemaal niet eens een klein stemmetje dat ons verder helpt, zoals met Amos Muis in Ben en Ik. Of de moderne toekomst waarin alles automatisch is wel zo ideaal is, vraagt Donald zich af in Moderne Snufjes.
Helaas heeft Buena Vista de korte filmpjes als één film op de DVD gezet. Je kunt dus niet via het menu apart voor de filmpjes kiezen. Elk filmpje begint wel met een nieuwe chapterstop, dus via deze indeling kun je snel naar een ander filmpje skippen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1959
Speelduur: 62 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875957178

Extra's

  • Mickey's uitdaging 'de kasteelschat'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle filmpjes staan in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1 op de DVD. De filmpjes zijn natuurlijk al aardig op leeftijd. De beeldkwaliteit verschilt per filmpje, maar gemiddeld genomen ziet het kleurrijke beeld er redelijk goed uit. In het algemeen is het beeld redelijk scherp met redelijke detaillering. Ook hier enig verschil per filmpje, soms is het beeld ietwat soft. Het beeld van alle filmpjes is interlaced wat de scherpte ook niet ten goede komt. Af en toe zijn ook wat beschadigingen of vuiltjes te zien. De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidstrack, maar ook de verschillende nasynchronisaties, is voor alle filmpjes Dolby Digital 2.0 – mono (192 kb/s). Door de leeftijd van de filmpjes is duidelijk de beperkingen in het frequentiebereik hoorbaar. De muziek en filmgeluiden hebben geen laag en het hoog klinkt enigszins scherp en is weinig gedetailleerd. Desondanks klinkt de soundtrack goed en is deze vrij van ruis of kraak.
Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie prima gemaakt. Ook de nasynchronisatie dateert van enige tijd terug. De stemmen die je hoort zijn van Anita Blanker als Donald, Jules Croiset als De Geest, John de Winter als Amos Muis en Filip Bolloyt als Ben.

Extra's

De breedbeeldmenu’s hebben eenvoudige animaties en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op de DVD één extra, zoals ook al bij de eerdere uitgaven zagen: Mickey’s Uitdaging ‘De Kasteelschat’. Een spel volgens de al bekende formule waarbij je diverse meerkeuzevragen over Disney films moet beantwoorden. Lukt het alle vragen te beantwoorden, wacht een kleine verrassing.

Conclusie

Disney Sprookjes, deel 3 is de derde uit een reeks DVD’s waarbij de grote schat aan korte Disney juweeltjes (filmpjes) uit de oude doos beschikbaar komt om thuis te bekijken. Op deze uitgave vind je drie oude filmpjes, bekende filmpjes die je vast en zeker al eens op televisie gezien hebt.
Beeld en geluid zijn beide redelijk goed. Als extraatje is een spelletje toegevoegd, zoals ook al te vinden was op vorige de eerder uitgebrachte editie. Leuke DVD voor de kleintjes en de Disney liefhebber.

Laatste reacties

Henry Leenheers  |  26-09-2003

Aflevering 3 is duidelijk de minste van de serie van 4. Kan dit geen "sprookjes" noemen !!!!!!!!!!!!!! Volgend keer beter hoop ik..........
Lees meer >

Richard B.  |  26-09-2003

Ik wacht op een verzamelaar van alle episodes. Ik vind het een beetje onhandig om steeds die losse delen te moeten kopen namelijk.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.