Osbournes, The - The First Season

Recensent:
Nathan Strik
22-09-2003

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Osbournes, The - The First Season (DVD)
Samenvatting

In deze reality-soap zien we het niet-zo-alledaagse leven van de familie Osbourne. We zien moeder Sharon, zoon Jack, dochter Kelly en niet te vergeten vader Ozzy Osbourne in hun dagelijkse beslommeringen. Saai is echter anders, want het gezin van rocklegende Ozzy Osbourne, ook wel bekend als de “Prince of Darkness”, is allesbehalve doorsnee. Er wordt gevloekt en getierd op elkaar en vooral Jack en Kelly vliegen elkaar nog wel eens (al dan niet verbaal) naar de strot. In dit uit 10 afleveringen bestaande eerste seizoen maak je als kijker van alles mee. Van Perzisch-tapijt-onderschijtende honden, tot aan een ware burenoorlog, je zit er werkelijk bovenop.

Commentaar

De Osbournes zijn een raar gezin, maar toch ga je met ze meevoelen gedurende de 10 afleveringen. Ook deze mensen hebben alledaagse problemen zoals hondenpoep op het tapijt, spijbelende kinderen, burenruzies en noem maar op. En ook al wordt er over en weer nogal wat gebekvecht, toch merk je de liefde in het gezin. Daarnaast is de serie ook gewoon geweldig grappig. Vooral Ozzy Osbourne zorgt met zijn gouden one-liners geregeld voor een schaterlach. Het is ergens ook wel triest om zo´n uitgebluste rocker van in de 50 door het huis te zien dolen als een zombie, maar Ozzy weet toch elke keer weer de show te stelen. Daarnaast is er ook een leuke bijrol weggelegd voor de vele huisdieren, die werkelijk het prototype van verwend huismormel zijn. Zelfs Martin Gaus zal deze kotsende, poepende en vernielende beesten niet meer op het rechte pad kunnen krijgen. De kreet “ongecensureerd” op de verpakking van de DVD slaat overigens op het feit dat op de soundtrack woorden als “fuck” niet meer weggepiept worden. De opgestoken middelvingers en blote Ozzy-konten zijn nog steeds gecensureerd, maar daar mis je niet zo veel aan. De origineel op MTV uitgezonden serie was dankzij al deze elementen een groot succes en kan dus nu keer op keer bewonderd worden op DVD. Vergeet die softe Adam Curry en Patty´s Posse, The Osbournes weten tenminste voor onvergetelijk vermaak te zorgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 210 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8711875955365

Extra's

  • Photo Gallery
  • Bloopers
  • Audiocommentaar bij iedere aflevering
  • Ozzy-vertaler
  • Bonus opnames
  • Gesprekken met de Osbournes
  • De tien geboden van Ozzy
  • Hoogtepunten van het seizoen
  • Spelletjes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer op deze DVD wordt gepresenteerd in het originele 4:3 (1.33:1) formaat van de TV-serie. De shows zijn geschoten op video en de kwaliteit ervan laat dus ook nogal te wensen over. De eerste aflevering is wat dat betreft het ergste aangezien hier een storende wazige rand rondom alle objecten te zien is (zie screenshot 1). In andere afleveringen is het iets beter, maar zijn er nog genoeg problemen. Onscherp beeld, edge enhancement, interlacing, compressiefouten, beeldruis, alles passeert de revue. Er zijn 9 afleveringen op de eerste disc van deze twee disc set gepropt (de laatste aflevering staat op disc 2), wat uiteraard funest is voor de beeldkwaliteit. Verder zien we wat problemen met colour-bleeding, maar over het algemeen is de kleurverzadiging redelijk. Het zwartniveau is prima, maar soms is er wat weinig schaduwdetail. En ook in contrastrijke delen vallen soms veel details weg. Uiteraard komt dit door de mindere kwaliteit die je krijgt als je een serie op video schiet. De Nederlandstalige ondertiteling is goed onder in beeld geplaatst en prima te lezen. Iedere aflevering is verdeeld in 6 hoofdstukken, wat een uitzonderlijke luxe is.

Geluidskwaliteit

De Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) is een functionele stereo mix, die vooral dialooggeoriënteerd is. Over het algemeen is de kwaliteit van de opnames goed. De gebruikte muziek, die mooi open en warm klinkt, is het beste gedeelte van het geluid. Er wordt vooral veel gepraat (en gescholden). De bliepjes uit de TV-soundtrack zijn overigens niet aanwezig. Er zijn professionele boom-microfoons gebruikt (in plaats van zendertjes), dus de dialogen zijn goed weergegeven. Ozzy zelf is overigens vaak niet goed te verstaan, maar dat komt vooral door Ozzy´s manier van spreken. Je gaat die ondertitels dus zeker nodig hebben. Een functionele mix, maar verder geen voer voor audiofielen.

Extra's

Op de eerste disc staan 9 afleveringen en de bijbehorende audiocommentaren en Ozzy-vertalers. De rest van de extra´s is op de tweede disc te vinden. Hoewel onze test-discs niet overal ondertiteld waren, verzekerde Buena Vista ons dat de koopversie volledig ondertiteld zal zijn. Een greep uit het bonusmateriaal:

Audiocommentaar bij iedere aflevering
Bij elke aflevering zit een audiocommentaartrack van zoonlief Jack en moeder Sharon. Je kunt dit commentaar enigszins vergelijken met de info die je buurman geeft als hij zijn vakantiedia´s laat zien: leuke beschrijvende informatie, maar uiteindelijk heb je er geen drol aan. De tracks zijn wel netjes ondertiteld.

Ozzy-vertaler
De onverstaanbaarheid van veel van Ozzy´s uitspraken heeft een speciaal (Engelstalig) ondertitelspoor tot gevolg gehad. Hoewel je dit als Nederlandse kijker niet echt nodig hebt (er is tenslotte de gewone Nederlandstalige ondertiteling) is de ondertiteling erg grappig om te lezen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van allerlei maffe lettertypes en simpele tekeningetjes om de boel op te leuken. Een grappige, maar toch vrij nutteloze feature.

Bonus opnames
Van alle afleveringen (met uitzondering van de eerste) zijn er bonus-opnames te zien die niet in de uiteindelijke show zijn gebruikt vanwege voornamelijk tijdgebrek. Deze zijn vaak erg leuk om te zien.

Bloopers (5:31)
Een verzameling van dingen die fout gingen tijdens het filmen. Hierbij moet je denken aan cameramensen die dingen omstoten en Osbournes die geintjes uithalen met crewleden.

Gesprekken met de Osbournes (totaal: 38:34)
Hier zijn interviews te zien met de Osbournes over hun gezin en de serie. Een interessante toevoeging.

De tien geboden van Ozzy (1:27)
Hier geeft Ozzy zijn versie van wat er op de stenen tafelen stond: “Gij zult niet voor twaalf uur uit uwer nest rollen”, en meer van dat fraais.

Hoogtepunten van het seizoen (totaal: 17:38)
De makers van de DVD hebben hier een compilatie gemaakt van een aantal van de leukste momenten uit het eerste seizoen. Ze zijn ingedeeld naar categorie, maar desgewenst ook allemaal achter elkaar af te spelen.

Photo Gallery
Een verzameling van publiciteitsfoto´s. Vooral de huisdierenfoto´s bijna aan het einde zijn de moeite waard.

Spelletjes
Hier zijn twee spelletjes te spelen: Name That Dookie waar je de juiste drol bij het juiste huisdier moet zoeken en Monteer een Scène waar je een aantal clips kunt husselen en in de door jou bepaalde volgorde kunt afspelen.

Conclusie

The Osbournes is een geweldig grappige reality-soap, die je regelmatig een lachstuip zal bezorgen. Vooral Ozzy ‘himself’ steelt de show met zijn vage uitspraken en hem zien worstelen met simpele dingen als een DVD-schijfje of een magnetron is werkelijk een genot om te zien. De beeldkwaliteit laat wat te wensen over, vooral door wat compressiefouten en door de matige kwaliteit van de video bron. Het geluid is goed, maar verwacht niets spectaculairs. De extra´s zijn niet allemaal even interessant, maar vooral het extra materiaal en de interviews gooien hoge ogen. Een uitgave die, ondanks het hoge “hoe-prop-ik-zoveel-mogelijk-afleveringen-op-één-DVD” gehalte toch een must genoemd mag worden voor fans van de serie. Vooral omdat de prijs van één seizoen hierdoor lekker laag blijft.

Laatste reacties

BassFace  |  23-09-2003

Smaken verschillen inderdaad, maar wat heeft dat te maken met het feit dat iedereen hier moet komen 'bashen' ?
Lees meer >

kruspe  |  23-09-2003

Ik,als ozzy fan sinds meer dan 20 jaar,kijk natuurlijk op een heel andere manier naar zo'n serie als iemand die ozzy eigenlijk pas kent sinds het bestaan van de...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  22-09-2003

Mmmhh... al lang uitgebluste rocker... quote] Dat zeker niet! Je mag 'm misschien niet kennen, maar Ozzy is al zo'n 30 jaar aan de top. En nu nog steeds. Ve...
Lees meer >

Werner  |  22-09-2003

Deze discussie draaft veel te ver door zo, want het is eigenlijk totaal niet interessant en ik ben ook echt niet kwaad ofzo. Misschien overdijf ik een beetje me...
Lees meer >

Pietje  |  22-09-2003

Smaken verschillen zullen we maar zeggen. ;) Precies! :)
Lees meer >

Pietje  |  22-09-2003

Ja zeg, sorry hoor, maar jij stelt je mening alsof het feiten zijn en stoot zo andere mensen tegen het hoofd die hier anders over denken. Dan heb ik het dus nie...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-09-2003

Gossie... wat een recensie niet allemaal kan losmaken. :roll: Smaken verschillen zullen we maar zeggen. ;)
Lees meer >

Pietje  |  22-09-2003

Als ik geen respect had voor jouw mening dan zou je het wel geweten hebben. Die "Veel plezier ermee" was serieus gemeend. Als jij hierin jouw entertainment vind...
Lees meer >

Werner  |  22-09-2003

wat zit je dan hier kritiek te geven op iets waar je niks van weet. Het is niet omdat ik de muziek niet ken... *zucht* jij weet het toch beter. Proficiat. ...
Lees meer >

BassFace  |  22-09-2003

Nog nooit gehoord van Black Sabbath? Nope. wat zit je dan hier kritiek te geven op iets waar je niks van weet.
Lees meer >

JCL  |  22-09-2003

Toen de DVD's binnenkwamen heb ik heel het seizoen in 1 avond bekeken en ik moet zeggen dat ik meer zeer goed heb vermaakt! Het is i.d.d. een zeer vermakelij...
Lees meer >

Werner  |  22-09-2003

Nog nooit gehoord van Black Sabbath? Nope.
Lees meer >

Pietje  |  22-09-2003

En dat zou dan wat? een rockster zijn? Zal dan toch wel héél lang geleden zijn, ik had er in elk geval voordien nooit van gehoord. Hij is toch wel een icoon ...
Lees meer >

Werner  |  22-09-2003

Nu ja ... er zijn altijd bepaalde mensen die gek zijn van het bekijken van het boerse vulgaire gedrag van anderen. Veel plezier ermee zou ik zo zeggen 8) ...
Lees meer >

Pietje  |  22-09-2003

En dat jij The Osbournes nou niks vindt, betekent nog niet dat het 'schermvervuiling' IS. Ik kijk het nog altijd 10 keer liever dan 'de kleine zeemeermin' :P ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
1.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 153
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.