Herman van Veen - Carré 2000

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-09-2003

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Herman van Veen - Carré 2000 (DVD)
Samenvatting

In 1965 startte een trio bestaande uit Herman van Veen, Erik van der Wurff en Laurens van Rooijen een muzikaal clownesk programma onder de naam Harlekijn. Het debuut van Harlekijn werd hét evenement van het Nederlandse theaterseizoen 1967-1968. Nu, bijna 40 jaar later is Herman van Veen één van de meest succesvolle Nederlandse entertainers in zowel het eigen Nederland als daarbuiten. Met name in ons buurland Duitsland, maar ook in Frankrijk, is Herman van Veen erg populair. Gelukkig treedt hij ook nog regelmatig in ons eigen land op. Steevast wordt elke drie jaar een nationale tournee afgesloten met een groot aantal voorstellingen in Het Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. Herman’s eerste optreden in Carré was in 1970, in de afgelopen 30 jaar heeft Herman met acht verschillende shows in Carré gestaan. Zijn laatste tournee dateert alweer uit 2000. Van 17 oktober tot 3 december trad Herman toen ook weer op in het prachtige Amsterdamse theater. Herman’s show bestaat uit liedjes en sketches. De show op deze DVD bevat de volgende nummers:

Anders anders
Kwinten
De voorkant
Als ik de koning was van Nederland
Beste tafel
Aflopende zaak
Voor Marie-Louise
Frans
Kryie Eleison
Ze boog zover voorover
Meisje met anorexia
Niños
De koortsmeter
Neergestoken
IQ
Moenie weggaan nie
Het badhuis
De maan
Rivierenbuurt
De onderbroek
Sproeten
Fatima Morgana
Quand on n\'a que l\'amour
Blonde Truus - Pastorale
Alsof het avond is
Paganini
Onbeschrijfelijk
Ben Ali Libi
Mesjogge
Ik ben op een mooie avond
Water
Wederzijds
Praat dan wat
Alles
Maria Maria
Maarten Maarten
Tango voor november

Commentaar

Als sinds het begin van zijn theaterloopbaan zijn Herman van Veen en zijn muzikale begeleider Erik van de Wurff onafscheidelijk. Je kunt je geen show van Herman voorstellen zonder Erik, die altijd heel onopvallend achter de piano zit. Ook Nard Reinders, die klarinet, saxofoon en accordeon speelt, is al vele jaren de muzikale begeleider van Herman. Zowel Erik als Nard zorgen ook voor de vele muzikale composities. Sinds enkele jaren speelt ook Edith Leerkens - die met ongekende virtuositeit de gitaar bespeelt - mee in zijn show.
Herman van Veen is ook erg bekend geworden met zijn creatie Alfred Jodocus Kwak, een eend die zich de armoede van de ‘derde wereld’ aantrekt. In 1977 richtte Herman van Veen de stichting Colombine op om kleinschalige projecten in de ontwikkelingslanden te financieren onder het motto ‘ De wereld delen’.
De shows van Herman kenmerken zich door een mengelmoes van clowneske sketches, melancholische en vrolijke liedjes en maatschappij kritische teksten. De show die Herman in 2000 gaf had ook een autobiografisch karakter, mede door het verlies van zijn beide ouders vrij kort na elkaar. Hein Jens, directeur van Carré, omschreef de show van Herman als volgt: “Zijn zo unieke muzikaliteit en spirituele uitstraling laat niemand onberoerd en Herman is de perfectionist die in staat blijft emotie en betrokkenheid over te brengen in een blijheid die meer dan aanstekelijk is”.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 111 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Uitgever: Universal Music
EAN: 0044006608297

Extra's

  • Biografieen
  • Internetlinks
  • Interview Herman van Veen
  • Carré Discografie
  • Foto’s
  • Multi-angle: Maarten Maarten
  • Karaoke: Alles en Voor Marie-Louise

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is een registratie gemaakt voor televisie in breedbeeld (1.78:1 beeldformaat) en is anamorf op de DVD vastgelegd. De beeldkwaliteit is goed, waarbij het beeld voldoende scherp oogt met een redelijk goede detaillering. De scherpte wisselt trouwens een beetje, afhankelijk van de gekozen camera. Het beeld is overwegend aan de donkere kant, maar dit heeft alles te maken met de belichting van het toneel. Het zwartniveau is zeer goed met een mooi diep zwart. Contrast is soms aan de felle kant, waardoor het witte shirt van Herman soms wat aan ‘blooming’ leidt. Een klein minpuntje is dat het beeld wel wat last heeft van aliassing. Andere ongerechtigheden zitten er niet in het beeld.
Het concert is verdeeld in 32 chapterstops, elke nummer een chapter. De laagwisseling van deze DVD-9 (dubbelzijdige, enkellaags DVD) is goed, niet merkbaar geplaatst. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De DVD is alleen voorzien van een Nederlandstalige Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack. De track is bijzonder plezierig om naar te luisteren. De registratie is met een prima breed stereobeeld gemixt. De muziek concentreert zich op de voorspeakers waarbij de centerspeaker mooi in het geluidsbeeld is geïntegreerd. De achterkanalen geven de muziek een klein beetje een ruimtelijk karakter. Het programma is een liveregistratie, het geluid van het publiek komt subtiel uit de achterspeakers. Het hoog zorgt voor een goede detaillering van het geluid, het laag is voldoende aanwezig.

Extra's

Deze DVD heeft een enkele leuke extra’s meegekregen. Het Nederlandstalige breedbeeldmenu is voorzien van achtergrond muziek. Alle extra’s zijn in 16x9 breedbeeld formaat en hebben DD5.1 – 384kb/s geluid.
Als eerste kun je genieten van het interview (16:52 minuten) met Herman, die vertelt over Carré en zijn voorstellingen in dit theater. Hij heeft de afgelopen 30 jaar elke drie jaar een show van zes weken gegeven. Geluid is DD2.0.
Dan een overzicht van de bio- en discografie, met als deelkeuze:
- biografieën; Nederlandstalige tekstschermen met de biografieën van Herman van Veen, Erik van de Wurff, Nard Reinders, Edith Leerkens, Thomas Dirsk, Jann en Maria-Paul Majoor. Van elke artiest zijn twee tekstschermen opgenomen.
- de discografie van Carré; met twee schermen met een overzicht van de acht Carré albums van Herman van Veen.
Terwijl een muziekje speelt kun je enkele foto’s (1:21 minuten) van de show bekijken.
Bij multiangle en karaoke worden een paar liedjes uit de show op een andere wijze gepresenteerd, met als deelkeuze:
- multiangle (3:14 minuten); het liedje Maarten Maarten bezien vanuit twee camerastandpunten die je elk apart kunt kiezen.
- karaoke; waarbij je kunt kiezen uit twee liedjes: Alles (2:23 minuten) en Voor Marie-Louise (4:27 minuten). Je hoort de muziek en je ziet Herman zingen alleen is zijn stem nu niet meegemixt. Je kunt zelf de stempartij invullen en je wordt hierbij geholpen door ondertiteling onder in het beeld.
Als laatste staat onder internetlinks de internetadressen van de website van Herman van Veen, Universal en de Herman van Veen Foundation.

Conclusie

Carré 2000 is de live registratie van de achtste theatershow van Herman van Veen in Het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Een show waarin Herman, begeleid door onder andere Erik van der Wurff, Nard Reinders en Edith Leerkens, een mengelmoes van clowneske sketches, melancholische en vrolijke liedjes en maatschappij kritische teksten laat zien en horen.
De beeldkwaliteit van deze voor televisie gemaakte registratie is goed, evenals de geluidskwaliteit. De extra’s, ook allemaal breedbeeld, vormen een leuke aanvulling op dit concert. Een prachtige DVD van Nederlandse bodem die ik van harte kan aanbevelen.

Dit theaterseizoen 2003-2004 is Herman van Veen vanaf februari 2004 weer in de Nederlandse theaters te vinden met zijn nieuwe show ‘Andere namen”. Deze tournee wordt in maart/april 2005 afgesloten met een groot aantal voorstelling in Carré.

Laatste reacties

Dennis V.  |  30-12-2004

Het lijkt me ook een heel goede dvd. Wellicht dat ik deze toch eens aan mijn collectie ga toevoegen. Overigens vond ik nog een tikfoutje in de recentie ... ...
Lees meer >

Salamander  |  17-09-2003

Ik heb zelf al een hele tijd de CD-versie van dit optreden (net als de vorige drie overigens), maar ik ben bang dat ik ook deze DVD zal moeten aanschaffen. Wat ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  15-09-2003

Respect voor deze man! Herman van Veen is weer een van de levende bewijzen dat Nederland hele goede cabaret kan voortbrengen! (y) :bier:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.