8 Mile

Recensent:
Alexander de Mol
08-09-2003

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

8 Mile (DVD)
Samenvatting

Jimmy Smith Jr. (Eminem) is ontslagen bij de pizzeria waar hij werkte, en heeft net een nieuwe, maar doodsaaie baan in een staalfabriek. Nadat zijn vriendin hem vertelt dat ze zwanger is maakt hij het uit. Niet vanwege de zwangerschap maar omdat hij het gewoon niet meer ziet zitten: hopeloze dromen in een uitzichtloos leven zonder geld.
Hij trekt weer in bij zijn moeder Stephanie (Kim Basinger). Maar het leven wordt er niet mooier op. Zijn moeder is werkloos, het huis is een verwaarloosde stacaravan. En naast zijn halfzusje woont daar ook de werkeloze vriend van zijn moeder, een oud-klasgenoot van Jimmy en zijn vriend Future (Mekhi Phifer).
De enige kans die Jimmy heeft om uit de dit stacaravan-bestaan te ontsnappen zijn de rap-battles die in de buurt worden gehouden. Hij weet dat zijn teksten beter zijn dan die van anderen. Hij weet dat hij zou kunnen winnen. Maar wordt hij wel geaccepteerd als hij de enige blanke deelnemer is?

Commentaar

8 Mile is op vakkundige wijze geregisseerd door Curtis Hanson. Hanson maakte eerder het magnifieke L.A. Confidential en het boeiende Wonder Boys. Niet zomaar de eerste de beste regisseur dus.
Eminem, geboren als Marshall Mathers, speelt in 8 Mile uitermate verdienstelijk de rol van Jimmy ‘B-Rabbit’ Smith Jr. De film vertoont diverse parallellen met Eminem’s echte leven, waardoor het voor Eminem wellicht een relatief eenvoudige Hollywood-entree lijkt. Toch denk ik dat hij tekort wordt gedaan met de conclusie dat hij enkel en alleen zichzelf speelt.
Mekhi Phifer zet daarnaast op verdienstelijke wijze de rol neer van Future, presentator van de ‘rap-battles’ en goede vriend van Rabbit. De charmante Brittany Murphy heeft helaas een wat beperkte en weinig uitgediepte rol. Desalniettemin weet ze de nodige indruk (fabriekscène anyone?) te maken.
De ijzersterke titelsong, Eminem’s “Lose Yourself” kreeg op 24 maart jl. de Oscar in de categorie “Beste Filmmuziek”.
8 Mile is overigens de naam van een bestaande weg in Detroit, die vanwege de ligging een zogenaamde scheidslijn is tussen de ‘normale’ wijken en de achterbuurten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 106 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Noors, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582006797

Extra's

  • Making Of
  • Bioscooptrailer
  • DVD-Rom feature
  • Exclusive Rap battles
  • The Music of 8 Mile
  • Videoclip ‘Superman’ van Eminem
  • Promotionele trailers (2)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer heeft een verhouding van 2.35:1 en is hiermee gelijk aan het originele bioscoopformaat. Het beeld, met een wat groen karakter, heeft een sombere en kille uitstraling door een ingetogen kleurenpallet en beperkte belichting. Regisseur Hanson en director of photography Rodrigo Prieto hebben hiervoor bewust gekozen om de uitzichtloosheid en somberheid van de achterwijken van Detroit beter uit de verf te laten komen. Een uitgebalanceerd zwartniveau en een meer dan behoorlijk schaduwdetail zijn hierdoor meteen (nog meer dan normaal) een vereiste. In dat opzicht worden we niet teleurgesteld, beide zijn van prima niveau. Over het contrast valt ook niets te klagen, waardoor dankzij deze positieve aspecten het beeld duidelijk aan scherpte wint. ‘Edge enhancement’ is gelukkig nergens (zichtbaar) toegepast.
Slechts in een aantal gevallen is hele lichte filmgrain aanwezig en zijn er in een aantal scènes wat trillende beeldlijnen (‘aliasing’) zichtbaar, maar dit is nergens van invloed op het kijkplezier. De plaatsing van de goed leesbare ondertiteling is keurig. 8 Mile komt op visueel vlak niet al te veel te kort, prima transfer!

Geluidskwaliteit

Op de DVD hebben we de keuze uit een Dolby Digital 5.1 track (384 kbit/s) en een DTS track (754 kbit/s). Beide tracks zijn prima uitgebalanceerd. Alle kanalen worden uitgebreid benut om een optimale en bijpassende ambiance te creëren. Het LFE-kanaal speelt hierin een prominente, maar niet overheersende rol. De muziekpassages in de film worden op effectieve wijze door het LFE-kanaal ondersteund. De surrounds dragen daarnaast op een actieve wijze bij aan een warm en tevens dynamisch geluidsbeeld, iets dat met name bij de ‘rap battles’ tot uiting komt. De tracks bevatten voorts een aantal subtiele omgevingseffecten, die het totale geluidsbeeld nog wat extra ‘body’ geven.
Beide tracks handelen dialogen zeer behoorlijk af, al is ondertiteling wat mij betreft in een aantal gevallen geen overbodige luxe.
Echt schokkende verschillen tussen de 5.1 tracks zijn niet op te merken, al zou de beter gedefinieerde muziekweergave de voorkeur naar de DTS track laten uitgaan. Resumerend kunnen we stellen dat de DVD release van 8 Mile is voorzien van een zeer prettige geluidskwaliteit.

Extra's

Making Of (10:03 min)
Een promotionele ‘making of’ waarin, bijna als vanzelfsprekend, de belangrijkste pionnen van de productie worden bewierookt. Deze tien minuten durende special is daarnaast uiteraard voorzien van diverse fragmenten uit de film.

Exclusive Rap Battles (23:40 min)
Tijdens de opnames van de scènes in The Shelter merkte regisseur Hanson op de dat de 350 figuranten er na enkele dagen redelijk doorheen zaten. Om het moreel hoog te houden besloot de crew om tussen de opnames door de figuranten de mogelijkheid te bieden om hun rapkunsten te tonen. De beste drie zouden een ‘rap battle’ verdienen tegen Eminem. De opnames hiervan zouden mogelijk van waarde zijn voor de uiteindelijke montage.

The Music Of 8 Mile
Deze feature bevat een overzicht van twee 8 Mile soundtracks en een opsomming van de overige muzikale fragmenten uit de film. De titels van zowel de officiële 8 Mile soundtrack als de muziekfragmenten zijn selecteerbaar waarmee je de mogelijkheid hebt om de betreffende scène uit de film af te spelen.

Videoclip “Superman” - Eminem (5:02 min)
Deze controversiële videoclip van het nummer Superman, met een bijrol voor voormalig pornoster Ginger Lynn, staat exclusief op deze DVD. Vanwege het (in mijn ogen beperkt) aanwezige bloot is de clip niet op TV vertoond.

Bioscooptrailer
De originele bioscoop trailer met een beeldverhouding van 2.35:1 (LTBX) en voorzien van Dolby Digital 5.1 geluid op 384 kbit/s.

Promotionele trailers
Twee promotrailers van respectievelijk:
- 2 Fast 2 Furious (1:20 min)
- The Hulk (0:48 min)

DVD-Rom feature
Deze DVD-Rom feature bevat niet meer dan een weblink naar de officiële site van 8 Mile. Bespaar je de moeite van het installeren van de software is het advies.

Zoals we van Universal gewend zijn, zijn de relevante extra’s voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Conclusie

De film 8 Mile herbergt het verdienstelijke acteerdebuut van rapper Eminem waarin hij de rol vertolkt van Jimmy ‘B-Rabbit’ Smith Jr. Rabbit’s enige kans op ontsnapping uit de uitzichtloosheid van een stacaravan-bestaan is de muziek. De kwaliteit van het beeld stemt tot volle tevredenheid. Iets dat tevens kan worden gezegd van beide geluidstracks. Zowel de DTS track als de Dolby track presteren op een uitstekend niveau, hoewel mijn lichte voorkeur uitgaat naar eerstgenoemde. Het enige waar de disc wat mij betreft wel zorgt voor enige teleurstelling is op het gebied van de toegevoegde extra’s. Een commentaartrack van Curtis Hanson en/of Eminem zelf had in ieder geval geen overbodige luxe geweest. Helaas ontbreekt van filmcommentaar ieder spoor. De feature met de exclusieve ‘rap battles’ is wel leuk om eens te zien. Mensen die het hiphop-/rapgenre èn Eminem in het bijzonder een warm hart toedragen mogen deze 8 Mile op DVD eigenlijk niet missen. Ook voor de niet-rappers onder ons is de film in mijn beleving zeker boeiend en zou sowieso niet misstaan als huurobject.

Laatste reacties

tityken  |  20-10-2006

Toffe film. Volgens mij hoef je zelfs helemaal niet van Eminem te houden om deze film goed te vinden.
Lees meer >

TR1988  |  12-08-2005

Een Oscar voor Best Song voor je 1e film: wauw! Hiermee laat Eminem andere muziekartiesten die in een film een hoofdrol spelen(Mariah Carey en Britney Spears bi...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  07-06-2005

Weer eens gezien. Schitterende film.Het moet zoiezo wel een beetje je smaak zijn,die muziek.Maar deze heeft echt een perfecte sfeer,en ik zie het zeker niet ...
Lees meer >

Kevin Baeckelandt  |  10-09-2004

Gisterenavond 8 Mile gezien. Ik hoor bepaalde liedjes van Eminem graag, maar ben niet bepaald een fan van het eerste uur. Ondanks dit vond ik het een leuke film...
Lees meer >

pretorian22  |  15-06-2004

zeer goede film met goede muziek ...eminem acteert echt goed in de film maar dat zal denk ik wel komen omdat het min of meer over hemzelf gaat die film
Lees meer >

Wizz-Art  |  12-06-2004

Heerlijke muziek film!
Lees meer >

Reginald  |  11-06-2004

lose yourself vind ik juist een van zijn mindre liedjes, de liedjes van mobb deep die je hoort in de film zijn een pak beter
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  11-06-2004

Echt zo'n ontzettende mooie film!!! Ik moet 'm echt nog eens een keer kopen op DVD, maar hij komt er zeker eens in te staan! De film heb ik maar 1 keer gezien, ...
Lees meer >

squidward  |  25-12-2003

Ik heb deze dvd een 8 gegeven, het is een mooie film die ik al 3 keer gezien heb en intussen zelf gekocht heb. Jammer vind ik het ontbreken van de videoclip Los...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  11-09-2003

En dat is meteen even een puntje kritiek op de dvd van mijn kant: de DD versie heb ik nog nooit geluisterd, maar op de DTS versie is de bass voor mijn gevoel ve...
Lees meer >

Paul Ranft  |  09-09-2003

Dat Eminem als een marketing tool gehyped wordt is me na het zien van deze fantasieloze film nu wel duidelijk. Het zal wel een generatiekloofje met de fans of ...
Lees meer >

Jaap22  |  09-09-2003

Ik heb de film ook een 10 gegeven, niet omdat ik hem een 10 waard vind, meer een 7,5 ofzo, maar omdat ik het gemiddeld cijfer veel te laag vond van de stemmen h...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  09-09-2003

En dat is meteen even een puntje kritiek op de dvd van mijn kant: de DD versie heb ik nog nooit geluisterd, maar op de DTS versie is de bass voor mijn gevoel ve...
Lees meer >

Morpheus19  |  08-09-2003

En dat is meteen even een puntje kritiek op de dvd van mijn kant: de DD versie heb ik nog nooit geluisterd, maar op de DTS versie is de bass voor mijn gevoel ve...
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  08-09-2003

Ik vind het vreemd dat, terwijl ik hier tot op heden louter redelijk positieve geluiden teruglees, de gebruikerswaardering voor de DVD met 12 stemmen tot op hed...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 237
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.