Little Shop of Horrors (1986)

Recensent:
Koen Koene
31-08-2003

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Little Shop of Horrors (1986) (DVD)
Samenvatting

Er was eens een kleine bloemenwinkel in Skid Row, een van de achterbuurten van New York. In deze door Mr. Mushnik (Vincent Gardenia) gerunde winkel werken Audrey (Ellen Greene), die in een stormachtige relatie verwikkelt is met een sadistische tandarts (Steve Martin), en Seymour (Rick Moranis), een sullige eenling die stiekem een oogje heeft op Audrey. Vanwege tegenvallende klandizie ziet het er echter somber uit voor de toekomst van de bloemenwinkel. Totdat Seymour met een vreemde plant op de proppen komt. Door dit mysterieuze plantje, dat van Seymour de naam Audrey II gekregen heeft, bloeit de belangstelling voor de winkel weer op, en wordt Seymour een beroemdheid. Maar tegen welke prijs? Want het dieet van de snel groeiende plant blijkt niet te bestaan uit water en zon...

Commentaar

Bovenstaand verhaal werd voor het eerst verteld in 1960, in de film The Little Shop of Horrors. Deze prent is bekend en berucht om een aantal redenen: om de belachelijk korte opnametijd (twee dagen), om een van de eerste vertolkingen van Jack Nicholson, en om de uiterst twijfelachtige kwaliteit. Dit laatste weerhield producer David Geffen er niet van om begin tachtiger jaren de bewerking tot theatermusical in gang te zetten, ondanks dat hij het aanvankelijk omschreef als “het slechtste idee ooit”. Onverwachts groeide dit “slechte idee” echter uit tot een enorm succesvolle en geprezen musical, die duizenden malen opgevoerd werd. Dit succes maakte de weg vrij voor een tweede filmversie van Little Shop of Horrors, dit maal een adaptatie van het theaterstuk. Voor de regie tekende Frank Oz, bij velen bekend als poppenspeler (met beroemde ‘rollen’ als Miss Piggy, Bert (van Ernie) en Star Wars’ Yoda). In 1986 was het resultaat van zijn noeste arbeid op het witte doek te bewonderen. En ook ditmaal werd Little Shop of Horrors een groot succes. En terecht, want het is (nog steeds) een ontzettend leuke musicalfilm, die gekenmerkt wordt door leuke, vlotte liedjes, een goede cast (met naast hoofdrollen van Rick Moranis en Ellen Greene bijrolletjes van o.a. John Candy, Steve Martin en Bill Murray), een flinke portie zwarte humor, stijlvol camerawerk en sfeervolle sets. En uiteraard mogen we Audrey II niet vergeten, de plant waarom uiteindelijk alles draait. Om de vele incarnaties van Audrey II op het scherm te toveren zou men tegenwoordig ongetwijfeld de toevlucht zoeken tot de computer, maar in 1986 moest men het doen met ouderwets handwerk in de vorm van mechanisch gestuurde creaties. En het mag gezegd worden: zelfs 17 jaar na dato staat het destijds voor een Oscar genomineerde vakmanschap van de effect-crew als een huis. Zijn er ook negatieve punten? Weinig. Toegegeven, het verhaal is wat mager, voorspelbaar en zoetsappig (vooral het einde, maar daarover later meer), maar dat is in dit geval niet heel erg storend. Al met al dus een dikke voldoende voor deze musical, die met recht te boek staat als ‘cult-klassieker’.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 1986
Speelduur: 90 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Music Only
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931183253

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Cast & Crew
  • TV-spots
  • Music Only audiotrack
  • Deleted Scenes and Outtakes (9 min)
  • Behind-the-Scenes Documentary (23 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bij een nadere inspectie van de anamorfe 1.78:1-transfer (een acceptabele wijziging van het oorspronkelijke 1.85:1) is de eerste constatering dat de scherpte uitstekend is. Ook de kleurigheid van de film is zonder grote problemen naar DVD vertaald: hier en daar is wat minimale colourbleeding te zien, maar verder valt er over de kleurweergave niets te klagen. Bovendien is de print over het algemeen erg schoon, met slechts sporadisch een opvallend vuiltje of krasje. Minpuntjes zijn de lichte filmgrain en beeldruis, alsmede het feit dat de transfer niet helemaal vrij is van compressieartefacten. Maar ach, over het algemeen ziet het beeld er gewoon uitstekend uit. Kwalitatief gezien is het dan ook een prima transfer. Maar...

Toch is er nog een noemenswaardig minpunt, en dat heeft te maken met de ondertiteling. Met de hoge plaatsing is nog wel te leven, maar het feit dat de liedjes in de film niet Nederlands ondertiteld zijn is wél bezwaarlijk. In een musical, dus ook in Little Shop of Horrors, wordt een groot deel van het verhaal immers in zang verteld. Het gezongen woord is dus minstens zo belangrijk als het gesproken woord, zodat het ontbreken van ondertiteling bij de zang toch wel een gemis is. Uiteraard vooral nadelig voor degenen die het Engels in mindere mate machtig zijn, maar ook voor anderen kan het lastig zijn: doorgaans is zang nu eenmaal niet zo goed verstaanbaar als normale spraak. Helaas is ook de Engelse ondertiteling in dit geval geen alternatief, want ook daar ontbreekt een vertaling. Erg kortzichtig van Warner.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied is bij Little Shop of Horrors natuurlijk de belangrijkste rol weggelegd voor de muziek (van Alan Menken met teksten van Howard Ashman), die net als de effecten vereerd werd met een Oscar-nominatie. Gelukkig klinkt de aanwezige Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s) alleraardigst, al is deze niet zonder kleine gebreken. De positieve kanten eerst: het geluid heeft een goede detaillering, en is vrij van ruis en vervorming. Bovendien is door het benutten van de achterluidsprekers voor muziek, ambiance en enkele effecten ook de ruimtelijkheid prima. Vooraan in het geluidsbeeld treffen we het eerste minpunt aan, namelijk dat de dialogen niet altijd beperkt blijven tot de centerspeaker, maar doorbloeden naar linker- en rechterkanaal. Dit probleem speelt vooral tijdens de normale dialoogscènes. Bij de meeste liedjes is dit opvallend genoeg in veel mindere mate het geval, en blijft de zang wel netjes beperkt tot het midden. Een ander klein gebrek is dat het geluid soms ietwat schraal klinkt, en enige volheid en laag mist. Toch levert het spoor al met al zeker geen onaardige prestaties.

Extra's

Volgens de cover bevat de DVD “tal van nooit eerder vertoonde extra’s”. Deze bewering is wellicht ietwat overdreven, maar toch tref je op het schijfje een bescheiden aantal toevoegingen aan. Helaas is geen van de extra’s Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
De eerste extra is tevens de meest interessante. Op de commentaartrack, opgenomen in 1997, horen we hoe regisseur Frank Oz zijn werk toelicht. Hij doet dit op uitstekende, informatieve wijze, en vertelt onder meer over de casting, effecten, muziek, opnames (die plaatsvonden in Londen, in een van de grootste studio’s ter wereld) en de complexiteit van het maken van een musical. Ook komt het feit dat men het einde van de film moest wijzigen ter sprake. Testscreenings wezen namelijk uit dat het publiek de voorheen grimmige afsluiting van de film (die geheel in lijn was met de theaterversie) niet wist te waarderen. Aldus dook men de studio in voor een reshoot, waarbij een positievere draai aan de ontknoping werd gegeven.

Alternate Music-Only Track
Kies je voor deze optie, dan krijg je bij het bekijken van de film in plaats van het normale geluid enkel de soundtrack te horen. Zonder dialogen, maar met gezang. En aangezien het grootste gedeelte van de film gezongen wordt, is het verschil met het normale geluid niet eens zo heel groot. Behalve dan dat deze ‘Music Only’-track in 2.0 in plaats van 5.1-formaat is.

Deleted Scenes and Outtakes
Hier kun je circa negen minuten aan verwijderd materiaal bekijken (1.33:1, DD 2.0), voor het grootste deel bestaande uit bloopers. Volledige gesneuvelde scènes hoef je hier niet te verwachten. Ook het alternatieve einde waarover Oz in zijn commentaar sprak is niet in zijn geheel aanwezig. Sterker nog, de Amerikaanse DVD-uitgave waarop wel een ruwe zwart-wit-versie van de alternatieve ontknoping te vinden was werd uit de handel genomen, omdat David Geffen, die geen toestemming had verleend voor het gebruik van het materiaal, dreigde met een rechtszaak.

Behind-the-Scenes Documentary
Deze 23 minuten durende Making Of (1.33:1, DD 2.0) stamt uit 1987 en was bedoeld om de film op TV te promoten. Desondanks is het informatiegehalte heel behoorlijk. Zo hoor je in interviews met cast en crew hoe het idee voor de film ontstond en wordt tevens stilgestaan bij de casting. Het meest interessant is echter de korte blik op ontwerp en realisatie van Audrey II. Verder is het leuk dat je fragmentjes uit de 1960-versie te zien krijgt.

TV Spots
Twee voor TV gemaakte promofilmpjes (1.33:1, DD 2.0).

Cast & Crew
De laatste extra, een weinigzeggend lijstje met cast en crew, is eigenlijk nauwelijks het vermelden waard.

Conclusie

Little Shop of Horrors (1986) is de verfilming van een succesvolle theatermusical, die weer gebaseerd is op een film uit 1960. Het is een erg leuke komische musical, met een goede cast, aanstekelijke liedjes en prachtig effectwerk in de vorm van de plant Audrey II. De personages en situaties zijn lekker aangedikt, en de film neemt zichzelf gelukkig niet al te serieus. De DVD-uitgave zet op audiovisueel gebied prima prestaties neer, en bevat bovendien een aantal aardige extra’s. Een verdiend nette uitgave, met één kanttekening: zowel bij de extra’s als bij de liedjes in de film ontbreekt Nederlands ondertiteling. Houd daar rekening mee indien Engels niet je sterkste kant is.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  09-07-2006

Heerlijke musicalfilm met leuke vertolkingen,grappige bijrollen, aansteekelijke liedjes en prachtige settings.Ook de special effecten om Audrey II tot leven te ...
Lees meer >

piet superlight  |  02-09-2003

Pracht musicalfilm, zo zouden er veel meer moeten zijn. Inderdaad jammer van de ondertiteling bij de liedjes, vond ik ook het enige minpuntje (oh ja, de snapper...
Lees meer >

Mark van Voorthuizen  |  31-08-2003

Supermusical, alleen hou ik het bij mijn regio 4 uitgave, met bewegend menu. En met commentaar van Frank Oz bij de deleted scene's, waarbij hij verteld dat die...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.