Giant (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-08-2003

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Giant (SE) (DVD)
Samenvatting

Jordan ‘Bick’ Benedict (Rock Hudson) is een rijke Texaanse veeboer en eigenaar van een enorm groot stuk land met de grote ranch Reata. Wanneer hij in Maryland een paard gaat kopen, wordt hij verliefd op de dochter van de eigenaar, Leslie Lynnton (Elizabeth Taylor). De liefde is wederzijds en al gauw trouwen beide en vertrekken richting Texas. Aldaar is het erg wennen voor Leslie. Ze wordt niet erg gastvrij behandeld door Bick’s zuster Luz, die de ranch runt. Dat Leslie de Mexicaanse bedienden en hun gezin als gelijkwaardige mensen behandeld, wordt haar door haar man niet in dank afgenomen. Leslie is bepaald niet op haar mondje gevallen en weet de heren rancher in hun ‘mannenpraat’ danig te irriteren. Op de ranch is ook de jonge hulp Jett Rink (James Dean), die door Bick vijandig wordt behandeld en wordt weggestuurd. Ook zijn lot trekt Leslie zich aan.
Dan gebeurt er een ongeluk met Leslie’s paard waarbij Bick’s zuster Luz om het leven komt. In haar testament laat Luz aan Jett Rink een stukje land na. Tevergeefs probeert Bick het stukje land van Jett terug te kopen.
Bick en Leslie krijgen een tweeling, een jongen en een meisje en later nog een dochter. De tijd verstrijkt waarbij Bick erachter komt dat de toekomst van zijn kinderen er anders uitziet dan hij zou willen. Als Jett op zijn land olie vindt en daarmee een rijke oliemagnaat wordt, verandert er nog veel meer op Reata.

Commentaar

Giant is de grootse, epische verfilming van de legendarische gelijknamige bestseller van Edna Ferber. Deze roman werd in 1952 gepubliceerd. De film vertelt het bewogen leven van een rijke Texaanse rancher, waarbij we het wel en wee van het Texaanse gezin gedurende drie generaties volgen tegen de achtergrond van een veranderend Texas. Een wereld van koeien die verandert een wereld met olievelden. In de film komen ook moeilijke thema’s als rassendiscriminatie en feminisme aan de orde. Denk eraan, we praten over een film uit de jaren ’50.
Giant is een film met een ijzersterke cast. Succesvolle acteurs in hun jongen jaren. Rock Hudson, Elizabeth Taylor en Dennis Hopper. Over de film hing ook een donkere wolk, want de jonge acteur James Dean kwam slechts enkele dagen nadat het filmen klaar was, op tragische wijze om het leven bij een auto-ongeluk.
De film wordt ingeleid door George Stevens Jr., zoon van de regisseur van de film. Hij vertelt over de problemen die de film had tijdens het draaien. Het filmen kostte uiteindelijk 44 dagen meer dan gepland en ook het budget werd ruim overschreden. Evenals de speelduur van de film, met een speeltijd van meer drie uur werd de geplande speelduur van 2½ uur ruim overschreden. Maar het succes was er niet minder om. De film was meteen vanaf de première een groot succes. George Stevens Jr. memoreert in de inleiding hoeveel mensen in de afgelopen 40 jaar de film al gezien hebben, vaak meer dan eens. Giant kreeg in 1957 maar liefst 10 Oscar® nominaties en leverde George Stevens als regisseur zijn tweede Oscar® op. Dit was ook de enige Oscar® die gewonnen werd. Bijzonder is de aftiteling van de film. Na het bekende ‘The End’ kijk je ruim 2½ minuut naar een zwart scherm terwijl de muziek door blijft gaan.
In 1996 is de film ter ere van haar 40 jarige jubileum gerestaureerd en op Laserdisc uitgebracht. Het is deze versie die Warner heeft gebruikt is voor de DVD release.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1956
Speelduur: 193 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 1.66:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931232210

Extra's

  • Achter de schermen
  • 3 documentaires
  • Fotogalerij
  • Introductie door George Stevens Jr
  • Documentaire George Stevens ‘Filmmakers who knew him’
  • 4 Bioscooptrailers
  • Première in New York
  • Nieuwsbericht

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.66:1. De film staat in letterbox versie op de DVD. Dit betekent dat het beeld geen extra beeldlijnen voor breedbeeld weergave bevat. Dat de film slechts in een letterbox versie op DVD is uitgebracht, zal haar oorzaak hebben in het feit dat de Laserdisc release van 1996 als bron voor de DVD is gebruikt.
De kwaliteit van het beeld is redelijk, maar fluctueert wel heel erg. Er zijn momenten dat het beeld er prima uitziet. Mooi kleurrijk beeld met nauwelijks enig filmgrain en gedetailleerd en redelijk scherp beeld (zie screenshots 1, 2 en 4). Andere momenten, met name in de eerste 1½ uur van de film, zijn de kleuren een stuk minder, lijkt er soms zelfs een kleurwaas over de film te zitten en is de toegepaste edge enhancement zo erg dat het lijkt alsof de mensen of voorwerpen licht geven (zie screenshots 3, 5 en 6). Dan zijn scherpte en detaillering van het beeld ook zeer matig. Verder ziet de film er schoon uit waarbij het beeld vrijwel vrij is van spetters of krassen.
De ruim drie uur durende film is uitstekend verdeeld in 56 chapterstops. Gezien de lengte van de film en het feit dat de film naast de gewone audiotracks ook nog een commentaar track heeft, heeft Warner er voor een gekozen de film niet op één zijde van de DVD te plaatsen. Dit betekent dat de DVD na ruim 1½ uur (na track 30) omgedraaid moet worden voor het vervolg. De tracknummering loopt op de tweede kant gewoon door, dat is netjes. De DVD is van het type DVD-18, wat betekent dat beide zijden dubbellaags zijn. In beide gevallen is de laagwisseling goed weggewerkt.
De ondertiteling (wit) is duidelijk en heeft een duidelijk lettertype. De ondertiteling is geheel in het filmbeeld geplaatst. Hierdoor kun je het beeld op een breedbeeld televisie bijna beeldvullend inzoomen zonder de ondertiteling kwijt te raken.

Geluidskwaliteit

Evenals het filmbeeld is ook de originele mono soundtrack onder handen genomen. De Engelse soundtrack is op de DVD geplaatst als een Dolby Digital 2.0 Surround track (bitrate 192 kb/s). Het surroundkarakter van de film is nagenoeg nihil. Het geluidsbeeld concentreert zich rond de centerspeaker, waar alle geluiden uit komen. De geluiden zijn ook zacht verspreid over beide frontspeakers, waardoor een iets breder geluidsbeeld ontstaat. De surrounds doen helemaal niets, evenals de subwoofer. Één moment komen de surroundspeakers tot leven en dat is als er olie wordt gevonden. De olie spuit met enig surroundgeluid uit de grond. De stemmen zijn altijd zeer goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op de DVD zijn statische plaatjes, met achtergrondmuziek bij het hoofdmenu. Giant is uitgebracht als een 2-disc special edition en heeft een grote aantal kwalitatief zeer goede extra’s meegekregen. Alle extra’s zijn in standaard 4x3 beeldformaat en hebben DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Op disc 1 staat naast de film ook nog de extra’s:
Introduction By George Stevens Jr. (2:54 minuten). De zoon van regisseur George Stevens geeft een inleiding op de film.
Audiocommentaar gedurende de hele film door George Stevens Jr., Ivan Moffat (scriptschrijver) en Stephen Farber (filmcriticus). Met name de laatste is het meest aan het woord en geeft een onderhoudend commentaar.
George Stevens: Filmmakers Who Knew Him (45:40 minuten). Een nieuwe documentaire waarin acht bekende acteurs hun herinneringen verhalen over het werken met George Stevens. Deze documentaire is verdeeld in 8 chapterstops.

Op disc 2 staan de overige extra’s:
Memories Of Giant (51:39 minuten). Een terugblik door enkele betrokkenen op het maken van de film inclusief interviews en beelden uit de tijd dat de film gemaakt werd. Deze documentaire is verdeeld in 16 chapterstops.
Return To Giant (55:11 minuten). Een documentaire uit 1996 die je meeneemt naar de verschillende opnamelocaties in Texas. Uiteraard met interviewfragmenten en beelden uit 1956. Deze documentaire is verdeeld in 13 chapterstops.
New York Premiere Telecast (28:54 minuten). Een uitgebreide zwart/wit documentaire over de première van de film in New York in 1956. Beeld is 4x3 formaat, geplaatst in een anamorf 16x9 breedbeeld kader.
Hollywood Première (4:21 minuten). Een korte zwart/wit film over de première van de film in Hollywood, ook in 1956. Beeld is 1.78:1 anamorf breedbeeld en van mindere kwaliteit.
Giant Stars Are Off To Texas (0:38 minuten). Kort zwart/wit nieuwsbericht over de start van het filmen van Giant.
Stills (7:12 minuten), ruim 50 zwart/wit foto’s over het maken van de film. Gepresenteerd in een breedbeeld kader, de foto’s wisselen vanzelf.
Documents (4:24 minuten). Evenals de foto’s, worden nu 32 productiedocumenten getoond in een breedbeeld kader. De beelden wisselen vanzelf.
Behind-The-Cameras: On Location In Marfa, Texas (5:59 minuten). Een historisch zwart/wit kijkje achter de schermen uit 1956.
Behind-The-Cameras: A Visit With Dimitri Tiomkin (6:34 minuten). Nog een zwart/wit documentaire uit 1956, nu over de componist van de muziek: Dimitri Tiomkin.
Trailers, een viertal bioscooptrailers, twee trailers uit 1956 en twee trailers van de heruitgaven van de film in respectievelijk 1963 en 1970.
Awards, een tweetal breedbeeld tekstpagina’s met een overzicht van de prijzen en nominaties van de film.

De beide DVD’s zijn verpakt in een fraaie duo digipack en voorzien van een slipcase.

Conclusie

‘Giant’ is een groots en meeslepend romantisch epos waarin de verwikkelingen van een rijke Texaanse veeboer centraal staan. De nog jonge Rock Hudson, Elizabeth Taylor en James Dean zorgen voor uitstekende acteerprestaties. Giant wordt algemeen beschouwd als het beste werk dat regisseur George Stevens ooit heeft gemaakt.
In 1996 is de film ter ere van haar 40 jarige jubileum gerestaureerd en uitgebracht op laserdisc. Het is deze transfer die Warner nu heeft uitgebracht op een nieuwe 2-disc Special Edition uitgave. Dientengevolge is het originele filmbeeld slechts in letterbox versie op de DVD geplaatst. De beeldkwaliteit is niet de topprestatie die Warner bij andere oude films heeft laten zien. Met name edge enhancement is vrij storend zichtbaar. De geluidskwaliteit is prima in orde, zij het dat het geluid nauwelijks meer dan mono is. Wat in beeldkwaliteit te kort schiet, wordt goed gemaakt met een overweldigend aantal meegeleverde extra’s. Enkele uitgebreide oude en nieuwe documentaires en ander historisch materiaal zijn goed voor ruim drie uur extra informatie over de film en haar makers. Een aanrader voor de filmliefhebber.

Laatste reacties

Richard B.  |  16-08-2006

De transfer is idd gewoon erg teleurstellend. Niet alleen het feit dat ie letterboxed is maar ook de eerder genoemde edge-enhancement. Om eerlijk te zijn snap i...
Lees meer >

Athlon_2o0o  |  29-08-2003

Screenshots 3 en vooral 5 en 6 zijn om van te wenen! Hoe durft men zoveel edge enhancement toepassen??? Dat ziet toch iedereen dat dat mis is? Haha, je hebt ...
Lees meer >

Alex van den Berg  |  27-08-2003

Ik heb de DVD al anderhalve maand in m'n collectie. Binnenkort maar eens kijken... :D Inderdaad erg jammer van de mindere beeldkwaliteit! Maar ja... Op zich ...
Lees meer >

Surya  |  27-08-2003

Screenshots 3 en vooral 5 en 6 zijn om van te wenen! Hoe durft men zoveel edge enhancement toepassen??? Dat ziet toch iedereen dat dat mis is?
Lees meer >

Nico de Vos  |  27-08-2003

Lijkt me een mooie film, maar hij past niet echt bij mij(n collectie), denk ik. Eerst maar eens huren. Ik ben zeer benieuwd naar James Dean in deze film, wan...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:10
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 64
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.