Rush

Recensent:
Koen Koene
08-08-2003

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Rush (DVD)
Samenvatting

Raynor (Jason Patric) is een undercover agent van de narcoticabrigade. Als hij voor zijn nieuwe opdracht een partner moet selecteren, kiest hij voor de onervaren maar psychologisch sterke Kristen (Jennifer Jason Leigh). Hun voornaamste doel bij het infiltreren van de drugswereld is Gaines, een zware jongen die een doorn in het oog van de plaatselijke autoriteiten is. De missie wordt echter sterk bemoeilijkt als de relatie tussen beide agenten intensievere vormen aanneemt en hun contact met drugs zijn tol begint te eisen…

Commentaar

Rush is de eerste en tot dusver enige film van producer/regisseuse Lili Fini Zanuck, vrouw van de bekende producer Richard D. Zanuck. Het is de verfilming van een boek van Kim Wozencraft, dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Rush draait duidelijk niet om actie en spektakel, maar om de twee hoofdpersonages en de manier waarop zij zich al dan niet staande weten te houden in het drugswereldje. Een dergelijke film staat of valt met het acteerwerk, en gelukkig stelt Rush wat dat betreft niet teleur. Zowel Jason Patric als Jennifer Jason Leigh zetten hun rollen namelijk geloofwaardig neer, en ook de prestaties van de rest van de cast, zoals die van Max Perlich (Walker), mogen genoemd worden. Het verhaal van Rush laat de duistere kant van het undercoverwerk zien, waarin de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad bewandeld wordt. Dat de film als gevolg nogal zwaar op de maag ligt en je zeker niet met een vrolijk gevoel achterlaat zal geen verrassing zijn. Het neerslachtige sfeertje wordt dan ook effectief neergezet. Toch zijn er verhalenderwijs enkele minpuntjes, zoals het feit dat het geheel soms wat traag en fragmentarisch aandoet (mede waardoor het niet altijd duidelijk is hoeveel tijd er tussen bepaalde scènes verstreken is). Desondanks haal je met Rush een solide en op momenten beklemmende film in huis, al zal het donkere thema niet iedereen liggen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 115 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626030836

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn: Rush is meer dan tien jaar oud, maar dat is aan het beeld nauwelijks te merken. De anamorfe transfer levert namelijk op vrijwel alle fronten goede prestaties: het beeld (verhouding 1.85:1) is zeer scherp, bevat geen hinderlijke artefacting, en de kleuren hebben over het algemeen hun natuurlijke karakter behouden. Bovendien is de print erg schoon, slechts incidenteel duikt er een vuiltje of beschadiging in het beeld op. Hier en daar is wat lichte edge enhancement te zien, maar daar blijft het qua minpunten dan ook bij. Prima transfer!

Geluidskwaliteit

Over het geluid van Rush, dat de vorm aanneemt van de welbekende Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s), valt wat meer te vertellen. Het spoor heeft om te beginnen een goede klank, met redelijk wat laag en voldoende detaillering in het hoog. Het geluid is duidelijk erg op de voorkanalen gericht, de achterkanalen worden vrijwel uitsluitend gebruikt voor wat subtiele omgevingsgeluiden. Ook de prima filmmuziek (verzorgd door Eric Clapton) blijft meestal beperkt tot de luidsprekers aan de voorzijde. Daar valt een aardige stereospreiding te horen, met naast de muziek redelijk wat effecten. De plaatsing van deze effecten komt echter niet altijd overeen met de gebeurtenissen op het scherm. Om een voorbeeld te geven: tijdens een bepaalde scène is er geluid (muziek) uit een TV te horen. Dit geluid komt gedurende de hele scène uit de luidspreker linksvoor, ook al wisselt de camera voortdurend van standpunt. Dit verschijnsel treffen we een paar keer aan in Rush. Echt storend is dit overigens niet, maar wel opvallend. Al met al had men ongetwijfeld wat meer met het geluid kunnen doen (eigenlijk is er slechts één moment, een drugstrip halverwege de film, waarbij de mogelijkheden van 5.1 goed benut worden), maar voor een dialooggerichte film als Rush is de kwaliteit zeker voldoende.

Extra's

De R1-uitgave van Rush bevat een gesproken toelichting van de regisseuse, maar in regio 2 moeten we het helaas enkel met een mager trailertje doen. Deze verschijnt met een beeldverhouding van 1.85:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid op het scherm, en is niet Nederlands ondertiteld.

Conclusie

De DVD van Rush levert op audiovisueel gebied meer dan acceptabele prestaties. Zo heeft het schijfje je een nette, zij het op de voorkanalen gerichte 5.1-track en een prima beeldkwaliteit te bieden. Verder valt er helaas niet zo veel te beleven, want qua extra’s blijft het bij de obligate trailer. Het neerslachtige Rush is een sterk regiedebuut van Lili Zanuck, waarin de moeilijkheden en gevaren van undercoverwerk in de drugswereld worden getoond. Mede door het goede acteerwerk is de film een aardige huurtip, mits je de donkere opzet en weinig opbeurende sfeer geen bezwaar vindt.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  20-10-2005

Wat blijf ik dit een sterke film vinden met top acteerwerk van met name Jason Patric maar ook de rol van Jennifer Jason Leigh is sterk,ook de rest van de cast m...
Lees meer >

Luther Hartog  |  10-08-2003

Zo te lezen lijkt hij erg op Narc...waar toevallig genoeg Jason Patric ook al in meespeeld :)
Lees meer >

Ludo Keeris  |  08-08-2003

Erg dramatische film. Goed geacteerd en mooie muziek. Geeft wel een bizar beeld over de drugsscene. Je komt er makkelijk in, maar je komt er bijna niet meer uit...
Lees meer >

jokey  |  08-08-2003

Zeer goede film! Een van de weinige koopvhsjes die ik mijn bezit heb; misschien ga ik die toch maar eens vervangen.
Lees meer >

Philippe  |  08-08-2003

Heel sterke film met een goed sfeerbeeld van het drugmilieu. Uitstekende muziek van Eric Clapton.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 40
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.