Daredevil (SE)

Recensent:
Nathan Strik
23-07-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Daredevil (SE) (DVD)
Samenvatting

Matt Murdock (Ben Affleck) groeit op in Hell´s Kitchen; een niet zo gezellige New Yorkse buurt. Zijn moeder wilde zó graag een non worden dat ze de jonge Matt en zijn vader achterliet. Het is een uitzichtloos bestaan voor Matt en zijn vader, een uitgerangeerde boxer. Op een noodlottige dag krijgt Matt een straal chemisch afval in zijn ogen, waardoor hij zijn gezichtsvermogen verliest. Al snel komt Matt erachter dat zijn resterende vier zintuigen echter op bovenmenselijke sterkte functioneren. Hierdoor heeft hij verbeterde tastzin en reflexen, een sterker reukvermogen en blijkbaar smaakt kip ook ineens veel meer naar kip. Last but not least is ook zijn gehoor bovennatuurlijk ontwikkeld; Matt kan nu geluidstrillingen waarnemen die van objecten afkaatsen. Dit werkt voor hem als een soort radar, ongeveer vergelijkbaar met het echo-systeem waarmee vleermuizen navigeren. De tragische gebeurtenis brengt de jonge Matt en zijn vader dichter bij elkaar. Ze maken elkaar een belofte: om nooit op te geven. Helaas slaat het noodlot toe en wordt zijn vader op brute wijze vermoord door een mysterieuze man. Deze tragiek werkt ook door in het leven van de volwassen Matt. Overdag werkt hij als een gefrustreerde advocaat, die in rechtzaken vaak het onderspit delft. Op zoek naar gerechtigheid trekt Matt ´s nachts een roodleren kostuum aan, gebaseerd op de boks-bijnaam van zijn vader: “The Devil”… Matt is: Daredevil! Zo vrij als hij zich voelt als Daredevil, zo mislukt is Matt´s persoonlijke leven. Veel vrouwen kunnen niet met zijn gesloten persoonlijkheid omgaan en wijzen hem steevast af. Matt´s leven neemt plots echter een verrassende wending als hij de mooie Elektra Natchios (Jennifer Garner) ontmoet, die fysiek en mentaal aan hem gewaagd is. De relatie van de twee zielsverwanten zal echter door het noodlot behoorlijk op de proef gesteld worden als Matt´s wraakgevoelens over de dood van zijn vader de overhand nemen. Zowel het leven van Matt, als dat van Elektra zal nooit meer hetzelfde zijn.

Commentaar

De anti-held Daredevil uit de gelijknamige Marvel comic is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een grote Hollywood-verfilming. Daredevil is niet zo bekend bij het grote publiek als bijvoorbeeld The Hulk, Spider-Man of X-Men. En daar is ook wel een reden voor te bedenken. Daredevil is namelijk een stuk duisterder en hoort eerder thuis in het rijtje anti-helden als Spawn, The Crow of The Punisher. Daredevil is een gekwelde held met veel persoonlijke problemen, wat vooral geldt voor zijn alter ego Matt Murdock. Dit levert een grimmige film op, geregisseerd door Mark Steven Johnson die zelf al sinds zijn jeugd een fan was van de comics. Daredevil is mede bedacht door Stan Lee, aan wiens brein eerder al de held Spider-Man ontsproot. De twee helden (en hun films) zijn echter zo verschillend als dag en nacht. Zat Spider-Man nog vol met vrolijke kleuren, bij Daredevil overheerst de duisternis. De film heeft een gotische stijl die meer te vergelijken is met films als Spawn of The Crow dan zijn webslingerende Marvel-broertje. Nu ben ik zelf geen grote Daredevil-aanhanger (ik ben altijd al een Spider-Man fan geweest), maar deze film heeft me toch meer verrast dan die van de muurkruiper. Ik had nog mijn bedenkingen over de casting van Ben Affleck voor de hoofdrol, maar ik moet (met enige tegenzin) toch toegeven dat Affleck de gekwelde Murdock/Daredevil op fenomenale wijze gestalte weet te geven. Ook het casten van Michael Clarke Duncan als opper misdadiger Kingpin was vreemd, aangezien deze in de comic blank is. Ook hier weer een verrassing, want de acteur past (afgezien van zijn huidskleur) perfect in de rol. Een lichtpuntje in de film was daarnaast ook de rol van Jennifer Garner als Elektra die, naast het feit dat ze een perfect lichaam heeft voor Elektra, enkele indrukwekkende vecht- en acteerprestaties ten toon spreidt. Mijn persoonlijke favoriet was echter met grote afstand de acteur Colin Farell, die de schurk Bullseye op gedenkwaardige wijze neerzet (Bullseye-liefhebbers doen er ook goed aan de film tijdens de credits niet gelijk uit te zetten). Qua verhaal is het allemaal wellicht niet bijster origineel te noemen, maar de gebeurtenissen volgen de comic vrij nauw en dat zal de fans zeker tevreden stellen. Als je verder in je achterhoofd houdt dat het hier om een comic-verfilming gaat, dan zul je jezelf ook niet storen aan de wat minder realistische gebeurtenissen. Samenvattend is Daredevil een zeer geslaagde Marvel-verfilming die het niveau van eerdere Marvel´s X-Men en Spider-Man wat mij betreft zeker evenaart. En dramatisch gezien vind ik deze film zelfs nog een stukje sterker. Een film die zowel het doorsnee popcorn-publiek, als de doorgewinterde Daredevil-fan zeker niet teleur zal stellen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 99 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014553

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar / Commentaar voor slechtzienden
  • Enhanced Viewing Mode / Tekstcommentaar
  • Making Of (Beyond Hell´s Kitchen)
  • Jennifer Garner Screen Test / Dailies
  • Featured Villain: Kingpin
  • HBO First Look Special
  • Moving Through Space: A Day With Tom Sullivan
  • Music Video´s
  • Stills Gallery / Modeling Sheets
  • Men Without Fear: Creating Daredevil
  • Shadow World Tour

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Daredevil is gefilmd in het panoramische formaat 2.35:1 en staat in deze ratio anamorf op de DVD. De gebruikte print is vrij van ongerechtigheden en kent slechts een minimale hoeveelheid filmgrain in enkele scènes. De beeldscherpte is uitermate goed en het beeld kent een prachtige diepte. De makers waren eerst van plan om het bleach-bypass proces te gebruiken om het contrast te versterken en een interessanter kleurenpalet te krijgen. Hier is echter van af gezien en de vereiste effecten zijn in plaats daarvan bereikt door digitale kleurcorrectie. Dit levert enkele shots op waarvan je zou zweren dat het bleach-bypass shots zijn (zie screenshot 4), een zeer geslaagde kleurcorrectie dus. Dit levert de film ondanks de vaak duistere setting toch een rijk kleurenpalet op. De kleuren doen stabiel aan en zijn in sommige scènes rijk verzadigd en in andere scènes wat teruggedrongen. Contrast is erg hoog, vooral in scènes die een wat killere en duistere toon hebben en toch wordt er in deze scènes voldoende schaduwdetail behouden. Compressieproblemen beperken zich tenslotte tot wat hele lichte foutjes in enkele achtergronden en sommige heftige scènes zoals de confrontatie tussen Daredevil en The Kingpin. Toch kan de compressie het in deze scène, ondanks dat het scherm vol waterdruppels en lichtflitsen is, verrassend goed bijbenen. De ondertiteling is prima te lezen, maar staat wat te hoog in beeld geplaatst. De onderverdeling in 32 chapterstops is voor een film van deze lengte uitermate royaal.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Daredevil is beschikbaar gesteld in twee formaten: Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en DTS 5.1 (754 kbit/s). Beide tracks doen vrijwel niet voor elkaar onder en kennen vooral een erg goede controle over de lage tonen, iets wat bij de DTS track toch nog nét even strakker klonk dan bij zijn Dolby broertje. Beide soundtracks klinken uitstekend en weten zowel op zeer agressieve, als rustige momenten te verbazen. De mix maakt agressief gebruik van de surroundkanalen met regelmatig split-surround aansturing. Het LFE kanaal ondersteunt de filmervaring regelmatig en het laag klinkt zeer diep en gecontroleerd. Qua sounddesign is deze track volgestopt met allerlei subtiele details om de wereld van Daredevil nog beter over te brengen. Zo zijn bepaalde subtiele geluiden versterkt of vervormd weergegeven om te benadrukken wat Daredevil´s supergehoor ongeveer opvangt aan geluiden. Dit is zowel in actiescènes als in rustige scènes regelmatig gedaan en levert een zeer uniek geluidsbeeld op. De track is zeer dynamisch en vormt dan ook soms een ware aanslag op je oren, op een positieve manier uiteraard. Het geluid van beide tracks is prima demomateriaal voor je Home Theater en mag met recht referentiekwaliteit worden genoemd.

Extra's

Al vanaf het Fox logo zit je gelijk in de schaduwwereld van Daredevil, de breedbeeldmenu´s zijn geanimeerd in de stijl van Daredevil´s “Shadow World”, wat in de film prima werkt, maar de navigatie van het menu soms wat onoverzichtelijk kan maken. Op de eerste disc van deze SE staan de volgende extra´s:

Audiocommentaar
In dit audiocommentaar horen we scriptschrijver/regisseur Mark Steven Johnson en producer Gary Foster. Op de cover staat dus onterecht vermeld dat het een commentaar is van regisseur en acteurs. Het commentaar is interessant, vooral vanwege de vele informatie die de heren geven over de productie. Ook zijn ze niet bang om hun fouten toe te geven en om dieper in te gaan op moeilijke beslissingen die er tijdens de productie van de film genomen moesten worden. De track is daarnaast volledig Nederlands ondertiteld, wat helaas niet echt vlekkeloos gedaan is. De naam van effectenstudio Imaginary Forces wordt in het begin vertaald met “denkbeeldige krachten”, wat een heel kromme zin oplevert. Ook wordt comic-striplegende Jack Kirby gereduceerd tot een komiek.

Commentaar voor slechtzienden
Dit is een feature die we niet veel terugzien hier in Regio 2. Enkele Regio 1 titels waren al eerder uitgerust met een soortgelijke feature (zoals Disney´s Dinosaur) en het is kort gezegd een verhalende track voor visueel gehandicapten. Je moet dit zien als een vertelstem die beschrijvende informatie geeft bij de beelden zodat het een soort hoorspel wordt. Bijvoorbeeld in de openingsscène: “A full moon is framed in clouds over New York City… a drop creates wrinkles in the image…”, etc. Voor (Engels sprekende) slechtzienden is dit wellicht een leuk hulpmiddel, maar ik twijfel eerlijk gezegd aan het aantal slechtzienden met een DVD-speler.

Enhanced Viewing Mode
Door deze feature te selecteren wordt de film op gezette tijden onderbroken om meer informatie over een bepaalde scène te geven. Zo zie je onder andere multi-angle vergelijkingen van special effect-shots met audiocommentaar. Jammer dat je deze features niet apart kunt selecteren, dus het is aan te raden deze feature gelijktijdig met bijvoorbeeld het audiocommentaar of het tekstcommentaar te bekijken.

Tekstcommentaar
Bij deze optie verschijnen er op gezette tijden leuke weetjes over de film in beeld. Aangezien dit een gewone subtitle track is, is het dus mogelijk om deze feature in combinatie met het audiocommentaar en de Enhanced Viewing Mode te kijken. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je je niet verveelt.

De extra´s gaan verder op de tweede disc, die onderverdeeld is in features over de film en features over de comic. Alle extra´s zijn ondertiteld, al kreeg ik als comic-liefhebber kromme tenen van het feit dat de term “comic” regelmatig foutief vertaald wordt met “stripverhaal”; iedere strip- en comicliefhebber zal je kunnen vertellen dat er tussen de Amerikaanse comic en het stripverhaal toch enkele wezenlijke verschillen zitten.

Making Of (Beyond Hell´s Kitchen) (58:50)
Dit is een vrij diepgaande kijk achter de schermen van de film. De comic, filmproductie, sounddesign en muziekopnames worden uitvoerig besproken aan de hand van beelden van de productie en interviews met de betrokkenen, Deze feature geeft dan ook een zeer compleet beeld van de vele facetten van het maken van deze film. Bij deze documentaire is ook een Enhanced Viewing Mode aanwezig met enkele mini-featurettes over de productie. In tegenstelling tot de Enhanced Viewing Mode bij de film waren deze fragmenten gelukkig wel apart te selecteren.

Jennifer Garner Screen Test (2:30)
Dit is een korte screentest van Jennifer Garner. Er is niet veel speciaals te zien en de beeldkwaliteit is beneden VHS-niveau.

Dailies
Hier zie je van twee scènes de dagopnames (dailies) in multi-angle, zodat je precies kunt zien hoe de scène vanuit meerdere camerastandpunten eruit ziet.

Featured Villain: Kingpin (2:21)
Een beetje een vreemde eend in de bijt, aangezien veel informatie uit dit interview met Michael Clarke Duncan al beschikbaar is in het overige bonusmateriaal. Het lijkt bijna of de makers zich in wilden dekken tegen eventuele kritiek over de casting van de rol van Kingpin.

HBO First Look Special (24:48)
Dit is kort gezegd een wat flitsendere versie van de eerste Making Of, gepresenteerd door Jennifer Garner. Er is hier duidelijk gemikt op een wat jonger publiek. Jammer is wel dat er veel dubbele informatie wordt gegeven die kijkers van de Making Of allang weten.

Moving Through Space: A Day With Tom Sullivan (8:28)
Dit is een van de meer bijzondere features op de disc. De maker van Daredevil hebben bij het maken van de film uitvoerig advies gevraagd bij echte blinden, en Tom Sullivan was de vaste adviseur bij deze film. Deze featurette gaat over deze bijzondere man die, ondanks zijn handicap, bedreven is in vele sporten en muzikaal onderlegd is.

Trailers
Hier zijn de teaser en twee bioscooptrailers van Daredevil te zien. Alledrie gepresenteerd in Letterbox met stereo geluid.

Music Video´s
Je kunt hier drie videoclips bekijken van rockbands die hun talenten hebben geleend aan de film. De nummers zijn: “Won´t Back Down” van Fuel, “For You” van The Calling en tot slot “Bring Me to Life” van Evanescence, een snel opkomende band die in veel landen een hoge positie in de hitlijsten wist te bemachtigen met de single van dit nummer.

Stills Gallery
Hier vind je een verzameling afbeeldingen terug van Storyboards, Kostuumontwerpen, Setontwerpen, Productieschetsen en Rekwisietontwerpen.

In het gedeelte over de comic Daredevil vinden we het volgende terug:

Modeling Sheets
Je kunt hier meer informatie vinden over de comic-personages Daredevil, Elektra, Kingpin, Bullseye en Franklin “Foggy” Nelson.

Men Without Fear: Creating Daredevil (59:15)
Dit is een hemelse documentaire voor comic-fans, en specifiek natuurlijk de fans van de Daredevil-comics. Alle grote schrijvers- en tekenaarsnamen uit de Daredevil-geschiedenis passeren de revue: Stan Lee, Frank Miller, John Romita Jr. en Sr., Joe Quesada, Gene Colan, David Mack, Brian Michael Bendis en Kevin Smith.

Shadow World Tour (6:15)
Hier zie je een vergelijking tussen de manier waarop de “Shadow World” van Daredevil in de comic en in de film in beeld is gebracht. Het is vooral interessant om te zien hoe de werking van Daredevil´s superzintuigen in de film is gevisualiseerd, iets wat in de comic grotendeels beschreven wordt.

Conclusie

Daredevil laat een duistere kant zien van het superheldengenre. Hoewel de film nog voldoende actie bezit is het vooral de innerlijke strijd die de boventoon voert in deze film. Het acteerwerk was verrassend goed. En hoewel het verhaal en de visuele effecten voor sommige mensen wat te cartoony aandoen, is dit toch een verdraaid goede comicverfilming die vooral op dramatisch niveau erg sterk is. De beeldkwaliteit is erg goed en kent slechts wat kleine foutjes. Het geluid is verbluffend en werkelijk van referentieniveau. De extra´s maken het geheel af en geven een schat van informatie over de productie van de film en de comic waarop de film is gebaseerd. Een aanrader voor de liefhebber van de betere popcornfilm en uiteraard voor de fans van onze rode duivel (en dan bedoel ik geen Belgische voetballer). Weer een geslaagde superheldenverfilming op een prachtige DVD, toppertje!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  25-01-2008

De originele cut heb ik niet gezien, maar de directors cut wel en die vond ik behoorlijk goed. De wat tragische toon van deze film en de hoofdpersoon vond ik er...
Lees meer >

Chris W  |  17-03-2005

Heb sinds vanmiddag de Director's Cut hiervan op dvd. De 2de disc is identiek. Deze cut heeft bij mij toch de voorkeur, meer verhaal, langere actie scenes (voor...
Lees meer >

Jeroen vS  |  01-03-2005

Op R1, bij DVD Soon maar iets van 15,99 CAD, zal iets van 9 of 10 Euro zijn. Goedkoopmaar zeer de moeite waard. Het geeft een hele andere kijk op een hele bo...
Lees meer >

TheGodfather  |  30-12-2004

DD is echt de slechtste superhelden film ooit, na de Punisher dan. heb je The Avengers (volgens mij heet ie tenminste zo) met Uma Thurman van een jaar of z...
Lees meer >

Vonky  |  02-12-2004

Op R1, bij DVD Soon maar iets van 15,99 CAD, zal iets van 9 of 10 Euro zijn. Goedkoopmaar zeer de moeite waard. Het geeft een hele andere kijk op een hele bo...
Lees meer >

TheGodfather  |  02-12-2004

Geinige film. niet supergoed, maar ook zeker niet slecht. Zeker niet de slechtste verfilming van een comic of tv serie (The Avengers, anyone :twist:) Garner is...
Lees meer >

Wizz-Art  |  02-12-2004

De enige dvd die ik dit jaar gehuurd had, alleen de disc werkte niet. Daar was ik niet al te rouwig om, maar omdat veel mensen deze film net zoals Hulk afkraken...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  01-12-2004

De enige dvd die ik dit jaar gehuurd had, alleen de disc werkte niet. Daar was ik niet al te rouwig om, maar omdat veel mensen deze film net zoals Hulk afkraken...
Lees meer >

Wizz-Art  |  01-12-2004

De enige dvd die ik dit jaar gehuurd had, alleen de disc werkte niet. Daar was ik niet al te rouwig om, maar omdat veel mensen deze film net zoals Hulk afkraken...
Lees meer >

Daniel1974  |  30-11-2004

Op R1, bij DVD Soon maar iets van 15,99 CAD, zal iets van 9 of 10 Euro zijn. Goedkoopmaar zeer de moeite waard. Het geeft een hele andere kijk op een hele bo...
Lees meer >

Vonky  |  30-11-2004

Directors Cut (133 min.) is nog veel beter. Ook vager soms, maar de algehele sfeer van de film was veel mooier. En ik denk ook dat verschillemde dingen nu een s...
Lees meer >

Daniel1974  |  29-11-2004

Ook volledig ontterecht, om zo'n film af te kraken, overigens.
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  29-11-2004

De enige dvd die ik dit jaar gehuurd had, alleen de disc werkte niet. Daar was ik niet al te rouwig om, maar omdat veel mensen deze film net zoals Hulk afkraken...
Lees meer >

Daniel1974  |  29-11-2004

Directors Cut (133 min.) is nog veel beter. Ook vager soms, maar de algehele sfeer van de film was veel mooier. En ik denk ook dat verschillemde dingen nu een s...
Lees meer >

MikeV  |  20-09-2004

Leuke film met mooi beeld en geweldig geluid. Leuk om weer eens letterlijk de bank te voelen trillen. Het geheel krijgt van mij een 8, waarbij ik nog wil opmerk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 393
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.