Red Dragon

Recensent:
Nathan Strik
21-06-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Red Dragon (DVD)
Samenvatting

Hoe maken we van een oud recept toch een smaakvolle thriller:

Ingrediënten:
- 1 gestoorde psychopaat die hele gezinnen uitmoordt.
- 1 voormalig FBI-agent die gevraagd wordt om bovengenoemde psychopaat te pakken.
- 1 kannibalistische psychiater achter slot en grendel dankzij bovengenoemde ex FBI-agent.

Bereidingswijze:
Laat FBI-directeur Crawford (Harvey Keitel) inwerken op het verantwoordelijkheidsgevoel van ex FBI-agent Will Graham (Edward Norton) om hem aan de zaak te binden. Voeg een snufje van Hannibal “The Cannibal” Lecter´s (Anthony Hopkins) cryptische hints bij om het geheel op smaak te brengen. Breng dit zachtjes aan de kook met enkele gruwelijke moorden door de psychopaat bijgenaamd de “Tooth Fairy” (Ralph Fiennes). Laat dit op een laag pitje rustig doorsudderen. Zet de kookwekker op 1 uur 59 minuten om het spannend te houden.

Serveertips:
Serveer deze “haute quisine” met een pittig sausje van thriller-elementen in een beklemmend sfeertje. Dim de lichten, vraag niet aan de kok wat er in het eten zit en bereid je voor op een enerverende aromatische ervaring.

Commentaar

Zoals je hierboven wel kunt lezen is het verhaal vrij simpel uit te leggen. Qua structuur heeft dit hapklare brokje (om maar even in de sfeer te blijven) dan ook veel weg van Silence of the Lambs. Op zich niet zo verwonderlijk want Red Dragon, een remake van Manhunter, is het eerste deel uit de Lecter trilogie en de voorganger van de Oscarwinnende klassieker met Jodie Foster. Nadat Ridley Scott met het zwaar tegenvallende Hannibal van onze geliefde kannibaal bijna een frivool stripfiguur had gemaakt, kwam het als een verrassing dat er werd gesproken over een remake van dit verhaal. Ook de keuze voor Brett Ratner (Rush Hour) als regisseur was enigszins vreemd, want deze man maakt vooral komedies en videoclips. Laten we zeggen dat ik blij verrast was door de film. Hoewel Red Dragon helaas niet het hoge niveau van Silence of the Lambs haalt, is dit toch een klasse thriller. Wat vooral aanspreekt is de sterke schurkenrol van Ralph Fiennes als de “Tooth Fairy”. Hij weet op prachtige wijze zowel de gewelddadige kant, als de gevoelige kant van de seriemoordenaar weer te geven. Iets wat we niet vaak zien in een film want meestal worden seriemoordenaars als stereotiepe mafkezen afgeschilderd. Edward Norton brengt een enorme hoeveelheid intelligentie in zijn rol van Will Graham en Emily Watson is geniaal in haar rol als de blinde Reba. Maar het beste van deze film is dat Anthony Hopkins als Hannibal Lecter eindelijk weer een enge creep is, in plaats van de frivole, flierenfluitende, one-liner koning die hij in Hannibal speelde. Red Dragon is in dat opzicht dus zeker een geslaagde film die na Silence of the Lambs de beste film uit de Lecter-trilogie genoemd mag worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 119 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 3259190244627

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Storyboardvergelijkingen
  • Twee audiocommentaren
  • Diverse Featurettes
  • Making of Red Dragon
  • Brett Ratner´s Videodagboek
  • Screen- en Filmtests
  • Brett Ratner´s Studentenfilm
  • Total Axess DVD-ROM Features

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is vastgelegd in de originele bioscoopverhouding van 2.35:1 en is anamorf op de DVD vastgelegd. De beeldkwaliteit van deze transfer is uitermate goed en vooral wat scherpte betreft staat deze transfer op eenzame hoogte. Je voelt wellicht een “maar” aankomen en die is er ook: helaas zitten er een handjevol shots in de film die hierdoor gaan interfereren met de lage resolutie van de meeste TV-schermen (met name daken van huizen en de kleding van Dr. Chilton). Gevolg: een aantal storende aliasing en moiré patronen, die gelukkig beperkt blijven tot enkele scènes. Het bekijken van de transfer op een monitor liet echter een ander beeld zien, hier waren de aliasing artefacts totaal afwezig. Aangezien de meeste mensen deze film niet op een monitor of projector zullen bekijken en dus waarschijnlijk wel last ondervinden van de aliasing toch een reden om wat van de totaalscore af te halen, maar deze problemen zijn dus geenszins een fout die aanwezig is in de transfer zelf. Verder is de transfer uitmuntend, met slechts heel minimale en totaal niet storende filmgrain in sommige scènes, prima schaduwdetail, contrast en kleurverzadiging. De compressie is ook prima uitgevoerd met zelfs in moeilijke achtergronden geen zichtbare problemen te bespeuren.

Geluidskwaliteit

Het geluid op deze 2-disc uitgave is er in twee smaken: Dolby Digital 5.1 (384 Kbit/s) en half bitrate DTS 5.1 (754 Kbit/s). Beide tracks klinken uitmuntend en afgezien van het iets hardere volume van de DTS track klinken beide tracks nagenoeg hetzelfde wanneer beluisterd op referentieniveau. De audio op deze DVD laat een zeer subtiele spreiding over de surroundkanalen horen, met kwelende vogeltjes en andere ambiant geluiden die subtiel gebruik maken van de achterspeakers. Ook de prachtige muziek van componist Danny Elfman (Spider-Man, Sleepy Hollow) is lekker overweldigend en agressief gemixt. Dit begint al goed tijdens de openingstitels waar de muziek een uitstekende aanwezigheid heeft en je letterlijk de film in zuigt. Het LFE-kanaal helpt hierbij natuurlijk door voornamelijk de muziek te ondersteunen met een prima laag. Maar ook later in de film tijdens een grote explosie, laat de subwoofer van zich horen en zullen de ramen bij menigeen flink gaan trillen. De dialogen komen zoals gebruikelijk netjes uit de centerspeaker. Heb je beschikking over een DTS-decoder dan raden we aan om de film op deze manier te bekijken, simpelweg omdat op die track minder compressie is toegepast, maar eerlijk gezegd zijn beide tracks van uitstekend niveau.

Extra's

Om de ruimte op de eerste disc maximaal te benutten voor beeld- en geluidskwaliteit heeft Universal alle extra´s, met uitzondering van de twee audiocommentaren, verhuisd naar de tweede disc. Alle special features zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling… prima voor elkaar dus!

Regisseurscommentaar
Regisseur Brett Ratner (Rush Hour) wordt hier vergezeld door scriptschrijver Ted Tally (Silence of the Lambs) en dit levert een commentaartrack op die zeker de moeite waard is. Hoewel Ratner´s enthousiasme nog wel eens een loopje met hem neemt, weten zowel hij, als Tally veel te vertellen over de film. Ratner is bijvoorbeeld blij met de cast die hij voor deze film bijeen heeft weten te krijgen. Ook leuk is het om te leren dat acteur Philip Seymour Hoffman (journalist Freddie Lounds) zelf eerst graag de rol van de “Tooth Fairy” wilde spelen.

Muziekcommentaar
Deze track kun je zien als een gratis soundtrack van de film, maar dan met commentaar van componist Danny Elfman in de pauzes tussen de muziek door. Elfman vertelt helder wat zijn motivatie bij bepaalde stukken muziek is geweest en bijvoorbeeld welke speciale verzoeken de regisseur hierbij had. Deze track vereist wat meer geduld, aangezien Elfman dus niet de hele track lang aan het woord is, maar dat is natuurlijk ook niet de bedoeling van zo´n track. Een aanrader voor de liefhebbers van filmmuziek.

Featurette: Anthony Hopkins: Lecter & Me
Een korte featurette van zo´n viereneenhalve minuut waarin acteur Anthony Hopkins terugkijkt op het personage van Hannibal Lecter. Een korte, maar toch informatieve feature. Het was verrassend om te horen dat Hopkins zijn script 250 keer doorneemt voor een rol.

Featurette: De Brandende Rolstoel
Hier zie je de voorbereiding en de uitvoering (4 min.) van de stunt met de brandende man in de rolstoel. Tijdens de film dacht ik dat ze gewoon een pop hadden gebruikt, maar ze hebben blijkbaar echt een stuntman in de fik gezet. Geinig om te zien hoe er gediscussieerd wordt over triviale dingen als bijvoorbeeld of de lijm nog vastzit bij deze hoge temperaturen en of de stuntman met zijn armen moet zwaaien of niet.

Featurette: Visuele effecten
In deze featurette van ongeveer viereneenhalve minuut zien we een aantal simpele vergelijkingen tussen ruwe shots en shots waarin de speciale effecten zijn toegevoegd. Dit gaat van vrij subtiel zoals het bloed dat uit Lecter´s schotwonden loopt, tot aan het vervangen van de lucht en het kleurcorrigeren van enkele shots. Leuk om te zien, maar een begeleidend commentaar zou wel wat toegevoegde waarde gehad kunnen hebben.

Featurette: Het Opbrengen van de Make-up
In deze zeer korte featurette (44 sec.) zien we hoe de protheses van de “Tooth Fairy” slachtoffers zijn gemaakt. Voor de featurette begint word je gewaarschuwd dat de beelden schokkend kunnen zijn, iets wat ik persoonlijk nog wel vond meevallen.

Featurette: FBI Profile – Into the Mind of a Killer
Deze korte feature (8 min.) wordt gepresenteerd door FBI Profielschetser John Douglas. Hoewel je op prima wijze uitgelegd krijgt wat zijn ervaringen zijn met seriemoordenaars, blijft de featurette toch een beetje oppervlakkig. Echt veel hoger dan het ‘ze hebben een slechte jeugd gehad’-niveau komt de beste man niet. Wat interviewfragmenten met seriemoordenaars had wellicht een betere keuze geweest dan een FBI-agent die opschept over zijn carrière.

Featurette: Leed´s House Crime Scène
In deze drieëneenhalve minuut durende featurette zien we hoe het huis van de familie Leeds werd voorbereid op de slachting van de “Tooth Fairy”. Het is bizar om te zien dat de filmmakers experts in de hand hebben genomen die ze precies konden vertellen waar alle bloedspetters moesten komen.

Making of Red Dragon
Deze feature, met een lengte van ongeveer 14 minuten, is een dertien-in-een-dozijn Making Of met interviews met de cast en crew, afgewisseld met filmfragmenten en beelden van de set. Echt ruimte voor veel diepgang is er echter niet.

Storyboardvergelijkingen
Hier kun je van een viertal scènes de vergelijking tussen het originele storyboard en de uiteindelijke film zien. Goed om te zien hier is dat deze regisseur duidelijk niet bang is om iets van zijn storyboards af te wijken.

Brett Ratner´s Videodagboek
Naast het audiocommentaar de meest waardevolle feature op deze DVD. Je volgt in deze ongeveer 40 minuten durende feature regisseur Brett Ratner tijdens het locatiescouten en het filmen van enkele belangrijke scènes uit de film. Vooral leuk om te zien dat Michael Jackson een kijkje kwam nemen op de set tijdens het filmen van de slotscène. Je ziet ook dat de acteurs hier nog even een geintje over maken.

Screen- en Filmtests
De filmmakers hebben vooraf een aantal uitgebreide kleurtesten, cameratesten en lichttesten gedaan. In deze feature van ongeveer 12 minuten geven regisseur Brett Ratner, director of photography Dante Spinotti en Matthew Mungle (special make-up effects) commentaar bij de verschillende tests. Vooral interessant om te zien waren de kleurtests voor de tatoeage van de “Tooth Fairy”.

Deleted Scenes
Hier vind je een aantal verwijderde scènes (7 stuks), alternatieve versies van scènes (4 stuks) en verlengde scènes (3 stuks). Je kunt desgewenst bij ieder fragment schakelen naar een tweede audiospoor met commentaar van regisseur Ratner.

Brett Ratner´s Studentenfilm
Nou, schiet mij maar lek, maar als iemand begrijpt waar deze drieëneenhalve minuut durende stomme film over gaat mag hij of zij me mailen. Wel grappig om te zien dat je blijkbaar geen geweldige filmstudent geweest hoeft te zijn om toch een grote Hollywoodfilm te mogen regisseren.

Trailers
Naast een teaser-trailer en een bioscooptrailer van Red Dragon staat ook de teaser trailer van The Hulk op de DVD. Dat laatste is een beetje een vreemde genrecombinatie.

Total Axess DVD-ROM Features
Qua DVD-ROM extra´s stelt deze schijf toch iets teleur. Na een onnodig lang registratieproces bekruipt je het gevoel dat je wel erg speciale extra´s voorgeschoteld zult krijgen. Dit blijk helaas beperkt tot enkele foto´s, die niet eens in een behoorlijke resolutie te vergroten zijn en enkele filmpjes, die slechts gedeeltes zijn uit bestaande features op de tweede disc. Verwacht dus geen vernieuwende DVD-ROM toevoegingen zoals bij bijvoorbeeld de Shrek en Spider-Man DVD´s.

Conclusie

Red Dragon vertoont veel overeenkomsten met Silence of the Lambs en hoewel het niveau van deze klassieker niet gehaald wordt, is dit toch een zeer spannende thriller met prima acteerwerk, met name van Fiennes, Norton en Watson. De wrange nasmaak die de film Hannibal achterliet is gelukkig snel vergeten met deze film, die Lecter eindelijk weer zijn “creepyness” terug weet te geven. Beeldkwaliteit is nagenoeg perfect, ware het niet dat er op een TV in enkele scènes wat storende aliasing aanwezig is. Hoewel dit niet inherent is aan de transfer zelf trek ik hier toch een punt voor af. De geluidskwaliteit van zowel de Dolby Digital, als de DTS track is uitstekend en beide tracks presteren zoals je dat van een moderne soundtrack mag verwachten. Universal brouwde daarnaast voor de kijker een heerlijk nagerecht in de vorm van informatief bonusmateriaal. Van de extra´s springen vooral het audiocommentaar en Brett Ratner´s videodagboek positief naar voren. De rest van het bonusmateriaal is ook prima te verhapstukken. Een prima thriller op een technisch indrukwekkend schijfje met zeer goede extra features en zeker de moeite waard om eens je tanden in te zetten. Bon appetit!

Laatste reacties

Caledonians  |  25-02-2006

Goeie film! Alleen jammer dat ik pas Manhunter op tv had gezien want nou was de spanning een beetje van de film af. Maar ik vond deze uitvoering beter dan Manhu...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  15-08-2005

Het blijft een sterke film ook al is de verrassing er na de eerste keer af. Ik vind deze film een stuk sterker dan Hannibal moet ik zeggen,de film heeft een ve...
Lees meer >

The Omen  |  11-02-2005

Ik heb Red Dragon vanmiddag nog gekeken, en ik vind hem na een aantal keer gezien te hebben, nog steeds leuk. :)
Lees meer >

MGdutch  |  03-02-2005

Ik vond/vind dit een lekker spannende prequel die ik er zeker nog eens bij pak als ik een vermakelijke thriller wil zien :).
Lees meer >

Wizz-Art  |  03-02-2005

Een goede prequel en een beter film dan Manhunter, Norton rules 8)
Lees meer >

erwin payne  |  03-02-2005

en kwa verhaal vind ik m ook compleet anders dan de overige twee. dat komt omdat red dragon voor SOTL en hannibal is het is eigenlijk een zelfstandig verhaal...
Lees meer >

Caledonians  |  01-12-2003

Goeie film! Alleen jammer dat ik pas Manhunter op tv had gezien want nou was de spanning een beetje van de film af. Maar ik vond deze uitvoering beter dan Manhu...
Lees meer >

Swanski  |  23-09-2003

ik vind hem leuk en met name Fiennes is sterk bezig in deze film (y) Norton is altijd goed en dat geldt ook zeker voor Hopkins...>ik vind hem leuker dan Hann...
Lees meer >

bgerritsen  |  02-09-2003

Ik ben misschien een minder gemiddelde filmkijker en begon de film, n.a.v. de recenties, met reserves te bekijken. Beide schijven gezien kan ik niet anders zegg...
Lees meer >

starbuck  |  29-07-2003

Het is er dan eindelijk van gekomen, ik heb hem bekeken. Om kort te zijn , het was een wel bestede avond, een fraaie film die naar een iets hoger niveau werd...
Lees meer >

Daniel1974  |  06-07-2003

Zeer indergewardeerde film. Net als Hannibal overigens. En ik denk omdat het komt omdat iedereen de film lijkt te willen afmeten naar Silence Of The Lambs. Niet...
Lees meer >

Hankster  |  27-06-2003

Ik vond het een geweldige film! ik heb in deze trilogie niet echt eentje die ik het beste vind zelfs niet SOTL, want die heb ik opzich al een beetje teveel da...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  27-06-2003

Ja, natuurlijk is het een link naar The Silence Of The Lambs - dat is ook de bedoeling van het stukje dialoog, maar het wordt zo komisch, terwijl dat waarschijn...
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  26-06-2003

Ja, natuurlijk is het een link naar The Silence Of The Lambs - dat is ook de bedoeling van het stukje dialoog, maar het wordt zo komisch, terwijl dat waarschijn...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-06-2003

DTS op halve bitrate gebruikt inderdaad 754 kb/s aan geluidsdata, maar eigenlijk passeren er wel degelijk 768 kb/s aan pure data door je versterker. Het verschi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 352
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.