Appleseed

Recensent:
Paul Ranft
20-06-2003

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Appleseed (DVD)
Samenvatting

Een terrorist probeert de supercomputer Gaïa, die de complete administratie en logistiek van de experimentele stad Olympus verzorgt, te vernietigen. Vanzelfsprekend probeert de lokale politiemacht van Olympus de terroristen te bestrijden. Als een agent van het ESWAT team (Extra Special Weapons and Tactics) bij een terroristische aanval van de terrorist om het leven komt, zetten de jonge fanatieke politievrouw Deunan Knute en haar cybernetisch gemanipuleerde partner Briareos Hecatonchires alles op alles om hun gevaarlijke tegenstander op te sporen en uit te schakelen.

Commentaar

Appleseed (Appurushîdo in het Japans) is gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal van Masamune Shirow waarvan het eerste deel in 1985 werd gepubliceerd. Het verhaal beschrijft het leven vlak na de Derde Wereld Oorlog in de experimentele stad Olympus. De Aarde werd door het oorlogsgeweld vrijwel compleet geruïneerd waardoor voor de overlevenden van het oorlogsgeweld nauwelijks nog leven mogelijk was. Men besloot de nieuwe stad Olympus te bouwen waarin de mensheid zich zou kunnen herstellen van de verwondingen die het zichzelf had aangedaan. In een bijna perfecte leefomgeving wordt een nieuw leven gecreëerd waarin de orde bewaakt wordt door zogenaamde bioroïdes. Deze half-mens, half-machines controleren de stad en haar inwoners op een repressieve wijze opdat een nieuwe oorlog niet nogmaals het opgebouwde rijk zou vernietigen. De kunstmatig gevormde utopische gemeenschap bestaat voor tachtig procent uit bioroïdes en voor slechts twintig procent uit mensen. Aan de meeste inwoners gaat deze manke verhouding van de bevolkingspopulatie volledig voorbij terwijl sommigen zich (emotioneel) storen aan de nieuwe situatie en in opstand komen door het bewind te terroriseren. Eén van de terroristen is A.J. Sebastians. Zijn doel is om Gaïa, de supercomputer die de bioroïdes bestuurt, te kraken en de heerschappij van Olympus voor zich op te eisen en een echte vrijheid te realiseren.

Masamune Shirow was o.a. ook verantwoordelijk voor succesnummers als Dominion Tank Police en Ghost In The Shell. Net zoals in deze werken zien we in Appleseed zijn filosofische kijk op het welzijn van het menselijke bestaan terug en hoe de wetenschap die beïnvloedt. Bijna vanzelfsprekend heeft regisseur Kazuyoshi Katayama (The Big 'O') dit thema kracht bij gezet door het toevoegen van de nodige portie actie, geweld en humor. De herkomst van de tekenstijl, met de grote diversiteit aan kleuren en pasteltinten, en natuurlijk de gedetailleerde stadsgezichten, laat zich makkelijk raden. Jammer is dat deze Japanse tekenfilm slechts 68 minuten duurt waardoor er maar weinig tijd is om de achtergrond en de herkomst van de karakters weer te geven. Het is daarom handig om eerst de "Character Files", die zich op de DVD bevindt, er op na te slaan. Maar dan nog is Appleseed een niet eenvoudig te verteren anime waarmee deze DVD alleen weggelegd lijkt te zijn voor de liefhebbers van het genre.

Filmspecs

Regisseur

Kazuyoshi Katayama

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 68 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailer
  • Character Files
  • Promo Trailer (3x)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van deze anime is vastgelegd in het beeldformaat 4:3. Zoals we praktisch gewend zijn bij films uit dit genre, is het kleurenpalet zeer uiteenlopend van aard. Lichte pasteltinten worden afgewisseld met rauwe harde kleuren. De kleuren zijn ondanks de leeftijd van het bronmateriaal helder gebleven maar bevatten hier en daar duidelijke vormen van chroma noise en daardoor zien we ook, zij het niet hinderlijk, de vrijwel onvermijdelijke macro-blokken. De beeldscherpte varieert van scherp tot soft waarbij vrij veel edge-enhancement is toegepast om het beeld optisch te verscherpen. Hier en daar is het Gibb effect waar te nemen en zijn er af en toe filmspots zichtbaar. Aliasing artefacten zijn niet aanwezig. Gezien de leeftijd en de staat van het bronmateriaal hebben we hier te maken met een redelijke goede transfer. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed onder in het beeld geplaatst. De film is opgedeeld in 12 chapter stops en wordt niet gehinderd door een layer-change omdat de disk er één van het DVD-5 type (enkele zijde en enkele laag) is.

Geluidskwaliteit

Het originele Japanse geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Een Engelstalige dub ontbreekt wat niet bijzonder als een gemis wordt ervaren. Ondanks dat het geluid is gemixt naar een Dolby Digital 5.1 track klinkt het geluid gedateerd en hol met behoorlijk veel scherpe kantjes in het hoge frequentiegebied. Daarnaast klinkt het laag wat dof waardoor het totale geluidsbeeld niet bijzonder prettig is om naar te luisteren. Van de surroundkanalen wordt in beperkte mate gebruik gemaakt en dan vrijwel alleen tijdens de actiemomenten in de film. De Japanse gesproken tekst is over het algemeen goed in het centrum geplaatst en wordt zonder problemen weergegeven Al met al geen bijzondere geluidstrack waar je eens goed voor gaat zitten.

Extra's

Het is magertjes gesteld met het bonusmateriaal op deze DVD. Naast de originele trailer van Appleseed bevinden zich een drietal promotionele trailers van Kiss Kiss Bang Bang, Vampire Hunter D en Faust, Love of The Damned op de disk. Verder zijn er in de Character Files een achttal pagina's te bekijken waarin een aantal specifieke kenmerken van de hoofdpersonen wordt gegeven.

Conclusie

Voor wie niet bekend is met de strip Appleseed is deze geanimeerde uitvoering soms moeilijk te volgen. De karakters in de film worden niet of nauwelijks uitgediept wat toch wel jammer is. Zonder de karakteristieken mis je eigenlijk een gedeelte van de film. Met betrekking tot de technische aspecten van het beeld en geluid zoals op deze DVD zijn vastgelegd, kan gesteld worden dat de kwaliteit aanvaardbaar is. Voor wat betreft het bonusmateriaal stelt deze DVD teleur. Daarmee is niet gezegd dat Appleseed niet onaardig is. Als je van Manga houdt is deze anime zeker het kijken waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Gabriel B.  |  23-06-2003

Een zeer goede anime die spijtig genoeg niet briljant kan genoemd worden omdat net als bij Ghost In The Shell en Akira, de kijker het moet doen met een soort sa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 74
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.