2000 AD

Recensent:
Nathan Strik
18-06-2003

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

2000 AD (DVD)
Samenvatting

De twee vrienden Peter (Aaron Kwok) en Benny (Daniel Wu) raken verstrikt in een web van computerterrorisme. De twee komen via hun computerbedrijf in aanraking met louche types tijdens een bezoekje van Peter´s broer Greg. Greg is namelijk niet wie hij zegt te zijn en wordt door de CIA verdacht van spionage. Na een thuisinval worden Peter en Greg meegenomen ter ondervraging. Tijdens een hinderlaag wordt Greg vervolgens vermoord door de terroristen. Als Peter achter de moordenaars van zijn broer aangaat zal hij alles op alles moeten zetten om deze computermisdadigers te pakken. Geholpen door zijn vriendin Janet, Greg´s mysterieuze vriendin Salina en zijn vriend Benny, moet Peter de plannen voorkomen van de terroristen om de Aziatische economie plat te leggen met een computervirus.

Commentaar

Zet al je gedachten maar op nul, want dit is weer een onvervalst geval van popcornvoer. En daar is natuurlijk niks mis mee. Wat opvalt aan deze Hong Kong film is dat de nadruk nu eens niet ligt op Kung-Fu, maar op het betere schiet- en knalwerk. En de actiescènes mogen er zijn… van shoot-outs in garages, tot aan wilde auto-achtervolgingen, met het actiegehalte in de film zit het meer dan snor. En tsja, dan is het nog niet eens zo erg dat je als kijker met een erg simpel plot wordt opgezadeld. Het is een stukje Hong Kong cinema dat heel erg Hollywood blockbuster-achtig aandoet. De film is qua special effects zeker een stapje hoger dan je normaal gewend bent binnen het genre. Het acteerwerk is ook heel behoorlijk, maar de film blinkt gewoon uit in de actiescènes. Jammer dat het einde een beetje met een sisser afloopt, maar voor de rest is 2000 AD een prima actiefilm waarbij de hersentjes weer eens lekker ouderwets uit gezet kunnen worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 99 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: 8715664005095

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Picture Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de 1.78:1 verhouding anamorf opgeslagen op deze DVD. Hoewel de originele bioscoopverhouding 1.85:1 bedroeg, gaan we over dit kleine verschil niet moeilijk doen. 2000 AD is een nieuwe film en dat merk je duidelijk. De print is bijna perfect, met slechts hele lichte krasjes die even opvielen tijdens de openingsscène. Verder is de print, afgezien van een klein beetje filmgrain, geheel vrij van fouten. De beeldscherpte is, zoals je kunt zien aan de screenshots, zeer goed. Edge enhancement is daarnaast ook maar zeer spaarzaam gebruikt, complimenten dus. Contrast en zwartniveau zijn (slechts enkele scènes uitgezonderd) prima, en hoewel het kleurenpalet van de film zich voornamelijk concentreert op koude kleuren, komen die dankzij de goede kleurverzadiging uitermate goed tot hun recht. Compressiefouten en andere storende artefacts zijn afwezig. De goed leesbare ondertiteling is in een prettig klein lettertype onderin beeld geplaatst. Daarna is de film zeer ruim verdeeld in 30 chapterstops. Een erg goede transfer.

Geluidskwaliteit

Ook aan de soundtrack is te merken dat het hier een nieuwere film betreft. Zowel de originele Kantonese track, als de Engelse dub zijn gepresenteerd in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s). De track wordt vooral in de actiescènes flink agressief gebruikt voor allerlei surround effecten. Tijdens de diverse shoot-outs in de film vliegen de kogels dan ook om je oren heen. In één enkele scène haperde het geluid van de Kantonese track even, iets wat in de Engelse track niet het geval was. Dit is gelukkig slechts een klein minpunt en viel gelukkig nauwelijks op. Ook het LFE-kanaal wordt prima benut en geeft de track de nodige warmte mee met een uitstekend laag. Ook een enkele scène met wat achtergrondruis kan de pret niet meer bederven. Het sounddesign van veel Hong Kong films is meestal erg vlak, iets waar deze film dus gelukkig absoluut geen last van heeft. En we hoeven het eigenlijk niet meer te zeggen, maar ga voor de Kantonese track, want die klinkt net even iets beter en de Engelse nasynchronisatie is weer tenenkrommend.

Extra's

Vanuit de mooi geanimeerde menuschermen zijn er weer enkele leuke extra´s voorhanden:

Audiocommentaar
Naast vaste Hong Kong cinema-goeroe Bey Logan hebben we hier op deze track ook de eer om de regisseur zelf (Gordon Chan) te mogen horen. Dit zorgt voor een uitermate goede combinatie van de feitjesman Logan en de ervaringen van Chan. Logan komt wel over alsof hij het audiocommentaar leidt, maar dit is gelukkig nergens storend en zo krijg je als fan een hoop leuke weetjes over de film te horen.

Making Of
In deze pakweg 20 minuten durende making of krijgen we een leuk kijkje achter de schermen van de film. De documentaire begint in de kleedkamer van Aaron Kwok en even lijkt het er op dat dit een soort The Shining-achtige documentaire gaat worden. Na ongeveer een minuut of 5 wordt de documentaire ineens onderbroken door een videoclip-achtige montage van de titelsong die wel enigszins op de zenuwen begon te werken. Daarna gaat de docu gelukkig verder met het geven van echte informatie door middel van interviews met de belangrijkste cast en crew leden. Echt diepgaand wordt het echter nergens en dat is wel jammer.

Picture Gallery
Hier een kleine verzameling met stills uit de film die zoals gewoonlijk erg weinig toevoegen.

Interviews
Naast een interview met regisseur Gordon Chan (15 minuten) is hier ook een interview met acteur Andrew Lin (18 minuten) te vinden, die de grote slechterik speelt in de film. Beide interviews gaan niet alleen over de film, maar ook een beetje over de achtergrond en de carrière van de heren. Helaas is de boel niet Nederlands ondertiteld en dat geeft vooral tijdens het interview met Andrew Lin wat problemen, aangezien de beste man nogal mompelend praat.

Trailers
Van 2000 AD staan er vier trailers op deze DVD. Een UK trailer, de originele trailer en twee HK teasers. Daarnaast vinden we zoals gebruikelijk nog een hoop promotionele trailers terug op deze DVD van andere Hong Kong titels, te weten: The Big Boss, Fist of Fury, Way of the Dragon, Eastern Condors, Armour of God, In the Line of Duty, Iron Monkey, Purple Storm, Magnificent Warriors en City Hunter.

Conclusie

Iedereen die zin heeft in een lekkere, hersenloze actiefilm kan ik deze van harte aanraden. Hoewel het plot zeker beter had gekund en het einde toch enigszins teleurstelde, is dit toch zeker een film die iedere Hong Kong cinema fan een keer gezien moet hebben. Ook als je geen fan bent van het genre is de film minstens een huurtip. Beeld- en geluidskwaliteit zijn erg goed en verraden dat het hier een moderne film betreft. De extra´s zijn prima in orde, vooral dankzij de aanwezigheid van regisseur Gordon Chan bij het audiocommentaar. De documentaire viel wel enigszins tegen helaas. Gelukkig wordt het geheel aangevuld met twee interessante interviews en zoals gebruikelijk bij Hong Kong Legends een hoop promotietrailers. Een goede film, jammer van het einde, maar alleen al vanwege de prachtige schietscènes de moeite waard.

Laatste reacties

SuperDre  |  19-07-2003

iemand ondertussen de frs wcc versie gekocht?
Lees meer >

SuperDre  |  13-07-2003

is dit dezelfde versie als die je nu bij bv FRS in de bakken ziet liggen voor 9.99? Die is van WWC en daar staat op de hoes vermeld datie 4:3 is (maar WWC verme...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  20-06-2003

Het is blijkbaar voor Martin een openbaring dat er uit Azie ook andere films uit komen dan alleen maar kung fu films. 2000 AD is gewoon een vermakelijke actie...
Lees meer >

Nathan Strik  |  20-06-2003

Maarten, deze film is heel wat beter dan het merendeel aan Kung-Fu spul wat ik tot nu toe heb gezien. En zoals Jaap al zegt: Hong Kong cinema is meer dan all...
Lees meer >

Jaap Mechielsen  |  20-06-2003

Sorry Maarten dat ik je Martin heb genoemd. Ik bedoelde natuurlijk Maarten in mijn voorgaande bericht.
Lees meer >

Jaap Mechielsen  |  20-06-2003

Het is blijkbaar voor Martin een openbaring dat er uit Azie ook andere films uit komen dan alleen maar kung fu films. 2000 AD is gewoon een vermakelijke actie...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  20-06-2003

Volgens de recensie is dit meer geknal dan kung-fu... Als ik een kung-fu film huur (of koop, in extreme gevallen, behalve dan Jackie Chan, hij is echt goed!!) w...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.