Barenaked Ladies - Barenaked in America

Recensent:
Alexander de Mol
29-05-2003

Totaalbeoordeling:

4.1
DVD

Barenaked Ladies - Barenaked in America (DVD)
Samenvatting

Barenaked Ladies (BNL) is de naam voor een groep muzikanten uit Toronto, Canada. Deze naam is bedacht om aandacht te trekken en is dus niet bedoeld als sexistisch statement. De naam Barenaked Ladies heeft er overigens ooit voor gezorgd dat een optreden in Toronto werd afgezegd.
BNL is in 1988 opgericht door schoolkameraden Steven Page en Ed Robertson. In 1990 voegden Jim Creeggan en Tyler Stewart zich bij het tweetal. De muziek van BNL kenmerkt zich door enorme levendigheid, vrolijkheid en snedige teksten. BNL speelt een combinatie van rock, jazz en folk, gecombineerd met een behoorlijk dosis humor.
In Nederland zijn de Barenaked Ladies doorgebroken met het nummer One Week. En eigenlijk is het bij deze single tot op heden bij gebleven.
De DVD bevat een ruim 90 minuten durende achter-de-schermen documentaire Barenaked in America en als bonus een 46 minuten durende registratie van een concert uit BNL’s “The Stunt Tour”. De playlist van het concert luidt:

1. It's All Been Done
2. Who Needs Sleep
3. Straw Hat and Old Dirty Hank
4. Alcohol
5. Call and Answer
6. Some Fantastic (Ivory and Ivory)
7. One Week
8. Break Your Heart
9. The Old Apartment
10. Brian Wilson
11. If I had a $1,000,000

Commentaar

Regisseur Jason “Beverly Hills 90210” Priestley is verantwoordelijk voor zowel de documentaire als de concertregistratie. Priestley, zelf een grote fan van de groep, doet uitermate zijn best om over te brengen waarom de Barenaked Ladies geweldig zijn.
De interessante momenten van de documentaire voor de niet-fans zijn de ‘on stage’ fragmenten en de interviews met enkele celebrities.
De documentaire belicht naast enigszins humoristische achter-de-schermen fragmenten en prima ‘on stage’ materiaal ook een aantal serieuze elementen. Een voorbeeld hiervan is de aandacht voor de strijd die toetsenist Kevin Hearn voert tegen leukemie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Video Film Express
EAN: -

Extra's

  • The Stunt Tour concertregistratie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Volgens de cover wordt Barenaked in America gepresenteerd in een beeldverhouding van 1.85:1. Hieraan moet helaas worden toegevoegd dat de documentaire niet anamorf op de DVD is gezet en 4:3 (1.33:1) letterboxed wordt weergeven.
De kleuren van Barenaked in America ogen wat soft en het beeld is niet bijzonder scherp. Hierdoor zijn zaken als detail en kleurdiepte niet optimaal.
Ondertiteling is in zijn geheel niet aanwezig, en da’s natuurlijk altijd jammer.
De beeldkwaliteit van de The Stunt Tour concertregistratie is beter maar zeker niet van een hoog niveau. Ook hier hebben we te maken met een redelijk soft uiterlijk en wat minimale filmgrain.

Geluidskwaliteit

De documentaire Barenaked in America is voorzien van een DD2.0 geluidstrack. Deze track klinkt redelijk maar mist helderheid.
Het geluid van “The Stunt Tour” is vastgelegd middels een DD 5.1 track. Daarnaast kan ook gekozen worden voor een DD 2.0 uitvoering. De bitrates zijn respectievelijk 448 kbit/s en 224 kbit/s. De Dolby Digital 5.1 is op zijn zachtst gezegd niet erg geslaagd. De zangstemmen komen met eenzelfde volume als de voorkanalen uit de surroundspeakers. Op deze manier is zeker geen realistische concertbeleving gecreëerd. De beste keuze lijkt in dit geval daarom de Dolby Digital 2.0 track.

Extra's

The Stunt Tour (46:14 min)
Als extraatje bevindt zich op de DVD een aardig concert welke is opgenomen in Boston en waarbij 10 nummers ten gehore worden gebracht. Het beeld wordt weergegeven in een 4:3 verhouding.

Conclusie

Barenaked Ladies (BNL) is de naam voor een groep muzikanten uit Toronto, Canada. De muziek van BNL kenmerkt zich door enorme levendigheid, vrolijkheid en snedige teksten. BNL speelt een combinatie van rock, jazz en folk, gecombineerd met een dosis humor.
De kwaliteit van de als bonus aangekondigde “The Stunt Tour” concertregistratie is beter dan het ‘hoofdgerecht’ van de DVD, de door Jason “Beverly Hills 90210” Priestley geregisseerde achter de schermen docu Barenaked in America.
Voor de fans van Barenaked Ladies (de band uiteraard…) is dit ongetwijfeld verplichte kost en voor de muziekliefhebber in het algemeen wellicht een welkome afwisseling c.q. aanvulling. Kwalitatief als DVD product gezien is de schijf geen topper, de combinatie van een uitgebreide documentaire en een concertregistratie, welke wordt opgevoerd als extra, is alleraardigst.

Laatste reacties

Alexander de Mol  |  17-06-2004

Prettige screenshots. Dwz: eentje dan.. :twisted: Ik kon gelukkig nog iets vinden op de schijf dat raakvlakken heeft met de naam van de groep. :oops: :wink:...
Lees meer >

Richard B.  |  17-06-2004

Prettige screenshots. Dwz: eentje dan.. :twisted:
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  17-06-2004

Eeej, als ik m zie zal ik zeker eens kijken of ie het kopen waard is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.