Swimmer, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-05-2003

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Swimmer, The (DVD)
Samenvatting

Vanuit het niets komt Neddy Merrill (Burt Lancaster) in zijn zwembroek uit de struiken een tuin met een zwembad ingelopen. De mensen kennen Ned goed en vragen waar hij zo lang geweest is. Ned staart wat verdwaasd over het landschap en beseft zich opeens dat de zwembaden in de andere tuinen een soort rivier vormen naar zijn huis. Hij besluit naar huis te ‘zwemmen’, van zwembad naar zwembad. Al snel gaat hij op weg naar de volgende tuin. Onderweg komt Ned allerlei mensen tegen die hem allemaal kennen. Zo ontmoet Ned de mooie Julie Ann (Janet Landgard), die vroeger babysitter bij hem is geweest. Zij loopt een eindje met hem op. Onderweg komt Ned nog meer oude vrienden tegen die hem niet allemaal even enthousiast begroeten. Zoals een vrouw bij een zwembad, Shirley Abbot (Janice Rule), die zijn vroegere minnares blijkt te zijn geweest. Hoe dichter Ned bij zijn eigen huis komt, hoe meer hij de waarheid over zichzelf ontdekt.

Commentaar

The Swimmer is een zeer bijzonder opgezette film. Je hebt in het begin werkelijk geen idee waar het heen gaat. Het is een zonnige dag en Ned, een sportieve man, is gefascineerd door water en wil graag zwemmen. Gaandeweg krijg je steeds meer informatie over Ned en hoe de omgeving naar hem kijkt. Gaandeweg verandert ook het karakter van de film. De zonnige dag wordt steeds bewolkter, de mensen steeds minder vriendelijk. Het knappe is dat er op geen enkele wijze rechtstreekse informatie wordt gegeven. Door allerlei gesprekjes die Ned voert moet je zelf het een en ander met elkaar combineren. Burt Lancaster geeft een goede invulling aan de rol van Neddy Merrill. Burt Lancaster heeft door al die verschillende ontmoetingen een groot aantal tegenspelers, de meeste onbekend en slechts kort in beeld. Opvallende verschijning is wel Janet Landgard als Julie Ann. Diana Muldaur is wat bekender, onder andere als Dr. Kate Pulaski in Star Trek TNG. Voor een film uit de jaren '60 is de aanwezigheid van een nudistenpaar (kuis verfilmd) enigszins onverwachts. De film is gebaseerd op een kort verhaal van John Cheever en geeft een leuke blik op het weldadige (en lege) leven van de rijken in de jaren ’60. De film is geregisseerd door Frank Perry, maar naar verluidt heeft hij deze de film niet afgemaakt in verband met creatieve meningsverschillen. Sidney Pollack heeft de film vervolgens afgemaakt. Marvin Hamlish verzorgde de muziek.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1968
Speelduur: 91 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609054606

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding van de film is 1.85:1 en de film staat uiteraard anamorf op de DVD. Het beeld is voor deze release opgeknapt. Beeld ziet er redelijk goed uit. Er zitten nauwelijks ongerechtigheden in. Alleen filmgrain is wel nadrukkelijk aanwezig en heeft een negatieve uitwerking op de detaillering. Edge enhancement is slechts in heel lichte mate toegepast. De kleuren van het beeld zien er goed, maar wel enigszins gedateerd uit. Scherpte en detaillering zijn redelijk goed, maar dit heeft ook met het oorspronkelijke bronmateriaal te maken.
De film is royaal opgedeeld in 24 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5, dus enkelzijdig en enkellaags. Derhalve geen laagwisseling in de film. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft wel een net lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige mono soundtrack staat ook mono op de DVD. De soundtrack is een Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) soundtrack, waarbij het linker en rechterkanaal dezelfde informatie krijgt.
De film is voornamelijk dialoog georiënteerd, dus meestentijds ervaar je de monotrack niet echt als gemis. De muziek komt met een beperkt frequentiebereik uit de speakers. De soundtrack klinkt daardoor enigszins gematteerd in het hoog. De kwaliteit van de soundtrack fluctueert een beetje. Soms klinkt alles redelijk helder en soms weer wat gewatteerd. De soundtrack is verder ruis- en kraakvrij. De dialogen zijn prima te verstaan. Subwoofer en surrounds hebben, zoals je zult begrijpen, deze film vrijaf gekregen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondmuziek. Over de extra’s kunnen we kort zijn. Er staan twee bioscooptrailers op de DVD, verder niks. Allereerst uiteraard de trailer van The Swimmer (2:40 minuten) en de trailer van From Here To Eternity (1:02 minuten). Laatste is in zwart/wit beeld.

Bij de DVD zit nog een inlay met de bekende tracklisting.

Conclusie

The Swimmer is een zeer bijzonder opgezette film, waarbij je in het begin werkelijk geen idee hebt waar het heen gaat. Burt Lancaster speelt een man die van zwembad naar zwembad naar huis gaat en onderweg door allerlei ontmoetingen steeds meer met zichzelf wordt geconfronteerd.
Columbia heeft deze film uit 1968 uitgebracht met acceptabele beeld en geluidskwaliteit. Helaas is alleen een bioscooptrailer als extra te vinden.

Laatste reacties

mark t  |  28-09-2003

Er staat intussen een remake op de agenda van de heren filmproducenten.
Lees meer >

Alex van den Berg  |  29-05-2003

Idd een bijzondere film. Binnenkort in mijn theater! :DAbsoluut! Hier ook! Ik heb deze film nog nooit gezien, maar mijn voorliefde voor pre-1970 films en dez...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  28-05-2003

Idd een bijzondere film. Binnenkort in mijn theater! :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.