Romeo + Juliet (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-05-2003

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Romeo + Juliet (SE) (DVD)
Samenvatting

Al sinds jaar en dag leven in het plaatsje Verona Beach de Capulet’s en Montague’s met elkaar in strijd. De jongeren gaan elkaar regelmatig met vuurwapens te lijf, soms met dodelijke afloop tot gevolg. De rijke familie Capulet organiseert een gekostumeerd bal. Romeo Montague (Leonardo DiCaprio) en zijn vrienden gaan daar ook stiekem naar toe. Op dit bal ontmoet Romeo de mooiste vrouw denkbaar, Juliet Capulet (Claire Danes). Alleen weten ze van elkaar niet dat ze tot rivaliserende families behoren. Op het moment dat ze dat beseffen, lijkt hun liefde onmogelijk. Maar beide zoeken elkaar in de tuin van de Capulet’s op en zweren elkaar lief te hebben. Hun liefde is zo intens dat ze de volgende dag al willen trouwen bij de bevriende pater Laurence (Pete Postlethwaite). Hij trouwt hen in de hoop dat het een begin kan zijn om de vete tussen de families te beslechten.
Tybalt (John Leguizamo), Juliet’s neef, zoekt Romeo op. Hij heeft Romeo op het bal gezien en beschouwt zijn aanwezigheid als een belediging. Hij daagt Romeo uit voor een gevecht, maar Romeo wil niet meer vechten en verzet zich niet. Bij het gevecht komt Romeo’s beste vriend Benvolio (Bash Mihok) door een slinkse uithaal van Tybalt om het leven. Uit woede en wraak brengt Romeo vervolgens Tybalt om het leven en wordt daarvoor voor altijd verbannen uit Verona Beach. Als de ouders van Juliet besluiten dat Juliet twee dagen later met Dave Paris (Paul Rudd) moet trouwen, zoekt Juliet de hulp van pater Laurence. Hij geeft haar een middeltje waardoor ze 24 uur dood zal lijken. Romeo, niet wetende van het plan van pater Laurence, acht het leven zonder Juliet zinloos en gaat ten einde raad naar haar opgebaarde lichaam om zelfmoord te plegen.

Commentaar

Wie kent niet het klassieke toneelspel Romeo & Juliet van Shakespeare. Een toneelstuk over de onmogelijke liefde tussen Romeo Montague en Juliet Capulet met die zo dramatische afloop. Door de eeuwen heen heeft het menig schrijver en filmmaker tot inspiratie gediend. West Side Story van Leonard Bernstein is een bekend voorbeeld van een moderne bewerking.
Met de film Romeo + Juliet heeft regisseur, schrijver en producer Baz Luhrmann dit klassieke toneelstuk op een wel heel bijzondere wijze verfilmd. Bijzonder in de zin van een knappe en uitgekiende combinatie van een moderne verfilming met oude elementen. Modern omdat het in onze huidige tijd afspeelt met snelle auto’s, rivaliserende jongeren en glimmende grote pistolen. Huize Capulet en Montague zijn nu twee grote bedrijven en de vertelstem uit het toneelstuk is vervangen door een nieuwslezeres. Maar de oude elementen zijn te vinden in de gebruikte oud Engelse dichterlijke taal (I love thee), het oude landhuis van de Capulet’s inclusief een balkon en klassieke gebruiken als het uithuwelijken van je dochter. Opvallend is ook de kleurrijke extravagantie enerzijds en de ingetogen intimiteit anderzijds. Dit wordt nog eens versterkt door de gebruikte muziek die bijna continue in de film aanwezig is. Klassieke en serene kerkelijke muziek – van Mozart en Wagner - wordt afgewisseld met luide hedendaagse rockmuziek. Dat alles gecombineerd met uitstekend acteerwerk van vooral Claire Danes en Leonardo DiCaprio geeft een bijzonder boeiende film.
Kleurrijke visuele spektakelfilms met mooie decors, prachtige kostuums en veel muziek zijn niet ongebruikelijk bij Luhrmann, getuige zijn ander ook erg mooie films als Strictly Ballroom en het latere Moulin Rouge.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 116 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8714865556108

Extra's

  • Videoclip
  • Audiocommentaar regisseur
  • Script
  • HBO making-of special
  • Langere versie van 5 scènes
  • Interactieve multi-angle scènes
  • Fotogalerie met meer dan 800 foto’s
  • TV-spots en trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. De vele kleuren worden mooi, fel en natuurlijk weergegeven. Het beeld is goed scherp al had de detaillering iets beter kunnen zijn. Het contrast en het zwartniveau zijn ook uitstekend. Het filmbeeld is vrij van spetters. Wel is af en toe een lichte vorm van edge-enhancement en filmgrain zichtbaar, zij het niet storend.
De film is verdeeld in 29 chapters. De laagwisseling is slechts heel kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat mooi geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 348 kb/s) op de DVD. Met een uitstekende dynamiek komt de zeer mooie soundtrack uit de speakers. Er wordt veel gebruik gemaakt van alle beschikbare kanalen. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, met name de mooie filmmuziek heeft hier de nadruk liggen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de ambiance en speciale effecten. Daardoor ontstaat een mooie en bijzonder ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak en diep, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de subwoofer. Het hoog is mooi gedetailleerd.
De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De statische breedbeeldmenu’s zijn voorzien van filmmuziek. Deze nieuwe Special Edition heeft een grote hoeveelheid interessante extra’s meegekregen. Tenzij anders vermeld zijn deze extra’s Nederlands ondertiteld, hebben 4x3 standaard beeldformaat en DD2.0 – 192 kB/s geluid.

Commentary, regisseur Baz Luhrmann, production designer Catherina Martin, schrijver Craig Pearce en filmer Donald McAlpine leveren een interessant commentaar bij de film dat ook nog eens prettig is om naar te luisteren. In DD2.0 – 96 kB/s geluid, niet ondertiteld.

Director’s Gallery met een zestal vervolgkeuzes. Elke van deze keuze is een videofilm. De eerste drie keuzes – Impact, Why Shakespeare? en Pitching Shakespeare - geven meer informatie over William Shakespeare en een toelichting van Luhrmann over de verfilming van dit moeilijke stuk. De ander drie – The Gas Station, The Pool Scene en Tybalt’s Execution - zijn video’s met een kijkje achter de schermen tijdens het opnemen en voorbereiden van drie verschillend scènes.
Credits is een aparte keuze waarachter een drietal schermen met een overzicht van alle betrokkenen.

Cinematographer’s Gallery, na een tekstuele introductie op zes achtereenvolgende schermen volgt een keuzemenu met zes vervolgkeuzes. Elke menukeuze is een korte video waarin filmer Donald McAlpine toelichting geeft op de getoonde scènes.

Design Gallery, een fotogalerij met wederom zes verschillende vervolgkeuzes. Elke keuze geeft een verzameling van foto’s en tekeningen over diverse verschillende aspecten van de film. Bij enkele keuzes zit gesproken Engelse toelichting die niet ondertiteld is. Alle schermen zijn in breedbeeld en hebben filmmuziek op de achtergrond.

Interview Gallery is een verzameling van korte interviewfragmenten met de acteurs Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, schrijver Craig Pearce, editor Jill Bilcock, choreograaf John O’Connell en kostuumontwerpster Kym Barrett.
Credits is hier een overzicht van de betrokkenen bij de interviews.

Music Clips, twee muziekvideo’s: het gevoelige Kissing You en het popnummer Young Hearts. De laatste is in 1.85:1 letterbox beeldformaat.

Marketing R+J, met een bioscooptrailer in 2.35:1 anamorf beeldformaat, twee televisiespotjes van elk 30 seconden in 1.85:1 letterbox beeldformaat en 3 filmposters.

Conclusie

Romeo + Juliet is regisseur Baz Luhrmann’s filmvisie op het bekende klassieke toneelstuk van William Shakespeare, een visueel spektakel met een uitgekiende combinatie van moderne en oude elementen.
Deze Special Edition heeft goede beeldkwaliteit en een uitstekende geluidskwaliteit. Een groot aantal interessante extra’s bieden een paar uur extra informatief vermaak en zijn bijna allemaal van Nederlandse ondertitels voorzien. Een prima release die een dikke aanbeveling verdiend.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  05-09-2005

Een overbekend verhaal in een nieuwe verpakking. Ik had eerst m,n twijfels bij deze film maar die zijn nu geheel verdwenen. Visueel een feest voor het oog en ...
Lees meer >

Wizz-Art  |  05-11-2004

De versie met slipcase is OOP, maar de SE zonder slipcase ligt nu in de 3-33 bak van de FRS :wink: Het is precies diezelfde als jij in je profiler hebt staan...
Lees meer >

freaky  |  03-11-2004

De versie met slipcase is OOP, maar de SE zonder slipcase ligt nu in de 3-33 bak van de FRS :wink: Het is precies diezelfde als jij in je profiler hebt staan...
Lees meer >

Wizz-Art  |  30-10-2004

De versie met slipcase is OOP, maar de SE zonder slipcase ligt nu in de 3-33 bak van de FRS :wink: Het is precies diezelfde als jij in je profiler hebt staan...
Lees meer >

freaky  |  30-10-2004

Wist niet dat er speciale editie bestond, ik heb enkel de eerste editie op dvd met enkel een trailer op :( Had ik geweten dat er SE bestond was het toch die ge...
Lees meer >

Wizz-Art  |  22-10-2004

Heb hem nu ook met slipcase 8)
Lees meer >

Wizz-Art  |  16-10-2004

Alleen de slipcase is OOP, of zijn er meer verschillen met de versie die nu overal ligt? Nee, alleen de slipcase. Oke, thanx 8)
Lees meer >

Frank  |  16-10-2004

Alleen de slipcase is OOP, of zijn er meer verschillen met de versie die nu overal ligt? Nee, alleen de slipcase.
Lees meer >

Wizz-Art  |  16-10-2004

Geweldige film! Hoe dol ik ook ben op Moulin Rouge, dit is voor mij nog altijd Luhrman's beste film. Het verhaal is onstervelijk en de manier waarop het verfilm...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  15-10-2004

Deze film ga ik steeds beter en beter vinden...ik kijk hem zeker eens in de paar maanden.
Lees meer >

Richard B.  |  15-10-2004

Geweldige film! Hoe dol ik ook ben op Moulin Rouge, dit is voor mij nog altijd Luhrman's beste film. Het verhaal is onstervelijk en de manier waarop het verfilm...
Lees meer >

Wizz-Art  |  18-06-2004

Film is voor mij meer kunst dan amusement Net als met Moulin Rouge is hij er in geslaagd een groot aantal kunstvormen bijeen te brengen. Ik heb dit soort films...
Lees meer >

raymond koene  |  26-02-2004

Ik heb gisteren de film gezien en was onder de indruk van de acteerprestaties van leonardo di caprio en claire denis. Een mooi ouderwets verhaal gestoken in een...
Lees meer >

Martijn_R  |  04-06-2003

Het is idd een erg mooie film. De acteurs spelen erg goed, en vind di caprio sterk spelen. Ik vond het ook een hele mooie combinatie van 'historische karakter...
Lees meer >

Sam VG  |  04-06-2003

Gewoonweg een prachtige, originele, verrassende, fantastische, tot de verbeelding sprekende knalfilm. Ik heb hem direct in huis gehaald en nu staat ie mooi te p...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 130
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.