K-19: The Widowmaker

Recensent:
Koen Koene
20-05-2003

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

K-19: The Widowmaker (DVD)
Samenvatting

Begin jaren ’60, wanneer de koude oorlog op zijn hoogtepunt is, lanceert Rusland zijn nucleaire paradepaardje: de K-19. De bemanning heeft lange tijd onder de geliefde kapitein Mikhail Polenin (Liam Neeson) gediend, maar bij de eerste missie zal het bevel worden overgenomen door de onwrikbare Alexei Vostrikov (Harrison Ford). Dit tot groot ongenoegen van de bemanning, al zal Polenin als onderbevelhebber deelnemen aan de missie. Aan boord van het vaartuig lijkt een botsing tussen de charismatische Polenin en de bikkelharde Vostrikov onvermijdelijk. Alleen hun gezamenlijke vaderlandsliefde en het respect voor de bevelstructuur zorgen ervoor dat beide elkaar niet in de haren vliegen. Als de K-19 voor een test koers zet naar de Amerikaanse wateren wordt een verschrikkelijke ontdekking gedaan, een technisch mankement aan de kernreactor dat de gehele bemanning in levensgevaar brengt...

Commentaar

Geheel overeenkomend met de setting duikt het onderzeeër-genre incidenteel op in de oceaan van de filmgeschiedenis, om vervolgens weer voor lange tijd onder de waterspiegel te verdwijnen. De grote duikbootfilms van de afgelopen vijfentwintig jaar zijn dan ook op één hand te tellen: Das Boot (1981), The Hunt for Red October (1990), Crimson Tide (1995), U-571 (2000) en K-19: The Widowmaker (2002), de meest recente toevoeging aan het genre. De hoofdrollen in deze door Kathryn Bigelow (Strange Days) geregisseerde film, die gebaseerd is op een ware gebeurtenis die tientallen jaren door de Russische overheid geheim werd gehouden, worden vertolkt door gerenommeerde acteurs Harrison Ford en Liam Neeson. Ondanks dat hun personages vrij eendimensionaal van aard zijn, zetten beide heren hun rollen sterk neer. De goede acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers kunnen echter niet verhelpen dat K-19 grotendeels aanvoelt als een trage tocht door bekend terrein. Het verhaal komt namelijk maar langzaam op gang en de film bevat tevens diverse clichés en gerecyclede thema’s uit andere vertegenwoordigers van het genre, en naar het einde toe een flinke portie aangedikt sentiment. Verhalenderwijs is K-19 dus niets bijzonders, al is het goed om te zien dat de Russen nu een keer niet afgeschilderd worden als Het Rode Kwaad. Waar men wel alle lof voor verdient is voor de moeite die men heeft gedaan om de onderzeeër waarheidsgetrouw weer te geven. Voor de buitenscènes werd een oude duikboot omgebouwd naar gelijkenis van de K-19, voor de binnenfragmenten werden gedetailleerde sets gebouwd aan de hand van de originele blauwdrukken. Mede hierdoor en door het inventieve camerawerk weet Bigelow de claustrofobische sfeer effectief naar het scherm te vertalen. Desalniettemin kan K-19: The Widowmaker niet anders betiteld worden dan een ‘standaard duikbotenfilm’, voor zover je van een standaard kunt spreken binnen de beperkte omvang van het genre. Onderhoudend genoeg om een keertje te zien, maar te weinig verrassend om echt indruk te kunnen maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 132 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865557440

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar
  • Making Of (20 min.)
  • Exploring the Craft: Make-up Techniques (5 min.)
  • Breaching the Hull (5 min.)
  • It’s in the Details (12 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de DVD tref je het in Super35 geschoten K-19 aan met de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1. De anamorfe transfer oogt prima, maar kent toch een aantal schoonheidsfoutjes. Zo bevat het beeld wat lichte aliasing en minimale compressiefoutjes, is er in een handjevol contrastrijke scènes een flinke hoeveelheid edge enhancement zichtbaar (zie het vierde screenshot), en duiken sporadisch enkele beschadigingen en vuiltjes op. Erg storend zijn deze probleempjes niet, maar desondanks hadden ze met wat meer zorg verholpen kunnen worden. Op de overige gebieden is de beeldkwaliteit dik in orde: de scherpte is prima, en ook de kleuren (zowel de warme kleuren binnenin de onderzeeër als de koude tinten buiten) verschijnen zonder problemen op het scherm. Wel plaatsen we een kanttekening bij de grote letter van de ondertiteling en het ietwat bescheiden aantal tracks (16 stuks is wat mager voor een film van 132 minuten).

Geluidskwaliteit

Een duikboot-setting zoals bij K-19 geeft de makers een uitstekend excuus om de geluidsinstallatie eens flink aan het werk te zetten. De claustrofobische ruimtes waarin overal bemanningsleden in de weer zijn geven bijvoorbeeld volop gelegenheden tot surroundgebruik, en het kreunen van het staal als de onderzeeër tot zijn uiterste gedreven wordt en het lage gebrom van de motoren zijn perfect om de toegevoegde waarde van de subwoofer te bewijzen. Een referentievoorbeeld van een indrukwekkende ‘duikboot-track’ vind je natuurlijk bij de film U-571, maar K-19 komt daar heel dicht in de buurt. De Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) heeft om te beginnen een uitstekende klank en goed verstaanbare dialogen. Ook bevat het spoor een ruime hoeveelheid dreigend laag, dus liefhebbers van het LFE-kanaal hebben niets te klagen. De eerder genoemde surroundeffecten zijn eveneens in ruime mate aanwezig, resulterend in een goede ruimtelijkheid. Prima geluid!

Extra's

De DVD van K-19 bevat een bescheiden aantal extra’s, die met uitzondering van audiocommentaar en trailer allemaal Nederlands ondertiteld zijn.

Audiocommentaar
De gesproken toelichting bij K-19 komt voor rekening van regisseuse Kathryn Bigelow en cinematograaf Jeff Cronenweth. Met het informatiegehalte van het commentaar is niets mis. Zo vertelt het duo onder meer over de locatiescouting in Rusland, over het uitgebreide onderzoek, over de internationale cast en crew, en over de uitdagingen en problemen van het filmen in een beperkte omgeving. Daarnaast is er ook plaats voor technische details en enkele anekdotes. Wetenschappelijk aangelegde kijkers zullen zich even achter de oren krabben als Bigelow beweert dat radioactieve watermoleculen sneller dan het licht bewegen, maar voor de rest is het commentaar erg informatief en inzichtelijk. Toch valt er iets op aan te merken, namelijk dat de verstrekte informatie meestal compleet los staat van hetgeen er op het scherm gebeurt. Zo komt het regelmatig voor dat info over zaken aan het eind van de film ergens in het begin wordt vermeld, en vice versa. Dat doet echter weinig af aan de kwaliteit van het commentaar, dat zeker het beluisteren waard is.

The Making of K-19: The Widowmaker
De standaard ‘Making Of’ (met een duur van twintig minuten) zoals we die regelmatig op DVD aantreffen, bestaande uit interviews, filmfragmenten en een korte blik achter de schermen. Voornamelijk bedoeld ter promotie, dus de nadruk ligt op het verhaal en de personages. Geen overdreven boeiende extra, maar vanwege het achter-de-schermen-materiaal (waarbij onder meer te zien is hoe men een oude dieselonderzeeër ombouwt tot de K-19) toch aardig om een keer te bekijken.

Exploring the Craft: Make-up Techniques
In vijf minuten krijg je informatie over de make-up-effecten die gebruikt zijn, en zie je hoe deze aangebracht worden.

It’s in the Details
Eerder noemde we al de nauwgezetheid waarmee men het in- en exterieur van de K-19 tot in de kleinste details reconstrueerde. In deze twaalf minuten durende extra vertelt de cast over het uitgebreide onderzoek dat men heeft gedaan om dit te bewerkstelligen. Een interessante toevoeging, die je een goed idee geeft van de authenticiteit van het geheel.

Breaching the Hull
Hier wordt in vijf minuten de totstandkoming van een van de effectscènes getoond, waarbij gebruik gemaakt wordt van een schaalmodel.

Trailer
Tot slot uiteraard de bioscooptrailer, die een verhouding van 1.78:1 heeft (niet anamorf) en DD 5.1-geluid.

Conclusie

Binnen het onderzeeërgenre is K-19: The Widowmaker een middelmatige productie: het acteerwerk en de cinematografie zijn prima, maar vanwege zijn trage, conventionele opzet is de film niet bijzonder memorabel of verrassend. De DVD-uitgave gooit vooral op geluidsgebied hoge ogen, maar ook de beeldkwaliteit mag er zeker zijn. Voeg daar een bescheiden aantal extra’s aan toe (met een goede commentaartrack als interessantste toevoeging), en je hebt een nette uitgave van een doorsnee duikbootprent.

Laatste reacties

Tarkus  |  31-12-2011

Prima thriller met een zeer goede cast. De film doet me in meerdere opzichten terugdenken aan 'Das Boot', ook hier heb je dezelfde beklemmende sfeer. Deze film ...
Lees meer >

Chris Taylor  |  16-10-2004

ik heb vaak gehoord dat deze film zou zuigen, was dus ook erg benieuwd naar deze dvd...heb em eerst es geleend van mn broer, maar toen ik klaar was met kijken, ...
Lees meer >

Wizz-Art  |  10-10-2004

Ik vond hem ook verassend goed en heb hem al sinds de release.
Lees meer >

Marc1978  |  10-10-2004

hehe niet te moeilijke vragen stellen op 'n zondagmorgen he :wink:
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  10-10-2004

ff pietluttig doen; een duikboot bestaat niet; een boot die duikt zinkt, het is een onderzeeer :D Wat vreemd, hoe kan een boot onder de zee varen dan? :wink...
Lees meer >

Marc1978  |  10-10-2004

ff pietluttig doen; een duikboot bestaat niet; een boot die duikt zinkt, het is een onderzeeer :D Ben benieuwd naar deze film !
Lees meer >

Ludo Keeris  |  11-10-2003

'k heb gisteren eindelijk de film gezien en ik was toch wel aangenaam verrast! Verwacht niet teveel aktie (is het daarom dat velen 'm niet zo interessant vinden...
Lees meer >

Swanski  |  20-08-2003

heb de dvd nu pas gekeken & vind het een redelijk leuke duikbootfilm. weinig mis mee, maar ook weinig bijzondere dingen, een film die zeker de moeite waard is o...
Lees meer >

Swanski  |  14-06-2003

Hoi Eventjes beter lezen wat ik precies heb geschreven. Ik houd zelf niet van die extra's (mag toch of niet ?) Vind alleen dat je de keuze moet hebben om z...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  14-06-2003

Hoi Eventjes beter lezen wat ik precies heb geschreven. Ik houd zelf niet van die extra's (mag toch of niet ?) Vind alleen dat je de keuze moet hebben om z...
Lees meer >

Swanski  |  14-06-2003

Gewoon goeie duikbootfilm, niks mis mee. Russen die engels spreken.......een probleem ???? Wat eeng ezeur zeg, zo lust ik er nog wel een paar. Prima film, le...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  14-06-2003

Gewoon goeie duikbootfilm, niks mis mee. Russen die engels spreken.......een probleem ???? Wat eeng ezeur zeg, zo lust ik er nog wel een paar. Prima film, le...
Lees meer >

Jibbe Stuijts  |  23-05-2003

Mwaaa, :x Vond het wel lekker wegkijken. Echt een film voor 1 keer. Niks bijzonders...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  20-05-2003

Een redelijk geslaagde duikbootfilm, maar Das Boot blijft voor mij de absolute nr. 1
Lees meer >

Henk Heideveld  |  20-05-2003

Ik heb hem nu ook bekeken. Deze film mist iets. Storend al dat de Russen accentloos Engels spreken en zich ook ronduit Engels/Amerikaans gedragen overwegend. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 116
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.