Journey to the Center of the Earth

Recensent:
Nathan Strik
19-05-2003

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Journey to the Center of the Earth (DVD)
Samenvatting

De net geridderde professor Oliver Lindenbrook (James Mason) komt dankzij zijn student Alec McEwen achter een unieke expeditie. De inmiddels allang overleden IJslandse ontdekkingsreiziger Arne Saknussemm blijkt een pad naar het middelpunt van de aarde te hebben gevonden. Dankzij een schietlood met aanwijzingen erop, wat bij toeval in Lindenbrook´s handen beland, heeft hij nu een wetenschappelijke primeur in handen. Samen met McEwen trekt professor Lindenbrook naar IJsland om deze grootse expeditie op touw te zetten. Het blijkt echter al snel dat ze worden tegengewerkt, er blijken namelijk onverwachte kapers op de kust te zijn die ook met de eer willen gaan strijken. Daarnaast wachten hen ook onder de grond nog enkele uitdagingen. Zullen ze deze reis heelhuids overleven?

Commentaar

Gebaseerd op het beroemde boek van Jules Verne volgt deze film de ongelooflijke reis naar het middelpunt der aarde. Deze verfilming uit 1959 had enorme productiewaarden voor die tijd en er werd zowel gebruik gemaakt van het Cinemascope filmproces, als van de (voor die tijd) meest geavanceerde effecten. Hoewel er naast het lokatiewerk in Carlsbad Caverns National Park duidelijk ook gebruik werd gemaakt van geconstrueerde sets en de belichting naar huidige maatstaven veel te theatraal is, is dit toch een film die ook tegenwoordig nog goed mee kan komen. Het acteerwerk is van hoog niveau en James Mason weet weer als geen ander de stijve professor Lindenbrook gestalte te geven. Het is jammer dat sommige effecten er zo ongeloofwaardig uit zien naar de standaard van tegenwoordig, maar als film op zich zit het allemaal nog steeds erg goed in elkaar. Journey to the Center of the Earth is dan ook een klassieker die nu eindelijk de collectie van menig liefhebber kan gaan verrijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1959
Speelduur: 124 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 4.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailer
  • Restauratie Vergelijking

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film werd opgenomen in Cinemascope, met een beeldverhouding van 2.35:1 en is in deze verhouding anamorf op DVD gezet. Het originele Cinemascope negatief van de film was helaas zo enorm vergaan dat het onbruikbaar was. Daarom zijn alle beschikbare filmelementen verzameld en geïnspecteerd in een film restauratie laboratorium. Van de originele YCM (staat voor Yellow, Cyan, Magenta oftewel geel, blauw en rood) silver separation masters werd er een nieuw 35mm negatief samengesteld. De kleur van dit negatief werd vervolgens zorgvuldig getimed om de authentieke look van de 1959 release te verkrijgen. Voor de transfer van deze DVD werd een nieuw 35mm Estar-gebaseerd interpositief gebruikt dat afkomstig was van het gecombineerde en gerestaureerde negatief. Kodak Estar filmmateriaal is een zeer sterke drager op basis van polyester (polyethyleen terephthalaat) wat uitermate bestendig is tegen beschadigingen. Tot zover de ‘technobabble’, maar hoe ziet de transfer er nu daadwerkelijk uit? Nou, gezien het feit dat het negatief niet meer bestaat ziet het beeld er geweldig uit, vooral als je let op de leeftijd van de film. Er zijn soms wat problemen met filmgrain (vooral in effect-shots), maar over het algemeen is de detaillering en de scherpte prima. Helaas is er soms een behoorlijke hoeveelheid edge-enhancement waar te nemen (zie screenshot 4). Contrast, kleurverzadiging en schaduwdetail zijn gelukkig erg goed en dit is zeker één van de sterkere punten van deze transfer. Het is duidelijk een transfer die zo zijn mindere elementen bevat, maar over het algemeen kunnen we toch spreken van een zeer geslaagde restauratie en beter dan dit zul je de film niet snel zien. De ondertiteling staat bijna perfect geplaatst onder in beeld en de chapterverdeling in 40 hoofdstukken is meer dan prima.

Geluidskwaliteit

De originele mono-soundtrack is geremixt naar een Dolby Digital 4.0 (384 Kbit/s) track. En helaas moet ik bekennen dat ik veel liever de originele mono-track terug had gezien op deze DVD. De reden hiervoor is dat, hoewel de mix leuk subtiel gebruik maakt van de surroundkanalen, de dialogen erg slecht gedefinieerd klinken. De stemmen lijken een beetje los door de ruimte te zweven en dit zorgt vaak voor problemen met de verstaanbaarheid en plaatsing van de dialogen. Verder zijn de lage frequenties verrassend goed vertegenwoordigd voor een film van deze leeftijd, al klinkt de bas bij tijd en wijle een beetje ongecontroleerd. Ook heeft de track slechts een beperkte dynamiek, iets wat we vaker tegenkomen bij films van deze leeftijd. Toch klinkt de track niet slecht, het is alleen jammer dat Fox de originele mono-track niet ook op de disc heeft gezet.

Extra's

Aangezien de film meer dan 40 jaar oud is, is het een wonder dat er überhaupt nog wat bonusmateriaal te vinden was. De niet-geanimeerde breedbeeld menu´s geven toegang tot de volgende kleinigheidjes:

Trailer
De originele bioscooptrailer voor de film staat op deze DVD. Een leuk extraatje voor de liefhebbers en geinig om te zien hoe knullig de trailers in die tijd eigenlijk waren.

Restauration Comparison
Hier zie je een korte inleidende tekst over de restauratie van de film gevolgd door enkele vergelijkingen. Deze vergelijkingen worden gemaakt in split-screen. Allereerst tussen de film transfer uit 1982 (die er bar slecht uitziet) en de veel betere master die in 1995 gemaakt is. Ook de 1985 laserdisc master en de gerestaureerde laserdisc master uit 1995 is te zien en tot slot zie je de vergelijking tussen de 2002 versie zonder en met video restauratie. Het is in de eerste twee voorbeelden echt ongelooflijk om te zien hoe de kwaliteit erop vooruit is gegaan, al waren de verschillen tussen de beide 2002 versies niet waarneembaar op een TV, je moet duidelijk de boel beeldje voor beeldje bekijken op een monitor om te zien dat er wat video-artefacts zijn weggemoffeld in de nieuwe 2002 versie.

Conclusie

Deze tijdloze klassieker is nu op prachtige wijze op DVD gezet. De film is duidelijk verouderd qua decors, belichting en special effects, maar de wat kleineren onder ons zullen deze film nog steeds weten te waarderen. En de filmliefhebbers staan natuurlijk sowieso al te kwijlen dat deze film nu eindelijk beschikbaar is. Beeldkwaliteit is mooi gerestaureerd en alleen de filmgrain en de edge-enhancement zijn werkelijk te betreuren. Helaas is de 4.0 remix niet echt geslaagd, met name op gebied van de dialogen. Ook de dynamiek valt wat tegen, wat normaal is voor een film van deze leeftijd. De extra´s zijn schaars, maar vooral de Restauration Comparison is interessant om te zien. Deze DVD is dan ook een must voor liefhebbers van de film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  27-08-2008

Heerlijke film dit! Misschien wel een van de beste klassiek avonturenfilms ooit. Visueel is deze film een plaatje en de cast is ook geweldig. De DVD (die bij mi...
Lees meer >

Nathan Strik  |  18-07-2003

YES!!! Ik heb hem bij Ro-Direct in de bestelling He, jammer... ik hoopte al stiekem dat mijn recensie-exemplaar veel waard ging worden. ;)
Lees meer >

Hilde  |  18-07-2003

YES!!! Ik heb hem bij Ro-Direct in de bestelling
Lees meer >

Kaplan  |  26-06-2003

bij play.com is de release 30-6 http://www.playserver5.com/play247.asp?page=title&r=R2&title=121302
Lees meer >

Alex T  |  20-06-2003

Weet inmiddels iemand al een releasedatum van deze dvd?
Lees meer >

Buscemi  |  20-05-2003

Staat ook op mijn verlang/wish lijstje. Evenals op mijn wishlist. Prachtige klassieker waar ik hele mooie herinneringen aan bewaar. Toevallig was ik hier onla...
Lees meer >

Kaplan  |  19-05-2003

Staat ook op mijn verlang/wish lijstje. Er is een Franse regio 2. naast een regio 1 en 4 versie. Een Nederlandse regio 2 heb ik niet gezien. Hieronder de Fran...
Lees meer >

Hilde  |  19-05-2003

Die DVD wil ik hebben. Zodra hij in de winkel ligt, ga ik hem gelijk kopen. Ook omdat Pat Boone er in speelt
Lees meer >

Nathan Strik  |  19-05-2003

Ligt de DVD al in de winkel? Of is er anders een releasedatum bekend? De recensie is gebaseerd op een testdisc van Fox, ik kan helaas ook nergens een releaseda...
Lees meer >

Alex van den Berg  |  19-05-2003

Journey to the Center of the Earth Een 44-jaar oude klassieker nu volledig gerestaureerd op DVD verkrijgbaar. :shock: WOW! *kwijl* Waarom wist ik dit nog niet...
Lees meer >

hitch_fan  |  19-05-2003

De originele mono-soundtrack is geremixt naar een Dolby Digital 4.0 (384 Kbit/s) track. En helaas moet ik bekennen dat ik veel liever de originele mono-track te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 4.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:3
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.