Hong Kong 1941

Recensent:
Nathan Strik
30-04-2003

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Hong Kong 1941 (DVD)
Samenvatting

Hong Kong 1941 schetst een beeld van hoe de levens van drie vrienden overhoop gehaald worden door de invasie van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1941 vielen de Japanners China binnen en dit brengt veel veranderingen met zich mee voor de jonge kameraden. De jonge vrouw Nam (Cecilia Yip-Tong) wordt heen en weer geslingerd in haar liefde voor haar twee vrienden Keung (Alex Man) en Fay (Chow Yun-Fat). Ook de heren hebben het niet gemakkelijk, de gevoelige situatie in het land en de offers die daarmee gepaard gaan zetten hun vriendschap onder druk. Zal het ze lukken om trouw te blijven aan hun vriendschap en hun land te ontvluchten, op weg naar een beter bestaan?

Commentaar

Deze film belicht de Tweede Wereldoorlog van de kant van de Chinezen. Er zijn weinig films die gaan over de bezetting van Japan en dit is zeker een heel mooi document voor deze tijdsperiode. Toch is het geen oorlogsfilm an sich, maar meer een drama dat weergeeft hoe de oorlog de levens van drie vrienden beïnvloedt. En dat wordt op een prachtige manier uitgewerkt door de sterke cast. We zien een jonge Chow Yun-Fat (Crouching Tiger, Hidden Dragon), die ook in deze vroege film in zijn carrière al laat zien een enorme aanwezigheid te zijn op het scherm. Zijn acteerwerk is erg natuurlijk en komt vooral in de emotionele scènes prima tot zijn recht. Ook Alex Man levert een prima prestatie, net als Cecilia Yip-Tong die, hoewel dit pas haar tweede filmrol was, de rol van de gekwelde Nam op erg emotionele wijze weet te vertolken. Een erg verrassende film, mede omdat de Hong Kong cinema niet erg bekendstaat om dit soort drama´s. Liefhebbers van actie en spectaculaire vechtscènes zou ik deze film dus ook absoluut niet willen aanraden. Fans van een erg solide geacteerd en prachtig gefilmd historisch drama zullen zich met deze film helemaal in hun nopjes voelen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1984
Speelduur: 97 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Kantonees
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: -

Extra's

  • Trailers
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaar
  • Biography Showcase
  • Interview Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Allereerst complimenten voor het feit dat de film in 1.85:1 anamorf op de DVD staat. Hoewel de beeldscherpte soms wat te wensen over laat is er gelukkig geen ‘edge-enhancement’ gebruikt om de scherpte kunstmatig op te schroeven. De gebruikte print is in goede staat voor een Hong Kong film uit 1984 en de enige aanmerking is wat ‘filmgrain’, dat in sommige shots wat afleidend kan werken. De kleurverzadiging is goed, op enkele scènes na, die wat bleekjes en vlak overkomen. Het schaduwdetail had ook wel iets beter gemogen. De compressie is gelukkig wel erg goed gedaan en digitale compressiefouten zijn bijna geheel afwezig. De Nederlandstalige ondertiteling is prima leesbaar en staat goed onder in beeld. Kleine aanmerking: soms wordt er iets vertaald als er helemaal niemand praat. Wellicht zijn de ondertitels vertaald na aanleiding van de Engelse dub, dit zou deze vreemde afwijking kunnen verklaren. Verder heb ik geen klachten over de ondertiteling. De verdeling in maar liefst 30 chapters is buitengewoon goed voor een film van deze lengte. Een prima transfer, die slechts op een paar punten teleurstelt, maar zeker de moeite van het bekijken waard is.

Geluidskwaliteit

Het geluid op deze DVD is er in twee smaken: het originele Kantonese spoor in Dolby Digital 2.0 (192 Kbit/s) en een (erg slechte) Engelse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s). Voor deze recensie heb ik me met name geconcentreerd op de track met de originele taal. Allereerst wat minpunten, want die gelden voor beide tracks. Het geluid van deze film klinkt enorm beknepen en schel. Ook qua dynamiek is er weinig te beleven en mist het geluid duidelijk wat diepgang, vooral in de lage tonen. De 5.1 track klinkt wat ruimtelijker, maar de kwaliteit van de dub is zo vreselijk slecht dat ik zeker zou afraden om deze track te beluisteren. In de nasynchronisatie vallen regelmatig geluidseffecten weg die wel in de originele track te horen waren. Daarom prefereer ik de originele Kantonese soundtrack boven de Engelstalige 5.1 remix. Een voornamelijk dialoog georiënteerde soundtrack dus die helaas erg beperkt klinkt en je Home Theater zeker niet op de proef zal stellen.

Extra's

Zoals we van Hong Kong Legends gewend zijn vinden we hier een aardige verzameling aan extra´s terug op de DVD:

Audiocommentaar
Allereerst het inmiddels gebruikelijke audiocommentaar van Hong Kong cinema expert Bey Logan. Zoals altijd vertelt hij op rustige wijze en levert een enorme schat aan feitjes en weetjes over de film en de acteurs. Niet altijd gaat hij in op hetgeen we op het scherm zien zoals alleen een regisseur dat kan, maar de hoeveelheid informatie is van grote waarde voor fans van deze film. Een prima commentaartrack.

Photo Gallery
Een redelijk standaard verzameling foto´s van momenten uit de film. Druk de pauzeknop in op een willekeurig moment in de film en je krijgt exact hetzelfde effect. Wat features als deze moeten toevoegen aan de filmervaring is mij dan ook nog steeds een groot raadsel.

Biography Showcase
Hier vind je een aantal tekstschermen met een biografie van Chow Yun-Fat. Er staat veel info over zijn carrière en dit is zeker van waarde voor fans, het is alleen jammer dat er geen vergelijkbare informatie over de overige acteurs beschikbaar is op deze DVD.

Interviews
Op deze DVD staan twee interviews. De eerste (12 min.) is met Chow Yun-Fat en gaat voornamelijk over hemzelf en zijn manier van acteren. Helaas is het achtergrondgeluid bij dit interview enorm storend aanwezig, wat het verstaan van Chow´s gebrekkige Engels soms wat bemoeilijkt, met name omdat dit interview niet ondertiteld is. Gelukkig maakt het andere interview (27 min.) met Cecilia Yip-Tong enorm veel goed. Dit Engels ondertitelde interview is zeer uitgebreid en geeft enorm veel informatie over zowel Yip-Tong zelf, als haar rol in de film. Het interview met haar is dan ook één van de hoogtepunten van deze DVD.

Trailers
Naast twee trailers van Hong Kong 1941 vind je zoals gebruikelijk bij Hong Kong Legends ook een aantal promotionele trailers terug op de schijf. Te weten: The Postman Fights Back, Miracles, Eastern Condors, 2000 AD, Game of Death 1 & 2, Beast Cops, Once Upon a Time in China 2, Iron Fisted Monk, In the Line of Duty en Encounters of the Spooky Kind. Alle trailers zijn anamorf met 2.0 geluid. Een uitzondering is Once Upon a Time in China 2, die een 5.1 track heeft.

Conclusie

Deze film is het schoolvoorbeeld van het feit dat de Chinese filmindustrie naast vechtfilms ook goede, solide dramafilms kan bieden. Vooral het acteerwerk in deze film is erg goed. De beeldkwaliteit schiet op sommige puntjes wat tekort, maar doet verder prima recht aan deze ietwat oudere film. Het is dan ook enorm jammer dat de DVD qua geluid zo enorm beperkt klinkt. Beide tracks hebben hier last van, waar nog bij komt dat de Engelse dub van een ongekend belabberde kwaliteit is. De extra´s op deze DVD zijn interessant, met name de commentaartrack en het interview met Cecilia Yip-Tong. Verder is er niet zo heel veel te beleven op de DVD. Een prachtige film op een ietwat beperkt schijfje.

Laatste reacties

Nathan Strik  |  30-04-2003

Dus het probleem zal nu wel verholpen zijn. Nope, zoals je in de recensie kunt lezen zijn de ondertitels niet helemaal perfect, vooral door het feit dat ze waa...
Lees meer >

Micoom  |  30-04-2003

Goede recensie, het lijkt me leuk om deze aan mijn "oorlog" collectie toe te voegen. Echt iets anders maar toch uit dezelfde periode.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:7
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.