Music for Montserrat

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-04-2003

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Music for Montserrat (DVD)
Samenvatting

Medio 1995 wordt het Caribische eiland Montserrat grotendeels verwoest door een uitbarsting van de Soufriere Hills vulkaan. Voor de inwoners van dit prachtige subtropische eiland een nieuwe catastrofe nadat ze nog maar net waren bekomen van de verwoestingen van de orkaan Hugo. De uitbarsting van de vulkaan werd voorafgegaan door enkele aardbevingen in het gebied. In augustus 1995 begon de feitelijke uitbarsting die enkele maanden bleef duren. Eind 1995 leidde dit tot de evacuatie van het zuidelijke deel van Montserrat. Ook in de jaren erna bleef de vulkaan nog actief.
De aanwezigheid van enkele belangrijke muziekopnamestudio’s maakte Montserrat ook voor de muziekbranche een belangrijke plaats. Enkele grote namen hebben in het verleden menig album op Montserrat opgenomen. Vanwege deze verbintenis met de muziekwereld, nam Sir George Martin het initiatief voor een benefietconcert met het doel de opbrengsten hiervan volledig ten goede te laten komen aan de wederopbouw van Montserrat. Martin is vooral bekend geworden als de producer van The Beatles in de periode 1962-1969. Het lukt Martin zonder problemen enkele grote namen uit de Engelse muziekindustrie voor dit initiatief geïnteresseerd te krijgen. Artiesten die zelf al eens op Montserrat voor opname van hun album zijn geweest. Het benefietconcert vond 15 september 1997 plaats in een volledig uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. Alle artiesten deden belangeloos mee en een deel van de opbrengst van de verkoop van onder andere deze DVD komen ten goede aan de Montserrat Foundation.

Commentaar

Nadat Sir George Martin een openingswoord heeft gehouden, opent Phil Collins het concert met het prachtige Take Me Home. Hij wordt hierbij onder andere begeleid door Ray Cooper. In het verdere concert neemt Phil Collins zijn geliefde plaats achter het drumstel in om de overige artiesten te begeleiden. Sir George Martin dirigeert het orkest dat speciaal voor dit concert is samengesteld.
De songlisting is als volgt:
– Phil Collins – Take Me Home
– Arrow & His Band – Hot Hot Hot
– Carl Perkins – Blue Suede Shoes
– Jimmy Buffett – Volcano
– Mark Knopfler – Brother In Arms
– Mark Knopfler – Money For Nothing
– Sting – Message In A Bottle
– Sting – Magic
– Elton John – Your Song
– Elton John – Live Like Horses
– Elton John – Don’t Let The Sun Go Down On Me
– Eric Clapton – Broken Hearted
– Eric Clapton – Layla
– Eric Clapton – Same Old Blues
– Paul McCartney – Yesterday
– Paul McCartney – Golden Slumbers
– Paul McCartney – Hey Jude
– Paul McCartney – Kansas City

Met uitzondering van Elton John, die zijn songs geheel solo uitvoert, spelen de andere artiesten veelal samen. Zo zie je onder andere Sting en Eric Clapton samenspelen met Mark Knopfler in Money For Nothing. En begeleidt Mark Knopfler Eric Clapton bij het nummer Layla.
Het concert wordt beëindigd met één van de mooiste en energetische uitvoeringen van de Beatles song Golden Slumber die ik ooit gehoord heb. McCartney speelt dit nummer tezamen met Phil Collins, Eric Clapton, Mark Knopfler, Ray Cooper en het orkest.
Als toegift worden de nummers Hey Jude en Kansas City ten gehore gebracht. Alle artiesten komen hierbij op het podium en maken er een waar muzikaal feest van.

Music for Montserrat is heruitgegeven met de toevoeging van een DTS track. Deze heruitgave is basis voor deze bespreking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 112 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Uitgever: PIAS
EAN: -

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert was een registratie voor televisie, daarom heeft het beeld een verhouding van 1.33:1 (4x3) full frame. De beeldkwaliteit is uitstekend. Niets op aan te merken. Je wordt getrakteerd op een haarscherp, zeer kleurrijk en contrastrijk beeld met een evenzo goede detaillering. Ongerechtigheden zul je niet tegenkomen.
Het concert is verdeeld in 19 tracks, elke song een track. De DVD is van het type DVD-9, dus een enkelzijdige DVD met een dubbele laag. De laagwisseling is wat ongelukkig geplaatst tijdens een aankondiging van Elton John op een van zijn songs. Hoewel niet echt storend toch even merkbaar, alhoewel dat bij een liveconcert eigenlijk altijd het geval zal zijn.
Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in drie smaken op de schijf. Een surround DTS 5.1 track (bitrate 754 kb/s), een surround Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s) en een stereo Dolby Digital 2.0 track (bitrate 224 kb/s).
De surround mix is er eentje zoals je dat bij een live concert verwacht. De gespeelde muziek komt met een prima spreiding uit de frontspeakers. De surrounds worden in split surround (stereo) gebruikt om de muziek een mooie ruimtelijkheid te geven en om uiteraard het enthousiasme van het aanwezige publiek te laten horen. Zo ontstaat een zeer mooie en natuurlijk aandoende registratie waarbij je het gevoel hebt er zelf middenin te zitten.
De liveopname is niet geheel perfect met af een toe een rondzingende piep tot gevolg.
Zowel de DD 5.1 als de DTS 5.1 klinken uitstekend. Prima detaillering van alle instrumenten, mooie ruimtelijke spreiding van het geluid en een goed gebruik van het laagkanaal om de muziek body te geven. Niets op aan te merken. Beide tracks klinken nagenoeg gelijk, alhoewel de indruk is dat de DTS iets ruimtelijker klinkt. Daarentegen klinkt de DD iets voller. Beide soundtracks zijn erg goed, welke geluidstrack de voorkeur heeft is aan je eigen smaak gebonden.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen met achtergrondmuziek. Extra’s heeft de DVD niet.

Conclusie

Music for Montserrat is een mooie sfeervolle concertregistratie van een muzikale happening ten gunste van de Monserrat Foundation. De gelden van dit concert komen ten goede aan de wederopbouw van het Caribische eiland Montserrat dat in 1995 door een vulkaanuitbarsting werd getroffen. Een keur van Engelse artiesten geven een enthousiaste voorstelling waarbij veel nummers gezamenlijk ten gehoor worden gebracht.
Op zowel de kwaliteit van het beeld als het geluid is niets aan te merken. De DVD is een heruitgave waarbij nu een DTS track is toegevoegd. De DD ens de DTS track klinken beide zeer goed. Extra’s heeft de DVD niet. Ben je liefhebber van de artiesten die op dit concert spelen, dan rest maar één advies; kopen deze DVD en geniet van dit sfeervolle concert.

Laatste reacties

Pim66  |  02-05-2003

:D Gelukkig, wel een goede serie bij de FRS! Bedankt voor je prima recensie, ik sluit me bij je aan. Topconcert! Pim
Lees meer >

Pim66  |  02-05-2003

:? Heb hem net geretourneerd, de andere die ze nog hadden had hetzelfde probleem (terplekke geprobeerd). Ga het vanavond proberen bij de FRS. Hopelijk hebben d...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-04-2003

De DTS track loopt 1 track achter op het beeld. Als het nummer van Phil Collins begint hoor je het geluid van de track ervoor (voorwoord) enz.Heel vreemd. Uiter...
Lees meer >

Pim66  |  30-04-2003

:? Heb na het lezen van de recensie deze dvd vandaag gekocht bij de mediamarkt in Nordhorn(D). Schitterend concert maar toch een probleem. De DTS track loopt 1...
Lees meer >

Remco de Swart  |  29-04-2003

Ik heb de originele DVD, dus zonder DTS, reeds een jaar in bezit en ik moet zeggen het is een echte aanrader. De enige tegenvaller voor mij is dat Sting in mijn...
Lees meer >

Ralph71  |  29-04-2003

Geweldig concert, prima geluidskwaliteit, ouderwets genieten! :) Heb de dvd direkt gekocht na het lezen van deze recensie, en zal daar zeker daar geen spi...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  29-04-2003

Echt een prachtige DVD dit! Ik heb hem ook gekeken en het was echt genieten. Allemaal wereldsterren die een prachtig optreden geven. Hoogtepunt was voor mij '...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.