Of Mice And Men (1992)

Recensent:
Alexander de Mol
25-04-2003

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Of Mice And Men (1992) (DVD)
Samenvatting

De boezemvrienden Lennie Small (John Malkovich) en George Milton (Gary Sinise) zijn werkloos ten tijde van de ‘Grote Depressie’ in Californië. Door Lennie’s kinderlijke geestvermogen vinden ze geen regelmatig werk. Uiteindelijk lukt het ze om werk te vinden op de ‘Tyler Ranch’, waar ze streng in de gaten worden gehouden door Curley (Casey Siemazko), de gemene zoon van de baas.
Nadat Lennie en George zich hebben aangepast aan de nieuwe situatie en nieuwe vrienden hebben gemaakt, wordt hun wereld door een tragedie uiteen gereten.

Commentaar

Het boek van John Steinbeck kent inmiddels al diverse adapties voor zowel TV als film. De door Sinise geregisseerde meest recente verfilming is een boeiende film geworden. De bestseller van Steinbeck is daarvoor eigenlijk bij voorbaat een garantie.
Horton Foote verwerkte het boek tot verfilmbaar script. Met dat script heeft Sinise een pakkende verfilming gemaakt van de bestseller. Maar ook aan de andere kant van de camera staat Gary Sinise zijn mannetje als George Milton. John Malkovich is daarnaast ook bijzonder goed op dreef als Lennie Small, de kameraad van George.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 106 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626028604

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD van Of Mice And Men is vastgelegd in het aspect ratio van 1.85:1. De weergave van kleuren is goed en het contrast, zwartniveau en schaduwdetail is allen van een bevredigend niveau. De buitenscènes worden af en toe gehinderd door ‘filmgrain’ waarbij het beeld tevens soms wat soft oogt. De print is daarbij niet helemaal gevrijwaard van vuil, witte beschadigingen en andere ongerechtigheden. De scherpte is veelal voldoende en zorgt voor voldoende kijkplezier.
De DVD is van het type SS-SL (DVD-5) waardoor een laagwisseling niet aan de orde is. De optionele ondertiteling is, door het gebruik van grote letters, goed leesbaar en is netjes in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de achterzijde van de verpakking wordt melding gemaakt van een surroundtrack. Ten onrechte, zo blijkt. De realiteit leert ons namelijk dat de aanwezige Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) track niet als surround staat geflagd. Uiteraard schakelen we de Prologic decoder handmatig in om in de meest optimale modus het geluid en de filmmuziek van Mark Isham te ervaren. De gecreëerde ruimtelijkheid van het geluid en de stereospreiding van de muziek is hierdoor best aardig, alleen de zuiverheid van sommige muziekstukken laat soms te wensen over. De lage bitrate is hier onder andere debet aan. Dit effect wordt vermoedelijk nog eens versterkt door de zgn. ‘PAL-speedup’.
De voorste kanalen worden vanzelfsprekend het meest gebruikt waarin de center de hoofdrol voor zich opeist. De dialogen komen voldoende helder uit de centerspeaker.

Extra's

De menuschermen zijn weliswaar anamorfisch, maar statisch uitgevoerd. Achtergrondgeluid of muziek ontbreekt. De DVD bevat helaas slechts een enkele toevoeging. Enige maanden geleden is in regio 1 een speciale editie van Of Mice And Men uitgebracht. Hierop staan onder andere een commentaartrack en een tweetal features/documentaires. Het is spijtig dat voor onze Benelux versie deze extra’s in de kast zijn gebleven.

Trailer (1:41 min)
De originele Amerikaanse bioscooptrailer is zoals gezegd als enige extra aanwezig.

Conclusie

Of Mice And Men is een boeiende verfilming van het gelijknamige boek van John Steinbeck. Sinise is op twee fronten in vorm. Als regisseur en als George Milton, één van de hoofdpersonen. De andere hoofdpersoon, Lennie, wordt op overtuigende en innemende wijze vertolkt door John Malkovich.
De technische uitvoering van de DVD is niet onaardig, al raken we hiervan zeker niet in jubelstemming. Op zowel beeld en geluid zijn wel wat punten aan te merken. Het ontbreken van noemenswaardige extra’s is toch wel een teleurstelling. Temeer omdat MGM/FOX recent aan de andere kant van de oceaan een ‘Special Edition’ heeft uitgebracht met allerlei extra’s. De obligate bioscooptrailer is overigens wel van de partij.
Voor wie bekend is met het boek van Steinbeck en voor de liefhebbers van een mooie dramafilm is de film zeker de moeite van het bekijken waard. Huren kan daarom zeker geen kwaad. Ondanks dat de film tegen een gunstig tarief in de winkel zal komen te liggen lijkt het wachten op een heruitgave, als we kijken naar de Regio 1 specificaties, gerechtvaardigd.

Laatste reacties

nova6666  |  02-01-2005

Mooie ontroerende film met goed acteerwerk! Ben benieuwd naar het orgineel!
Lees meer >

Ludo Keeris  |  25-04-2003

Prima film, mooi geacteerd en niet te duur, als ik het goed heb. Kwaliteit van de DVD is niet helemaal op en top, maar misschien vind ik dat bij deze film niet ...
Lees meer >

Philippe  |  25-04-2003

Erg goede film met uitstekende rollen van Sinise en Malkovich.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.