Who Framed Roger Rabbit (SE)

Recensent:
Nathan Strik
17-04-2003

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Who Framed Roger Rabbit (SE) (DVD)
Samenvatting

In 1988 kwam regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future), met een wel heel bijzondere film. Het verhaal is gebaseerd op het boek Who Censored Roger Rabbit, van Gary K. Wolf, waarin mensen en stripfiguren in dezelfde wereld leven. In deze filmbewerking van het boek zijn het echter geen stripfiguren maar tekenfilmfiguren, “Toons” genaamd. De film speelt zich af in het Hollywood anno 1947. Privé detective Eddie Valiant (Hoskins) wordt op een dag ingehuurd door tekenfilmbaas R.K. Maroon om Jessica, de mooie vrouw van tekenfilmfiguur Roger Rabbit, te schaduwen. Eddie gaat naar de Ink & Paint nachtclub waar Jessica optreedt en weet haar te betrappen met beroepsgrappenmaker Marvin Acme. Deze ontrouw komt niet bepaald zacht aan bij Roger Rabbit en hij verdwijnt dan ook overstuur uit het kantoor van R.K. Maroon. Als de volgende dag blijkt dat Marvin Acme is vermoord, wordt Roger uiteraard verdachte nummer één. Roger vraagt nu Eddie om hulp om te bewijzen dat hij onschuldig is.

Commentaar

Het knappe aan deze film is de manier waarop de tekenfilmwereld is geïntegreerd in de echte wereld. Ieder beeldje waarin een tekenfilmfiguur optrad moest met de hand bewerkt worden. Naast de gewone filmcrew was er ook een compleet team verantwoordelijk voor alle animaties. De animatoren gingen nog een stapje verder dan gebruikelijk en voegden met de hand schaduwen en lichteffecten aan de “Toons” toe om ze nog geloofwaardiger te maken. Dit betekende dat er voor ieder beeldje verschillende effect-lagen samengevoegd moesten worden voor schaduwen, glans, lichtval, weerspiegelingen, etcetera. Dit moest allemaal met de hand worden toegevoegd. Als je bedenkt dat er 24 beeldjes in één seconde gaan, dan zie je wel in wat voor een monsterklus dit was. En het harde werk is dan ook zeker aan de film af te zien, de getekende figuren zijn zeer geloofwaardig en de interactie met de sets en de acteurs is nog steeds verbluffend goed uitgevoerd. Het is een moderne film-noir, met veel leuke komedie en sympathieke personages. Bob Hoskins is geweldig in zijn rol als Eddie Valiant en de animatoren gaven toe dat Bob´s acteerwerk hun “Toons” soms in de schaduw zette. Who Framed Roger Rabbit werd een enorme hit en staat nu nog steeds te boek als één van de meest unieke films uit de filmgeschiedenis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Jeugd, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 99 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875949524

Extra's

  • Informatie Tijdens Film
  • Roger Rabbit Korte Films
  • Who Made Roger Rabbit
  • Problemen in Toontown-Spel
  • Verwijderde Scène
  • Artwork & Schetsen
  • Vergelijking Ruwe/Complete Scène
  • Toon Stand-ins
  • Behind the Ears
  • Op de Set

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Who Framed Roger Rabbit is een film uit 1988 en voor deze DVD heeft Buena Vista gebruik gemaakt van een spiksplinternieuwe transfer. De oude Regio 1 release van deze film was niet anamorf en het is dan ook een genot om te zien dat deze nieuwe uitgave in het originele aspect ratio 1.85:1, anamorf op de DVD staat. Het beeld ziet er erg goed uit voor een film van deze leeftijd en de enige aanmerkingen die ik heb zijn de soms overmatig aanwezige ‘filmgrain’ en de wat wisselende helderheid, wat soms een onrustig beeld oplevert. Ook compressiefouten zijn aanwezig, met name in de openingsscène, waar we wat Gibb-effect zien (zie screenshot 1 bij Roger´s neus). Het is een bekend gegeven dat MPEG-compressie het niet altijd even makkelijk heeft met de strakke lijnen van een tekenfilm en dit merken we duidelijk in deze getekende openingsscène. Gelukkig valt dit in de rest van de film reuze mee en zien we slechts in enkele scènes nog wat compressiefouten opduiken. Zoals we gewend zijn van Buena Vista staat de ondertiteling te hoog in beeld geplaatst. De film is verdeeld in 18 hoofdstukken. Een transfer die helaas enkele minpunten kent, maar er voor de rest zeker mag zijn.

Geluidskwaliteit

Het originele Stereo-geluid van de film is voor deze DVD geremixt in Dolby Digital 5.1 (448 Kbit/s). Dit uit zich vooral in de filmmuziek van Alan Silvestri, die dankzij het gebruik van de surrounds een heerlijke ruimtelijkheid creëert. Verder is de mix vooral gericht op de frontspeakers. De dialogen van de personages zijn helder, goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. Als enige aanmerking heb ik dat het geluid soms wat tegenvalt in de lagere frequenties. Gelukkig betekent dit niet dat de soundtrack te schel gaat klinken. Het geluid klinkt dus goed, al had wat mij betreft het LFE-kanaal wat vaker aangesproken mogen worden.

Extra's

Ondanks dat dit eerst een 1-disc uitgave zou worden, heeft Buena Vista op het laatste moment besloten toch een 2-disc versie uit te brengen. De tweede DVD is afkomstig van de Franse S.E. van de film en heeft hierdoor ook helaas geen Nederlandse ondertitels. Ook zijn er door deze beslissing wat dubbele extra´s aanwezig, die zowel op disc 1, als disc 2 staan (zie hieronder). Als er eerder besloten was om hier een S.E. van te maken, had er op disc 1 ruimte vrijgemaakt kunnen worden voor het audiocommentaar (dat wel op de Regio 1 versie aanwezig is). De extra´s zijn gelukkig erg leuk en informatief:

Informatie Tijdens Film
Met deze feature krijg je leuke weetjes over de film in beeld. Dit ondertitelspoor is volledig in het Nederlands en erg leerzaam voor fans van de film.

Roger Rabbit Korte Films (disc 1 & 2)
Hier vind je de drie korte tekenfilms van Roger Rabbit (en Baby Herman) die na de release van de film in veel bioscopen als voorfilmpjes draaiden. De korte films zijn: Tummy Trouble (7 min. 27 sec.), Rollercoaster Rabbit (7 min. 32 sec.), Trail Mix-Up (8 min. 31 sec.). Alledrie de filmpjes zijn gepresenteerd in anamorf 1.85:1 beeld en met Dolby Digital 5.1 geluid (384 Kbit/s). De kwaliteit is vergelijkbaar met die van de film zelf, dus af en toe zijn er wat Gibb-foutjes zichtbaar.

Who Made Roger Rabbit (disc 1 & 2)
In deze featurette (11 min.), gepresenteerd door komiek Charles Fleischer (die ook de stem van Roger Rabbit insprak) zien we hoe de film is gemaakt. Vooral leuk om te zien zijn de vele trucjes die zijn gebruikt om voorwerpen te laten bewegen die door de “Toons” aangeraakt werden.

Problemen in Toontown-Spel (disc 1 & 2)
Hier staat een leuk spelletje voor kinderen. Je moet onder andere taarten gooien naar de wezels en ze platslaan met hamers. Als het je lukt kun je Toontown redden van de ondergang.

Verwijderde Scène (disc 1 & 2)
Je kunt hier de “Pighead sequence” bekijken, een verwijderde scène (3 min. 53 sec.) die de film uiteindelijk niet gehaald heeft. Ook kun je een introductie bekijken door regisseur Robert Zemeckis, hij vertelt waarom de scène het uiteindelijk niet gehaald heeft.

Artwork & Schetsen
Hier kun je in de archieven van Eddie Valiant rondspeuren naar productieschetsen, posters en artwork dat voor de film is geproduceerd. Je kunt ook een lijstje oproepen waarmee je alles in één keer kunt bekijken.

Vergelijking Ruwe/Complete Scène
Dit is een vergelijking van de bekende “Toontown-scène” uit de film. Je ziet hier een split-screen vergelijking tussen de ruwe opnames en de uiteindelijke film.

Toon Stand-ins
Hier zie je hoe rubberen poppen van de tekenfilmfiguren werden gebruikt om scènes te oefenen alvorens met de echte opname kon worden begonnen. Deze korte featurette duurt ongeveer 3 minuten.

Behind the Ears
Deze featurette (36 min.) bestaat voornamelijk uit interviews met de vele betrokkenen bij de film. Onder andere producent Steven Spielberg en regisseur Robert Zemeckis komen aan het woord. Ook krijg je diepgaande informatie over testen die gedaan zijn, en het maken van de vele visuele effecten voor de film.

Op de Set
Hier krijg je een kijkje achter de schermen (4 min.) bij het maken van de scène met Benny de taxi.

Conclusie

Who Framed Roger Rabbit is een unieke film en de combinatie tussen animatiefiguren en echte acteurs is nog steeds indrukwekkend om te zien. Beeld- en geluidskwaliteit zijn erg goed voor een film van deze leeftijd. De extra´s geven nuttige achtergrondinfo over de film, met name de lange achter de schermen feature op de tweede disc is erg leerzaam. Het is wel jammer dat Buena Vista niet eerder besloten heeft om hier een S.E. van te maken, want vooral het audiocommentaar wordt zeer gemist.

Laatste reacties

Bas Hokke  |  18-01-2009

Gisteren deze film bij de Blokker (Belgie) gehaald. Was €9.95 +50% solden korting. Heerlijke film en blijft jeugdsentiment.
Lees meer >

Bambi  |  15-07-2005

judge doom zegt toch ook tegen die wezels iets in de geest van: Watch out or you'll end up like your nephews, the hyena's (lion king)" of leg ik hier een lin...
Lees meer >

Frank  |  15-07-2005

judge doom zegt toch ook tegen die wezels iets in de geest van: Watch out or you'll end up like your nephews, the hyena's (lion king)" of leg ik hier een lin...
Lees meer >

Bambi  |  15-07-2005

judge doom zegt toch ook tegen die wezels iets in de geest van: Watch out or you'll end up like your nephews, the hyena's (lion king)" of leg ik hier een lin...
Lees meer >

FredKroket  |  14-07-2005

ik heb de R1 (vista series) versie gekocht bij cd-wow (nog niet binnen), met als voordelen: - DTS - Mooie digipack (wat in de vorm van een laptop/koffer oid...
Lees meer >

Frenkovic  |  14-07-2005

ik heb 'm ook van de week gekocht en gisteren gekeken, volgens mij zit er wel audiocommentaar bij, of niet? enne, over dat "kuzco incident" ... judge doom ze...
Lees meer >

Toontje1985  |  18-06-2005

Heb hem ook aan mijn collectie toegevoed, super film!
Lees meer >

Thijs de Ridder  |  18-06-2005

vroeger heb ik deze film echt super vaak gekeken. geweldige film...komt z.s.m. in me collectie
Lees meer >

René Veentjer  |  25-08-2004

Ik heb deze film gezien in de biosscoop, toen hij uitkwam. Hij is erg leuk ik ga hem zeker nog eens aanschaffen op DVD :)
Lees meer >

TheGodfather  |  09-08-2004

Geweldige film natuurlijk! Heb al heel lang de R1 versie en daar ben ik heel blij mee :lol: het hoesje van de R1 vind ik mooier als van deze
Lees meer >

Harry stadman  |  09-08-2004

erg leuke film. mag niet in je collectie ontbreken. :wink:
Lees meer >

Frank  |  07-06-2004

Ik stond vanmiddag in de Marko, en op de cover staat gewoon dat het geluid 2.0 is, of heb ik verkeerd gekeken???? Het geluid op disc 1 is 5.1, maar op disc 2...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  28-05-2004

Ik stond vanmiddag in de Marko, en op de cover staat gewoon dat het geluid 2.0 is, of heb ik verkeerd gekeken????
Lees meer >

Frank  |  20-10-2003

Het blijft een "what ... if" scenario. Tja, dat denk ik ook.
Lees meer >

Gijsbert  |  20-10-2003

Het blijft een "what ... if" scenario. Overigens neem ik ook best genoegen met een dubbelschijf uitvoering van rond de 20 euro... Gijsbert
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 182
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.