Universal Music: Stiefbeen en Zoon op DVD

“STIEFBEEN & ZOON” OP DVD!
met Rien van Nunen & Piet Römer

Volgende week brengt iDVD in samenwerking met de NCRV en Universal Music een DVD-box uit met 12 afleveringen van de onvergetelijke, legendarische televisieserie “Stiefbeen & Zoon”. Verzameld op drie DVD’s zijn de tragikomische belevenissen te zien van vader Toon Stiefbeen, in een glansrol van Rien van Nunen en zijn zoon Dirk, op onnavolgbare wijze gespeeld door Piet Römer.

De DVD-box bevat tevens uniek historisch bonusmateriaal, zoals een gesprek met de Engelse auteurs Alan Simpson en Ray Galton, de Nederlandse auteur Jaap van der Merwe en een speciaal voor deze box opgenomen interview met Piet Römer.

Zaterdag 12 februari a.s. is Piet Römer te gast in de zesde aflevering van TV Toppers, waarin hij samen met Jos Brink onder meer herinneringen zal ophalen uit zijn \'Stiefbeen\'-tijd. Tevens worden fragmenten vertoond uit “Stiefbeen & Zoon”. Uitzending: 20.30 uur, NCRV – Nederland 1.

De NCRV zendt “Stiefbeen & Zoon” voor het eerst uit op 11 oktober 1963. Het is een door Jaap van de Merwe in het Nederlands bewerkte versie van de zeer succesvolle Engelse BBC-serie “Steptoe And Son” van Alan Simpson en Ray Galton. Albert Steptoe wordt Toon Stiefbeen, een rol die op het lijf geschreven lijkt te zijn van Rien van Nunen. Harold, zijn zoon wordt Dirk; een meesterrol van Piet Römer.

De serie gaat over twee gewone mensen, die met hun zwakheden als jaloezie, luiheid, hebzucht en achterdocht constant ruzie maken, maar toch niet zonder elkaar kunnen. Talloos zijn de pogingen van zoon Dirk om een cursus te volgen of verkering te zoeken om maar een reden te hebben het huis te verlaten. Toon dwarsboomt elke poging, door Dirk een schuldgevoel aan te praten als hij zijn arme, oude vader eenzaam achterlaat.

“Stiefbeen & Zoon” haalt in de jaren ’60 een kijkdichtheid van 80%. Afspraken worden verzet, niemand wil de serie missen. Later zou hetzelfde gebeuren met “Peyton Place”. In 1964 wint de NCRV-serie de allereerste Gouden Televizierring en laat concurrenten als de “Rudy Carrell Show” en “Voor De Vuist Weg” achter zich.

Het succes is vooral te danken aan de kwaliteiten van schrijver Jaap van de Merwe, die de Engelse serie op zeer geloofwaardige wijze heeft vertaald en heeft gekozen voor een locatie rond het Waterlooplein, waar een vader en zoon handelen in lompen en metalen.

Op 4 februari 1967 wordt de laatste aflevering aangekondigd. In de zomer van ’71 worden zes nieuwe afleveringen (in kleur!) opgenomen die vanaf 28 september 1971 wekelijks te zien zijn. Het zullen de laatste zijn. De gezondheid van Rien van Nunen staat verder televisiewerk niet meer toe; een jaar eerder moet hij al stoppen met de rol van burgemeester in “Swiebertje”. Uiteindelijk overlijdt hij in 1975.

In 1983 herhaalt de NCRV met veel succes 10 afleveringen van de 13, met uitzondering van “Mooie betrekking”, “Parlee-voe” en “Met vakantie”. Op de DVD-box zijn 12 afleveringen van de eerste serie te zien.

Recente artikelen

Laatste reacties

Quido  |  08-02-2005

Meer van dit soort initiatieven!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina