Total Film: Arthaus titels release 29 maart

Op 29 maart brengt Total Film Home Entertainment 7 nieuwe Arthaus titels uit: LE SACRE DU PRINTEMPS, ORFEO ED EURIDICE, RAFAEL KUBELIK – MUSIC IS MY COUNTRY, REQUIEM IN D MINOR KV 626, ERICH LEINSDORF IN REHEARSAL en MACBETH. Hieronder vind u een korte beschrijving van de verschillende titels.

LE SACRE DU PRINTEMPS
Een stomme film op muziek van Igor Stravinsky
Special Features: Interview met Simon Rattle, interviews met de acteurs, storyboard
Berliner Philharmoniker, Sir Simon Rattle
Acteurs: Ariadna del Carmen, Sophie Semin, Robert Hunger-Bühler
Regie en montage: Oliver Hermann
Uitvoerend producent: Robert Zimmermann

Stravinsky’s inspiratie kwam voort uit de prehistorische rituelen en dansen voor Yorilo, de Slavische Zonnegod. Sacre heeft geen dramatische plot, het ritueel is het thema van de muziek. De combinatie van Stravinsky’s revolutionaire muziek met de oude rituelen en symbolen van Santeria schept een kader voor het verhaal over drie personages die lijden onder het dagelijkse bestaan.
God is een zwarte vrouw die in de keuken werkt. We zien haar gezicht niet, enkel haar handen die nieuw leven scheppen; Dr. Bardot, een hersenchirurg, die zich geterroriseerd voelt door de chaos van de wereld om hem heen; Esther, een vrouw die zich verliest in de rouw om haar dode echtgenoot; en Lucia, een jong meisje, misbruikt door haar vader, dat rusteloos zoekt naar wraak door zichzelf kapot te maken. De handen van God zetten Lucia, Esther en Dr. Bardot in de straten van een anonieme stad. Ze delen hetzelfde lot. Op het moment dat hun manische obsessies en angsten een hoogtepunt bereiken, doet zich een zonsverduistering voor en ontdekken ze dat ze op een tropisch eiland terecht zijn gekomen. Op deze magische plek wordt het Santeria ritueel gevierd. Vanuit haar keukenraam, bekijkt God het resultaat van haar experiment door een telescoop…

Speelduur: 127 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertitels: GB, DE, FR, ES
Beeldformaat: 16:9 (Bonus Materiaal 4:3) (NTSC)
Geluid: PCM Stereo, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Artikelcode: 100333


ORFEO ED EURIDICE

Christoph Willibald Gluck

Live opgenomen in het Royal Opera House, Covent Garden 1991
Opera in drie aktes, Italiaans gezongen

Harry Kupfers enscenering van Gluck’s Orfeo ed Euridice werd oorspronkelijk gemaakt voor de Berlin Komsiche Oper en is nu opgenomen in het repertoire van The Royal Opera. De productie won de Olivier Award voor ‘Most Outstanding Achievement in Opera’.

Volgens de legende stelden Orpheus’ magische krachten als musicus hem in staat om zijn vrouw uit de dood terug te krijgen, op voorwaarde dat hij niet naar haar zou kijken op de weg terug uit Hades – een voorwaarde waar onmogelijk aan kon worden voldaan. In Harry Kupfers gemoderniseerde versie ziet Orfeo, in leren jack, sportschoenen en jeans, zijn Euridice sterven bij een ongeluk op straat. Depressief kwijnt Orpheus weg in Hades, een psychiatrisch ziekenhuis, alvorens hij zijn elektrische gitaar pakt om de ‘beesten van de stad’ te bezweren. Hans Schavenoch ontwierp een ingenieus decor met projecties op draaiende schermen en spiegels.

De Duitse alt, Jochen Kowalski, geeft een virtuoze uitvoering als de getergde Orfeo. De jonge Britse sopraan Gillian Webster is Euridice.

Met: Jochen Kowalski, Gillian Webster, Jeremy Budd
Koor en orkest van de Royal Opera House
Dirigent: Hartmut Haenchen
Libretto: Raniero de Calzabigi
Theaterproductie: Harry Kupfer
Ontwerp: Hans Schavernoch
Kostuums: Eleonore Kleiber
Televisieregie: Hans Hulscher

Speelduur: 83 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES, JP
Ondertitels: IT, GB, DE, FR, ES, JP
Beeldformaat: 4:3 (NTSC)
Geluid: PCM Stereo
Artikelcode: 100417


RAFAEL KUBELIK – MUSIC IS MY COUNTRY

Een film van Reiner E. Moritz

Met medewerking van Elsie en Martin Kubelik, Daniel Barenboim en Albert Scharf

Special Feature: Een foto gallery dieeen beeld geeft van de musicus en persoon Rafael Kubelik

Op 14 december 2004 zou Rafael Kubelik 90 jaar zijn geworden. Hij was de zoon van de beroemde violist Jan Kubelik en de Hongaarse gravin Csaky-Szell en werd één van de belangrijkste dirigenten van de 20e eeuw. Zijn dirigeren wordt omschreven als menselijk, met een nadruk op melodie en een warm orkestraal geluid.

Daniel Barenboim over Kubelik: “Kubelik was één van die zeldzame musici wiens menselijke kwaliteiten zowel in zijn muziek als daarbuiten duidelijk aanwezig waren. Je kunt aan de manier waarop hij de musici behandelde en de manier waarop hij zich in het algemeen gedroeg, voelen wat een ruimhartig en vrij mens hij was”. Ook al was Kubelik een democraat en libertijn en leefde hij een kosmopolitisch leven, hij bleef een echte Tsjechische patriot.

Speelduur: 80 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertitels: IT, GB, DE, FR, ES, JP, CZ
Beeldformaat: 4:3 (NTSC)
Geluid: PCM Stereo
Artikelcode: 100723


REQUIEM IN D MINOR KV 626

Wolfgang Amadeus Mozart
Vanuit de Herkuleszaal in München 1984

Mozart’s laatste werk, de Requiem Mis in D minor K626, wordt omgeven door mysterie en legendes. Mozart kreeg van een mysterieuze vreemdeling de opdracht om het werk te componeren en raakte geobsedeerd door het idee dat dit Requiem zijn eigen Mis voor de Dood was. Het slechte voorteken bleek te kloppen: Mozart stierf in 1791, voordat hij het werk af kon maken. Voor deze live opname in de Herkuleszaal in München dirigeert Colin Davis het Beierse Radio Symfonie Orkest en Koor met de uitzonderlijke Peter Schreier en Edith Mathis.

Beiers Radio Symfonie Orkest en Koor
Met: Edith Mathis, Trudeliese Schmidt, Peter Schreier, Gwynne Howell
Dirigent: Colin Davis
Televisie en videoregie Hugo Kaech

Speelduur: 83 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Beeldformaat: 4:3 (NTSC)
Geluid: PCM Stereo
Artikelcode: 100449


ERICH LEINSDORF IN REHEARSAL

Dirigeert Wagner en Schumann
Repetitie en concert met het symfonie orkest van de Südwestfunk Baden-Baden

Erich Leinsdorf, de Amerikaanse dirigent in Wenen, begon zijn carrière als assistent van Bruno Walter en Arturo Toscanini op het Festival van Salzburg. Hij debuteerde met gigantisch succes op de jeugdige leeftijd van 26 jaar bij New York’s gerenommeerde Metropolitan Opera House.
Na jaren als muzikaal directeur van de Rochester Philharmonic, het Cleveland Orchestra, de Boston Symphony en de New York City Opera Company, en gastoptredens bij vele toonaangevende orkesten, blijft Leinsdorf op het hoogste niveau van muzikaal vakmanschap werken.
Op 80-jarige leeftijd is de Maestro nog steeds actief en hij is één van de grootste podiumpersoonlijkheden van onze tijd gebleven met een groot repertoire dat welhaast ieder belangrijk werk uit de muziekgeschiedenis bevat.
Deze twee concerten tonen Erich Leinsdorf tijdens repetities met het symfonie orkest van de Südwestfunk in Baden-Baden.

Richard Wagner: Preludes en Interludes uit Parsifal
Robert Schumann: Symphony No. 4 in D minor, op. 120
Regie: Janos Darvas

Speelduur: 120 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertiteling: GB, DE, FR, ES
Beeldformaat: 4:3 (NTSC)
Geluid: PCM Stereo
Artikelcode: 101153


MACBETH

Giuseppe Verdi

Glyndebourne Festival Opera 1972
Opera in vier aktes, Italiaans gezongen
Kostas Paskalis, James Morris, Josephine Barstow

Deze epische opera, geïnspireerd op Shakespeare’s tragische meesterwerk werd geschreven in 1847, maar beleefde pas in 1938 haar Britse première, bij Glyndebourne.

De tragedie is een indringende en aangrijpende studie naar de ambitie van Macbeth en zijn vrouw, Lady Macbeth. Uiteindelijk lijken beiden te balanceren tussen hallucinatie en waanzin als ze geconfronteerd worden met de puinhopen die ze om zich heen geschapen hebben. In deze productie schittert een fantastische, internationale cast, met de Griekse bariton Kostas Paskalis in de titelrol en de Britse ster Josephine Barstow in haar debuut als Lady Macbeth. Ontwerper Emanuele Luzzati creëerde een serie indrukwekkende visuele voorstellingen, waaronder het angstaanjagende heksenkoor, het overvloedige banket waar Macbeth de geest van Banquo ziet en de hartverscheurende slaapwandelscène van Lady Macbeth.

London Philharmonic Orchestra
Glyndebourne Chorus en Ballet
Dirigent: John Pritchard

Libretto: Francesco Maria Piave
Gebaseerd op William Shakespeare’s Macbeth

Theaterproductie: Michael Hadjimischev
Ontwerp: Emanuele Luzzati
Televisieregie: Dave Heather

Speelduur: 146 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertitels: GB, DE, FR, ES, IT
Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij)
Geluid: PCM Stereo
Artikelcode: 101095


PETER THE GREAT

Andre Grétry

Om de behoeftes en zorgen van zijn volk te bevatten, besluit de jonge en knappe tsaar Peter de Grote incognito in de arbeidersklasse te gaan leven. Hij wordt verliefd op Catherina, de dochter van een burgerman, en wil met haar trouwen. Zijn ware identiteit houdt hij echter verborgen.

Grétry’s opera ging in première in 1790 in Parijs en is één van de eerste opera’s over de Russische Keizer Peter I. Ondanks het feit dat er echte historische personages in deze komische opera voorkomen, doet de uitwerking denken aan een sprookje. Er zijn geen negatieve personages te vinden; niemand gedraagt zich onbehoorlijk; Deugd, Vriendschap en Oprechtheid worden verheerlijkt.

Peter de Grote werd opgevoerd om de 300e verjaardag van St. Petersburg te vieren.

Helikon Opera Moskou 2002
Komische Opera in 2 Aktes
Frans gezongen, met dialogen in het Russisch
Libretto: Nicolas de Bouilly

Met: Nikolai Dorozhkin, Anna Grechishkina, Mikhail Davydov
Koor en orkest van de Helikon Opera
Dirigent: Sergey Stadler
Theatherproductie: Dimitry Bertmann
Decor en kostuums: Igor Nezhuy en Tatiana Tulubieva
Videoregie: Nadezda Feodoridi

Speelduur: 146 minuten
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertiteling: GB, DE, FR, ES, IT
Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij)
Geluid: PCM Stereo, Dolby Surround 5.1, DTS
Artikelcode: 101097

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina