TDM Entertainment: Nederlandse filmklassiekers op DVD

NEDERLANDSE FILMKLASSIEKERS
Prachtige collectie DVDs  vormen tijdsdocument van Nederlandse filmgeschiedenis

In samenwerking met het Filmmuseum brengt TDM Entertainment de DVD collectie Nederlandse Filmklassiekers uit. Een reeks prachtige, soms baanbrekende, filmproducties die de Nederlandse filmgeschiedenis kleur hebben gegeven. Variërend van Nederlands eerste kleurenfilm (Jenny) tot films met onze grootste Nederlandse talenten (Wim Sonneveld, Willy Alberti, Kees Brusse, Albert Mol, Rijk de Gooyer, Joop Doderer) en films die hebben geïnspireerd tot re-makes en musicaluitvoeringen (Ciske de Rat, De Jantjes, Op hoop van zegen). De DVD collectie is gerangschikt in 4 tijdvakken: "jaren '30-'40", "jaren '50-'60", "jaren '70-'80" en "contemporary". Een prachtig tijdsdocument met een hoge verzamelwaarde: een onmisbare collectie voor alle filmliefhebbers!

Een overzicht van de Nederlandse Filmklassiekers:

Op hoop van zegen (1934) - Vissersweduwe Kniertje smeekt haar twee jongste zoons aan te monsteren op de ‘Op hoop van zegen', hoewel haar zoons niet langer hun leven wilden riskeren op een nauwelijks zeewaardig schip. Tijdens zware storm vergaat het schip en Kniertje verliest alles. Herman Heijermans' socialistisch geïnspireerd vissersdrama ‘Op hoop van zegen' ging op 24 december 1900 in première en vierde triomfen. Het stuk - een klassieker uit de Nederlandse theatergeschiedenis - werd in het buitenland opgevoerd en is viermaal verfilmd. Actrice Esther de Boer - van Rijk speelde de hoofdrol. ‘Op hoop van zegen' is een van de succesvolste producties van de vooroorlogse Nederlandse cinema.
Release: juli 2007 Speelduur: 99 minuten

De Jantjes (1934) - De Jantjes, de tweede Nederlandse geluidsfilm, werd door de pers met groot enthousiasme ontvangen. Het publiek stroomde in groten getale toe om te genieten van de avonturen van de Jordanese matrozen Schele Manus en Dolle Dries en hun vrouwen Jans en Blonde Greet. Ook de onsterfelijke liedjes als ‘Draaien, altijd maar draaien!' en ‘Omdat ik zoveel van je hou' gezongen door de sterren van de revue, Sylvain Poons en Heintje Davids, waren bijzonder populair. De film is een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis: het is de eerste film die opgenomen is in het ‘Hollandse Hollywood', de Cinetone Studio's in Duivendrecht.
Reeds verschenen Speelduur: 91 minuten

Jonge harten (1936) - Jonge harten, het verhaal over vakantievierende jongelui en hun liefdesperikelen, is vooral een pleidooi voor nieuwe filmkunst. De makers - Charles Huguenot van der Linden en Hein Josephson - waren het volkse en kitscherige filmvermaak zat. Opzettelijk laten zij de in een decor gedraaide scènes stijf en houterig ogen. Als de handeling zich verplaatst naar een echte locatie - in dit geval Texel - verandert de stijl volkomen: de camera beweegt zich vrij door het landschap, het spel van de acteurs lijkt wel geïmproviseerd. ‘Een film naar de eerlijke werkelijkheid', aldus Huguenot van der Linden. De film is tevens uniek door het veelvuldige lichaamscontact dat in de jaren ‘30 niet in films werd getoond.
Reeds verschenen Speelduur: 70 minuten

Ciske de Rat (1995)
- Met bijna 2,5 miljoen bezoekers is Ciske de Rat nog steeds de derde best bezochte Nederlandse bioscoopfilm aller tijden! Het Amsterdamse straatschoffie Ciske groeit op voor galg en rad, steekt zijn hardvochtige moeder dood en belandt in een tuchthuis. Het onvervalste melodrama Ciske de Rat (1955) is gebaseerd op de eerste twee delen van de Ciske-trilogie van schrijver Piet Bakker. De hoofdrollen worden vertokt door Dick van der Velde (‘Ciske') en Kees Brusse (‘schoolmeester Bruis'). De film kreeg nog voor de Nederlandse première de Zilveren Leeuw van het filmfestival van Venetië.
Reeds verschenen Speelduur: 91 minuten

Het wonderlijke leven van Willem Parel (1955) - In zijn wekelijkse sketch in het VARA radioprogramma Showboat zette conferencier Wim Sonneveld het populaire typetje Willem Parel neer; de kleinzoon van een orgeldraaier en leider van het Nederlands Parel Genootschap NPG. Na twee jaar krijgt Sonneveld genoeg van zijn creatie, waarmee hij steeds vaker wordt geassocieerd. In ‘Het Wonderlijke verhaal van Willem Parel' - een verhaal vol dubbele bodems en meezingers (o.a. het ‘Poenlied') - neemt Sonneveld (als zichzelf) afscheid van Willem Parel, maar het typetje besluit zijn eigen leven te gaan leiden. De film, waarin Rijk de Gooyer zijn filmdebuut maakt, biedt een nostalgische blik op de jaren vijftig, toen radio hét medium was dat de mensen aan huis kluisterde.
Release oktober 2007 Speelduur: 90 minuten

Rififi in Amsterdam (1962) - Rififi'-films waren in de jaren zestig populaire Franse politiefilms. Producent Joop Landré nam ze als voorbeeld voor zijn politiefilm van vaderlandse bodem, waarin o.a. Maxim Hamel en Willy Alberti hun opwachting maken. Rififi in Amsterdam schetst de belevenissen van kleine crimineel Bert Oliemans, die juwelen heeft gestolen van een voormalig SS-er. Na zijn vrijlating wordt hij in de gaten gehouden door zowel politiecommissaris Van Houthem als een geldbeluste bendeleider. Judoka Anton Geesink speelt de rol van politierechercheur.
Release september 2007 Speelduur: 105 minuten

Op de Hollandse Toer (1973) - Bijna twintig jaar na ‘Het wonderlijke leven van Willem Parel' (1955) speelde cabaretier Wim Sonneveld voor de tweede keer de hoofdrol in een Nederlandse film. Onder regie van de Engelse televisieregisseur Harry Booth vertolkt hij de rol van reisleider Robbie, die een groep toeristen door Nederland gidst. De bustrip verloopt niet zonder de nodige verwikkelingen: Sonneveld moet zich een Amerikaanse miljonair (Adèle Bloemendaal) van het lijf houden en Joop Doderer zorgt als dronken buschauffeur voor de komische noot. Sonneveld overleed enkele maanden na de première plotseling aan een hartaanval.
Release oktober 2007 Speelduur: 98 minuten

Andere films in de collectie Nederlandse Filmklassiekers zijn:
Jenny; Bleeke Bet; Op stap; Morgen gaat het beter; Pygamlion; Oranje Hein; Spooktrein; Lentelied; Suikerfreule; Boefje; Malle Gevallen; De Kribbebijter; Het meisje met den blauwen hoed; Exit; Schaduwlopers; Het Mysterie van de Monscheinsonate; Een koninkrijk voor een huis; Rondom het Oudekerksplein; Sterren stralen overal (release juli); Dood water (release juli); 10.32 (release september);
Ergens in Nederland (release september); Vadertje Langbeen (release oktober).

De consumentenadviesprijs bedraagt € 12,95 per DVD.

Recente artikelen

Laatste reacties

Hugo R  |  13-07-2007

Zitten wel een aantal interessante dingen tussen. Zal er vast wel wat van aanschaffen.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  13-07-2007

Jonge Harten schijnt een (voor die tijd) hele bijzondere verfilming te zijn. Ik las er een tijdje geleden wat over in het Parool. Met erg los acteerwerk. Alleen...
Lees meer >

Quido  |  12-07-2007

Uitstekend initiatief en gelukkig is er bij de meest recente releases ook beeldmateriaal als extra terug te vinden in de vorm van korte making-of's (introductie...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  12-07-2007

goed initiatief deze serie; ik wacht alleen nog op de uitgifte van een verzamelbox (hopelijk dan wel in slim-cases) om de kosten te drukken
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina