RTL zenders vanaf 2007 volledig in breedbeeld

RTL Nederland heeft vandaag bekend gemaakt vanaf 1 januari 2007 volledig in breedbeeld uit te gaan zenden op haar televisiekanalen RTL 4, RTL 5 en RTL 7. Het nieuws werd middels een persbericht naar buiten gebracht. Topman Fons van Westerloo liet hierin weten: "Het juiste moment is nu aangebroken. Het aantal mensen met breedbeeld-tv blijft toenemen. Als marktleider willen en moeten we vooruitlopen op deze ontwikkeling."

De zenders zullen in \'echt\' 16:9 gaan uitzenden wat dus betekent dat er bij het analoge signaal een widescreen signal meegestuurd wordt dat ervoor zorgt dat een beeldbeeld TV automatisch op schermvullende modus overgaat. Momenteel gebeurt dit voor de Nederlandse zenders alleen bij Nederland 1, 2 en 3 op het moment dat die in breedbeeld uitzenden, de commerciëlen bieden die mogelijkheid tot op heden niet.

Ook de reclameblokken zullen door RTL in breedbeeld uitgezonden worden, zodat de televisie niet steeds hoeft om te schakelen tussen 4:3 en 16:9. Onduidelijk is hoe men om zal gaan met herhalingen van 4:3 programma\'s.
 
Te verwachten is dat het signaal van RTL 4, RTL 5 en RTL 7 via digitale televisie (kabel, digitenne, en satelliet) anamorf uitgezonden zal worden, zodat kijkers van de digitale diensten over 33% extra beeldlijnen - en dus meer beeldscherpte - zullen beschikken. Plannen om ook in HDTV uit te gaan zenden zijn niet aangekondigd en de komende jaren ook nog niet te verwachten.

Opvallend is dat juist een commerciële zender het nu als eerste aandurft om definitief te stap naar breedbeeld te maken. Bij de publieke omroep groeit het aantal in breedbeeld uitgezonden programma\'s weliswaar gestaag, maar onder andere de keuze om het WK voetbal in 4:3 uit te zenden getuigt niet van een duidelijke strategie richting dit modernere beeldformaat.

Recente artikelen

Laatste reacties

Mark Knoop  |  28-05-2007

Vandaag was GTST al in breedbeeld. Even wennen wel, maar wel een hele verbetering.
Lees meer >

Mr_Parker  |  22-05-2007

Ik kon gister zo snel niet het stukje wat over mijn "vraag" ging vinden op de betreffende website. Nu had ik wat meer tijd en heb het dan ook gevonden: Bij oude...
Lees meer >

Frank  |  21-05-2007

RTL is nu dan lekker actief geworden met hun "reclame" over breedbeeld uitzendingen maar ik hoop toch echt dat ze het oude 4:3 materiaal, als oude series, toch ...
Lees meer >

Mr_Parker  |  21-05-2007

RTL is nu dan lekker actief geworden met hun "reclame" over breedbeeld uitzendingen maar ik hoop toch echt dat ze het oude 4:3 materiaal, als oude series, toch ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina