Professionele kalibratie vermindert het HDTV energieverbruik

Studie door THX toont aan dat een kalibratie het energieverbruik van je HDTV sterk verbeterd!

Professionele kalibratie vermindert het HDTV energieverbruik tot mogelijk 50 procent.

Een onderzoek uitgevoerd door THX Ltd suggereert dat bij een kalibratie, naast verbetering van de beeldkwaliteit, ook een vermindering van energieverbruik van HDTV's oplevert. Na de THX-studie, waarin prestaties van plasma- en LCD schermen zijn geëvalueerd, bleek na de kalibratie een energiebesparing tot wel 50% mogelijk te zijn. Dit is echter wel afhankelijk van de gebruikte technologie, grootte van het scherm en het modeljaar.

Tijdens het THX onderzoek is gebleken dat in alle gevallen een gekalibreerde weergavemodus minder energie verbruikt dan de diverse fabrieksinstellingen. De geschatte besparing voor de consument varieerde van 15 tot 50 procent. Dit kan de consument op jaarbasis €25,- tot €40,- opleveren. Deze kostenberekening is gebaseerd op een gebruik van 4 uur per dag.

Plasma HDTV's gefabriceerd vóór 2008 wisten de meeste energiebesparing te behalen, gevolgd door de LCD's. Het onderzoek bevestigde ook dat grotere schermen meer energie verbruiken.

THX-ingenieurs onderzochten meer dan 15 plasma-en LCD-modellen, waarbij ze de Vivid of Dynamic modi versus professioneel gekalibreerde instellingen vergeleken. Vivid en Dynamic modi worden door de fabrikanten speciaal ontworpen om in winkels de mogelijkheden van een HDTV te tonen. De meeste van deze modi stimuleren contrast- en kleurweergave ter compensatie van de overweldigende TL-verlichting in de winkelomgeving. Echter, deze modi, die vaak als standaardinstelling voor gebruikers geldt, kunnen aanzienlijk het energieverbruik verhogen.

"Nieuwere HDTV modellen gebruiken minder energie dan ooit tevoren als gevolg van de ontwikkelingen in de displayproduktie", zei John Dahl, directeur onderzoek van THX. "Terwijl de ENERGY STAR-norm van het Amerikaanse Ministerie van Milieu de fabrikanten al aanzetten tot het verminderen van het energieverbruik, kunnen zowel nieuwe als oudere plasma- en LCD-schermen extra energiebesparing opleveren na een professionele kalibratie."

Het belangrijkste voordeel van professionele kalibratie is het verbeteren van de kwaliteit van de schermen voor de ruimte waarin het zich bevindt. Hoewel een professionele kalibratie wordt uitgevoerd na aankoop van een scherm hebben THX-goedgekeurde schermen van Panasonic, LG en JVC de functie THX Movie, een pre-gekalibreerde instelling die kleur, zwartniveaus en energie-efficiëntie bevat. Deze instelling kan ook worden ingesteld door een professionele kalibrator ter verdere verbetering van de beeldkwaliteit en het energieverbruik. Voor niet-THX-goedgekeurde schermen toon het onderzoek aan dat een professionele kalibratie het energieverbruik kan verbeteren door het optimaliseren van de beeldinstellingen.

Recente artikelen

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  17-11-2009

Maargoed, de beeldkwaliteit van een LED-tv is wel een stuk beter IMHO dan een oude lcd (hell zelfs een nieuwe lcd) met hetzelfde formaat beeld.. ;) Ik doelde...
Lees meer >

SuperDre  |  17-11-2009

Is waar maar voor de meerprijs dat je nu nog voor een led betaald ten opzichte van een "oude" lcd met hetzelfde formaat beeld diagonaal kan die oude lcd jaren d...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  17-11-2009

Het is altijd weer feest als je door de straat loopt met voetbal op de buis. Ik zie dan maar zelden een grasveld dat er ook echt als gras uit ziet... :) Da...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-11-2009

Tenzij je een led tv hebt...:) Is waar maar voor de meerprijs dat je nu nog voor een led betaald ten opzichte van een "oude" lcd met hetzelfde formaat beeld ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina