Paradiso: Pier Paolo Pasolini boxset

“Ik doodde Pasolini niet”
Actueler dan ooit – Toch een politieke aanslag?
Onderzoek deze week in Italie door politie heropend na uitspraak in
tv-programma door Pino Pelosi, die negen jaar vastzat.

Paradiso Home Entertainment presenteert:

PIER PAOLO PASOLINI
4 PASOLINI KLASSIEKERS IN ÉÉN BOX

IL DECAMERONE (The Decameron)
I RACCONTI DI CANTERBURY (The Canterbury Tales)
IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE (Arabian Nights)
SALÒ O LE 120 GIORNATE DI SODOMA (Salo)
Verkrijgbaar op 4-Disc DVD vanaf 28 april 2005

28 april brengt Paradiso Home Entertainment de PASOLINI BOX uit, een box met maar liefst vier klassiekers van de Italiaanse regisseur Pier Paolo Pasolini (1922-1975), één van de meest controversiële regisseurs uit de filmgeschiedenis.
Pasolini was een politiek radicale homoseksueel die dweepte met zowel het marxistische als het christelijke gedachtegoed. Een provocerende combinatie die duidelijk tot uiting komt in zijn films en waardoor hij uiteraard ook heel wat tegenstanders kende in zowel Italië als de rest van Europa. Of zijn mysterieuze dood in 1975 hier rechtstreeks verband mee houdt, blijft tot op heden onopgelost.

IL DECAMERONE (The Decameron), I RACCONTI DI CANTERBURY (The Canterbury Tales) en IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE (Arabian Nights) vormen samen een “trilogie over het leven”, waarin seksualiteit en mystiek in elkaar overlopen. Deze trilogie bewijst waarom Pasolini ontegenzeggelijk een van de grootmeesters van de filmkunst is. In
SALÒ O LE 120 GIORNATE DI SODOMA (Salo), zijn laatste film, keert hij terug naar de realiteit van de twintigste eeuw. Verdorvenheid, wreedheid en pessimisme voeren hierin de boventoon. Het is zijn meest brutale film en shockeert zelfs nog tot op heden.


IL DECAMERONE (The Decameron)

Original Version
Het eerste deel van Pasolini’s ‘trilogie over het leven” is een rijkelijk gestructureerd episch stuk gebaseerd op negen verhalen van de 14e eeuwse Italiaanse schrijver Giovanni Boccaccio (1313-1375). Pasolini, in zijn rol van grote pre-Renaissance schilder Giotto en tevens ook verteller, verweeft de verschillende verhalen door elkaar en leidt de kijker door een cinematografisch landschap, overheerst door sensualiteit en spottende humor.

Een meisje huwt na veel tegenslagen een rijke Siciliaan, een man doet zich voor als doofstomme en komt terecht bij een nonnenklooster, een vrouw moet haar minnaar verbergen voor haar thuiskomende man, een stervende misdadiger licht aan het sterfbed een priester op, drie broers leren hun zusters vriendje een lesje, een groep kunstenaars wacht op inspiratie, een meisje wacht op het dak op haar minnaar, een priester verleidt de vrouw van zijn vriend en twee vrienden willen weten wat er gebeurt na de dood...

Met: Franco Citti, Ninetto Davoli, Jovan Jovanovic, Vicenzo Amato, Agela Luce, Pier Paolo Pasolini. Regisseur: Pier Paolo Pasolini.
Extra’s: Scene Selection – Trailer – Also Available.
Widescreen 16:9 – Italiaans, Nederlands ondertiteld –- DVD 5 - Speelduur 107 min – Keuring 16 j.



I RACCONTI DI CANTERBURY (The Canterbury Tales)

Voor het tweede deel van ‘trilogie over het leven” zocht Pasolini inspiratie bij de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer, de Britse auteur uit de 14e eeuw. In deze film worden acht verschillende verhalen verteld door pelgrims die op doortocht zijn in Zuid-Engeland. Om de tijd te doden moet iedere pelgrim een verhaal vertellen. Zo is er het verhaal van de vrouw uit Bath, die over haar verschillende echtgenotes praat, en dat van de molenaar die het over een overspelig koppel heeft.
Passolini zelf treedt op als Chaucer en vormt de rode draad in deze bijzondere bioscoopverfilming.

Met: Hugh Griffith, Laura Betti, Ninetto Davoli, Franco Citti, Josephine Chaplin, Alan Webb, Pier Paolo Pasolini. Regisseur: Pier Paolo Pasolini.
Extra’s: Scene Selection – Trailer – Also Available.
Widescreen 16:9 – Italiaans, Nederlands ondertiteld – Speelduur 117 min – Keuring 16 j.



IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE (Arabian Nights)

Original Version - Prijs van de jury Cannes Film Festival
Het laatste deel in Pasolini’s ‘trilogie over het leven” bundelt enkele verhalen uit het legendeboek Duizend-En-Een-Nacht.
IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE gaat opnieuw over de liefde, de lust en de verschillen tussen man en vrouw. Maar ook over macht, dromen en wilskracht. Het centrale personage is een jonge man die verliefd wordt op een slavin. Ook is verfilmd hoe een man op zijn huwelijksnacht kennismaakt met een knappe mysterieuze vrouw en hoe een man zijn geliefde wil bevrijden van een demon.

Met : Ninetto Davoli, Franco Citti, Tessa Bouche, Margaret Clementi, Ines Pellegrini, Franco Merli, Francelise Noel. Regisseur: Pier Paolo Pasolini
Extra’s: Scene Selection – Trailer – Also Available.
Widescreen 16:9 – Italiaans, Nederlands ondertiteld – DVD 5 - Speelduur 125 min – Keuring 16 j.



SALÒ O LE 120 GIORNATE DI SODOMA (Salo)

Original version

1944. Italië is bevrijd door de geallieerde troepen, met uitzondering van het kleine, door de Nazi’s gecontroleerde facistische Noord-Italiaanse stadje Salò. Vier belangrijke en hooggeplaatste heren – de graaf, de bisschop, het hoofd van de magistraten en de president - ontvoeren zestien van de meest aantrekkelijke jonge mannen. Samen met de soldaten, dienstbodes en vier vrouwen nemen ze hen mee naar een groot paleis, waar de vrouwen verhalen vertellen van Dante en Markies de Sade. Met seksuele, lichamelijke en psychische vernederingen is het lot van de jongeren bezegeld; Een tocht door een hel, die zal eindigen met de dood.

Met: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi, Umberto Paolo Quintavalle, Aldo Valletti, Caterina Boratto, Elsa De Giorgi, Helene Sugere, Sonia Saviange. Regie: Pier Paolo Pasolini

Extra’s: De documentaire Salò: Past and Present – Een portret van Pasolini met nooit eerder vertoonde beelden, set stills en interviews op de set van Salò.
De documentaire Salò’s Children – Interviews met enkele cineasten, die sterk beïnvloed werden door Salò, onder andere Bertrand Bonello, Catherine Breillat, Claire Denis en Gaspar Noé.
Diaporama with unseen set photographs
Scene Selection - Also Available
4:3 Letterbox – Italiaans, Nederlands ondertiteld – DVD 5 - Speelduur 115 min – Keuring 16 j.



PIER PAOLO PASOLINI (1922-1975)
Geboren in Bologna, Italie
Als zoon van een fascistische legerofficier en een diep gelovige, spirituele moeder, die van het platteland afkomt, krijgt hij een opvoeding mee die een grote stempel drukt op zijn leven en werk.
Hij studeert aan de Universiteit van Bologna en wordt lid van de Communistische Partij. In de jaren vijftig schrijft hij zijn eerste romans, waarna hij als scenarist voor filmmakers als Franco Rossi en Federico Fellini zekere faam maakt. In 1961 debuteert hij als regisseur met de film ACCATONE, over een souteneur uit Rome.
In 1971verschijnt IL DECAMERONE, het eerste deel van een “trilogie over het leven”. Het is een rijk gestructureerd episch stuk gebaseerd op negen verhalen van de 14e eeuwse Italiaanse schrijver Giovanni Boccaccio. Pasolini speelt hierin de rol van de grote pre-Renaissance schilder Giotto en tevens de verteller. De inspiratie voor I RACCONTI DI CANTERBURY (The Canterbury Tales) vond Pasolini bij Geoffrey Chaucer, de Britse auteur uit de 14e eeuw. Hierin worden acht verschillende verhalen verteld door pelgrims die op doortocht zijn in Zuid-Engeland. Pasolini zelf treedt op als Geoffrey Chaucer.
Het laatste deel uit de trilogie, IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE (Arabian Nights), bundelt enkele verhalen uit het legendeboek Duizend-En-Een-Nacht. De film gaat opnieuw over de liefde, de lust en de verschillen tussen man en vrouw. Maar ook over macht en wilskracht.
In SALÒ O LE 120 GIORNATE DI SODOMA (Salo), waarin Pasolini De Sade en het fascisme met elkaar verweven, schetst Pasolini een uiterst pessimistische kijk op de mensheid. Direct na de voltooiing van deze film wordt deze bijzondere filmmaker in 1975 om onbekende redenen door een jongeman vermoord.

Recente artikelen

Laatste reacties

Frank  |  17-05-2005

goed om te horen dat er een mooie uitgave van Salo nu beschikbaar is. Hopelijk de beeldkwaliteit opgepoetst is. Huidige uitgaves zijn daar niet al te bijster g...
Lees meer >

Henk van der Weerdt  |  17-05-2005

goed om te horen dat er een mooie uitgave van Salo nu beschikbaar is. Hopelijk de beeldkwaliteit opgepoetst is. Huidige uitgaves zijn daar niet al te bijster g...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina