Optische schijf kan 100 gigabyte aan

Een onderzoeksteam van de National Taiwan University heeft een nieuwe techniek voor optische schijven ontwikkeld waarmee 100 gigabyte op een standaard disk van 12 centimeter doorsnee past. Dat is meer dan tien maal de capaciteit van huidige tweezijdig leesbare dubbellaag DVD's.

Bijzonder is dat de techniek gebruik maakt van een rode laser, net zoals de huidige generatie DVD- en CD-spelers. Alternatieven zoals de Blu-Ray techniek gebruiken blauwe of violette lasers om kleinere details te schrijven op en lezen van de optische disks. Blauwe en violette lasers zijn echter nog een stuk duurder dan rode en bovendien niet compatibel met de nu gebruikte schrijf- en leesapparaten met rode lasers. De alternatieven komen bovendien niet boven de 50 gigabyte uit.
De Taiwanese onderzoeksgroep heeft de schrijfdichtheid weten op te voeren door gebruik te maken van het zogeheten "near field-effect". Dat wordt bereikt wanneer de afstand van lees/schrijfkop tot het te beschrijven leesoppervlak kleiner is dan de golflengte van het gebruikte licht. Dat maakt het mogelijk om kleinere details te schrijven.

De near-field techniek vraagt wel speciaal geprepareerde disks waarmee de zeer kleine afstand tussen lees/schrijfkop en het medium constant te houden is en het near field-effect opgewekt kan worden. Bovendien zijn ook voor dergelijke 100 GB schijfjes aanpassingen nodig in de leeseenheden en de chipsets die deze gebruiken. Praktische toepassingen worden om die reden pas over drie, vier jaar verwacht. De onderzoekers verwachten tegen die tijd al een prototype te hebben van een schijf met een opslagcapaciteit van 1 terabyte.

Recente artikelen

Laatste reacties

Dave  |  12-07-2002

Wat dacht je van een betere beeld en geluidskwaliteit? Ja precies daar is het wel handig voor, krijgen we nog meer detail iop de DVD!
Lees meer >

Sander van Breukelen  |  12-07-2002

100 gigabyte???? beetje zinloos lijkt mij. Lijkt me echt dus niet zinloos. Straks komt HD-DVD of de opvolger daarvan. Dan heb je die opslagcapaciteit e...
Lees meer >

Nathan Strik  |  12-07-2002

100 gigabyte???? beetje zinloos lijkt mij. ken je een week vrij vragen om je nieuwe film te gaan kijken... leuk voor je baas... wat zijn dan de extra's Wat...
Lees meer >

jwtje  |  11-07-2002

100 gigabyte???? beetje zinloos lijkt mij. ken je een week vrij vragen om je nieuwe film te gaan kijken... leuk voor je baas... wat zijn dan de extra's: ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina